Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.01.2007., 01:44   #1
Red_Baron
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2002
polovna moćna konfa za studenta

Dakle htio bih jeftiniju polovnu konfiguraciju koja će omogućiti prije svega ugodan i potpuno brz rad u windows okruženju. Igre i 3dmark me ne zanimaju.

Kupujem isključivo polovne komponente. Pratim oglase, ali uz vašu pomoć i ideje izbor će mi biti sigurno lakši.

Glavna ideja je: Zašto kupiti npr. conroe kad se nekakav venice3000 ponaša jednako brzo u windowsima, možda bolje potrošiti na RAID polje ili RAM.

Nekakav grubi okvir (primjer) konfe je:

Venice 3000
2gb RAM
pristojna matična
2x HDD RAID
slaba grafa

Što promijeniti u ovoj okvirnoj konfiguraciji?

Hvala na svakom savjetu!

Roko
Red_Baron je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2007., 02:09   #2
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Red_Baron Pregled postova
Glavna ideja je: Zašto kupiti npr. conroe kad se nekakav venice3000 ponaša jednako brzo u windowsima, možda bolje potrošiti na RAID polje ili RAM.
Naravno, ako ćeš koristiti samo Windowse onda ti nema smisla uzimati Conroe. Ali onda ti nema smisla uzimati ni 2GB rama. RAID može biti ok stvar, no pitanje je da li ti treba (ne bi bilo pametno složiti samo RAID0, jer je malo risky ako ćeš sve podatke imati na takvom polju).

Btw. ako ti brzina kompa, rad u zahtjevnijim aplikacijama i igre nisu važni mogao bi razmisliti i o nekom polovnom laptopu (ako ti mobilnost može koristiti).
gorluk je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.01.2007., 02:52   #3
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
i svakako razmisli o p4 procesoru s obzirom da imaju ht te su znatno ugodniji za multitasking iako generalno nesto sporiji od isto deklariranih a64 sto s obzirom da se ne igras ti nije ni jako bitno vjerojatno.

uostalom, za sta mislis koristit komp uopce??
antrax je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2007., 09:29   #4
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ako te igre ne zanimaju, a hoces stabilnu i sve u svemu solidnu konfu, apsolutna preporuka ide Asus A8V-VM maticnoj.
Ima integriranu grafu a kosta svega 420kn. Chipset pasivno hladjen.

Mislim da ti je i giga rama OK.

Proc bilo koji A64 3000-3500+.

Ako ces bacat diskove u raid, najradije idi na Samsunge, jer su najtisi. Kad imas dva glasna diska to nije mala stvar. Kolicina buke ce bit poprilicna.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2007., 12:58   #5
Red_Baron
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Naravno, ako ćeš koristiti samo Windowse onda ti nema smisla uzimati Conroe. Ali onda ti nema smisla uzimati ni 2GB rama. RAID može biti ok stvar, no pitanje je da li ti treba (ne bi bilo pametno složiti samo RAID0, jer je malo risky ako ćeš sve podatke imati na takvom polju).
Zašto risky? Iskreno, nisam nikad radio nanekom kompu sa RAID poljem ali čujem da je ubrzanje osjetno.

Dakle, misliš da mi će mi giga biti dovoljna? Strah me je jer zahtjevi za memorijom strahovito brzo rastu, i kad god kupujem komp uvijek uzmem malo memorije

Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Btw. ako ti brzina kompa, rad u zahtjevnijim aplikacijama i igre nisu važni mogao bi razmisliti i o nekom polovnom laptopu (ako ti mobilnost može koristiti).
Mobilnost mi zaista ne treba pa je nema smisla ni plaćati. A laptop što zbog brzine diska, što zbog ergonomije, a i cijene mi nije interesantan.
Staro 18.01.2007., 13:05   #6
Red_Baron
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Ako ces bacat diskove u raid, najradije idi na Samsunge, jer su najtisi. Kad imas dva glasna diska to nije mala stvar. Kolicina buke ce bit poprilicna.
Uu, dobro si me sjetio. Nisam uopće o tome razmišljao. Morat ću ih i ja u gaće stavljat
Staro 18.01.2007., 13:07   #7
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Ako ti se raspadne RAID0 polje, svi podaci propadaju.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2007., 13:47   #8
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Zašto risky? Iskreno, nisam nikad radio nanekom kompu sa RAID poljem ali čujem da je ubrzanje osjetno.

Dakle, misliš da mi će mi giga biti dovoljna? Strah me je jer zahtjevi za memorijom strahovito brzo rastu, i kad god kupujem komp uvijek uzmem malo memorije
Zbog načina na koji RAID0 funkcionira (podaci se dijele između dva diska, zato i je brži), kada jedan disk skvikne odlaze svi podaci, tako da je to risky (naravno, može se dogoditi da ti nikad ne otiđu diskovi, ali mogućnost za izgubiti podatke je duplo veća). Nikako nemoj koristiti RAID0 za podatke, backup itd. Iskreno mislim da ti ne treba RAID0 - po svemu sudeći nećeš koristiti neke aplikacije koje bi puno profitirale RAID-om, a povećavaš nesigurnost podataka.

Po onome što si rekao izgleda da ti ne treba više od 1GB rama, a ako se u budućnosti pokaže da je to premalo, lako dodaš još memorije, to je najmanji problem.

Najbolje bi bilo da kažeš koja je namjena tog računala, odnosno koje ćeš aplikacije pokretati na njemu, te koliki ti je otprilike budget.
Staro 18.01.2007., 14:47   #9
Red_Baron
Premium
Moj komp

Aplikacije koje mi padaju na pamet:
Firefox, Word, Messenger, DC++, Outlook express, nekakvi razvojni alati tipa Visual Studio, Xilinx itd., možda rijetko koja nezahtjevna igra itd. I sve to odjedanput.I da sve radi savršeno glatko

gledajte, kupujem polovno tako da su razlike u cijenama između mid range i high range komponenti neke generacije relativna stvar.

Budget je recimo max. 3- 4k (bez periferije i monitora naravno). Poželjno manje

Mogućnost da mi crkne disk me ne zabrinjava previše, pa čak i da je dva puta veća. btw, da li je problem ako diskovi u raid polju nisu identični? (ne po veličini)
Staro 18.01.2007., 14:53   #10
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Citiraj:
Mogućnost da mi crkne disk me ne zabrinjava previše, pa čak i da je dva puta veća. btw, da li je problem ako diskovi u raid polju nisu identični? (ne po veličini)
Nije problem A čak i da su različite veličine nije problem jer če onda biti veličina raid polja 2x manjeg diska,znači npr. imaš disk od 160gb i od 120gb i spojiš ih u raid0 i polje če biti 240gb.
Preporučio bi ti da si nabaviš neki PCI Raid kontroler jer ako imaš raid na ploči to ti je puno više risky.Ja sam nabavio neki polovni po 100kn i evo več skoro 2god nikakvih problema s diskovima (da kucnem u drvo)
Veki-os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.01.2007., 16:05   #11
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Aplikacije koje mi padaju na pamet:
Firefox, Word, Messenger, DC++, Outlook express, nekakvi razvojni alati tipa Visual Studio, Xilinx itd., možda rijetko koja nezahtjevna igra itd. I sve to odjedanput.I da sve radi savršeno glatko
Ja doma imam jedan PIII 800MHz, 512MB rama s Windows XP Pro, koji istovremeno pogoni Firefox (s dosta otvorenih tabova), utorrent / DC+ ili Soulseek, firewall, NOD32, 40tude Dialog, foobar / Winamp, Word, a preko toga mogu pokrenuti VLC Player i pogledati nekakav film. Nema nikakvih zastajkivanja, rušenja itd., i s Alt-Tab programi se izmjenjuju odmah. Jedino što ga eventualno uspori je ako imam dugački session u Firefoxu s preko 20-30 otvorenih tabova, ali to je problem zbog rama (takav Firefox pojede preko pola dostupnog rama) - kad bih imao 1GB to bi bio još manji problem (ali ionako malo ljudi koristi istovremeno preko 10-15 tabova).

Hoću reći, ako želiš dosta uštediti mogao bi uzeti što jeftiniji P4, radit će bez problema sa svim tim aplikacijama istovremeno. Druga opcija bi bila da za te 3-4k kuna kupiš nove komponente - mogao bi složiti neku finu AMD mašinu za te pare (iako bi to bilo i "prejako" za tvoje potrebe).

Citiraj:
Samo stvarno ne znam što će ti RAID0 - ok, brži je, ali koja od navedenih aplikacija će imati koristi od toga? Bez veze ćeš povećati nesigurnost podataka, a u tvom slučaju stvarno nema potrebe za RAID-om.

Ne znam - uzmi neki rabljeni komp za 200kn i stavi u njega novi disk i gotovo. Sam odluči da li ćeš ići na Intel ili AMD.

Svejedno mislim kako bi za to što traži neki prijenosnik od 3000-4000kn bio idealno rješenje (za 4000kn već možeš dobiti novi laptop, a ako uzmeš neki rabljeni još možeš uštedjeti), ali ako kažeš da nikako nemaš potrebe za mobilnošću onda ok...
Staro 18.01.2007., 19:34   #12
Red_Baron
Premium
Moj komp

Nove komponente ne dolaze u obzir. Laptop takodjer. Nema smisla plaćati nešto što mi ne treba.

Ako rad u windowsima neće biti brži onda neću uzet dva diska.

Hm, ja doma imam konfu u signu i jednostavno mi nije mi zadovoljavajuća brzina rada s više otvorenih programa. (Vjerojatno samo zbog memorije). A sad sam na laptop pIII 500Mhz za 184RAM- to je katastrofa

Dakle došli smo do nekakvog

p4 2.4- 3.0
1gb rama
1 veliki disk Sata
slaba grafa..

Na ramu i disku cu vjerojatno ustedit onda nekih 700-800kn.
Staro 19.01.2007., 10:04   #13
brzi181
Premium
Moj komp

brzi181's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
evo ja ti prodajen uskoro ove komponente pa ako si zaenteresiran javi se

MB: abit IC-7 MAX3
RAM: A-data 2x512 (500Mhz) dozivotan garancija + cooler
Cpu: intel nortwod 2.8GHz @ moze na 3.5GHz
GRAF: leadtek 6800GT @normalno radi na 400/1100
GRAF: ASUS 8800GT; Dell 2407 wfp-hc
HDD:WD raptor 74Gb (10000rpm) & HITACHI Sata II 250Gb(7200 rpm)
CASE: chieftec dragon big black;Corsair HX 520W
AUDIO: X-Fi Xstreme Music; Logitech 5.1 Z-5500 THX
brzi181 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge