|
![]() |
#2071 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Rolu vune bih podijelio na dva dijela, znači 60 cm. Tu su još neke letvice po rubovima, njih ne bih stavljao.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2072 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Ako misliš na ove "letvice" po rubovima OSB ploča sa slike, te horizontalne ukrute se zovu pojasnice, a ovaj vertikalni dio (sama OSB ploča) je hrbat. To imaju i čelični I profili zbog krutosti i ojačanja na bočno izvijanje. Uglavnom, tebi je dovoljno ovaj vertikalni hrbat OSB ploče. Ako imaš dosta toga, stavi na 50-60cm jednu od druge. Nisi mi reko koji ti je raspon? Znači od jednog do drugog kraja koji premosćuješ? Točno 2,5m ili kratiš OSB ploče? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2073 |
EMP moderator
|
Vozim 2,5 m pa vežem jednu za drugu i tako 15 m.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2074 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Volio bih čuti vaša mišljenja o akrilnim bojama (na bazi vode) za drvo. Ja nikako na zelenu granu s njima. Najbolje rezultate sam dobio bojajući neobrušeni ariš i lamelirane grede kad sam radio nešto na vikendici i to s jeftinom lazurom iz Lidla. Nakon toga sve je u banani, probao sam nedavno Aqualux, na obrušeno drvo (nebitno koje, tvrđa drva još gore ispadaju), Swing Color, Bondex, Caparol s ili bez primera i to je sve horor jer lazura/lak jednostavno klizi po drvu i uopće se ne upija kako spada. Imam osjećaj kao da mažem jogurtom. Proba sam više vrsta valjaka i kistova ali ništa ne pomaže. Pretpostavljam da je drvo jednostavno preglatko da se lazura uhvati kako spada ali opet brusim ga sa 120gr papirom, a ne 600. Naravno da smočim drvo da se dignu vlakna i onda pobrusim da dobijem dobar rezultat ali brate mili ne mogu na zelenu granu s ovim akrilnim bojama i lakovima.
![]() |
#2076 |
EMP moderator
|
Spojnicama, ovako nešto... ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2077 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Taj spoj ti je kritičnija točka od same OSB ploče. Nemoj štedit s tim, stavi po dvije, čak i tri sa svake strane i ne štedi sa šarafima. Puno je 15m. ![]() ![]() Ako negdje popusti, to će bit na šarafima. Čak mislim da bi bilo bolje spajat ih obostrano šarafima na maticu (simetrično postaviš spojne ploče točno jednu iza druge). Ovi samorezni vijci za drvo u "mesu" od 22mm su slaba točka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2078 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Citiraj:
Nemam baš iskustva sa valjkom i kistom, pošto u radionici sve radimo špricom, ali znam od ljudi koji su preko 30 god. u bojama i lakovima, da je Belinkin program za DIY super, radio sam drvene prozore na staroj kući sa njima tj. renoviranje istih i super je ispalo. Od tada Belinka mi je za preporučiti, mislim da je mrvicu skuplja, ali mislim da opravdava cijenu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2079 | |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
U biti drži, ali svrdlo pomalo klizi dolje s vremenom. I tak jedan dan izbušimo rupe za pante na trojim vratima i skužimo da je onaj centralni šiljak svrdla skoro izašao van na drugu stranu. Nije izašao nego je gurnuo ivericu na tom mjestu. Vidi se oštećenje. U svakom slučaju, vrata su neupotrebljiva. Naravno, neće se to dogodit na najjeftinijoj bijeloj korpusnoj iverici nego na ploči od 95 €/m2. ![]() Ovaj s Alija kao hobi pomagalo je super. Samo tu i tamo provjeri dubinu bušenja. Zato smo se danas počastili novim čudom iz bluma. Malo je reć da radi savršeno. Daleko skuplje od tog s Alija, no pro alat i košta.
![]() |
![]() |
#2080 |
Suit up!
|
Ne znam, meni drži za sad uredno. Označio sam markerom idealnu poziciju s obzirom na brtvele koje koristim pa ako krene bježati valjda ću viditi. To i nije problem do jiga nego do prstena koji ide na svrdlo onda.
![]() |
#2081 |
NITKOV
|
A čuj, i prsten je dio jiga. I naravno, ti radiš daleko manje rupa od nas. Ma kad smo skužili, mislili zabušit rupicu na svrdlu tam gdje ide inbus tak da nemre više popustit, no reko, daj idemo na pravu stvar. I radi bogovski. Spojiš usisavač na blum jig, trunke prašine nema nakon bušenja. A ima i otvarač za boce na ručki. ![]()
![]() |
#2082 |
Suit up!
|
Danas sam bio vrijedan, napravio totalni makeover u garaži jer sam shvatio da trebam previše micati alate i strojeve da obavim poslove tako da sam nastojao što više streamlineat da mi sve bude pri ruci. Iskoristio sam neke osb komade, napravio nosače za stege i svašta nešto. Stigla mi 3M 7502 maska. Prvotno sam nabavio neku kopiju 5000 serije s Amazona ali mi nije dobro pristajala pa je zrak ulazio sa strane, 3M je savršen u usporedbi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2083 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Trebam zalijepiti drvenu lajsnu 200*7*1,2 na zid. Prvi pokušaj nije dobro uspio jer je nisam stegnuo sa stegama na vrijeme, a lajsna je bila malo savijena. Bio sam je ostavio polegnutu na podu da se malo izravna i danas bi išao novi pokušaj. Nakon lijepljenja bi je pričvrstio sa 3 ili 4 stege. Ljepilo je Bison grizzly extreme (iako mu je istekao rok prije par mjeseci ![]() Trebam li zid prije namazati s emulzijom? Zid je okrečen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2084 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Vidim ima dosta ekipe koja raid sa drvetom pa da pitam. Imam jedna sobna (unutarnja) drvena vrata (puno drvo mislim da je jelovina) koja su se izvitoperila dijagonalno, jedan gornji i jedan donji cosak strse. U gornjoj zoni je cak cca 2.5-3cm izvinuto pa kad se zatvore gore je vidljiva rupa ![]() S cime/kako to izravant? Probao sam ih opteretiti na ranvoj povrsini sa 25 i 50kg tereta u tim zonama - stavio na stafle ravne coskove a savinute na letve i tako drzao 2 tjedna ali nije pomoglo. Kad sam skunuo teret i dalje su iskrivljena dva dijagonalana kraja... Probao sam ih i grijati jedno 20-30 minuta dok su bila pod teretom ali nista... Slusam/gledam na YZ razne opcije i jeidnos to se namece kao opcija je da ih pokvasim i ond aproblam opteretit. Samo vrat aus premazana lakom (Mat Sadolinom) tako da nisam siguran da ih mogu "pokvasit" posto su zatvorena tim lakom? Neka ideja ? Hvala
![]() |
#2085 |
EMP moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2086 |
Suit up!
|
@Buger možeš direktno lijepiti jer je to lagana lajsna s obzirom na površinu. @Lewis mislim da bi bilo najefikasnije pariti, možda čak i ručnim uređajem za parenje samo ti je lak problem tako da ti ne gine skidanje. @Domy te stege su mi ok, slomio sam 2-3 stare jer sam ih pretezao kao konj. To se ne radi s ovim jednoručnim. Za to imam one čelične. Ove su za držanje dok ne stisne ljepilo ili za šarafljenje/brukvanje jer se ne radi s jako velikim silama.
![]() |
#2087 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Ja sam uze 2x2 tih parkside kad su bile nedavno, srednja zalost. Problem je sto sam prije uzeo ove Jorgensen na BF akciji https://www.amazon.de/dp/B07SJF9MS8?...sin_title&th=1 pa su mi parkside nakon toga smjesne + imam nekoliko manjih bessey od prije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2089 |
Suit up!
|
Ma ove Parkside su super za tu cijenu ako si svjestan ograničenja mislim da su me ispale tipa 7-8e za 2komada od 30cm. Nego, napokon završio škrinju za frendovog sina. Materijal je brodski pod duglazija iz Bauhausa, kvaliteta tragična (krivo, pero utor na nekim mjestima popucao, reklamirati ću jer mi je ostalo 2/3 pa sam morao prebirati bolje komade). Na bočne strane (otvoreni god) sam zalijepio traku okinutu po dužini, kao neku varijantu kantiranja da se ne vidi spoj individualnih dasaka. Odustajem od korištenja brodskog poda za izradu pločastih materijala. Od sad samo ljepljena ploča ili ću sam spajati letve u ploču. Spojeve sam izveo keksericom jer mi je preširoko za cinkanje, stavio sam još kotačiće na dno da se može gurati okolo. Dimenzije su cca 100x40x35cm. Malo sam fulao s plinskim amortizerom jer nemam iskustva u pozocioniranju pa sam nepotrebno skinuo komad poprečne gredice a na kraju uopće tu nije išla ruka. ![]() Boja je jedna ruka Caparol haftprimer i onda 3 ruke Parkside Teak PU lazure na bazi vode i nakon toga još 2 ruke Caparol PU Satin prozornog poliruetanskog laka i na kraju ruka voska. Inače sam jako zadovoljan ovom Lidlovom lazurom pogotovo ovom Teak nijansom koja je baš predivna i jeftinijem drvu da lijepi topli tonalitet ali je potrebno zaštititi s nečim robusnijm preko ako se koristi redovito. ![]() ![]() ![]() ![]()
"When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story." - Barney Stinson Zadnje izmijenjeno od: Mar. 25.01.2025. u 19:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2090 | |
NITKOV
|
Citiraj:
Mogu se namakat, parit ili izrezat ti dijelovi i nadoštukat ih novim. Skidanje laka, farbanje nanovo... Ne isplati se.
![]() |
![]() |
#2091 |
NITKOV
|
Mi se ovih dana igramo s vješanjem iverala na plafon. Pošto je to dodatno opterećenje na knauf konstrukciju, zavirili gore i vidjeli da samo osam visilica drži taj dio knaufa. Prvo smo izrezali stari knauf van. ![]() Počistili od vune kojom je bila popunjena konstrukcija. ![]() Pojačali križnu konstrukciju s dodatnim profilima i dodali još pedesetak visilica. Na 8 navojnih šipki M10 zakačili ploču na koju se kasnije šarafi kutija od iverala za napu. No sutra će mo dodat još 4 navojne šipke, zlu ne trebalo, pošto na tu kutiju ide još knauf pa se lijepe pločice na njega. Sprovedena i cijev za napu fi 150 pošto majstori koji su prije radili knauf uopće nisu ubacili cijev, samo je rozeta na fasadi. ![]() ![]() Vratili vunu nazad. ![]() Pošarafali knauf nazad i počeli montirat konstrukciju za plafonsku oblogu. ![]() Montaža iverala. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2093 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
To mi izgleda kao priprema za napu koja je sposobna stvoriti vakuum u kuhinji za 10 sekundi ![]() Možda će napa vući i kroz zazore od iverala, dakle s rubova kuhinje, ne samo u sredini... Bo. A možda je samo estetika. I ja sam malo cijepljen od tih stvari, neću lagati
![]() |
![]() |
#2096 |
NITKOV
|
Ovdje ide napa od 1,5k € koja je namjenjena ugradnji u plafon. A mi je ugrađujemo u kocku iverala metar niže od plafona. Snaga 798 mł/h tak da živo sumnjam da nebu sve povukla i da bu se iveral zamastio. Malo slabije nape od 580 mł/h vuku tako da se stvara jeben podtlak u stanu, i ako su zatvoreni prozori, imaš problema sa otvaranjem sobnih vrata. A uostalom, ak bu trebalo mjenjat za par godina, više posla za nas. ![]()
![]() |
#2100 |
EMP moderator
|
Baš užas, a i sličnu crnu frontu smo imali u nekom starom stanu prije 30 godina, mislio sam da je to izašlo iz mode.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|