|
![]() |
#4802 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Znači ne odnosi se na postojeće klime, nego samo na one ugrađene od 01.01.2025. Eto, idem sada staviti još par klima na fasadu, čisto da se nađe. ![]() Da mi je samo znat kako oni misle provoditi na terenu taj zakon. A što ako krepa postojeća jedinica stavljena prije 01.01, jel se smije zamjeniti ili ne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4805 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4807 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Poskupit ce stanovi sa klimama ![]() ![]()
![]() |
#4809 |
Freelancer
|
Da, samo sad ce kupci trazit ispis "kilometraze" iz ovlastenog servisa za klimu da znaju kolko ce jos trajati ![]() ![]()
![]() |
#4810 | |
Premium
|
Citiraj:
Sve da se i rugaš, jedna klima mi je pri kraju, i sad u rujnu ću je mijenjati. Pa sam zvao čovjeka da dogovorimo termin. Komentira mi montažer klima da je tolika navala otkako su se novine raspisale, da je mislio ići u rujnu na godišnji, a kako je sada krenulo, ide nakon 01.01.2025 Nekome smrkne, nekom svane. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4811 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Al pazi sad, dodje servis iza 01.01. i recimo samo treba nadopunit plina kod vanjske jedinice i pocistit malo. Susjed prijavljuje postavljanje nove, majstor dobiva kaznu jer imaju zabranu radova postavljanja novih jedinica, ko i kako ce dokazat da je samo punjenje plinom i sta mestar radi na lojtri ![]()
![]() |
#4812 |
Freelancer
|
Ma meni se cini da je to jedan od onih zakona koji na papiru ima smisla (za njih) ali na terenu se nemoze provoditi. Bit ce svega ali brijem da je njima najbitnije da nove zgrade nemogu imati klime na fasadama jer nece dobit uporabne dozvole i slicno. Tesko neko moze to iskontrolirati na "starim" tj. sadasnjim zgradama...
![]() |
#4813 | |
Premium
|
Citiraj:
Pa da, ili se pokvari nešto u vanjskoj jedinici, skine se radi popravka, i ide se vratiti nazad. Jedinica stavljena prije 01.01.2025. Jbt, hoću trebat svaki put angažirati javog bilježnika radi posvjedočenja da su klime bile tu. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4814 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
pa u tom smjeru idemo, sve brze i brze. kak raja to ne kuzi. totalna kontrola. stanovi uskoro nece isto biti nasi, jednoj dobroj vecini ljudi (penzici...). to sa klimam ce bit sistem, ak si dobar sa susjedima i sustanarima nikom nista, a ak si los samo s jednim your fu*ked. a poznavajuci nas narod cisto simnjam da postoji ijedna zgrada di nema bar 1 kreten koji se kaci sa svima. kod mene ih ima vise, samo zato jer se vole inatit i radit probleme. 99% posto zgrade se dogovori ovako, al ovaj 1 il 2 oce bas onako, zato jer im je dosadno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4815 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
I nije to samo za klime nego i za sve ostale stvari. Bez toga ne puštam nikoga u dvorište. Sent from my SM-S908B using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4816 | ||
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
papir vs susjeda koji ima svjedoka ( drugog susjeda u dogovoru ili placenom ) da tu klime nikada nije bilo ![]() Bice bas ovako kako geronimo veli... Citiraj:
Znas koliko kosta osnovno postavljanje klime do 2 ili 3m? Mislim zna se jel... A vid sta papir kaze za 6m duljine instalacije: ![]() Jel zbilja mislis da je placeno svega 160€ a papir je ono legalan 100%, porezi placeni jel ![]() Jedino sto bi se eventualno moglo prije 01.01.2025 napravit da upravitelj zgrade zajedno sa predstavnicima stanara napravi popis po stanovima koji tocno stan ima klimu, fotka i napravi takvu jednu sluzbenu evidenciju. Nesto slicno postoji u zgradi gdje mi mama zivi, s obzirom da u zemljisnim knjigama ne postoji i nije opisano koliko koji stan ima dimovodnih otvora a za potrebe placanja dimnjacarske sluzbe koja iste odrzava, upravitelj je tocno popisao i pofotkao koliko koji stan ima dimovodnih otvora jer je zgrada specificno gradjena tako da se dimovodni otvori ne dijele medju stanarima, doslovce svaki stan ima svoje zasebne dimovode i ne moze se desiti da se ti dolje grijes na plin a 2 kata gore susjed lozi drva jer nema dijeljenja dimovoda, svak ima svoj. Znaci ako su ljudi pametni, sazvat ce sastanak preko predstavnika stanara sa upraviteljem zgrade i da se napravi sluzbena evidencija klima uredjaja, satelitskih i ostalih antena i zatvorenih balkona i onda problema kasnije nebi trebalo biti, kako za motazere/servisere tako i za vlasnike stanova.
![]() |
![]() |
#4817 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ovo je neizvedivo u HR cirkusu... Čisto za usporedbu, kod mene je izvedivo i funkcionira na ovaj način. Osoba A je vlasnik zemljišta (freehold) Na zemljištu je zgrada od tipa 10 stanova Osoba B je "vlasnik" stana (sharehold), tj. taj vlasnik je "korisnik" tog stana na idućih 999 godina ako kupi novogradnju. Osoba A (vlasnik zemljišta) da zgradu na upravljanje firmi/osobi C. Ti kao osoba B (vlasnik stana) plaćaš ground rent osobi A (vlasniku zemljišta) i service charge (pričuva) + council tax (nekakav kvartovski porez) koji služi za održavanje kvalitete života u kvartu (čistoća i održavanje javnih površina itd.) Kao i u HR, pričuva se koristi za održavanje i uređivanje zgrade i okoliša + što je obavezno da se svim vlasnicima očituje kad je i što napravljeno i što se planira. Nije potreban pristanak svih. Od striktno zabranjenih stvari u cijeloj zemlji je kačenje klima (da, umiremo po ljeti) i antena (imamo interni antenski i satelitski sustav) na vidljivo mjesto, kao i sušenje veša ili skladištenje bilo čega po balkonima. Roštiljanje je pogotovo na crnoj listi. Kratkoročni najam također. Mir i tišina i obiteljski život su prioritet. Svako kršenje kućnog reda ima posljedice. Susjed će te prijaviti jer em narušuješ imidž zgrade, rušiš vrijednost nekretnine, nagrđuješ kvart i još si potencijalna opasnost kod eventualnog zapaljenja. Ide upozorenje, pa novčana kazna. Obratite pozornost na balkone oko mene ![]() ![]() Lijepo da se netko u HR napokon sjetio da bi gradovi mogli više ličiti na zapadne, a manje na istočne, ali ima toliko toga što se da i mora napraviti prije toga... Misija nemoguće Pa zgrada od 40 stanova na 4 kata ne može dobiti lift iz EU fondova jer je jedan specijalac na prvom katu ili prizemlju odlučio da neće dati potpis... Dok se takve stvari ne riješe, i dok se zgrada ne da na upravljanje sposobnima, bilo individualcu ili firmi, nikad od toga neće biti ništa.
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.08.2024. u 19:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4818 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
A i Street View od Apple-a i Google-a ubuduce tu mogu pomoci u dosta slucajeva… Sto se tice racuna, cuj, tvoj problem ako si platio punu montazu ili pola-pola ili kakogot. Ja bih platio ono sto je na racunu. Prvenstveno da ukoliko mi netko nesto isfusari da ga mogu pozvati na razgovor. Nista ispod stola ovo-ono, jer djelomicno nam i je ovakvo stanje sa svime zbog takvih radnji, nevezano samo za klime… Meni osobno je samo zao sto i retroaktivno ljudi to ne bi trebali rjesavati, da im se da odredeni vremenski rok za prilagodbu. Jer na zgradama je el dorado, malo malo mi kondenzat kapa po glavi kad pjesacim ulicama jer se nisu udostojili barem to izvesti kako spada ako su vec estetski nastetili izgledu procelja. Jedan od primjera bisera imam i na zgradi kod mene; ispod i iznad svi imaju klime unutar balkona, postoji vertikala za odvod kondenzata, jedino frajer (predstavnik stanara) postavio klimu s vanjske strane balkona na predzadnjem katu i kondenzat pustio da svima nama kapa (spojen je na kadicu od vanjske jedinice pa iz nje kaplje i kad hladi i kad grije). Eto, toliko od mene, iskreno ne da mi se pisati vise o tome jer nemam bas koristi i utjecaja na cijelu situaciju. Cekamo zimu pa da vidimo i raspravljamo o pravim stvarima - koliko guta, koliko je u defrostu, cija je bolja ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4819 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
Ekipa, jel dobra Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF? Za hladiti 38m2 stana sa svim prozorima na jug? Fala |
![]() |
![]() |
![]() |
#4821 |
aka Edo, aka Syncros
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4823 |
aka Edo, aka Syncros
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4825 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Afaik micek ima nalju ispod unutarnje jedinice. Tam pise sve. Hr dobar. Dw izbjegavat. Tako je meni rečeno od strane ide klima-e. Ja se drzim toga. Premala je razlika cijene da idem rizikirat. Hr-a imamo par komada. 3.5, 2.5 i 5kw. Sve 5. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4826 | |
Premium
|
Citiraj:
Meni taman došla ponuda za apartman i htio sam pitati jesu ok ponude: Klima uređaj MITSUBISHI ELECTRIC u zidnoj izvedbi, standard DC INVERTER serija (R32) MSZ-HR25VFK/MUZ-HR25VF hlađenje 2,50 (0,5-2,90) kW grijanje 3,15 (0,7-3,5) kW kpl 1 771,41 771,41 Klima uređaj MITSUBISHI ELECTRIC u zidnoj izvedbi, standard DC INVERTER serija (R32) MSZ-HR42VFK/MUZ-HR42VF hlađenje 4,20 (1,10-4,60) kW grijanje 4,70 (0,9-5,40) kW kpl 1 1.132,94 1.132,94 Ukupno 1.904,35 € PDV (25%) 476,09 € Ukupno za platiti 2.380,44 € Doma imam MSZ-AY42VGKP/MUZ-AY42VG i jako sam razočaran sa njom. Također razmišljam o Gree. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4829 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4830 |
aka Edo, aka Syncros
|
Meni je ponuda za Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF 711€ + montaža. @Colop Šta ti ne valja sa Super Inverter modelom? Gledao sam i tu da uzmem ako će mi trebati grijanje. Jbt, što više tražim ispada da ništa ne valja a mjenjam Teslu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|