Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > A1
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.09.2021., 13:47   #12151
Stipest
Registered User

Stipest's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Autor franzD Pregled postova
Bilo je slučajeva u drugim zgradama u okolici da su se prikapčali na ZAS, zato ih imam na oku.
Pa oni žele da povlače svoj koaks, a ne da se spajaju na ZAS. Jedino na zahtjev stanara se spajaju na ZAS i onda ništa ne buše po hodniku i nema kanalica, a to je mnogima danas bitno. Dapaće, zadnje vrijeme svi lude oko tih kanalica po hodniku. Njima to nije drago, ali ako je to jedini naćin za ''ući'' u neku zgradu, bolje i to, nego ništa.
Stipest je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2021., 14:33   #12152
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ima tu svega:
- sa strane operatera je interesantno zbrčkat / onesposobiti ZAS jer bi time automatski "dobili" 90% stanara,
osim ako nema netko tko se kuži u problematiku i neda se *beep*

- ljudi se s pravom bune na kanalice, pogotovo ako su friško preuređivali a mali mozak im nije rekao da bi trebali pripremiti coax instalaciju u stanu

- kod nekih zgrada je dobro izvedeno u istom ormaru (ili odmah do) pa prebacivanje ZAS - A1 coax obaviš relativno brzo i ne trebaju kanalice,
čak zna biti sa 2 - 3 priključka u stanu pa se može i kombinirati

- pravno se pokriju šta čoeku gurnu papir pod nos - potpiši i tako se "osiguraju" a na kojem piše da pristaješ na iskapčanje sa ZAS - a ....
ako se hoćeš vratiti nakon raskida ugovora onda se sam slikaj / snađi za povratak na ZAS

- .....
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2021., 15:16   #12153
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Zvao jučer podršku, mogućnost za gigu imaju samo oni sa osnovnom 200mbita. S obzirom da sam ja na 70, imam mogućnost samo na 150mbit za onih 15kn. Raspitat će se jel mi mogu promijeniti paket na više s obzirom da sam već pod ugovorom, ali sumnjam.
Staro 18.09.2021., 15:24   #12154
Stipest
Registered User

Stipest's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
- ljudi se s pravom bune na kanalice, pogotovo ako su friško preuređivali a mali mozak im nije rekao da bi trebali pripremiti coax instalaciju u stanu
Ja sam mislio da se bune na kanalice u hodniku. To je danas postalo ''moderno''. I zato A1 kaže spojit ćemo se na ZAS.

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Zvao jučer podršku, mogućnost za gigu imaju samo oni sa osnovnom 200mbita. S obzirom da sam ja na 70, imam mogućnost samo na 150mbit za onih 15kn. Raspitat će se jel mi mogu promijeniti paket na više s obzirom da sam već pod ugovorom, ali sumnjam.
Hvala za info. Kod mene ista situacija. Ja već jesam na 150 Mbit, ali sam i dalje na starom ugovoru. Znaći samo oni sa Mozaik paketom, mogu dignuti brzinu. Ugovor ti neć htjeti mijenjati dok ne dođeš 3 mjeseca prije kraja ovoga. Toga se drže čvrsto. Kod mene je još veći problem, da sam ovaj ugovor potpisao bukvalno zadnji dan. U petak potpisao, u ponedjeljak krenuo Mozaik. Tako da mi traje još godinu dana, plačam 15 kn za 150 Mbit, ne mogu mijenjati TV paket, plačam čak i onih zabravljenih 20 kn za korištenje mreže i još ne mogu dignuti brzinu .

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 18.09.2021. u 16:55.
Staro 18.09.2021., 17:20   #12155
franzD
Premium

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor Stipest Pregled postova
Ja sam mislio da se bune na kanalice u hodniku. To je danas postalo ''moderno''. I zato A1 kaže spojit ćemo se na ZAS.
Malo je glupavo razvlačiti kanalice po hodnicima zgrade koja je dovršena prije pola godine, ali apsolutno niti jedan od operatera se nije htio zamarati ulaskom u zgradu za vrijeme izgradnje, tako da nam ostaju samo kanalice ako ne mislimo zauvijek ostati isključivo na bakru i T-comovom ormariću.
franzD je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2021., 17:30   #12156
Ante M
Premium

Ante M's Avatar

Datum registracije: Oct 2016
To je zbilja neshvatljivo za novu zgradu. U 2021-oj da projektant instalacija nije predvidio ništa osim bakrene parice. Nestručnost i nebriga se uvukla u sve segmente.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2021., 17:39   #12157
franzD
Premium

Može projektant predvidjeti što god hoće, ali kad investitor vidi koliko košta metar optike, situacija se znatno mijenja, a i taj dio priče razumijem jer zašto bi investitor ulagao u optiku ako to operateri to poslije rade o svom trošku. Naglasak na poslije, jer im manje zgrade očito nisu dovoljno zanimljive tijekom izgradnje.

Pričao sam s podizvođačem koji je radio elektro i TK instalacije, ponudili su T-comu kanalice za optiku, na jedvite jade su uspjeli dobiti parice.
Staro 18.09.2021., 17:51   #12158
Ante M
Premium

Ante M's Avatar

Može onda bar koaksijalac do ormarića u zgradi. Ako je investitoru parsto metara kabela na zgradici problem, onda bolje da ne komentiram takve investitore.
A nisu ni ti iz tcoma pametniji.
Staro 18.09.2021., 18:22   #12159
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nije trebao ugraditi "optiku" ali je trebao moderni ZAS + interni coax i mrežu (ovo zadnje je odavno normalno).

Ah, o mufljuzima tj. "investitorima" bi se svašta moglo pisati,
važnije je izgraditi koji kat "na crno" nego moderno opremiti kuću.

A ima i skroz suprotnih primjera, da sad ne reklamiram lokaciju (a ima ih više),
svaki stan / apartman ima 19" centralni ormar, unutra sve živo:
optika, ZAS sa zemaljskim i satelitom, A1 coax, tel. parica,
još razvod na x mjesta po 2x coax - a, 2x mreže, telefon.

Ono, dođeš i ne vjeruješ svojim očima da je tako nešto uopće moguće kod nas
Staro 18.09.2021., 18:30   #12160
Ante M
Premium

Ante M's Avatar

Kvalitetan investitor. Svakako podiže atraktivnost stana u startu, a kad pogledaš cijene ostalih radova vjerujem da u globalu troškovi takve tk instalacije djeluju minorno u ukupnom zbiru.

Al eto, ima svakakvih primjera.
Staro 18.09.2021., 18:43   #12161
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

E da, zaboravio sam napomenuti "važni detalj" za ovaj pozitivni primjer,
sva mreža uredno nabačena / spojena / radi.

To napominjem jer je std. negativni primjer:
ima mreža po stanu, čak tamo gdje i treba, čak i neko logično centralno mjesto,
ideš koristiti (čitaj spajati) i čudiš se zašto ne radi.

Otvoriš prvu utičnicu u zidu i nađeš mrežni kabel iza ali ne i nabačen na utičnicu ...
Staro 18.09.2021., 19:45   #12162
franzD
Premium

Citiraj:
Nije trebao ugraditi "optiku" ali je trebao moderni ZAS + interni coax i mrežu (ovo zadnje je odavno normalno).
U svakom stanu je ugrađen TK ormarić koji ima UTP i Coax do svake sobe (coax spojen na ZAS), taj dio je odrađen okej, A1 se samo treba ubosti u taj ormarić. Od glavnog TK ormarića na svakom katu ide UTP do svakog stana.
A1 je nudio svoju kutiju uz svaki ZAS ormarić pa da ulaze preko postojećeg coaxa u stanove, ali koliko je to dobro, toliko može izazvati problema u budućnosti.
Staro 18.09.2021., 20:28   #12163
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ta zadnja rečenica / prijedlog je ok, tako su napravili na xy lokacija.
Tada se prebacivanje ZAS - A1 brzo odradi (u oba smjera).
Staro 18.09.2021., 21:41   #12164
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor franzD Pregled postova
U svakom stanu je ugrađen TK ormarić koji ima UTP i Coax do svake sobe (coax spojen na ZAS), taj dio je odrađen okej, A1 se samo treba ubosti u taj ormarić. Od glavnog TK ormarića na svakom katu ide UTP do svakog stana.
A1 je nudio svoju kutiju uz svaki ZAS ormarić pa da ulaze preko postojećeg coaxa u stanove, ali koliko je to dobro, toliko može izazvati problema u budućnosti.
Kod nas u zgradi, svaki stan ima 2x coax. Jedan koristi A1 koji je došao u zgadu tokom izgradnje, a drugi je na zemaljskoj anteni.
Imamo i optiku razvedenu, ali sumnjam recimo da će tcom(ili a1) to koristiti ako ikad dođe zbog xy razloga. Ali srećom, sve ide kroz bužir, pa nije problem poteći do svakog stana ekstra kabel.

Da se vratim na ovu priču da je A1 bio u zgradi tokom izgradnje. To je takva klika diletanata da to nisu istine.

Zgrada završena, uselili prvi u zgradu. Zovem A1 da mi spoje net, kad ono, pa na vašoj adresi nemamo infrastrukturu. Reko daj zovite nekoga od tehničara, kad otvorim komunikacijski, razmotaju mi se coax kabel na kojemi piše Bnet.
2 mjeseca smo se natezali i oni si provjeravali "interno", dok nisam popi*dio i sve im to na zid na fejsu napisao. Nakon tjedan dana, stiže tehničar sa ubee-tom Prejadno je što danas moraš nekoga javno ispljuvati da bi ti omogućili nešto.

Što se same gigabit brzine tiče, ja nemam tu mogućnost, a po defaultu sam na 200/20.

Staro 20.09.2021., 08:27   #12165
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Jel ovih 10kn mjesečno manje i 500kn bon u Mulleru vrijedi i za postojeće korisnike bez UO ili samo za nove?
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 10:04   #12166
dreammastera
Registered User

Datum registracije: Aug 2012
Mislim da ima veze sa *HFC, znači trebao bi imati hibridno optičko-kabelsku mrežu. Ako nemaš optiku ispred zgrade onda ništa
Kod mene je optički ormarić ispred zgrade.

Poslano sa mog SM-G998B koristeći Tapatalk
dreammastera je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 10:44   #12167
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Slikaj malo kako tebi izgleda "optički ormarić ispred zgrade"?
Ja sam siguran da nemam optiku već koaksijalac do zgrade (2016. postavljeno) pa imam dostupan 1Gbps
Ovako mi izgleda "kvartovski" ormarić
Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
EDIT: može li netko tko ima 1Gbps provjeriti na Frizboxu, piše li mu Docsis 3.0 ili 3.1 u postavkama routera?

Kako izgledaju postavke, sučelje?
Staro 20.09.2021., 11:15   #12168
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor dreammastera Pregled postova
Mislim da ima veze sa *HFC, znači trebao bi imati hibridno optičko-kabelsku mrežu. Ako nemaš optiku ispred zgrade onda ništa
Kod mene je optički ormarić ispred zgrade.

Poslao sam upit da mi provjere, iako s obzirom na prijašnja iskustva s tom provjerom, i oni će provjeriti preko weba i reći da nemam mogućnost.

Fun fact, susjedi u zgradi koja je 10m pokraj moje imaju dostupno 1gb vezu.

Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Jel ovih 10kn mjesečno manje i 500kn bon u Mulleru vrijedi i za postojeće korisnike bez UO ili samo za nove?

Ja sam postojeći bez UO. No hebeš bon, ja bi htio mjesečni popust a nedaju mi. 10kn popusta na UO je pišurija.
Staro 20.09.2021., 11:25   #12169
franzD
Premium

Citiraj:
Ta zadnja rečenica / prijedlog je ok, tako su napravili na xy lokacija.
Tada se prebacivanje ZAS - A1 brzo odradi (u oba smjera).
Tako sam na kraju i dogovorio, danas su se kooperanti pojavili bez najave jer pada kiša, pa trebaju neki posao u zatvorenom.
Vuku kanalica od ormarića na ulici, svoju vertikalu paralelno sa ZAS-om i po ormarić na svakom katu pored/iznad našeg ZAS ormarića.
U susjednoj zgradi nude Turbo opciju, tako da se oprezno nadam
Staro 20.09.2021., 11:28   #12170
kopijakopije
Banned

Datum registracije: Sep 2021
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Ja sam postojeći bez UO. No hebeš bon, ja bi htio mjesečni popust a nedaju mi. 10kn popusta na UO je pišurija.
Ja sam kao novi korisnik nedavno ugovorio optiku sa svakojakim popustima (kojih uopće nije bilo na njihovom webu) preko prodajnog predstavnika, javi na PM pa ti pošaljem broj.
kopijakopije je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 11:43   #12171
Stipest
Registered User

Stipest's Avatar

Citiraj:
EDIT: može li netko tko ima 1Gbps provjeriti na Frizboxu, piše li mu Docsis 3.0 ili 3.1 u postavkama routera?
Kako izgledaju postavke, sučelje?
Nema logike da su ostavili Docsis 3.0. Ovaj Frizbox košta oko 250 €. Pa ne bi oni to plačali (znam da oni dobiju jeftinije, ali ipak je trošak i to ne mali ) i ostavljali Docsis 3.0, kad im je to mogao ''raditi'' i Ubee koji je već tu.
Staro 20.09.2021., 13:34   #12172
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Imam 200mbit i ovu novu TV uslugu, zvao SZK i uvjerava me da je 1gbit samo za optiku.
Kaže da provjera dostupnosti na webu nije točna.
Podnio sam zahtjev za novu uslugu pa me baš zanima što će reći kad nazovu.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 13:52   #12173
dreammastera
Registered User

Datum registracije: Aug 2012
Nemaju oni pojma. Ako piše da je dostupno, reci im da ti uključe turbo opciju.
I meni je rekla da mora provjeriti sa tehničkom službom i oni su joj potvrdili da može.

dreammastera je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 13:57   #12174
acmevagabundo
Premium

Datum registracije: Jul 2015
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Tako sam i ja. Postojeći bez UO.
Ali imam u planu otkazati internet i tv na ženino ime i uzeti na svoje. I tada kao novi korisnik dobijem popuste, a ovako ako hoću promijenti ime sa žene na sebe još moram i platiti.
acmevagabundo je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 14:04   #12175
Stipest
Registered User

Stipest's Avatar

Citiraj:
Autor SPLiFF Pregled postova
Imam 200mbit i ovu novu TV uslugu, zvao SZK i uvjerava me da je 1gbit samo za optiku.
Kaže da provjera dostupnosti na webu nije točna.
Podnio sam zahtjev za novu uslugu pa me baš zanima što će reći kad nazovu.
Meni je rekla da je samo za mobilnu 5G mežu
Staro 20.09.2021., 14:12   #12176
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Evo zvali me iz prodaje, nema problema, 30kn gore i u srijedu dolazi tehničar
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 15:18   #12177
Stipest
Registered User

Stipest's Avatar

Jeli traže novi ugovor ili vrijedi stari? Ide li na ovo povećanje ugovorna obveza na 2 g ili ne? Na onih 15 kn za 150 Mbit/s nije išla.
Staro 20.09.2021., 15:27   #12178
Flogistol
Registered User

Datum registracije: Sep 2015
Mene maloprije zvali, instalacija u petak (24.09.). Netko je negdje napisao da još uvijek žele ugasiti CGNAT. Nemamo još informacije o bridge mode-u?
Flogistol je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2021., 15:32   #12179
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Mene su makli s cgnaga prije 2 godine, nakon jednog poziva.
Kada mi je na mozaiku povećan na 200mbps, nisu uvodili cgnat.
Po nekoj mojoj logici, ako nije prije bio neće ni sada.
Dajte kada dođe usporedite kvalitetu wifi sa Ubee, tj kako lovi u susjednim prostorijama.
Meni je iznenađujuće dobar Ubee po wifi pitanju, ne bi htio nešto slabije ili da noram extendere stavljati

Mene najviše kopka zadržavam li sve popuste, ugovore i mogu li nakon cca mjesec dana ako vidim da mi je brzina prevelika otkazati bez naknade Turbo 1000 i vratiti se na 200.
Staro 20.09.2021., 15:46   #12180
data202
Premium

data202's Avatar

Datum registracije: Feb 2019
Citiraj:
Mene najviše kopka zadržavam li sve popuste, ugovore i mogu li nakon cca mjesec dana ako vidim da mi je brzina prevelika otkazati bez naknade Turbo 1000 i vratiti se na 200.
Meni je agent preko WhatsApp-a rekao da ću izgubiti popuste ako bi prešao na Turbo, jer se kao mijenja cijena. Što po meni nije baš logično, ako se mijenja na više.
data202 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno