Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.09.2025., 14:39   #3061
jazz3p
Premium

Datum registracije: Oct 2010
Na prajzlendu vrtio slot mašinu i jednom mi se zaustavi na sva tri 43 zelena eura kupona (ne vjerujem šta vidim), aplikacija štucne i izbaci da ništa od đekpota (kao kad promaši tri iste sličice u vrtnji).
jazz3p je offline   Reply With Quote
Staro 02.10.2025., 13:03   #3062
jazz3p
Premium

Evo mi naplatilo VAT iako sam ga već platio. Jel se tko žalio pošti na to? Hoću svoja 2.69 eura nazad, kme kme.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ali.jpg‎
Views:	121
Size:	118.3 kB
ID:	28416  
Staro 02.10.2025., 14:04   #3063
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
aliexu se pozali prvo i posalji sliku racuna,
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro 17.10.2025., 07:36   #3064
jazz3p
Premium

Neću se žaliti ni jednoj strani, jer sam pročitao po forumima da ništa od toga.

Samo bih dodao, kako je bilo napisano i tu i na drugim forumima, da pošiljke Cainiao...for special goods idu preko hrvatske pošte, dugo putuju i pošta naplati pregled pošiljke bez obzira bio VAT plaćen ili ne pri kupnji.
Staro 17.10.2025., 12:41   #3065
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Od neki dan prilikom svake kupnje traži broj kartice, bilo to za par eura ili par stotina. Je li i kod vas tako?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2025., 21:22   #3066
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Alibaba, AliExpress iskustva?

Mojoj zeni danas aliex obrisao account kompletno. Samo je nestao i pose account not found. Probao reset lozinke i ne daje uopce opciju hrvatske za upisat broj. Za mail kaze nepostojeci. Ima li netko ovakav problem?

Edit: poslao opis problema preko support i vratilo se sve. Tko zna sto se desilo

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 18.10.2025. u 21:45.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2025., 00:12   #3067
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Mojoj zeni danas aliex obrisao account kompletno. Samo je nestao i pose account not found. Probao reset lozinke i ne daje uopce opciju hrvatske za upisat broj. Za mail kaze nepostojeci. Ima li netko ovakav problem?

Edit: poslao opis problema preko support i vratilo se sve. Tko zna sto se desilo
Jesu dali neko objašnjenje?
Nadam se da ih nisu SjevernoKorejci hakirali

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2025., 00:51   #3068
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
“Now all should be ok”. Kineska diplomacija
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2025., 07:30   #3069
jazz3p
Premium

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Od neki dan prilikom svake kupnje traži broj kartice, bilo to za par eura ili par stotina. Je li i kod vas tako?

Meni je kod predzanje kupnje od jednog eura tražio broj kartice.
Staro 20.10.2025., 14:40   #3070
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Mene uvijek traži broj nakon 4-5 kupovine za redom.
Inače ne
Staro 11.11.2025., 20:29   #3071
Los Sam
Premium
Moj komp

Los Sam's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Ocarinila mi posta 3 paketa, sva tri su dosla iz Dominikanske republike, a u stvarnosti su tamo kineski paketi samo ubaceni u novu kovertu.
Za prvi sam se zalio posti i dobio sam odbijenicu, da posiljatelj nije unesao ioss broj.
Predocio sam sve dokaze, cak i tracking koji pokazuje stari i novi tracking broj jer pise da su povezani.

Ima li kakvog nacina da se dobije povrat? Trebam se jos za dva zaliti...
Los Sam je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2025., 20:43   #3072
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
I meni ista stvar, odbio preuzeti jer sam morao platiti 2,65€ "carinjenja" pošti za čep vrijednosti 0,59€ a plaćen pdv već na Aliju.

Staro 11.11.2025., 21:02   #3073
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
čini se da petljalju nešto - stari je naručio neko povećalo od kineza, prepakirano na "solomon islands" i otišlo na carinu. a carina tražila račun.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2025., 19:27   #3074
Iluzionist
Premium
Moj komp

Iluzionist's Avatar

Datum registracije: Apr 2019
Meni ocarinili termalnu pastu vrijednosti 2,06EUR carinom od 2,68EUR (sa Ebay), i drugu termalnu pastu sa Ali-ja (košta 5,69EUR) carinom od 2,99EUR.
Koji q...?

Čitao sam nešto da će svu robu cariniti, ali ovo nije carina, ovo je pljačka...
Jbte, pa i kada fizički ulaziš u RH traže te da prijaviš robu za carinu, i ako recimo nemaš račun ili je isti sumnjivo niskog iznosa, puknu oni svoju procijenjenu vrijednost. I to mi je O.K., ali ove robe nema u EU da bi išlo "kataloški", i njena cijena je stvarna. Otkud onda carina i preko 100% majkumu?
Kako ovo pravno može biti osnovano?
Iluzionist je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2025., 19:56   #3075
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Sto se tice Aliexpress-a za sada je sve OK. Od 23.08.2025 do danas sam primio 45 itema sveukupno i nema govora o carini. Slanje mora biti:

AliExpress Selection Standard
via AliExpress standard shipping
via AliExpress Saver Shipping

Izbjegavati pod obavezno:

via Cainiao Super Economy
via Cainiao Super Economy Global
seeler metod shipping

Ako kupujete opcijom "Bundle deals" postarina na 3+ itema je besplatna i ide uvijek sa AliExpress Selection Standard / overseas.

Ako kupujete bar jedan item sa AliExpress Selection Standard ili via AliExpress standard shipping a ostali itemi su Cainiao, velika je vjerojatnoca da ce svi paketi otic u consolidation warehouse i doci kao jedan opet kao AliExpress Selection Standard / overseas. Bar ja nisam jos imao slucaj da po placanju svih itema odjednom, da paketi istih budu razdvojeni i razdvojeno poslani, uvijek sve zavrsi u consolidation warehouse.
Staro 19.11.2025., 19:57   #3076
nepalac
Registered User

Datum registracije: Feb 2022
Citiraj:
Autor Iluzionist Pregled postova
Kako ovo pravno može biti osnovano?
To pitaj europsku uniju i njima zahvali.
Već se mjesecima najavljuje da će ići carina na sve male pakete koji su dosad prolazili bez nameta iz trećih zemalja.
Od 2026. to navodno ide službeno, a ovo su sad neki probni periodi.
Ja sam trenutno prestao naručivat iz Kine, čekam da kinezi doskoče ovim nametima kao što su i uvijek do sada.

edit: ili možda pazit koju vrstu pošiljke odabrati kao što iznad kaže silver.
Osobno do sada nisam uopće obraćao pažnju na to jer je sve prolazilo, ali nedavno mi prvi puta nije donio overseas nego HP i odma carina.
Staro 19.11.2025., 20:19   #3077
Iluzionist
Premium
Moj komp

Iluzionist's Avatar

Datum registracije: Apr 2019
Da, HP mi je dostavio oba.
A sutra idem po treći, ostavili obavijest kao i za ona dva prva
Iluzionist je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2025., 22:02   #3078
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Kakva sad carina, odakle to ako krece od 2026 to? Kako to oni smiju tako naplacivat kako im dodje, fali para za ispunit cilj menađerima pa uveli izmisljeni iznos?
Staro 19.11.2025., 22:33   #3079
nepalac
Registered User

Staro 19.11.2025., 22:52   #3080
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Već to dugo najavljuju, ali ništa od toga ukoliko ne bude na EU razini.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2025., 22:58   #3081
nepalac
Registered User

Kako ništa kad nam već naplaćuju?
Plan je bio da se to uvede 2028. godine, ali su ovi iz europe to ubrzali pa je sad plan tijekom 2026., a neke države su već brže-bolje na nacionalnoj razini primjenili navedeno.
Među njima smo i mi, naravno, čim treba neki namet tu smo prvi, iako nemamo uopće nikakvu industriju koju bi štitili, niti uvoz iz Kine ikoga ugrožava.
Kužim talijane koji žele zaštititi svoju modnu industriju od sheina, ali od čega se mi štitimo??
Staro 19.11.2025., 23:02   #3082
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Niste platili nikakvu carinu nego PDV + trosak carinskog postupka u slucaju kada paket nema PDV IOSS broj tj. H7 deklaraciju. Konkretno ako posiljka ide sa via Cainiao Super Economy, via Cainiao Super Economy Global, seeler metod shipping itd.. kao samostalna, znaci bez da je bila u consolidation warehousu gdje je Aliexpress odradio tu deklaraciju i pustio prema €u, takva posiljka mora proci redovitu naplatu PDV-a i HP tu nista ne radi nezakonito.

Aliexpress skida PDV automatski ali prodavaci itema salju posiljku svojom metodom i samostalno gdje cesto ne postoji PDV IOSS broj tj. H7. Ako robu salje sam Aliexpress kao platforma tj. ako je shiping od samog Aliexpress-a onda taj PDV IOSS broj tj. H7 deklaracija postoji te se isto odradi u Mađarskom Overseas-u i kada roba dodje u Leskovac samo nastavi dalje.

Znaci imate 2 vrste slanja itema sa Aliexpress-a koji prodavacima sluzi samo kao platforma gdje prodaju.

1. Aliexpress naplati PDV i prikuplja robu od vise prodavaca, dodaje PDV IOSS broj te salje kao jedan paket - nema carinskog postupka niti PDV-a.
2. Aliexpress naplati PDV ali sami prodavaci salju svojom metodom i to ne ide preko Mađarske i takva posiljka cesto nema PDV IOSS broj.

Siva zona je kada imate 1-2-3 itema koje salje bas sam Aliexpress + 2-3-5 itema koje salju samostalno prodavaci ali kako sam vec prije rekao do sada su mi svi takvi paketi bili konsolidirani i poslani od strane Aliexpress-a preko Mađarske. Evo sad bas jedan takav cekam da ode na avion, ima 6 itema sto salje Aliexpress i 2 itema su Cainiao, medjutim svih 8 itema ima isti Overseas tracking broj. Znaci jedan paket preko Mađarske i nema govora o carinskom trosku postupka naplate PDV-a.
Staro 19.11.2025., 23:13   #3083
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kod same narudzbe je navedeno je li VAT ukljucen u cijenu ili ne. Ne bi li to trebao biti nekakav dokaz o postojanu IOSS-a? Ili ovi nasi rade duplo oporezivanje?

Jedino sto pratim je je li VAT u obracunu finalne cijene. Dobivao sam unazad pola godine i Cainiao posiljke preko OE-a, sve kao inace... :/
Staro 19.11.2025., 23:19   #3084
nepalac
Registered User

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Niste platili nikakvu carinu nego PDV + trosak carinskog postupka u slucaju kada paket nema PDV IOSS broj tj. H7 deklaraciju.
Ne znam kako je to moguće s obzirom da je Aliexpress kao platforma ušao u IOSS sustav još prije par godina i dužan je zaračunavati PDV prilikom svake kupnje.
Jedino ako određeni selleri na toj platformi rade nešto na svoju ruku (ovo što kažeš pod broj 2), ali onda ne znam kako im je aliexpress to dozvolio.
Staro 20.11.2025., 10:36   #3085
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Pa zato i pitam aliex je u tome ioss dugo vec i nije mi nista bilo naplaceno jos od kad su tek poceli uvodit taj ioss, bez obzira dosli preko HPa ili doslo preko Overseesa, a na Aliexu uredno platim PDV
Staro 20.11.2025., 10:51   #3086
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Ne znam kako je to moguće s obzirom da je Aliexpress kao platforma ušao u IOSS sustav još prije par godina i dužan je zaračunavati PDV prilikom svake kupnje.
Pa to i radi, uredno skida PDV do neke cifre oko 165€ i ako sam Aliexpress shipa paket isti ima uredno PDV IOSS broj.

Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Jedino ako određeni selleri na toj platformi rade nešto na svoju ruku (ovo što kažeš pod broj 2), ali onda ne znam kako im je aliexpress to dozvolio.
Aliexpress ako ne shipa posiljku ne moze znati dali je xy seller izdao i naljepio PDV IOSS broj na posiljku, ne ocekujes valjda da tamo u China svaka "garza" koja se bavi prodajom je registrirana pri €u sa svojim PDV IOSS brojem?

Eto ti slika paketa od @jazz3p u topicu gore. Paket poslat preko "Tunguzije" i nema PDV IOSS broj. Zalba bilo kojoj postanskoj sluzbi ili carini nije dopustena / bespredmetna je, nego se zalba moze podnjeti iskljucivo selleru itema. Dakle zaliti se selleru pa ako ignorira onda uputiti zalbu samom Aliexpress-u.
Staro 20.11.2025., 11:03   #3087
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2025., 11:56   #3088
nepalac
Registered User

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Aliexpress ako ne shipa posiljku ne moze znati dali je xy seller izdao i naljepio PDV IOSS broj na posiljku, ne ocekujes valjda da tamo u China svaka "garza" koja se bavi prodajom je registrirana pri €u sa svojim PDV IOSS brojem?
Očekujem da aliexpress ima nadzor nad svakim sellerom, a ne da se događaju ovakve gluposti.
Ako si nekom dozvolio da prodaje preko tvoje platforme, onda ne može on muljat s pdv-om jer se gubi svrha svega.
Sto je iduće, da nam kradu brojeve kartica jer tamo neki garažni seller ima neki svoj paralelni sustav naplate?
Znači, ako je problem u način slanja, onda treba ukinut sve druge osim onih koji idu preko aliexpressa.
Staro 20.11.2025., 14:34   #3089
Ico_Zg
Premium
Moj komp

Ico_Zg's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
Neće AliEx biti izuzet, to se odnosi se na sve kineske platforme za prodaju, lupiti će carinu + dodatnih 2€ naknade po paketu.
Ali još nitko nije nigdje napisao koliko će carina toćno biti..
Ico_Zg je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2025., 14:50   #3090
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Izmišljaju. Ako žele zaustaviti iz Kine pakete,neka stave 50 ili 100eur po paketu za obradu plus eventualna carina. Preko noći neće više dolaziti.

Tako je nekako Trump razrezao. EU ne zna bi li pišala ili srala.
Libertus je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno