Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.10.2024., 09:35   #4951
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
ja bi svakako malo vise ako ikako mozes, zbog nekoliko razloga (ciscenje, pristup kako treba,...).
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 09:35   #4952
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Trebalo bi pisati u instalacijskom manualu koji dodje s klimom, nemaju sve klime istu vrijednost jer nekima se cijela maska dize gore pa treba ostaviti vise od 10cm mjesta.
Staro 13.10.2024., 09:56   #4953
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Kolko treba u pravilu ostavit lufta izmedju stropa i klime, 10cm?

Moj instalater je komentirao minimalno 15 cm.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 10:37   #4954
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Od stropa pa do gornjeg ruba prozora imam visine 49cm, klima je visoka 30cm, ak odbijem 15tak cm, ostane mi još 3-4cm do ruba prozora, pa sam mislio možda smanjit tu razliku između klime i stropa na kojih 12cm.

Kolko sam vidio, na klimi koju imamo u sobi, do stropa je ostavljeno 14cm lufta, doduše to je i slabija klima 2.5kw. Ova perfera je ipak malo veća tj robusnija.
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 15:02   #4955
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Više nikada ne bi kupio klimu prema Klimakoncepta, stvarno očajna usluga oko ugradnje i podrške Klimakoncepta (samo su mi dali broj telefona instalatera da ja sve dogovorim), kao da njima nisam platio sve.

Dosta toga je sfušario kod instalacije, koliko puta je trebao doći pa nije.
Uključio ja odvlaživanje na Daikinu i ono vani ne kaplje, popeo se na stepenice i uočio da je majstor Klimakoncepta uzdignuo kabel kondenzata pa nije ni imao slobodan pad.

Više od sat vremena sami to pokušavali riješiti, da ima pad, ovako sam na kraju ostavio

Nije kako treba učvrstio unutarnje kanalice napajanja (nije ni postavio nove već je ostavio od prošle klime ali ih je usput izvukao kod mijenjanja kabela).
Nakon ovoga nikome ne bi preporučio Klimakoncept, platiš skupo klimu Daikin od 1000€, još 320€ ugradnju a ovo dobiješ. Ukupno sam oko 1400€ platio svezajedno Klimikonceptu.

Staro 13.10.2024., 15:20   #4956
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
Više nikada ne bi kupio klimu prema Klimakoncepta, stvarno očajna usluga oko ugradnje i podrške Klimakoncepta (samo su mi dali broj telefona instalatera da ja sve dogovorim), kao da njima nisam platio sve.

Dosta toga je sfušario kod instalacije, koliko puta je trebao doći pa nije.
Uključio ja odvlaživanje na Daikinu i ono vani ne kaplje, popeo se na stepenice i uočio da je majstor Klimakoncepta uzdignuo kabel kondenzata pa nije ni imao slobodan pad.
Pajdo, samo jedno pitanje: di si ti bio kad se klima montirala?
Ako si bio doma nije mi jasno da si dopustio to... Mislim, tvoja lova, radi s njom kaj želiš, ali da sam ja to platio ne bi sigurno gledao takav fušeraj nego bih odmah ukazao na greške i rekao da ispravi to, počevši od ove kanalice s unutarnje strane.
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 16:28   #4957
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ja sam eto bio doma kad su mi ugradjivali tri klime (ne klimakoncept), ali nisam citao instalacijski manual prije majstora. Tada nis nisam znao o klimama i sta ja imam majstoru pametno reci osim smetati mu Naravno, te stvari skuzis kasnije kad dodje do problema, onda i naucis par stvari vise, pa postanes pametniji za ubuduce... Sada mogu reci da sam na razini da sjednem pored majstora na skale i pitam ga relevantna pitanja ili uprem prstom u fuseraj.
Staro 13.10.2024., 17:29   #4958
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Tesko onome ko agi ugodi nije se rodija taj jos

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 18:54   #4959
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Fušeraja ima u skoro svakoj branši, danas se to sve ofrlje montira, pobere se lova i poslije slijedi (ako dođe do toga) natezanje, nije to nuklearna fizika, al eto, očito je danas svak majstor, a kolko zna tko, o tome bi se dalo pričati.
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 20:13   #4960
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Zaboravio sam šerati mog monstruma

Stavit ću nekakvi panel s vanjske strane konstrukcije da štiti leđa i malo uredit crijeva između konstrukcije i kuće da ne budu skroz borgovska

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro 13.10.2024., 21:08   #4961
nick praskaton
Asshole
Moj komp

nick praskaton's Avatar

Datum registracije: May 2007
svete ti nedilje šta je ovo, pa jel bilo igdje uz kuću moguće smjestit tu jedinicu
nick praskaton je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2024., 01:39   #4962
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Pa cak nije ni losa ideja ovako od zida nema tresnje i buke ,tribali bi onda ovaj drzac vanjske jedinice staje vec to jest cila konstrukcija biti puno manja elegantnija napravljena pola metra od zida pararelno sa istim

Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2024., 08:57   #4963
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2016
Citiraj:
Kolko treba u pravilu ostavit lufta izmedju stropa i klime, 10cm?
4cm je minimum
Mislim na unutarnju
Amd_Shill je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2024., 09:05   #4964
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Fušeraja ima u skoro svakoj branši, danas se to sve ofrlje montira, pobere se lova i poslije slijedi (ako dođe do toga) natezanje, nije to nuklearna fizika, al eto, očito je danas svak majstor, a kolko zna tko, o tome bi se dalo pričati.
To ti je zato sto je zlatno doba montaza odavno prošlo i pravi mestri su se odavno prebacili na ozbiljnije stvari,barem oni bolji.

Montaze ti sad rade priuceni ljudi koje boli briga jer su cijene montaza niske.
Staro 14.10.2024., 09:11   #4965
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Citiraj:
Autor nick praskaton Pregled postova
svete ti nedilje šta je ovo, pa jel bilo igdje uz kuću moguće smjestit tu jedinicu
Ovdje najmanje smeta

Citiraj:
Autor Tajl3r Pregled postova
Pa cak nije ni losa ideja ovako od zida nema tresnje i buke ,tribali bi onda ovaj drzac vanjske jedinice staje vec to jest cila konstrukcija biti puno manja elegantnija napravljena pola metra od zida pararelno sa istim

Ni u kojem slučaju je nisam htio staviti na fasadu, a konstrukcija je pergola/nadstrešnica koja ide cijelom širinom dvorišta, još u izradi..

5 unutarnjih jedinica na ovu vanjsku, obukao sam instalacije u crijeva radi zaštite od sunca (zapadna strana, ljeti peče nemilice)
Staro 14.10.2024., 19:53   #4966
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Pa ovo je super rješenje za disipirati toplinu/hladnoću u okolinu.
Jedino bi crijeva trebala biti zelena hešteg7of9hešteg
generic je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2024., 19:10   #4967
5ar
Premium

5ar's Avatar

Citiraj:
Autor murina Pregled postova

Stavit ću nekakvi panel s vanjske strane konstrukcije da štiti leđa i malo uredit crijeva između konstrukcije i kuće da ne budu skroz borgovska

Koji je to uređaj? Za četiri unutarnje ili više? Koristiš ju samo za hlađenje ili i za grijanje?
5ar je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2024., 21:44   #4968
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Dobra klima

Mitsubishi MXZ-5F102VF sa 5 unutarnjih. Nismo još uselili, a već ima problem. Povremeno nešto klapa, prestala kad je došao serviser, a i pokazuje neki error iako se čini da normalno radi. Čekam nekog specijalca da dođe pogledat, nisam guglao probleme

Evo projekt. Plan je bio 3 unutarnje ali je ispalo ovako

Ne znam koliko ćemo ih koristiti za grijanje, ne volim grijanje klimom. Prizemlje i kupaonice imaju podno grijanje, a planiram rasporediti po zidovima i mramorne ploče koje smo imali prije renovacije i bile su nam odlične (opametit ću ih sa Shellyjem, ima negdje na temi i post kako sam napravio jednu). Podno isto planiram pogoniti sa Shellyjem. Zasad pamet nije u budžetu. Klime smo nabavili dobrom kompenzacijom, inače ne vjerujem da bi ih kupili u toj fazi renovacije (prije godinu ipo )

Video klapanja https://youtube.com/shorts/O5ds0ZJT5...AB48xEFXIFv5WW

Zadnje izmijenjeno od: murina. 17.10.2024. u 22:31.
murina je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 06:34   #4969
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Da nije susid upalia Škodu Fabiu iz 2000 s 3 cilindra? Zvuči isto. 😁

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 10:53   #4970
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
@murina, imaš skoro isti setup kao ja. Toliko sam pisao o tom smeću i ti ga uzmeš, baš si mazohist. OK, u Splitu si gdje nisu tako niske temp pa neće često u defrost kao meni i samim time pravu buku kod grijanja sigurno nećeš čuti. Kod mene se visokofrekventno pištanje dosta čuje, nije kao ovo kod tebe. Hlađenje isto nije dobro jer ne može nisko modulirati, kompresor se stalno uključuje/isključuje, unutarnje onda vraćaju vlagu i smrad u prostor i pušu non-stop. Senzori u AP20 su loši i stalno ili pregrijavaju ili previše hlade manje sobe tako da vrata moram držati otvorena. Pošto u zraku imate dosta soli, obrati pažnju na vanjsku jedinicu, na svojoj sam već drugu godinu uočio tragove hrđe. Sve u svemu, ima puno boljki da bih ikome preporučio sličan setup.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 11:35   #4971
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Mitsubishi MXZ-5F102VF sa 5 unutarnjih. Nismo još uselili, a već ima problem. Povremeno nešto klapa, prestala kad je došao serviser, a i pokazuje neki error iako se čini da normalno radi. Čekam nekog specijalca da dođe pogledat, nisam guglao probleme

Video klapanja https://youtube.com/shorts/O5ds0ZJT5...AB48xEFXIFv5WW

To je za za poluditi
Platio si klimu vjerojatno 10tak k €, nisi još ni ušao unutra, i već problemi.
Tko ti je radio instalaciju? Moze i na pm
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 12:11   #4972
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Za ovo klapanje, probaj samo rukom taknuti limove. Moguce da u odredjenim situacijama rezoniraju, ovisno kako kompresor modulira u tom trenu.

Moje klime imaju taj zvuk kao da ventilator zapinje od nesto, a zapravo limovi vibriraju jer su tanki. Dosta da taknem prstom i prestane.
Staro 18.10.2024., 13:03   #4973
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:

Sviđa mi se ideja općenito, još pod krov staviti da ne pada kiša po vanjskoj i super.
Ali, ja bih nekako drugačije proveo ove cijevi otraga.
Tu si blokirao skoro 1/3 ispuha vanjske jedinice.
Ne vidi se baš najbolje koliko su blizu rešetki kondenzatora, ali to bi bilo dobro provesti drugačije. Koliko će to utjecati na rad, pitanje je za stručnjake
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 14:39   #4974
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
...

Ovakva je situacija kod mene, crno na bijelo pa ti sebi izvuci paralelu. S time da sam ja u kontinentalnoj Hrvatskoj, a ti na moru ako se ne varam ... Što uvelike ide tebi u korist.

Plavo su vanjske jedinice, crveno unutarnje.
Stan je veliki sa 102m2. Ima 2 logie tj. Balkon s jedne i terasicu s druge strane.
U 9 mjesecu 2020 smo ugradili 2 daikinova multi seta s kojim grijemo cijeli stan, a setovi se sastoje od:
2 Vanjske jedinice u kombinaciji sa 4 unutarnje
1. Set grije blagovaonicu s kuhinjom (35m²) i dnevnu sobu (20m²)
2mxm50m
DAIKIN FTXP35M
DAIKIN FTXP25M
2. Set grije spavaću sobu (16m²) i djeciju sobu (16m²)
2mxm40m
DAIKIN FTXP20M
DAIKIN FTXP20M
Linkao sam klimakoncept jer imaju dobar web, al cijene su im katastrofalne. Lihvarija teška.
Setove sam našao za 13200kn s wifi modulom, ovaj slabiji set je bio još nešto jeftiniji. Klimakoncept i klima centar su mi to isto nudili za preko 16000kn po setu bez ugradnje.
Zgodna stvar je bila što je u to vrijeme Daikin imao neku nagradnu igru. Ja bezveze priložio račun i osvojimo povrat od 2000kn na potrošačkoj kartici 😆🥰

Mi zbilja grijemo kuću na 24-25°c. Uopće se ne obaziremo na potrošnju jer nam je prihvatljiva i jeftina.

Sad je temp. na 24°c. 08,00 sati. Ja sam se digao, svi ostali još spavaju. Spavacu sobu držimo nešto hladniju, na 20-21°c. Dječija je na 22°c. I dječija je bila na 24-25°c al su klinci stalno otvarali prozore, bbilo im je pretoplo i nije im pasalo pa sam smanjio raspored na 22c.

Evo prikaz potrošnje otkako smo preselili u novi stan.

7. 8. i 9. Mjesec je neka naša okvirna potrošnja bez grijanja. Znači 250-300kn max.
U 10. Mjesecu su setovi ugrađeni i to je potrošnja u lipu sa grijanjem na 24-25°c.
Što je vrlo toplo.

Podesio sam tjedni režim putem wifi app u intervalima od 2 sata pa klime stalno rokaju u svome ritmu. Ako netko od ukućana daljincem smanji temp. one se nakon 2. sata vrate u svoj ritam jer raspored pregazi postavke s daljinskog.
Na ovaj način sam postigao da su u režimu održavanja temperature pa im se potrošnja spušta i do 200-300w

U zadnjih 10-20 dana minus je znao potegnuti izneđu -5c do -10c.
Malo sam popratio tada Daikine i defrost se kretao od 3-5minuta nakon čega je sustav radio od 55min - 1sat i 20min do sljedeceg defrosta.

Defrosti su bili najčesci oko -2c.
Na -7 do -10c su bili najrjeđi.
Evooo moje godisnje potrošnje za 2023 (sitnije brojke) i aktualna 2024 (krupnije brojke)
Grijanje i hlađenje
Za 11. i 12. Mjesec očekujem dodatnih 500-700kw

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom
Ziiky je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 14:49   #4975
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Kod koga si uzeo klime da su bile tolko povoljnije nega tada u klimakonceptu?
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2024., 15:12   #4976
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
@murina, imaš skoro isti setup kao ja. Toliko sam pisao o tom smeću i ti ga uzmeš, baš si mazohist. OK, u Splitu si gdje nisu tako niske temp pa neće često u defrost kao meni i samim time pravu buku kod grijanja sigurno nećeš čuti. Kod mene se visokofrekventno pištanje dosta čuje, nije kao ovo kod tebe. Hlađenje isto nije dobro jer ne može nisko modulirati, kompresor se stalno uključuje/isključuje, unutarnje onda vraćaju vlagu i smrad u prostor i pušu non-stop. Senzori u AP20 su loši i stalno ili pregrijavaju ili previše hlade manje sobe tako da vrata moram držati otvorena. Pošto u zraku imate dosta soli, obrati pažnju na vanjsku jedinicu, na svojoj sam već drugu godinu uočio tragove hrđe. Sve u svemu, ima puno boljki da bih ikome preporučio sličan setup.

Sjecam se, vec je bila kupljena. To opisano su mi najgori simptomi lose klime.

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
To je za za poluditi
Platio si klimu vjerojatno 10tak k €, nisi još ni ušao unutra, i već problemi.
Tko ti je radio instalaciju? Moze i na pm
Instalaciju i nabavu je odradila firma Brass iz Splita. Radim u arhitektonskom uredu, oni su nam inače kooperanti pa je kompenzacija bila super opcija

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Sviđa mi se ideja općenito, još pod krov staviti da ne pada kiša po vanjskoj i super.
Ali, ja bih nekako drugačije proveo ove cijevi otraga.
Tu si blokirao skoro 1/3 ispuha vanjske jedinice.
Ne vidi se baš najbolje koliko su blizu rešetki kondenzatora, ali to bi bilo dobro provesti drugačije. Koliko će to utjecati na rad, pitanje je za stručnjake

Ide krov (probat ću napravit zeleni kad bude para) i perforirani panel na leđa konstrukcije da pokrije klimu. Ne znam na pamet koliko ima prostora ali gledali smo da bude komodno pa je valjda ok.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Za ovo klapanje, probaj samo rukom taknuti limove. Moguce da u odredjenim situacijama rezoniraju, ovisno kako kompresor modulira u tom trenu.

Moje klime imaju taj zvuk kao da ventilator zapinje od nesto, a zapravo limovi vibriraju jer su tanki. Dosta da taknem prstom i prestane.

Nisu vanjski limovi koliko sam uspio skužiti pipkanjem.

Staro 19.10.2024., 10:59   #4977
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Onoga ko tako priblizi cijevi kondenzatoru vanjske jedinice treba hitno udaljiti od posla ili poslati na doskolovanje.

Cini se da su srednjoskolci na praksi montirali tu klimu

Brass to nije radio nego su vjerojatno poslali vanjske suradnike
Da je radila ekipa iz Brassa onda bi to bilo u redu,al oni se ne zajebaju sa malim sistemima
Staro 19.10.2024., 16:07   #4978
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Dobra klima

U pravu si, montažu vanjske jedinice su odradili njihovi kooperanti. Vjerojatno sam i ja kriv jer sam je u odnosu na projektirano zarotirao za 90°. Hvala na primjedbi, upozorit ću ih na to

Staro 20.10.2024., 17:14   #4979
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Bas sam se bio pitao koja je logika da na kraju stoji tak pod 90, zasto ne puse prema van Okreni to nazad kak je zamisljeno.
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 21.10.2024., 09:46   #4980
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Tako okrenuta mi gadno izgleda
Mala je kuća, sa tom mrcinom u prvom planu izgleda kao da je za hobite..
Sa funkcionalne strane, što se tiče prostora, isto je puno zahvalnije da je bočno. Pergolu sam zamislio da ispod nje mogu parkirati auto sa biciklama na krovu, pa mi ovolika klima ruši taj koncept. Razmislit ću još šta ću, zasad sam sretan što više nije u kutiji u radnoj sobi

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na