Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.06.2006., 14:18   #1
Botlorn
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
partition merging

Dobar dan. Imam jedan problem; naime, imam u kompu 2 diska. Jedan je sistemski, a drugi za podatke (ima 2 particije- jedna od 5, druga od 75 GB).
Napravio sam u partition magicu merge te dvije particije, s time da cu obje sadrzavale podatke. Nakon merginga, dobio sam jednu particiju (prije D i F, sada samo D), al na njoj nisam imao pristup podacima. Kad kod bi htio pristupiti, pisalo bi mi access denied. Formatirao sam sistemski disk i ista stvar. Startao sam sistem sa Knoppixom (linux-like bootabilni cd) i tamo imam pristup podacima, mogu ih i gledati (filmove)itd. Ima li tko kakvo rijesenje kako da pristupim tim podacima u winxp? Napominjem da u part.magicu mi pise da imam podatke na toj particiji (15% slobodnog prostora), iako mi taj novi file na D particiji pise na ima o bitea. Hvala puno na bilo kakvoj pomoci.
Botlorn je offline   Reply With Quote
Staro 25.06.2006., 18:06   #2
Crais
Guest

Crais's Avatar

Datum registracije: May 2005
Prebaci particiju u FAT32, napravi backup podataka, i onda sformatiraj tu particiju opet u NTFS, i prebaci podatke nazad.
Crais je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.06.2006., 18:25   #3
Botlorn
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Crais
Prebaci particiju u FAT32, napravi backup podataka, i onda sformatiraj tu particiju opet u NTFS, i prebaci podatke nazad.
hm... nemam bas 70GB za napravit backup, pa ako postoji neko drugo rjesenje... npr. kako kopirati fileove u knoppixu 3.4? stalno mi prijavljuje da ne mogu. bez obzira na kojoj particiji...
i ako mi mozes tocno reci sto bih dobio tim prebacivanjem... bio bih zahvalan.
Staro 25.06.2006., 18:39   #4
immortal
Kernel panic

Datum registracije: Jan 2006
Možda ovo:
http://img466.imageshack.us/img466/127/sec7xz.jpg
Dodaj sebe (Add) ako te tamo nema.
Staro 25.06.2006., 18:45   #5
Botlorn
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor immoRt4L
Možda ovo:
http://img466.imageshack.us/img466/127/sec7xz.jpg
Dodaj sebe (Add) ako te tamo nema.
Da, ali ja sam administrator, pa mislim da to nema veze. Trebao bih imati pristup svim podacima... trenutno sam disk iskopcao i dao frendu da proba sa linuxom pa cemo vidjeti... ako mi je radio u knoppixu...
Staro 25.06.2006., 20:10   #6
csx
Premium
Moj komp

csx's Avatar

cini mi se da si fulao datotečni sustav ,pa zato windowsi nemogu čitati podatke sa particija(EXT3,XFS itd).
Probaj ako se nebojiš za podatke prebaciti kroz linux u FAT32, te kasnije u NTFS, ako je ikako moguce....
csx je offline   Reply With Quote
Staro 25.06.2006., 20:15   #7
immortal
Kernel panic

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Botlorn
Da, ali ja sam administrator, pa mislim da to nema veze. Trebao bih imati pristup svim podacima... trenutno sam disk iskopcao i dao frendu da proba sa linuxom pa cemo vidjeti... ako mi je radio u knoppixu...
Nema veze što si ti admin, ako admin makne sebe s te liste niti on ne može pristupiti. Admin ima prava da upiše nekoga na tu listu pa i sebe. Tako da može i to biti...
Staro 25.06.2006., 20:20   #8
csx
Premium
Moj komp

csx's Avatar

Ako misliš da se je maknio neka se proba logati kao super administrator pa nek onda vidi jel je u tome problem ili ne, iako sumnjam....
Staro 25.06.2006., 20:48   #9
Botlorn
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor csx.evolution
cini mi se da si fulao datotečni sustav ,pa zato windowsi nemogu čitati podatke sa particija(EXT3,XFS itd).
Probaj ako se nebojiš za podatke prebaciti kroz linux u FAT32, te kasnije u NTFS, ako je ikako moguce....
ma part. magic je nakon merginga mene pitao ako cu pokrenut nakon reboota drive mapper, a ja sam slucajno stavio "no". mislim da mu to treba zato jer sam stavio da particija F postane folder "blabla" na novoj, univerzalnoj particiji D. Ja sam rucno nakon reboota pokrenuo taj drive mapper, jer mislim da on ima fukciju da stavlja neke reference stare particije u novu, odnosno da komp prepozna nove pozicije starih datoteka. Al od toga nista... odnosno, jos uvijek mi je access denied. dao sam bratu disk u zagreb da ga proba kod frenda u linuxu iskopirat na USB removable drive koji imam. ako ne uspije, probat cu ovo s FAT32. Nego, jel se tako izgube podaci ili? mislim, ne bi volio ostati bez njih.
Staro 25.06.2006., 20:55   #10
csx
Premium
Moj komp

csx's Avatar

nisam 100% siguran ali mislim da se negube podaci....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.06.2006., 21:22   #11
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Hm .... zašto si uopće išao spajat particije? Bolje ih je imat više, bar sistem zasebno zbog backupa. Ovak se svašta može dogoditi. Sa Knoppixom ne možeš niš raditi jer: 1) vjerojatno se nisi ulogirao kao superuser/root, 2) za linux su NTFS particije read only (Knoppix 5 ima utility za pisat po ntfs-u koji koristi Windows ntfs driver). Moj savjet je da nabaviš/posudiš disk odgovarajuće veličine i prekopiraš podatke sa Knoppixom, s time da taj disk na koji ćeš backupirati mora biti formatiran na FAT32. Druga solucija je da ono što ti je važno zapržiš iz Knoppixa bilo na CD, bilo na DVD. Trebaš se logirat kao root (proguglaj kako ) da bi to mogao i koristiš aplikaciju K3B koja je u izborniku pod multimedijom.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 25.06.2006., 21:29   #12
Botlorn
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor stef
Hm .... zašto si uopće išao spajat particije? Bolje ih je imat više, bar sistem zasebno zbog backupa. Ovak se svašta može dogoditi. Sa Knoppixom ne možeš niš raditi jer: 1) vjerojatno se nisi ulogirao kao superuser/root, 2) za linux su NTFS particije read only (Knoppix 5 ima utility za pisat po ntfs-u koji koristi Windows ntfs driver). Moj savjet je da nabaviš/posudiš disk odgovarajuće veličine i prekopiraš podatke sa Knoppixom, s time da taj disk na koji ćeš backupirati mora biti formatiran na FAT32. Druga solucija je da ono što ti je važno zapržiš iz Knoppixa bilo na CD, bilo na DVD. Trebaš se logirat kao root (proguglaj kako ) da bi to mogao i koristiš aplikaciju K3B koja je u izborniku pod multimedijom.
Imam 2 diska, i ovaj koji sam spajao mi je ne sistemski. A isao sam ga spajat jer me ziviciralo sto je jedna particija imala 5, a druga 70 GB. Nisam mogao previse s tih 5 gb.
Ulogirao sam se prvi put kao superuser, al nista. Znaci, koliko sam shvatio trebam:
nabaviti knoppix 5, uzet disk od 80 gb, copy/pasteat podatke s jednog na drugi, koristeci taj utility koji se nalazi na petici. I disk mora biti FAT32.
Ako je tako, budem probao... Hvala.
Staro 26.06.2006., 11:04   #13
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
ako imas npr. 2 os-a i zastitis jednu particiju samo svojim usernameom, mozes ti bit neznam kakav super-turbo-mega admin, neces imati pristup particiji

dodaj se u listu korisnika, nemoj "mislit" da u tome nije problem
mat je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2006., 08:19   #14
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Botlorn
Imam 2 diska, i ovaj koji sam spajao mi je ne sistemski. A isao sam ga spajat jer me ziviciralo sto je jedna particija imala 5, a druga 70 GB. Nisam mogao previse s tih 5 gb.
Mogao si u PM-u povećati jednu particiju na uštrb druge tj. dodijeliti joj slobodan prostor s druge. Ja sam to radio nekoliko puta i nikad nije bilo problema. I drugi put pokreni "Disk Mapper" kad spajaš ili razdvajaš particije.
Staro 27.06.2006., 22:11   #15
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Koji Windowsi? XP Pro ili Home?
Iz win Explorera odi na tu novospojenu particiju, desni klik, Security tab. Napiši nam koji useri su navedeni i kakva prava imaju. Useri su u prozoru gore(piše Group or user names, a prava su navedena dolje (Permissions for Users).
Defaultna prava (Allow) na cijeli disk su slijedeća (win xp pro u domeni):
Administrators: Full Control, Modify, Read & Execute, List Folder Contents, Read, Write.
CREATOR OWNER - nikakva prava
Everyone - nikakva prava
SYSTEM - ista kao i članovi Administrators grupe
Users - Read & Execute, List Folder Contents, Read.

Uglavnom, u svrhu pristupa podacima, ja bih ti preporučio da staviš grupi Everyone prava od Users grupe, backupiraš najvažnije podatke, a onda možeš detaljno podesiti prava pristupa kako se spada.

Edit: E da, kad radiš s pravima, nakon svake promjene je poželjno odlogirati se i ponovo ulogirati, da windowsi shvate promjenu.

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
mirkoB je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2006., 09:37   #16
Botlorn
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor mirkoB
Koji Windowsi? XP Pro ili Home?
Iz win Explorera odi na tu novospojenu particiju, desni klik, Security tab. Napiši nam koji useri su navedeni i kakva prava imaju. Useri su u prozoru gore(piše Group or user names, a prava su navedena dolje (Permissions for Users).
Defaultna prava (Allow) na cijeli disk su slijedeća (win xp pro u domeni):
Administrators: Full Control, Modify, Read & Execute, List Folder Contents, Read, Write.
CREATOR OWNER - nikakva prava
Everyone - nikakva prava
SYSTEM - ista kao i članovi Administrators grupe
Users - Read & Execute, List Folder Contents, Read.

Uglavnom, u svrhu pristupa podacima, ja bih ti preporučio da staviš grupi Everyone prava od Users grupe, backupiraš najvažnije podatke, a onda možeš detaljno podesiti prava pristupa kako se spada.

Edit: E da, kad radiš s pravima, nakon svake promjene je poželjno odlogirati se i ponovo ulogirati, da windowsi shvate promjenu.
Hvala na pomoci, ali kao sto rekoh, trenutno je disk u ZG. Ako ne upali to s linuxom, ovaj vikend cu probati ovo sto ste napisali.
Pozdrav
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke