|
|||||||||||
|
|
#2701 |
|
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Da se i ja malo pohvalim. Radila se sjenica ovo ljeto na viksi u Zagorju pored Varaždina. U biti, radovi su počeli na proljeće kad je izlivena deka i lokalni meštar djelomično sazidao roštilj. Drvena građa - lamelirane grede 20 x 10 i 12 x 10 cm naručene kod janeza u Sloveniji. Brodski pod također. Jeftiniji dosta nego kod nas. Kad je stigla dostava građe, moglo se pristupit farbanju iste. Nanešena impregnacija za drvo dva puta. Radio s kompresorom i bome, uspio se otrovat dok sam to radio. Slijedeći put maska obavezno. Nakon toga se išlo na nanošenje lazure. Nanešena je lazura na bazi vode iz razloga što smo mi to radili vikendima. Da sam išao na uljnu lazuru, to bi potrajalo tak da smo to odbacili. Nisam bio sretan zbog toga, al jbg. Lazura špricana bosch kompresorom, no ženin bratić je odmah nakon špricanja prelazio ofarbano s valjkom, da izjednači boju pošto je bilo dosta overspreya. A lazura na bazi vode na temperaturama koje su bile u lipnju suši u roku keks. Kasnije kad je sve bilo gotovo, prešao stupove i podroženice još dva puta. I onda je trebalo nać par dana vremena da to napravimo. Partner iz firme, jedan radnik i ja našli tri dana u nizu i krenuli u akciju. Ne moram ni napominjat da su temperature ta tri dana bile 30 + C. ![]() Bosch preklopna pila odradila momački posao. Složena sjenica, podaskano s brodskim podom i stavljena folija. Majstor koji je zidao roštilj, dozidao ciglu do rogova. Par dana kasnije došao meštar za limeni krov i odradio isti. Puknuta gore i privremena rasvjeta s Temua. Treba još postavit pločice koje su kupljene, provest struju i riješit vodu. Sve je sprovedeno no čekamo meštre. Još i stol s klupama treba nabavit, 3 - 3,5 m dužine. Mislim da je overkill al žena i bratić tak hoće a mene zabole, ja sam svoje napravio. Sad radim neki DIY BT 2.1 sustav al sam dobio uvjet da bude u skladu sa sjenicom. Tak da radim zvučnike obučene u jelovinu. ![]() ![]()
Zadnje izmijenjeno od: fanATIk. Jučer u 15:17. |
|
|
|
|
|
#2703 |
|
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
Svaka čast. Grijeh bi bio to zatvoriti. Kod koga točno ste uzeli građu, koliko je to "dosta" jeftinije nego kod nas? Ne znam kolike su dimenzije te tvoje ali sličnu sjenicu na 8 stupova sam radio prije skoro dvadeset godina za pare. Od betoniranja ploče i popločavanja kamenom, do pokrova. Naplatio 11k kuna rad, dođe mi da se ranim i dan danas zbog toga. Ito svi spojevi, čak i i kose ukrute, zapilavani da uđu jedan u drugi, stric stolar me navodio što i kako. Građa friška jelova uzeta na pilani nigdje nije ispucala, uvjet strica je bio da se izbaci srčika. Ljudi kojima sam je radio više ne dolaze u tu vikendicu, ne održava se, lak je praktički nepostojići... Istu grešku smo napravili, iako to ti ne smatraš možda graškom. Prebačaj nosivih greda bi trebao biti veći u odnosu na krajnje stupove da se smanji utjecaj kiše i sunca na te stupove. Tih cca 20cm koje mogu procijeniti je ipak malo po meni. |
|
|
|
|
|
#2705 | ||
|
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Citiraj:
Lamelirane grede su me koštale 630 € po m3. U Drvoni bi me KVH grede koštale 634 € po m3. Nije da su KVH grede loše, no lamelirane su ipak jače. Grede su bile 20 x 10 cm i 12 x 10 cm. Brodski pod sm/j AB 19/140mm/4m me kod janeza koštao 10,50 € m2 dok bi me isti u Drvoni izašao 16,80 € po m2. Drvona je u ponudu uvalila i rezanje greda što je diglo cijenu za još 50 €. Janez mi je naplatio cca 130 € za dostavu dok su se u Drvoni izmotavali. Sumnjam da bi manje došlo kod njih. Što se prepusta tiče, je, on je 20 cm. Slažem se bi bilo bolje da je više van, no onda bi ako želim zadržat uporabnu kvadraturu, ulazio prek ruba kuće, a na drugoj strani bi prešao u susjedov zračni prostor. No, s obzirom da znam kak kiša tam pada u 99% slučajeva, nisam niš pogriješio. Sjedili već nekoliko puta ljetos dok je padala kiša i sve je suho. Ak pogledaš sjenicu sprijeda, kiša pada s desne strane. Tu su prepusti rogova ok. Betonska ploča dok pada kiša je 100 % suha. Sa svih strana. A usput, svi stupovi, podroženice i prepusti rogova preko podroženica su dodatno premazani lazurom još dva puta. A i mislim nadalje jednom godišnje uzet dvije pikse lazure i proć te izložene dijelove. Jedini zajeb kaj sam napravio je to što sam išao premazivat ciglu firnisom. Rećeno mi je da štiti ciglu od listanja uzrokovanih vremenskim utjecajima. Ja uzeo firnis, i premazao cijeli stražnji zid izvana i vanjske bokove s njim. No nije mi vrag dao mira, pa sam malo i sprijeda premazao, lijevi i desni bok. Lijevi i desni bok roštilja se vidi na predzadnjoj slici, igleda tamnije, mokro. Rečeno mi je bilo da će cigla poslije dobit originalnu suhu boju, no ovo i dalje izgleda kao mokra cigla. Nadao se da će se osušit, al evo, već par mjeseci ništa. Dal je razlog što je cigla bila dosta vlažna (jbg, kupljena stara cigla, ko zna kak je skladištena) il je problem u samom firnisu, pojma nemam. Recimo da vidim nekakve pomake, kao da se suši, al to ide brzinom puža. Ak niš, na proljeće uzimam kompresor i ispjeskarit bar te male dijelove sprijeda kaj se vide da dobijem suh izgled, bočno i iza me ne tangira previše. Što se zatvaranja tiče, čak smo iz zajebancije gledali koliko bi koštalo klizno staklo s bočnih strana al smo odustali. Možda jednog dana kroz x godina kad ću više vremena tam provodit. Sad smo tamo proljeće, ljeto i mali dio jeseni.
|
|
|
|
#2708 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Ne znam za firnis na cigli ali za kamen (a vjerojatno i ciglu) možeš koristiti Chromos kamen protect koji nakon što se aplicira ne mijenja izgled podloge a štiti pogotovo vertikalne površine.
|
|
|
#2710 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Zna li tko gdje se u nas mogu nabaviti štukature za strop koje u sebi imaju kanalicu za led traku pa da se može sakriti lajsna karniše od zavjese i postaviti led traka u jednom.
|
![]() |
| Uređivanje | |
|
|