|
|||||||||||
|
|
#4951 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
P.S.- sto fali skidanju torrenta direktno na Windowsima? |
|
|
|
|
|
|
#4953 |
|
Premium
Datum registracije: May 2023
|
Trebam pomoć oko konfiguracije. Iz RHEL-a 9 i 10 je uklonjen spice protokol pa tako i na ostalim derivatima - AlmaLinux-u i RockyLinux-u. Na Fedori imamo libspice-server.so.1 library pa pretpostavljam da je spice supported. Na AlmaLinuxu 10.x su odnedavno ponovo integrirali spice protokol za QEMU. Isto tako su napravili svoj native NVIDIA repozitorij koji na 9.7 radi odličo --- da koristim NVIDIA-u zbog potrebe za fine-tunanjem LLM modela iz vremena dok pytorch nije dobro radio sa AMD-om - a cuda-u držim u docker containeru izoliranu od ostatka sustava. U 9.x nema spice protokola, dok je u 10.x u uklonjen Xorg osim ono što je ostalo u development repozitoriju. Pokušavam postaviti virt-viewer za spajanje na QEMU guest mašine preko spice protokola koji bi trebao funkcionirati iz konzole koristeći virt-viewer kiosk mode. Sa VNC protokolom koji je integriran u QEMU ne mogu dobiti više display-eva, jer 1. nije moguće vrtit više VNC servera za jednu VM kojeg pruža QEMU proces direktno i 2. koristi nekakav meni nepoznat način renderiranja te se gube performanse. Na 10.1 sam iz konzole testirao wayland kiosk mode sa cage ($ cage -- virt-viewer --connect qemu:///system --kiosk), međutim potrebno je 15 sekundi da bi se renderirala tekst konzola, a vrlo često se i core dumpa na wayland-protocols.c i xwayland.c (iirc). Mislim da nije najbolja metoda koristiti Xorg pakete iz development repozitorija na 10.x, već je možda lakse konfigurirati odnosno rebuildati iz source-a qemu za spice-om. Izbjegao bih korištenje starije 8.x zbog skorijeg EOL. Ono što želim izbjeći je korištenje window managera, jer se sve koristi unutar guest mašina, a spajanje preko kiosk mode-a. Mislim da je bolje ići na Xorg u ovom slučaju. Testirao sam Weston kako bih ustanovio da nije problem do nečeg drugog. Fedora također shippa bez Xorg-a od verzije 43. Koristi li tko NVIDIA proprietary drivere uspješno sa virt-viewer kioskom? Možda bi najlakše bilo buildati sve na CRUX-u, iako ono što me vuče na RHEL derivate je SELinux, stabilnost i periodičke nadogradnje bez potrebe za buildanjem svakog paketa, iako ako bi stvari radile kako sam zamislio - nije problem jednom godišnje napraviti proces za buildanje paketa u guest mašini i upgrade host mašine. Podigni live image, mountaj root particiju na /mnt, mountaj /dev (mount -o bind /dev /mnt/dev) jer nam treba special character device /dev/null, chrootaj se u /mnt (chroot /mnt) i zatim možeš uradit symlink (ln -sf /dev/null /var/log/kern.log) ili iskoristit new-syslog ako ga sustav uopće ima da rotira određene datoteke po određenoj veličini ili periodički i čuva određenu količinu prethodnih datoteka, pa postaviš minimalne vrijednosti koje neće punit disk. Možeš uradit i extend diska ako je particija zadnja na disku - ne znam što VirtualBox koristi ali može se sa qemu-img resize +10G i nakon toga fsck + resize2fs i na kraju proširit particiju sa fdisk. Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. 21.12.2025. u 18:33. |
|
|
|
|
|
#4954 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#4955 |
|
Premium
Datum registracije: May 2023
|
Želim izbjeći VNC u potpunosti primarno zbog nedostatka kvalitete prilikom renderinga. Imati VNC server unutar guest mašine nije rješenje jer u slučaju kada imamo 20 virtualnih mašina - od različitih Linux distribucija do različitih *BSD operativnih sustava, održavati takvo nešto je problem i gubitak vremena, dok integrirani QEMU VNC server čita framebuffer emuliranog grafičkog drivera koji je postavljen za guest mašinu, i to nema veze sa operativnim sustavom guest mašine, a zatim se spajamo VNC klijentom na host mašinu na predodređeni VNC port, ne na guest mašinu. Isto tako QEMU integrirani VNC ne zna za multi-head, a kao što sam napisao nije moguće vrtit više QEMU integriranih VNC servera za istog guest-a, barem koliko znam - iz libvirta. Spice dobro radi sa multi-head pogotovo sa virtio-gpu graphics driverom što daje dobre performanse. Nema mi smisla koristit RHEL ako se ponovno moram prilagođavat i buildat svoje pakete, radije onda sve buildam, izuzetno ako SELinux prevagne i uspijem postaviti da radi spice na AlmaLinux-u 9.7 sa nekim third-party repozitorijem. https://crux.nu/ports/crux-3.8/opt/qemu/Pkgfile - U ovom slučaju buildam libusb za 'virsh attach-device' odnosno usb forwarding, spice-protocol i spice-server traži libjpeg-turbo, libseccomp , nettle mislim da je bio requirement za neke kriptografske funkcije - možda nešto libcurl ili gnupg related, snappy za kompresiju nečega s čime nisam upoznat i libslirp za automatski user mode nat forwarding kada ne želimo postavljati nat ručno. VNC za backup može raditi i sa libjpeg ne treba mu libpng. Možda je fuse3 potreban za nekakav mounting ili rad sa diskovima. Iako nema potrebe za libslirp jer je routed mreža. Ovo bi bio setup koji traži manje rada, ali manje siguran jer nema SELinux, niti Apparmor profile složene niti išta drugo, pa je iz sigurnosnog aspekta definitivno bolje ići na RHEL. Najbolje bi bilo da ugasim sve i odem prošetat. Jebeš sve ovo. Thanks. Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. 21.12.2025. u 19:55. |
|
|
|
|
|
#4956 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|