Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.08.2025., 16:24   #331
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Hvala. Probam onda kako je domy napisao, spojiti adapterom F konektor na antenski priključak pa da vidimo kako radi.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2025., 08:29   #332
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Hvala obojici. Izbacio sam utičnicu iz jednadžbe, spojio direkt kabel iz zida sa antenskim od TV-a putem adaptera i sada je signal 100/100 na svim MUXovima.

Popratim još kroz par dana da li se drži, ali za sada mi se čini bez greške.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2025., 10:01   #333
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Da, da, zidne utičnice samo smetaju a i skupe su ko javo,
stavi se F spojnica kakav god je "program utičnica" korišten.
Za pra staru klasiku uzmeš poklpac sa vijcima > https://culic.net/product/poklopac-p...0-na-vide-d-65
pa sam polako probiješ i montiraš f sojnicu sa maticom > https://shop.kerman.hr/Katalog/Detal...enski/F-zenski
Judino treba paziti ako je prolazna utičnica, onda treba ugurati 1 > 2 razdjelnik a da pri tome ne slomije coax kabel.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2025., 11:53   #334
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ja sam uvijek sebi potegnil kabel direkt do tva u komadu, nikakva utičnica. Ak je trebalo spojit kabel napravim to bez konektora, nutarnja puna bakrena jedna na drugu, odvojiš licnu pa opet licna na licnu izoliraš međusobno, zamotaš sve skupa i vozi dalje
Mladenxy je offline   Reply With Quote
Staro 05.08.2025., 12:18   #335
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Postoje gotove spojnice za to ali često žnj izvedbe / kvalitete,
sa F varijantom je brže i kvalitetnije.
Staro 05.08.2025., 13:33   #336
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Mladenxy Pregled postova
Ak je trebalo spojit kabel napravim to bez konektora, nutarnja puna bakrena jedna na drugu, odvojiš licnu pa opet licna na licnu izoliraš međusobno, zamotaš sve skupa i vozi dalje
Fuj

Ovo sta govori Nikky je puno elegantije i profesionalnije rijesenje.
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2025., 17:17   #337
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
A gle...na tavanu sam tak napravio spoj za tri TVa na jednu antenu. Po pravilu sam trebao to spojiti na radijelnik sa konektorima ali nije mi se dalo to ni tražiti a još manje kupovati. Drži taj spoj zadnjih trideset godina.
Mladenxy je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2025., 15:16   #338
prodo
Registered User

Datum registracije: Jul 2010
Zgrada gradjena 90-ih, u ulazu 3 kata tj. 12 stanova, takva 3 ulaza cine zgradu. Stan je nas i htjeli bi ga malo srediti prije davanja u dugorocni najam. U sobi na tv nema signala, u dnevnome sve ok, ima jos jedna manja soba sa prikljuckom koju moram provjerit

Ono sta mogu provjerit je kabel od uticnice do tog tv u sobi, i spoj u samoj uticnici.
Sta ocekivat za dalje, na koji sistem je to u takvim zgradama najcesce izvodjeno? Svaki kabel u nekakvu zajednicku sabirnicu ili nekakav ormar ili kutija u stanu? Ako da, gdje je traziti. Stan je zenin i logicno ona ne zna nista. Uhvatim se toga za vikend pa ako ima ko kakvu ideju sta ocekivat

P.s. nekad je vjv bio spojen bnet prema zeninim rijecima, a i nasao sam splitter sa dva izlaza izvan uticnice iza tv u dnevnome od cega na jednom outu nije bilo nista vezano. Taj sam splitter maknuo i stavio zenski f-f konektor da zamijeni taj splitter
Takodjer je svaka ta uticnica modularna i unutra je jedan modul za antenu, a drugi telefonski, bi li za to trebala biti bar neka kutija slabe struje u stanu il se to sve rjesavalo u samoj uticnici?
prodo je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 11:25   #339
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sve ovisi kako su radili, ali vjerojatno negdje postoji neka malo veća razvodna kutija gdje su stavili spliter i tamo pospajali sve antenske priključke u stanu. Ne vjerujem da su vukli zasebni koaks od hodnika pa do svakog mjesta s utičnicom jer šteta trošiti toliko kabela, ali nikad se ne zna. Uglavnom, čeka te malo istraživanja. Meni je najdraže kad prefarbaju poklopce razvodnih kutija pa zid izgleda raskasapljeno nakon šta si ti "istraživao".
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 14:41   #340
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Dakle:
- stan ima po gradnji x ant. utičnica koje su sve bile spojene na ZAS
- obično ZAS centralni ormar bude ili u prizemlju ili na zadnjem katu
- potragu će ti olakšati to da je najčešće Bnet - A1 naknadno stavljao svoj ormar (iz praktičnih razloga) odmah do ZAS ormara
- pošto spominješ da je nekad bio aktivan Bnet - A1 priključak (na tom mjestu gdje sada nemaš signala), stvari su dosta jasne.

Tada kada je bio uveden Bnet - A1 tu liniju se skinulo sa ZAS - a i spojilo u Bnet - A1 ormar.
Nakon otkaza / prekida te osluge linija je vjerojatno ištekana u Bnet - A1 ormaru i sada "nema signala".
Vrijedi pokušati (ako nije ištekana) na TV odraditi pretragu ali na DVB-C signal.
Za povratak te linije na ZAS treba napraviti obrnuto od gore opisanog.
U svakom slučaju zeznuto za naći, pogotovo ako se nema opreme, znanja i iskustva.
RTV serviser ili serviser ant. sustava bi to trebao znati i moći riješiti.
Staro Jučer, 20:11   #341
prodo
Registered User

Datum registracije: Jul 2010
Krivo si me skuzio nikky. Splitter (od pretpostavljam bneta) je bio iza tv u dnevnome, na uticnici koja radi. I iz njega je vjv jedan out isao u tv, a drugi koaks u router. Tako da sumnjam da je bnet sjebao kabel u sobi, al da je koristio vec provucene kabele, a ne stavljao kanalice, to da. Sad je samo pitanje jel sve dovuceno do ZAS-a il stan ima svoju kutiju.

Imam i ovu kutiju pokraj ulaznih vrata, na zidu od spreme. Pa cu pogledat i sta je unutra ako ne bude problem u uticnici i kabelu van uticnice, a prije nego krenem trazit ZAS u zgradi.

Lipo su je i opiturali kako tiki kaze

Uglavnom, sve jasno zasad, hvala vam na info, javim se povratno il sa dodatnim pitanjima kad napravim neku dijagnostiku il sa info di je bio zajeb. Bude li trebalo trazit nespojene kabele u zasu imam multimetar, napravim kratki spoj na kraju kabela u svom stanu i gledam koji mi nespojeni zatvara krug u ormaru
prodo je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno