Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.09.2015., 11:09   #2371
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Nekak mislim da se neće desit da amd pokosi nvidiju, jer će se izdavači igara prilagodit trzistu, a tržište je 3/4 nvidija.. Realnije bi bilo da će nvidija možda brže zastarit (amd već sada vuče iste kartice po ne znam koji put), ali do vremena kad dx12 bude mainstream, i 390 i 970/980 će već bit nedovoljne.

Čak i ak se dogodi da amd pokosi nvidiju, nije mi nimalo bed, čak bi mi bilo drago jer bi to za nas kao kupce u konačnici bilo bolje.
nub je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 11:20   #2372
Hawker
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2014
Izdavači igara izdaju i za konzole,a zna se ko tamo vodi glavnu riječ.
ACE je nesto sto nvidia hardware jednostavno ne voli (maxwell) i to ce rječiti vjerojatno tek sljedecom generacijom.
Otud prednost AMD u DX12.
Hawker je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 11:47   #2373
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Ati freak Pregled postova
Navalili ste na taj DX12 ko da je vec 3000 igara vani s njim... Uostalom sve igre koje ce podrzavati 12 ce podrzavati i 11, sigurno... Tako da ne znam cemu ta famozna ne potrebna fama i to na temelju jedne "igre"?

To bi bilo kao da ja zakljucim da je na temelju BF3 ( bzv primjer ) nvidia najbolja kartica za dx11..

Bit ce novih engina, koji budu tek pokazali sta i kako se kogu igrati sa dx12...
A do toga ce proci jos fina jedna godina, sigurno...

Pa nisu ni izdavaci glupi da naprave exluzivu pa da si ogranice ionako potencionalno malo trziste na jos mizernije...

A dok ce izaci igre koje ce ozbiljnije ili samo izricito koristiti dx12 do toga ce fury X i 980Ti biti pre slabe ( 4k ) i za 30 FPSa...

A i sva drama oko Win 10 ne pomaze sirenju dx12 api-a..

Samo treba pogledati steam survey pa vidjeti s kojim grafama ekipa raspolaze, da bi bilo jasno da nitko normalan nece raditi nikakve dx12 only gluposti...
Složio bih se s velikim dijelom napisanog ... tko zna što će biti sa tehnologijom igara za 1-2-3 godine, a još manje se zna koliko će to tržište dobro prihvatiti.

Evo jedan primjer ... recimo da sutra svi developeri prijeđu na DX12 i da za mjesec dana izađu nove igre koje podržavaju isključivo DX12. Što bi se dogodilo? Ukratko bi svim korisnicima sa nešto starijim grafama kao i svim korisnicima sa nVidia kartovljem slabijim od flagshipova (i SLI konfi), onemogućili igranje tih igara tj. otežali pokretanje do te mjere da bi igre bile neigrive. Velika je vjerojatnost da bi ljudi izbjegavali takve igre, a time bi si dotični developeri praktički sami odrezali granu na kojoj sjede.

Vjerujem da će većina novih igara koje će izaći npr. u 2017./18. podržavati obje generacije API-a, jer ne bi imalo nikakvog smisla da si izbiju iz džepa OGROMNU lovu koju im ostavljaju ljudi sa not-so-optimal-DX12 konfama.

S druge strane, treba imati Win10 kako bi uopće pričali od DX12 ... koliki postotak svih korisnika ima Win10 trenutno ili će imati u narednih godinu dana? Iako je prijelaz trenutno besplatan, tržište OS-a je vrlo inertno, pogotovo u HR (sjetite se samo WinXP-a).

Jedina stvar koju moram ispraviti je, da su Fury X i 980Ti, čak i trenutno preslabe za 1440p, a kamoli za 4k rezoluciju (te nove naslove koji tek dolaze). Naravno, govorimo o 60 FPS kao minimumu, te o minimalnim FPS vrijednostima. Nikome nije cilj uzeti 4K monitor, nafrljiti rezoluciju i onda detalje postaviti na low, te bez ikakvog AA zaglađivanja i ostalih điđa miđa igrati nove naslove u kojima se baš i krije ljepota igre u tim detaljima. Jednostavno nema neke čari u takvom video prikazu (osim ako isključivo patite na scenarij i priču).

Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Nekak mislim da se neće desit da amd pokosi nvidiju, jer će se izdavači igara prilagodit trzistu, a tržište je 3/4 nvidija.. Realnije bi bilo da će nvidija možda brže zastarit (amd već sada vuče iste kartice po ne znam koji put), ali do vremena kad dx12 bude mainstream, i 390 i 970/980 će već bit nedovoljne.

Čak i ak se dogodi da amd pokosi nvidiju, nije mi nimalo bed, čak bi mi bilo drago jer bi to za nas kao kupce u konačnici bilo bolje.
Već sada pomalo najavljuju Pascal koji bi trebao biti full DX12 ready, a kroz godinu dana bi se čak i mogao pojaviti na recenzijama tj. tržištu. Ne vjerujem da će DX12 zaživjeti puno prije toga. Pa nije valjda u kreiranju igara, tako jednostavno prijeći jedan prijelaz sa DX11 na DX12, te odjednom očekivati da će developeri postati majstori preko noći, te naštancati DX12 naslove kao što kinezi naštancaju jeftine papuće

Ako se ne varam, igre se razvijaju barem godinu-dvije, ako pričamo o ozbiljnijim naslovima naravno, a uz ovakav prijelaz vjerujem da će se to malo i odužiti. U svakom slučaju, u ovom periodu im ne bi htio biti u koži. A uostalom, nitko zapravo korisniku ne brani igranje u DX11.

Ukoliko, za vrijeme ovih tržišnih previranja, dođe do košenja i pada cijena, nitko sretniji od nas korisnika. Reklo bi se win-win situacija

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 19.09.2015. u 11:53.
dh41400 je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 12:12   #2374
Ati freak
aka Striko
Moj komp

Ati freak's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova

Jedina stvar koju moram ispraviti je, da su Fury X i 980Ti, čak i trenutno preslabe za 1440p, a kamoli za 4k rezoluciju (te nove naslove koji tek dolaze). Naravno, govorimo o 60 FPS kao minimumu, te o minimalnim FPS vrijednostima. Nikome nije cilj uzeti 4K monitor, nafrljiti rezoluciju i onda detalje postaviti na low, te bez ikakvog AA zaglađivanja i ostalih điđa miđa igrati nove naslove u kojima se baš i krije ljepota igre u tim detaljima. Jednostavno nema neke čari u takvom video prikazu (osim ako isključivo patite na scenarij i priču).
Jasno, nisam ja ni rekao da je to ok za igranje, al vidiš da dosta ljudi ih stavlja u istu recenicu 4k i 980Ti / Fury X, i meni bi osobno bilo pre malo 30-45 FPSa.. ( No 100 ljudi, 100 cudi ), ali ja bih na to gledao ako je je sad vec pre slaba za 4k cemu uopce govoriti o 4k u buducnosti s tom jednom grafom, no napisao sam cisto iz dva razloga.

Upario sam najjaci single GPU i 4k monitor iz razloga silne drame u vezi 4k i "tjeranju" igara sa tim karticama.
Staro 19.09.2015., 12:55   #2375
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Povukao bi jednu paralelu sa Windows Vistom krajem 2006/početkom 2007.
Ljudi su laprdali ako se sa XPa ne pređe odma na Vistu, neće se moći koristiti DirectX 10 u igrama...
A DirectX 10 igara je bilo ravno 3. I taman kad su pošteni DX10 naslovi počeli izlaziti, već je tu dobro debelo bio i Windows 7 koji je od Viste bolji ohohoho...

Tako da generalno gledajući, tko će se to žuriti da kupi DX12 karticu sada (unutar idućih 6 mjeseci) a hvale vrijednih igara ima koliko... 2? Poanta je u tome da kad DX12 postane mainstream kao onda DX10, AMD neće imat nikakvu prednost. Prednost ima sada no na koliko potencijalnih kupaca u HR/EU/USA?
Nebih dx10 kao jednu od većih prevara uspoređivao sa dx12. DX10 i vista nisu nikad ni zaživjeli, nije bilo mnogo dx10 igara, te su se godinama nakon pravile dx9 igre. Prema svemu sudeći win10 će postati standard (mislim 90 milijuna korisnika da ima), a dx12 isto tako ne isključuje starije gpu. Od dx12 će također biti nekog kurtza za razliku od dx10. DX12 je gotova stvar jer su i konzole na GCN arhitekturi, te dx12 ready (u nešto manjoj mjeri). Mislim da je win10 "sljedeći win xp ili win7", a dx12 "sljedeći dx11 ili dx9" u smislu da će zaživjeti tj. postati standard.

Citiraj:

Pa nisu ni izdavaci glupi da naprave exluzivu pa da si ogranice ionako potencionalno malo trziste na jos mizernije...
Imaš iza link, da već sljedeće godine razmišljaju o dx12 only igrama. Također starije gpu podržavaju dx12 (nvidia od 4xx serije, amd od 7xxx), na osnovnoj i najvažnijoj razini. Jedino tko bi mogao popušiti su amd 5xxx i 6xxx serije čije jače verzije još nisu za škart, ali i one će biti donekle aktualne ako bude dx11 i dx12 naslova. Dakle ne pričamo o performansama nego o podržavanju. DX12 donosi neke nove stvari da bi se ista igra i na starijoj gpu bolje mogla vrtjeti nego na dx11.

Što se tiče OS za usporedbu - prijelaz na "win7 64-bit" only igre prošao relativno glatko iako je masa gamera bila na 32-bit ili čak visti ili xp. Također računaj da je pc tržište za mulitiplatform naslove praktično nebitno (1-3% prodaje za mnoge naslove). Bit će kako konzolama paše

Ove priče kako 970/980 i nadalje neće biti dostatne kad dx12 zaživi nemaju veze s ničim, jer kao da svi imaju high end kartice i kao da ih svi mjenjaju svake godine. Tek bi si s tim ograničili tržište, jer tu se radi dali će x grafa naspram y grafe raditi bolje ili lošije u dx12, a ne o tome da se neće moći ugodno igrati.

Citiraj:

Pa nije valjda u kreiranju igara, tako jednostavno prijeći jedan prijelaz sa DX11 na DX12, te odjednom očekivati da će developeri postati majstori preko noći, te naštancati DX12 naslove kao što kinezi naštancaju jeftine papuće

Ako se ne varam, igre se razvijaju barem godinu-dvije, ako pričamo o ozbiljnijim naslovima naravno, a uz ovakav prijelaz vjerujem da će se to malo i odužiti. U svakom slučaju, u ovom periodu im ne bi htio biti u koži. A uostalom, nitko zapravo korisniku ne brani igranje u DX11.
Pa rekao bih da je jednostavno tj. da nije jako komplicirano, kao malo veći patch jer su najavile podršku igre koje za dx12 nisu ni namjenjene (witcher 3 i project cars).

Isto tako igre se već neko vrijeme rade za mantle/dx12 (dice je rekao da je frosbite engine od starta spreman za dx12), kažem do kraja ove i početka sljedeće godine će već biti naslova, a do dolaska pascala (možda ljeto najranije) će ih već biti masu, dovoljno da utječe na tržište

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 19.09.2015. u 13:21.
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 13:44   #2376
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Let's agree to disagree

Kao što rekoh, kod ovakvih velikih stvari promjene nikada nisu bile brze (koliko god to neki htjeli preskočiti), a pogotovo ne na našim prostorima tj. općenito u zemljama relativno slabije kupovne moći (u usporedbi sa zapadom).

Koliko je samo bilo npr. tema na ovom forumu: "Imam instalirano 4GB RAM-a, a računalo prepoznaje samo 3,5GB!"

Štoviše, ako se ne varam, ovo je bila jedna od najgorih godina u IT sektoru, po pitanju prodaje stolnih računala (i SW za iste). Ne znam točno kakve su najave za nadolazeće razdoblje, ali uvrh glave može doći do blagog oporavka.

U svakom slučaju, iskreno ne vjerujem da će bilo koja od ovih novotarija direktno biti zaslužna za osjetno povećanje prodaje AMD kartuša (globalno, a i pogotovo na ovim prostorima) tj. bolje rečeno velikog pada prodaje nVidia kartica prosječnom Hrvoju Horvatu kroz narednih 1-2 godine. Daleko veći utjecaj će imati sama dostupnost određenih modela kartica.
Staro 19.09.2015., 13:50   #2377
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Hrvoje Horvat jest nebitan u ovoj priči. Hoću reći da dx12 postaje standard u svakoj bitnoj nadolazećoj igri, te da ove priče "kad to postane standard gtx 980/980Ti će biti preslabe" nemaju veze sa stvarnošću, jerbo u sljedećoj godini te gpu neće pojesti zemlja, jer trenutna generacija konzola će ostati još par godina aktualna (za koju se razvijaju svi multiplatform naslovi)

http://wccftech.com/windows-10-is-no...llion-devices/ (a igre još nisu ni krenile)

Hrvoje horvat može ostati i na win XP i igrati minesweeper, njega globalno tržište neće čekati (niti ovisi o njemu)

http://wccftech.com/deus-mankind-div...2-support-day/
Staro 19.09.2015., 13:58   #2378
Ati freak
aka Striko
Moj komp

Ati freak's Avatar

Citiraj:
Autor Manuel Calavera Pregled postova
Nebih dx10 kao jednu od većih prevara uspoređivao sa dx12. DX10 i vista nisu nikad ni zaživjeli, nije bilo mnogo dx10 igara, te su se godinama nakon pravile dx9 igre. Prema svemu sudeći win10 će postati standard (mislim 90 milijuna korisnika da ima), a dx12 isto tako ne isključuje starije gpu. Od dx12 će također biti nekog kurtza za razliku od dx10. DX12 je gotova stvar jer su i konzole na GCN arhitekturi, te dx12 ready (u nešto manjoj mjeri). Mislim da je win10 "sljedeći win xp ili win7", a dx12 "sljedeći dx11 ili dx9" u smislu da će zaživjeti tj. postati standard.

Imaš iza link, da već sljedeće godine razmišljaju o dx12 only igrama. Također starije gpu podržavaju dx12 (nvidia od 4xx serije, amd od 7xxx), na osnovnoj i najvažnijoj razini. Jedino tko bi mogao popušiti su amd 5xxx i 6xxx serije čije jače verzije još nisu za škart, ali i one će biti donekle aktualne ako bude dx11 i dx12 naslova. Dakle ne pričamo o performansama nego o podržavanju. DX12 donosi neke nove stvari da bi se ista igra i na starijoj gpu bolje mogla vrtjeti nego na dx11.

Što se tiče OS za usporedbu - prijelaz na "win7 64-bit" only igre prošao relativno glatko iako je masa gamera bila na 32-bit ili čak visti ili xp. Također računaj da je pc tržište za mulitiplatform naslove praktično nebitno (1-3% prodaje za mnoge naslove). Bit će kako konzolama paše

Ove priče kako 970/980 i nadalje neće biti dostatne kad dx12 zaživi nemaju veze s ničim, jer kao da svi imaju high end kartice i kao da ih svi mjenjaju svake godine. Tek bi si s tim ograničili tržište, jer tu se radi dali će x grafa naspram y grafe raditi bolje ili lošije u dx12, a ne o tome da se neće moći ugodno igrati.

Pa rekao bih da je jednostavno tj. da nije jako komplicirano, kao malo veći patch jer su najavile podršku igre koje za dx12 nisu ni namjenjene (witcher 3 i project cars).

Isto tako igre se već neko vrijeme rade za mantle/dx12 (dice je rekao da je frosbite engine od starta spreman za dx12), kažem do kraja ove i početka sljedeće godine će već biti naslova, a do dolaska pascala (možda ljeto najranije) će ih već biti masu, dovoljno da utječe na tržište
Daj se malo smiri s tim idealnim ishodima.

Realno stanje je puno drugačije. To šta je neka igra dobila podršku za DX12 ne znaci i da je DX12 Only.

I da malo pogledaš a ne da vjeruješ silnim najavama :

Win 7. 64 bit = 39,71%
Win 8 i 8.1 = 26 %

Win 10 = 16 %

Ne sjecam se neke igre koja je bila izričito DX - 11 only npr .... I ako je i kad je bila, ionako te grafe koje su ispale iz te igre su bile pre slabe za to goniti... A da je XP zastario kad je do toga došlo to se nema šta previše razglabati.

Da je toliko ne bitno, ne bi se ni proizovile te silne kartice u oba tabora.... ( osvrt na pc tržište )

http://arstechnica.com/information-t...o-windows-7-8/
Staro 19.09.2015., 13:59   #2379
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Hrvoje Horvat jest nebitan u ovoj priči. Hoću reći da dx12 postaje standard u svakoj bitnoj nadolazećoj igri, te da ove priče "kad to postane standard gtx 980/980Ti će biti preslabe" nemaju veze sa stvarnošću, jerbo u sljedećoj godini te gpu neće pojesti zemlja, jer trenutna generacija konzola će ostati još par godina aktualna (za koju se razvijaju svi multiplatform naslovi)

http://wccftech.com/windows-10-is-no...llion-devices/ (a igre još nisu ni krenile)

Hrvoje horvat može ostati i na win XP i igrati minesweeper, njega globalno tržište neće čekati (niti ovisi o njemu)

http://wccftech.com/deus-mankind-div...2-support-day/
I u tom slučaju će ostati podrška za DX11

U suprotnom bi se mogla povući paralela (da se gaming sektor od kraja godine, odluči samo za podršku DX12 API-ja) ... ovo bi bilo analogno tome da npr. proizvođači HW-a, krajem godine, potpuno ukinu podršku za Win 7/8/8.1 sustave. Svima je jasno, zašto se to neće dogoditi, kao što je i svima jasno da Win 10 po raširenosti nije ni do koljena npr Win 7 OS-u.
Staro 19.09.2015., 14:12   #2380
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Ati freak i dh41400 ja nisam ni rekao da će nužno biti only dx12, nego će sve bitne igre ubuduće imati i dx12 podršku. DX12 opcija bi trebala biti superiornija (bilo po performansama ili po grafici/tehničkim mogućnostima).

Možda će se i sa slabijim gpu više isplatiti dx12, ta opcija uopće nije nemoguća, a dx11 čisto radi starijih OS

Citiraj:
Ne sjecam se neke igre koja je bila izričito DX - 11 only npr .... I ako je i kad je bila, ionako te grafe koje su ispale iz te igre su bile pre slabe za to goniti...
A jel? A kakve to igre izlaze zadnjih cca godinu dana? Jel prodaja "patila" zato što su dx11 i 64-bit OS only? Ponavljam, za razliku od prijašnjih dx, dx12 podržavaju i starije gpu, pitanje je samo promjene OS.

A ove brojke što si izbacio za win10 su zapravo odlične (i bolje nego što sam mislio), računaj da je OS tek došao i da nema niti jedna dx12 igra.

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 19.09.2015. u 14:18.
Staro 19.09.2015., 14:24   #2381
Ati freak
aka Striko
Moj komp

Ati freak's Avatar

Citiraj:
Ati freak i dh41400 ja nisam ni rekao da će nužno biti only dx12, nego će sve bitne igre ubuduće imati i dx12 podršku. DX12 opcija bi trebala biti superiornija (bilo po performansama ili po grafici/tehničkim mogućnostima).

Možda će se i sa slabijim gpu više isplatiti dx12, ta opcija uopće nije nemoguća, a dx11 čisto radi starijih OS

A jel? A kakve to igre izlaze zadnjih cca godinu dana? Jel prodaja "patila" zato što su dx11 i 64-bit OS only? Ponavljam, za razliku od prijašnjih dx, dx12 podržavaju i starije gpu, pitanje je samo promjene OS.

A ove brojke što si izbacio za win10 su zapravo odlične (i bolje nego što sam mislio), računaj da je OS tek došao i da nema niti jedna dx12 igra.
Zadnjih godinu dana? Strašno, jer je Dx 11 vani od 2009 godine... Pa to je strašno da sad izdaju dx11 only igre...

I kažeš zadnjih godinu dana Dx11 only igre, pa kako se PC svijet mogao tako brzo prilagoditii na to?

2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, imali smo samo koju godinu
Staro 19.09.2015., 14:27   #2382
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Zato što je hardver tu odavno (nvidia od 4xx, ati od 7xxx serije). Brijem da čak niti vlasnici 4xx, 5xx serija nisu nešto bitni za tržište

Citiraj:
Ponavljam, za razliku od prijašnjih dx, dx12 podržavaju i starije gpu, pitanje je samo promjene OS
Citiraj:
jer su i konzole na GCN arhitekturi
Za koga bi pravili dx11 only igre 2009?

DX11 će tu sigurno ostati i 2016 (barem u većini igara)
Citiraj:
We know that Johan Anderson, another Technical Director at DICE, was already pushing for Windows 10 and DX12 as a minimum spec for the games coming in late 2016.
Vjerojatno tu i tamo kasnije, a sa dx12 only gube samo HD5xxx i HD6xxx seriju, mislim da će to krajem 2016 i 2017 nekako preživjeti developeri
Između ostalog te dvije serije uz 4xx i 5xx vjerojatno postaju preslabe za igre u međuvremenu

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 19.09.2015. u 14:37.
Staro 19.09.2015., 15:32   #2383
Eladio
..starija garda
Moj komp

Eladio's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
ocito sam malo zakuhao

kad bi npr. "bacao" par soma kuna ovih dana na kupovinu graficke (recimo 3 soma kuna), zasto je toliko "glupo" gledati ili razmisljati kako ce se ponasati za godinu dvije tri?

pa ako mogu dobiti dosta je dobro, ali ako mogu dobiti jos i vise , pa zasto ne?
zasto zanemariti aktualnu ponudu i preliminarne dx12 rezultate? ne kazem da ce sada kad pocnu igre izlaziti sve biti bas tako, mozda moj "strah" se pokaze bezrazloznim,..

i neka udje u zapisnik:
manuel c. je ipak daleko najargumentiranija osoba na forumu, neka vrsta enciklopedije

MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 19.09.2015. u 15:43.
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 16:31   #2384
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Zanimljiva je jedna stvar uz komentare oko DX12 ... svi se koncentriraju oko nekakvih "in game" rezultata 1 (slovima: jedne) realno, beznačajne igre.

Promatrajući usporedne rezultate DX11 vs. DX12 u ovom trenutku, u klasi Fury X vs. 980Ti, apsolutno se ništa značajno nije dogodilo, osim što se AMD donekle popravio sa rezultatima.

Dakle, u uvjetima u kojima koristim karticu (no MSAA, 1440p) praktički su izjednačeni, ali ono što i dalje vrijedi je da je 980Ti hladniji, manje troši, uz daleko bolji OC potencijal, te ne zahtjeva vodeni blok za normalan rad. Kada se svi ovi navedeni parametri uzmu u obzir Maxwellov čip je i dalje najbrži čip, a uz recimo dodatak vodenog bloka tj. hlađenja usporedba je čak pomalo i nepravedna za AMD (bilo u DX11 ili DX12).

No na stranu sve te preliminarne črćkarije, ono što DX12 nudi od prektičnih tehnoloških rješenja i novih tehnologija poput npr. paralelnog rada iGPU i dGPU grafike, smanjenja CPU overheada i mogućnosti korištenja slabijeg HW-a, drukčijeg baratanja SLI/CF konfiguracijama i tako dalje i tako bliže.

Nažalost, ove tehnologije (i napredak koji donose) ostaju u sjeni nekakve DX12 igre tj. razlike od nekoliko FPS-a, čijeg se imena nitko neće sjećati za 6-12 mjeseci. Što će se dogoditi u tom razdoblju, nitko (pa ni AMD i nVidia inženjeri) ne može znati sa sigurnošću (iako neki članovi ovdje očito mogu ), barem dok se ne pojave kvalitetni DX12 naslovi koji pokreću cijelu ovu branšu već godinama. Štoviše ova dva suparnika ne mogu znati što će se dogoditi i sa DX11 naslovima koji će izaći sutra, a kamoli sa DX12 koji će izaći bogznakad.

Ali ako možemo u išta biti sigurni, to je, da će ove dvije kompanije i dalje debelo naplaćivati svoje proizvode, a za njihova kvartalna financijska izvješća većinu ne bi trebala moriti briga ... pošto nismo njihovi dioničar
Staro 19.09.2015., 16:56   #2385
Eladio
..starija garda
Moj komp

Eladio's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Zanimljiva je jedna stvar uz komentare oko DX12 ... svi se koncentriraju oko nekakvih "in game" rezultata 1 (slovima: jedne) realno, beznačajne igre.
slazem se, ali dok ne dodje druga, treca itd.. ostaje nam ta jedna , koja je ipak razotkrila jednu sad koliko toliko ali slabost nvidijinih pulena

MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 17:06   #2386
Hawker
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2014
Citiraj:
Autor Eladio Pregled postova
slazem se, ali dok ne dodje druga, treca itd.. ostaje nam ta jedna , koja je ipak razotkrila jednu sad koliko toliko ali slabost nvidijinih pulena
Slabost nvidie je u tome sto AMD ima superiorni ACE i to je to.
Zato su stare AMD kartice jos uvijek dobre.

DX12 eliminira CPU overhead i to rjesava probleme koje je AMD imao sa DX11.
AMDu se isplatio rad na konzolama i sad trebaju pobrat vrhnje.

Ko danas kupuje karticu i upucen je u ovu problematiku Maxwella nece kupit.

Nvidia ne moze rjesit problem Asynchronous Compute Enginea jer Maxwellov hardware nije prilagodjen tome.
AMD hardware je potpuno prilagodjen i zamisljen jos davno.

Zato AMD ima napredak od
AMD Improves DX12 Performance Up To 46% With Asynchronous Compute Engines

Prakticki, ljudi sa starim npr. Pitcairn GPU su mirni jos nekoliko godina.

EDIT: nvidia ima prakticki katastrofalnu slabost sto se tice ACE.
Konzole se isplatile AMDu,sad to trebaju iskoristit.
Hawker je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 17:27   #2387
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Tutorial: Kako napisati dvije neargumentirane izjave u kilometarskom postu koji je toliko irelevantan da služi samo za moje stručno analiziranje
Citiraj:
Autor Hawker Pregled postova
1.) Slabost nvidie je u tome sto AMD ima superiorni ACE i to je to.
2.) Nvidia ne moze rjesit problem Asynchronous Compute Enginea jer Maxwellov hardware nije prilagodjen tome.
3.) nvidia ima prakticki katastrofalnu slabost sto se tice ACE.
4.) Ko danas kupuje karticu i upucen je u ovu problematiku Maxwella nece kupit.

1.) Zato su stare AMD kartice jos uvijek dobre.
2.) AMDu se isplatio rad na konzolama i sad trebaju pobrat vrhnje.
3.) Konzole se isplatile AMDu,sad to trebaju iskoristit.
4.) AMD hardware je potpuno prilagodjen i zamisljen jos davno.
5.) Zato AMD ima napredak od AMD Improves DX12 Performance Up To 46% With Asynchronous Compute Engines
Dečko se malo gubi, valjda ga drži još hangover od bana

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je online   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 20:39   #2388
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Znao sam da je loše...al ne OVOLKO loše...hebemu pa AMD je bar obećao dobru suradnju sa maintainerima kernela/drivera:

http://www.phoronix.com/scan.php?pag...-b-value&num=3
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 20:40   #2389
Penryn
Premium
Moj komp

Penryn's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Ima jedan problemčić u svemu tome a spomenuo ga je već netko i prije.. nvidia trenutno ima ogroman udjel u tržištu, kažu čak 82%, tako da bilo koji developer koji si dopusti da mu igra slabo radi na nvidiji si doslovno puca u nogu.
Penryn je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2015., 21:07   #2390
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Dakle, u uvjetima u kojima koristim karticu (no MSAA, 1440p) praktički su izjednačeni, ali ono što i dalje vrijedi je da je 980Ti hladniji, manje troši, uz daleko bolji OC potencijal, te ne zahtjeva vodeni blok za normalan rad. Kada se svi ovi navedeni parametri uzmu u obzir Maxwellov čip je i dalje najbrži čip, a uz recimo dodatak vodenog bloka tj. hlađenja usporedba je čak pomalo i nepravedna za AMD (bilo u DX11 ili DX12).
Bilo mi je malo dosadno, pa sam isao malo gledati recenzije .

980 Ti stock vs Fury X
- Idle 31°C - Idle 26°C
- Load 84°C - Load 49°C
- 250 W - 294 W
- Load 41 dB - Load 41 dB

980 Ti Asus Strix vs Fury X vs Fury Asus Strix
- Idle 48°C - Idle 26°C - Idle 35°C
- Load 82°C - Load 49°C - Load 72°C
- 301 W - 294 W - 276W
- Load 41 dB - Load 41 dB - Load 41 dB

Nit je 980 Ti hladniji nit Fury X zahtjeva vodeno za normalan rad (sto se vidi po Fury) a ove 980 Ti aftermarket OC graficke ne trose puno manje od Fury X.

ASUS GeForce GTX 980 Ti STRIX - 301 W
MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming OC - 274 W
Zotac GeForce GTX 980 Ti AMP! Extreme - 321 W
Palit GeForce GTX 980 Ti Super Jetstream - 278 W
ASUS GeForce GTX 980 Ti Poseidon - 277 W
MSI GeForce GTX 980 Ti Lightning - 302 W

Ali Fury X se nikako ne isplati kupiti pored 980 Ti. Tj. trenutno se vjerojatno i ne moze kupiti.
Staro 19.09.2015., 21:41   #2391
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Citiraj:
Autor Penryn Pregled postova
Ima jedan problemčić u svemu tome a spomenuo ga je već netko i prije.. nvidia trenutno ima ogroman udjel u tržištu, kažu čak 82%, tako da bilo koji developer koji si dopusti da mu igra slabo radi na nvidiji si doslovno puca u nogu.
Ljudi brkate kruške i jabuke.

Kao što rekoh, pa neće na ozbiljnim grafama dx12 igra raditi slabo, može samo raditi koji fps slabije od neke grafe od konkurencije ako bude asynca.

Dakle

Slabo ≠ slabije od xy grafe

Isto tako što se tiče usuda, uzmite u obzir da je prva navala dx12 igara sponzorirana od microsfta ili AMD-a, pa će sigurno htjeti pokazati neke mogućnosti. Također konzole su GCN based

Citiraj:
Our use of Async Compute, however, pales with comparisons to some of the things which the console guys are starting to do. Most of those haven’t made their way to the PC yet, but I’ve heard of developers getting 30% GPU performance by using Async Compute. Too early to tell, of course, but it could end being pretty disruptive in a year or so as these GCN built and optimized engines start coming to the PC. I don’t think Unreal titles will show this very much though, so likely we’ll have to wait to see.
Staro 19.09.2015., 21:51   #2392
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Ljudi brkate kruške i jabuke.

Kao što rekoh, pa neće na ozbiljnim grafama dx12 igra raditi slabo, može samo raditi koji fps slabije od neke grafe od konkurencije ako bude asynca.

Dakle

Slabo ≠ slabije od xy grafe

Isto tako što se tiče usuda, uzmite u obzir da je prva navala dx12 igara sponzorirana od microsfta ili AMD-a, pa će sigurno htjeti pokazati neke mogućnosti. Također konzole su GCN based
Bioshock Infinite:
AMD igra, moja 2way SLI 980 gdjegod zastuttera.

Tomb Raider:
AMD igra, TressFX ubija performanse mojoj 2way SL

Witcher 3 Wild Hunt:
nVidia igra, AMD grafe loše performanse sa GameWorks

Pa eto sad ti vidi.
Staro 19.09.2015., 22:15   #2393
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Otkad je Bioshock Infinite amd igra? Nije li više nvida friendly?
Da stutter nije slučajno zbog SLI?

Također biased opcije se ugase hvala bogu ako smetaju.

Između ostalog ako te grafe imaju "loše performanse" kako te igre rutinski igra ekipa (barem prve dvije) sa grafama do 1000kn? R7 260X recimo te 2 vrti na oko 50 fps na 1080p "ultra preset"

http://www.eteknix.com/sapphire-r7-2...ard-review/13/

NHF ali spike o lošim performansama sa 2 x 980 mi je teški snobizam ili se radi o SLI problemima

Kao što je netko rekao (neki developer ili nešto tako) - ako mislite da će gtx 970 i 980 imati loše performanse sa dx12 rado ću ih udomiti uz povoljnu cijenu (nešto u tom stilu)

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 19.09.2015. u 22:22.
Staro 19.09.2015., 22:56   #2394
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Otkad je Bioshock Infinite amd igra? Nije li više nvida friendly?
Da stutter nije slučajno zbog SLI?
Nope nije.

Reklama za AMD je kada pokreneš igru.

Igrao sam Bioshock Infinite i na single GTX 980 i isto je bilo na nekim mjestima stuttera i to je manje više to.

Čak je TotalBiscuit isto rekao za taj stutter na port reportu.
Na AMD grafama nema toga.
Staro 20.09.2015., 00:30   #2395
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Bilo mi je malo dosadno, pa sam isao malo gledati recenzije .

980 Ti stock vs Fury X
- Idle 31°C - Idle 26°C
- Load 84°C - Load 49°C
- 250 W - 294 W
- Load 41 dB - Load 41 dB

980 Ti Asus Strix vs Fury X vs Fury Asus Strix
- Idle 48°C - Idle 26°C - Idle 35°C
- Load 82°C - Load 49°C - Load 72°C
- 301 W - 294 W - 276W
- Load 41 dB - Load 41 dB - Load 41 dB

Nit je 980 Ti hladniji nit Fury X zahtjeva vodeno za normalan rad (sto se vidi po Fury) a ove 980 Ti aftermarket OC graficke ne trose puno manje od Fury X.

ASUS GeForce GTX 980 Ti STRIX - 301 W
MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming OC - 274 W
Zotac GeForce GTX 980 Ti AMP! Extreme - 321 W
Palit GeForce GTX 980 Ti Super Jetstream - 278 W
ASUS GeForce GTX 980 Ti Poseidon - 277 W
MSI GeForce GTX 980 Ti Lightning - 302 W
OK, sada ćemo malo miješati kruške i jabuke

Za početak jedan mali ispravak, Fury ≠ Fury X, jer je kao što vidimo razlika u load potrošnji (ajmoreći RL TDP-u) nekakvih 40-50 W, tako da je Fury X pod osjetnije većim opterećenjem po pitanju hlađenja čipa i izbora hladnjaka. Izgleda malo, ali tih se 30-40-50W zaista osjeti u fan profilu kartica sa zračnim hladnjacima. Vjerujem da je ovo itekako dobar razlog za korištenje AIO vodenog hladnjaka na X-u.

S druge strane kada sam uspoređivao potrošnju tj. disipaciju ova dva modela, referencirao sam se na referentne kartice stock 980Ti i stock Fury X. Dodatno se osjeti razlika u potrošnji u nekakvim jednostavnim zadaćama i situacijama poput Bluray reproduciranja.

Razlika u OC potencijalu kod raznih 980Ti modela je manja nego što neki misle, tj. vrlo lako se postižu visoki taktovi čak i sa referentnim hladnjakom, dok je pak razlika u potrošnji itekako primjetna.

Asus (uz Gigabyte) kao referenca za mjerenje potrošnje na 980Ti je zapravo vrlo loš primjer, jer je jedan od najneučinkovitijih modela po pitanju performance/W, a ne daje nekakav puno veći OC potencijal. Mjerenja govore da taj model u loadu zahtjeva cca 40-50W više u odnosu na referentni model, dok se pri OC-u ta razlika povećava čak do 100W.

Ne znam da li je do toga što određeni proizvođači daju veći napon čipu ili im je naponska regulacija neučinkovitija, ali razlike su itekako osjetne (pogotovo pri OC-u) te je vrlo, takoreći nezhvalno, u ovom primjeru uspoređivati aftermarket Ti kartice sa stock Fury X-om, kada govorimo o disipaciji i zagrijavanju, pogotovo jer su neki modeli na ozbiljnim OC taktovima.

U stvari, jedna referentna kartica sa npr. nekakvim vodenim blokom na sebi je i više nego dobar odabir za prosječnog korisnika ovakve kartice. Primjera radi, referentni modeli OC-om nerijetko hvataju 1450+ MHz (moja npr. ~1475) dok se nereferentni uvrh glave već guše na 1500MHz (ovisno o primjerku). Naravno ovdje govorimo o normalnim non-extreme uvjetima

Kada pak, govorimo o temperaturama 980Ti kartica, treba uzeti u obzir način rada GPU Boost 2.0 tehnologije koja dopušta čipu veće zagrijavanje u svrhu smanjivanja količine generirane buke.
Npr. prilikom malog igranja sa svojom karticom sam otkrio da može komotno podnijeti 30-40% OC u loadu, te pritom imati temperaturu od 60-ak °C.

Da se npr. nVidia sa svojim aftermarket partnerima dogovorila oko korištenja AIO vodenog hladnjaka (poput EVGA Hybrid modela) ... ufff kakva bi to stock kartica bila

Citiraj:
Ali Fury X se nikako ne isplati kupiti pored 980 Ti. Tj. trenutno se vjerojatno i ne moze kupiti.
Ne bi bilo tako, da Fury X ima recimo približno dobar OC potencijal, te eventualno da su se potrudili staviti tišu pumpu u taj AIO hladnjak.

Što se dostupnosti Fury X tiče, vjerujem da će se stanje znatno popraviti u narednom periodu, tako da ne treba očajavati.

Ipak je to jedan kompaktan, brz i relativno tih proizvod (izuzevši pumpu i povremene primjere coil whinea), uz vrlo dobro referentno vodeno hlađenje

Štoviše, nije mi jasno zašto se u AMD-u nisu odlučili na nešto slično (AIO) i kod Nano modela ... možda će pojedini proizvođači imati nešto slično u ponudi

Citiraj:
pumpa je promjenjena ako se ne varam (i onima koji su već kupili)
Eto, ukoliko su stavili nešto kvalitetno, to je već jedan minus manje

Možda je i to jedan od razloga pomanjkanja Fury X na policama, koji bi se relativno skoro trebali pojaviti u većim količinama.

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 20.09.2015. u 01:13.
Staro 20.09.2015., 00:45   #2396
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

pumpa je promjenjena ako se ne varam (i onima koji su već kupili)

link
Staro 20.09.2015., 08:35   #2397
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Isto tako postoje 980ti sa vodenim aftearket kulerima, evga 980 ti hybrid i bas bedavno si izbacio 980ti sea hawk.
Staro 20.09.2015., 10:00   #2398
Sam Fischer
Džabe si krečio!
Moj komp

Sam Fischer's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Isto tako postoje 980ti sa vodenim aftearket kulerima, evga 980 ti hybrid i bas bedavno si izbacio 980ti sea hawk.
Hahah, idem ja pogledat tu MSI Sea Hawk, i vidi na što naletim

http://www.msi-dsl.com/our_products/...seahawk_lw.php
Sam Fischer je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2015., 12:02   #2399
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Stvarno ne kužim ove iz Corsaira, pošto su oni imali prste u izradi ovog hladnjaka ... kada će početi ugrađivati ovakve quick release ventile u svoje AIO coolere, pa makar i kao opciju/posebnu verziju ?

Možete si zamisliti stavljanje pod vodu cijelog sistema u roku od 15 min
Staro 20.09.2015., 12:56   #2400
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Citiraj:
Asus (uz Gigabyte) kao referenca za mjerenje potrošnje na 980Ti je zapravo vrlo loš primjer, jer je jedan od najneučinkovitijih modela po pitanju performance/W, a ne daje nekakav puno veći OC potencijal. Mjerenja govore da taj model u loadu zahtjeva cca 40-50W više u odnosu na referentni model, dok se pri OC-u ta razlika povećava čak do 100W.
Asus je loš primjer ma daj neizmišljaj.

Kakva je kvaliteta ASICa to je pitanje.
Ako je mala onda me ni nečudi veća potrošnja.

Kod mene su dvije GTX 980 Strix,jedna ima 75.4% a druga 72.2%
Da iti jedna ima ispod 70% odmah bi je vraćao.

Nek ti revieweri daju ASIC kvalitetu svog čipa pa onda je to to.
Ne blebetati gluposti u budućnosti.
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno