Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.10.2006., 14:59   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
SATA I i II, hot swap, ladica, itd...

Planiram uzet Baru 7200.10 od 320 GB... ona je SATA II... ja imam SATA I kontroler... pitanje... mogu li kupiti hot-swap internu ladicu za taj disk i tu plocu? u biti i nije bitno jel bas u pravom smislu rijeci hot swap, bitno mi je samo da ladicu mogu iskljuciti (dakle ugasiti disk) dok je komp u pogonu da mi se ne vrti bezveze, jer ce sluzit ko storage/backup za filmove i MP3-ce koje cu realno koristit 10-ak sati tjedno... vezano za to, jel mi mozete preporucit neku takvu ladicu, po mogucnosti crne boje i ne preskupu te dobavljivu u RH (ne treba bit display, vent, kljuc, itd, samo da je SATA (II) i da ima ON/OFF prekidac i ledice na sebi za prikaz stanja diska, dakle jel upaljen i jel roshta kaj)...

eto pa fala...
perich je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2006., 15:09   #2
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Hmmm...koliko ja znam s-ata 1 ne podrzava hot-swap...nek me netko ispravi ako grijesim...
nicko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.10.2006., 09:37   #3
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor nicko Pregled postova
Hmmm...koliko ja znam s-ata 1 ne podrzava hot-swap...nek me netko ispravi ako grijesim...
Grijesis. SATA je u startu bila zamisljena s hot-swap idejom, dijelom i radi takvih stvari ima kopije SCSI command seta.
Staro 17.10.2006., 09:45   #4
nicko
Guest

Ali, opet je u pitanju chipset, jer nemaju svi podrsku za hot swap....
Staro 17.10.2006., 10:17   #5
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Ali, opet je u pitanju chipset, jer nemaju svi podrsku za hot swap....
Chipset nema nikave veze s tim, SATA sucelje je totalno nevezani dio.
Ono sto je potrebno za hot-swap je isto sto je potrebno i za ostale hot-swap uredjaje: standard koji omogucuje hot-swap (SATA u svojoj osnovi jest zamisljena za to), ladice i SW koji ce takvo sto, po potrebi, omoguciti (flash cache memorije ukoliko se koristi write cache i priprema OS-a na gubitak aktivnog diska) ili pripremiti ukoliko postoji prijeka potreba (SW koji ce neispravan disk u SATA RAID polju logicki pripremiti za vadjenje i recovery RAID-a stavljanjem novog diska).
Jedan od osnovnih elemenata uvodjenja SATA standarda u odnosu na ATA i jest taj dodatni command set koji omogucava bolji CRC i hot-plug.
Staro 17.10.2006., 10:41   #6
nicko
Guest

Na prosloj maticnoj sam imao SATA 1 (Asus K8V SE Deluxe, VIA K8T800) i eskplicitno je pisalo u manualu da ploca NE podrzava hot-swap....sad zasto, nemam pojma...slazem se s tobom u potpunosti, ali ovo mi nikako nije jasno...
Staro 17.10.2006., 13:33   #7
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Na prosloj maticnoj sam imao SATA 1 (Asus K8V SE Deluxe, VIA K8T800) i eskplicitno je pisalo u manualu da ploca NE podrzava hot-swap....sad zasto, nemam pojma...slazem se s tobom u potpunosti, ali ovo mi nikako nije jasno...
Vrlo jednostavno, nesto u tom lancu koji sam naveo nedostaje. Da li je to pravi SW support, da li fali (a obicno fali) kontrola napajanja i slicno... Isto kao i kad slazes SCSI u obicnoj masini, noje hot-pluggable jer fali brdo toga, iako SCSI po standardu jest.
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno