Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.11.2025., 01:03   #2791
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor geronimo_2 Pregled postova
a hebga sad. opet novi 3rd party lol, i to for pay.
ma super mi je explorer, al nije super sto se*u sa ovakvim glupostima da nemos maknut sa par klikova ko sto radim u w10 oduvjek
Ajmo ovako... DOpus je jedan od nekolicine softvera koje sam odlucio kupiti... I nadogradjujem (i placam te nadogradnje) zadnjih 15 godina... A skrtiji sam od Skota kada treba kupovat softver...

Mozes naci i piratsku verziju... A to sto je 3rd party, to ko da kazes da su Norton Commander ili Total Commander bili 3rd party... Alternativa je bila copy ili move, sa NC ili TC si dobio prilicno koristan alat...

Probaj DOpus, to je sve sto ti mogu reci...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2025., 07:39   #2792
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
a jel ima nacina za maknut ova gofna nepotrebna koja mi bezveze zauzimaju pogled u exploreru:

ne radi nijedan registry "fix" koji sam probao sa win10, pa ni ovo.
Kakav Bozji reg hack...i DOpus...desni klik > "unpin opcija". Eto nije tesko niti zahtjeva duboko poznavanje icega samo malo posmatranja opcija.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2025., 13:25   #2793
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Meni je veći problem što file explorer stalno drlja po širini stupaca. Taman namjestim kako meni odgovara, sjedne neki update i sve opet vrati na default. Koristim TC, ali on ne može zamijeniti save as prozore, a nervira me sve spremati na desktop/downloads pa onda preko TC-a dalje gdje treba, jedan-dva koraka više za svaki dokument koji mi stigne na mail.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2025., 14:22   #2794
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
stavio open shell + explorer patcher. fercera bez greske , ali nisam jos updejtao.DOpus namjeravam isprobati.

postelao sam sve po svok ukusu, ali me zanima dal ikako i kako mogu dobit theme/izgled kao sto mi je na win10, bez opet dodatnih 3rd party-a.
this:

umjesto:

kvacice i to da je standard, a ne ovo plavo s*anje. i da je "uglasto" sve, a ne "zaobljeno" .

thx.
Staro 14.11.2025., 14:37   #2795
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Meni je veći problem što file explorer stalno drlja po širini stupaca. Taman namjestim kako meni odgovara, sjedne neki update i sve opet vrati na default. Koristim TC, ali on ne može zamijeniti save as prozore, a nervira me sve spremati na desktop/downloads pa onda preko TC-a dalje gdje treba, jedan-dva koraka više za svaki dokument koji mi stigne na mail.
Rekoh, instaliraj Directory Opus... Imas view da ti izgleda kao Windows Explorer ili kao Total Commander pa si biras sta hoces... Naravno da ima Save As, ne znam zasto to ne bi imao...

I ima jos biljon drugih stvari koje ne znam ni nabrojat...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro 14.11.2025., 14:38   #2796
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Citiraj:
stavio open shell + explorer patcher. fercera bez greske , ali nisam jos updejtao.DOpus namjeravam isprobati.

postelao sam sve po svok ukusu, ali me zanima dal ikako i kako mogu dobit theme/izgled kao sto mi je na win10, bez opet dodatnih 3rd party-a.

thx.
OpenShell - tamo si biras temu... Mozes slozit da izgleda ko WinXP ako bas hoces (valjda)...

GMKTec K8Plus

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
32GB DDR4-2666
intel UHD 620

Staro 14.11.2025., 15:10   #2797
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

probao sam se igrati stime u open shellu i ne mjenjami mi ostatak izgleda OS-a. samo onaj dio oko start-a i valjda task bar. znaci stagod izaberem on ne mjenja ove kvacice i "oblost". zato mi nie jasno kako se ta glupost moze mjenjat.
inace ga drzim na win 7 style / classic skin
Staro 14.11.2025., 15:18   #2798
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Taj novi komp ce te baciti na koljena Sjecam se da sam prije godinu dana i ja mislio "s novim kompom trebam preci na w11 i to je sad jedino ispravno". Nisam izdrzao ni tjedan dana, vratio se na w10 ltsc iot i prst u uho. Imas neki specifican razlog za w11 ili?
Staro 14.11.2025., 15:47   #2799
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Testiram za gejming. W11 ltsc iot. Da bude future proof. Za delo ce bit w10 bez brige. Drugi disk i drugi boot.
Možda se predomislim. U svakom slučaju dovoljno sam odgadao w11 bar da ga vidim i budem siguran da se to može dovest u stanje usability. Jer out of the box je meni un-usable, skroz. Odvratno. Neznam tko je i zasto to tak dizajniro al taj je ili glup ko k ili neki novopeceni woke-er kojem je prvi susret sa os-om win 10.
Staro 14.11.2025., 16:09   #2800
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

My bad, w11 ltsc iot sam testirao. Vrtim ga jos u virtualci cisto za edukativne svrhe, ali je zbilja rijetko palim. Toliko o w11 za pokucne potrebe. Brijem da cu lakse preci na linux nego w11, a na linux sam cak 5-6 puta pokusao preci sretno!
Staro 14.11.2025., 16:17   #2801
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Microsoft has often talked about turning Windows into an agentic OS, despite serious reservations from many quarters. Most Windows users are unhappy with the idea of AI taking greater control of their PCs, and they are once again making it clear to Redmond that they are not on board with the company's plans.
Earlier this week, Windows president Pavan Davuluri reiterated that Microsoft is leveraging AI to evolve Windows into an "agentic OS" as part of its long-term strategy to transform the widely used desktop platform into an AI-native environment – one where AI agents can understand context, make decisions on users' behalf, and perform complex, multi-step tasks without human intervention.

> Microsoft says Windows is becoming an agentic OS, but users simply hate the idea

Citiraj:
Mainstream support for Windows 10 has officially ended, but users can still receive free security updates for one more year. However, some installations will now require a critical servicing update before they can enroll in the extended update plan.
Microsoft officially ended Windows 10 support in October but offered an additional year of free security updates for users still relying on the legacy OS. However, some users were unable to enroll in the Extended Security Updates program. A new critical patch, KB5071959, now addresses this issue and restores enrollment functionality.
> Microsoft releases critical update to fix Windows 10 enrollment issues for extended security updates
Staro 14.11.2025., 16:33   #2802
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Rekoh, instaliraj Directory Opus... Imas view da ti izgleda kao Windows Explorer ili kao Total Commander pa si biras sta hoces... Naravno da ima Save As, ne znam zasto to ne bi imao...

I ima jos biljon drugih stvari koje ne znam ni nabrojat...
Kako dobijem save as dialog? Ne vidim takvu opciju, Google kaže ne može.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 14.11.2025., 17:07   #2803
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
a na linux sam cak 5-6 puta pokusao preci sretno!

Mislim da bude Linux zreo za potpuno bezbolan prelazak za par godina.
S obzirom na to u što se Windowsi pretvaraju čak i bolan prelazak je manje bolan.
Eventualno LTSC verzije budu podnošljive ali pitanje je koliko dugo će masovna grobnica raditi svoj posao na tom planu.
kopija je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 07:36   #2804
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Microsoft has closed an activation loophole that was widely used by software pirates to run Windows and Office without a legitimate license. The group behind the activation tool has confirmed that the method no longer works following the November 2025 Patch Tuesday update.
Known as the KMS38 activator, the open-source tool was created by a group called Massgrave, where MAS stands for Microsoft Activation Scripts. It was widely regarded as one of the easiest and safest ways to activate Windows and Office without paying, allowing users to install all official updates just like any legitimately licensed copy.

> Your pirated copy of Windows might have just stopped working
Staro Jučer, 07:57   #2805
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Konačno, nema više diskriminacije.

Staro Jučer, 09:02   #2806
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
A ništa, bilo je lijepo dok je trajalo.
Pripremit 180€ i skrušeno pravac u dućan, baš je na popustu, utješna okolnost.
kopija je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:00   #2807
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

ovaj dio "The update now makes it impossible to install Windows 11 offline using a local account." mi nije jasan bas ?
to znaci da najnovije verzije win-a, izasle nakon november pach-a, nece biti moguce instalirat bez neta or ?
su oni malo popizdili or what . pa nebi bio online dok stavljam win ni u najgoroj nocnoj mori.
samo nek udaraju, svakim udarom sve blize i blize linux-u .

--------

stavio DOpus. svida mi se, al bumo vidli dal se budem naviknuo da ga napravim default-nim.

imam pitanja u vezi doticnog:

1. dali je moguce ikako kad kliknes na neki folder/file, da bude zaplavljena cijela lajna, kao sto je to u win exploreru, a ne samo prvi dio?

2. dali je moguce iskljuciti da mi scroll-a po horizontali, tree panel kad ulazim u dublje zakopane podirektorije. nervira me to skroz.

ak nisam dovoljno dobro objasnio recite pa bum slike il nest stavil.

--------

@xlr, kad kazes da si odustao, dali je bilo radi njegovog odvratnog (default) sucelja ili nesto vezano za funkcionalnost?
ja sam ga uspio dovesti do zadovoljavajuces izgleda (open shell+extended patcher+DOpus), i tek sad cu krenut na testiranje gejmsa pa da se nebi iznenadil
Staro Jučer, 10:04   #2808
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ja svoje platio 4-5 eura i uredno imam aktiviran profil na microsoft stranici.
Još će potrajati tri godine do novog kompa, za šest godina upotrebe fer cijena.
A budući komp može uredno na neaktiviranim windowsima, i tak nema razlike ako podignu cijenu ključeva. Malo iritira poruka na desktopu ali ne toliko da bi to plaćao za micanje.
Mladenxy je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:28   #2809
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Konačno, nema više diskriminacije.

Nastavlja se i dalje, bez brige.

Nego, clanak je glup do zla boga.

Jedino sto prestaje radit je KMS38. Hwid (najbolja) i ostale varijante ostaju uredno radit.

KMS38 najvise pogadja servere tako da za kucne korisnike nema panike.

Najjace od svega je sto te MS support sam uputi na irm powershell komandu kad im vlastiti nacini za aktivaciju zakazu. Toliko o tome.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:44   #2810
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
@xlr, kad kazes da si odustao, dali je bilo radi njegovog odvratnog (default) sucelja ili nesto vezano za funkcionalnost?
ja sam ga uspio dovesti do zadovoljavajuces izgleda (open shell+extended patcher+DOpus), i tek sad cu krenut na testiranje gejmsa pa da se nebi iznenadil :D
Sucelje mi je manji problem, jednostavno, da primjecujem ikakav opipljiv napredak naspram W10 vjerojatno bi presao na W11. Problem je sto imam W11 na poslovnom kompu i tamo sam razvio averziju prema istome i sad mi svaki klinac smeta. Sve sto u privatne svrhe dobivam sa W11 je hrpa stvari koje 'nisam trazio', da se tako izrazim. As I said, vise snage i nade ulazem u prelazak na Linux (cak i u gaming svrhe) nego na W11.
Staro Jučer, 10:44   #2811
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Also, čak i ako nekako blokiraju HWID, ako je aktivirano jednom aktivacija će 99% će nastaviti raditi na tom računalu, jedino ako nekako izbrišu sve ilegalne aktivacije sa svojih servera a to sumnjam.
Dule je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:47   #2812
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Znaci trebalo bi sloziti instalaciju recimo tri najpopularnija izbora: W11 Pro, LTSC, LTSC IOT, aktivirati s HWID-om, napraviti image kopiju svakog i sacuvati ako ikad zatreba - sve dok ne mijenjas mobo.

Isto vrijedi i za W10, jel.
Staro Jučer, 10:55   #2813
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Ma nema potrebe za time. I da grobari zakazu uvijek ima opcija na internetu za kupit kljuc po 5-10€.

Eh, jedino to ne mozes za LTSC varijante…
Staro Jučer, 11:15   #2814
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Ostavit cu ovo ovdje...editorial iz 2016, temeljeno na rijecima samog Billa

Citiraj:
Today Gates openly concedes that tolerating piracy turned out to be Microsoft's best long-term strategy. That's why Windows is used on an estimated 90% of China's 120 million PCs. "It's easier for our software to compete with Linux when there's piracy than when there's not," Gates says. "Are you kidding? You can get the real thing, and you get the same price." Indeed, in China's back alleys, Linux often costs more than Windows because it requires more disks. And Microsoft's own prices have dropped so low it now sells a $3 package of Windows and Office to students.
> Winning through piracy -- Microsoft in China
...i dalje relevantan:

Citiraj:
A new paper - written by Norwegian economics researcher, Arne Rogde Gramstad - suggests that piracy could be increasing Windows' marketshare. His findings suggest that if piracy were to vanish tomorrow, the amount of people using Linux would increase by 50-65%. This increase would lead to Linux having a 1.5-1.65% usage share (currently around 1%) in an average country. Thanks to piracy, Windows is actually seeing more adoption.
> Piracy could be helping Windows' marketshare

Dakle...zasto da Microsoft mijenja navike i gura svoje anti-korisnicke odluke ako sami korisnici i dalje koriste Microsoft produkte bez obzira kakvo govno Microsoft gurao kroz grla korisnika? Dokle je god tako - nista se nece promijeniti. Zasto i bi? Microsoft danas ionako na desktopu profitira od telemetrijskih podataka.
Staro Jučer, 12:59   #2815
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Neće su tu ništa promijeniti dulje vrijeme, sve dok se te promjene uvode korak po korak.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 16:19   #2816
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Nece si sami pucat u nogu. Dok god je tolerancije windows ce dominirat na desktopu.
Staro Jučer, 16:27   #2817
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Nece si sami pucat u nogu. Dok god je tolerancije windows ce dominirat na desktopu.
Vec su si sada pucali u nogu sa online accountom i po defaultu sejvanjem svega na one drive. Budemo vidjeli kako ce ljudi reagirati, makar ne ocekujem previse.

Windowsi 11 su na 55%, a Windowsi 10 na 41%, sad cemo vidjeli koliko ce padati market share windowsa 10.

Windowsi su pali sa 71% na 66%, a mac je skocio sa 4% na 14.27%.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Staro Jučer, 16:44   #2818
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Ljudi su glupi i lijeni tako da ne ocekujem neke drasticne pomake. Nazalost.
Staro Jučer, 17:56   #2819
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Vec su si sada pucali u nogu sa online accountom i po defaultu sejvanjem svega na one drive. Budemo vidjeli kako ce ljudi reagirati, makar ne ocekujem previse.
Ravno nula.

Većina korisnika nije ni svjesna gdje im se spremaju dokumenti i sve je ok sve dok mogu klinuti na folder i oni su tu.
Isto tako većina korisnika će prihvatiti sve što im Microsoft turi u welcome screenu, samo da konačno vide te windowse na novo kupljenom laptopu. Sigurno neće reći "e pretjerujete, stavit ću ja Linux".

Takvih je navodno oko 80% (kaže EjAj, sigurno je točno).
Dodajmo i dio od preostalog postotka koji mora imati win radi posla, pa dio koji ne mogu igrati određene igre bez win itd...
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:29   #2820
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mene npr. nije briga što koriste moje podatke i bogate se, sve dok ja koristim njih jednako besplatno i uživam 24/7 ne radeći ništa ili nešto
Ak mi netko može rastumačiti zašto bi se ja trebao brinuti budem promijenio mišljenje i prešao na linux, časna pionirska.
Mladenxy je online   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno