|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
bios usporen
Molim za pomoć. Što bi mogao biti razlog da je podizanje sistema jako usporeno.Prije samog podizanja windowsa pokaže se početni tekst ali je potrebno pričekati oko 30 sekundi prije nego bios krene sa prepoznavanjem komponenti. Komp je od prijatelja, win xp sp2 i ima samo neophodan software. Mislim da je matična Gigabyte jer sam vidio DualBios logo. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
|
niko nema ideju što bi to moglo biti... nemoguće |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Krivo pospojeni jumperi na HDD-u, CD/DVD-ROM-u, neispravan IDE/SATA kabel... I da, zašto ne pročitaš pravila postanja na ovom podforumu? Di ti je konfiguracija na kojoj je problem? Jer reći nam samo da je matična od Gigabyte-a je škandalozno...Kaži nam model točno, možda je ta matična poznata po čudnim mušicama i kaj ti ja znam! Ovako samo riskiraš da ti nitko neće pomoći (jer trebaju prvo hrpu informacija koje si trebao napisati, točnije djelove konfe) i još da ti mod zaključa topic... I onda kada se zaključa topic, dignete nos, a sami ste si krivi jer niste pravila pročitali...Ne velim da ćeš i ti tako, ali u većini slučajeva je...
![]() |
#4 |
Premium
|
Vucko, nisam naveo sav softver jer komp nije moj pa neznam što je sve na njemu. Hardver nisam naveo jer mislim da je problem softverski. Može li uzrok biti kakav boot virus. Da pokušam sa Antivir-om. Treba li skenirati iz safe moda. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ako ti on čeka 30 sekundi prije nego ti pokaže koje diskove/optičke uređaje imaš, onda je do kabela ili jumper na nekom CD/DVD-ROM-u jer očito nešta koči... I nisam rekao da trebaš nabrojiti sav software, već hardware samo. Teško da je boot virus, to nisam vidio nikada u životu. Se to najedanput pojavilo, to čekanje, ili nakon što ste vi nekaj novoga/staroga odspajali i mjenjali pozicije optici ili hardovima? Poisključi u BIOS-u ono što ti frendu nije potrebno (tipa RAID, serijski portovi, midi port, gameport, SATA uređaje koji nisu spojeni, IDE konektori koji nisu spojeni), da nema neki virus check prije ili takvo što (to je davno bilo kao postavka BIOS-a, ako se dobro sjećam).
![]() |
#6 |
Premium
|
To čekanje se odnosi na prepoznavanje svih komponenti (i memorije). Da, pojavilo se odjednom, nekoliko dana nakon što je jedan njegov prijatelj nešto skinuo i nešto dodao od softvera (neznam što). Hardver nije dirao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
znaš li možda kako se to radi na gigabyte ploči |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako se radi o starijoj ploči, 90% nema jumpera pa ćeš morat nakratko izvadit bateriju.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
ok, hvala, pogledat ću u priručnik ako ga bude imao, inače komp je kupljen prije dvije godine |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|