|
![]() |
#3481 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Amazon.de je ima za cca 260 kn + poštarina, ED je najjeftiniji kod nas za 383 kn (o 32 GB Extreme Pro 95 pričam). Izbacivanje JPEG-a na karticu ovisi o tome koliko je aparat brz u obradi. Spremanje na karticu ne bi trebalo trajati dulje od vremena koliko mu treba da je prikaže na ekranu. Čudno da baterija toliko malo traje. Bivši A77 (SLT) mi je bez problema navukao 700, A580 (DSLR) prije njega oko 1050, a sad na A7II drži 350, s uključenom stabilizacijom. Prednost je kod mene što aparat mogu napuniti i battery packom preko microUSB-a, kao mobitel, tako da rijetko nosim sve 4 baterije. Najbolje dodatnu bateriju uzeti, originalnu. Zaboravi zamjenske baterije jer nijedna ne valja, pogotovo ako želiš vjerovati kapacitetu koji pokazuje. Evo jedna na A7II s Heliosom 44 http://imgur.com/yY7ou3D
![]() |
#3484 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Nisam ga ja biral al kaj je tu je. Zadovljan sam i sa takvim, pogotovo sad kad ga vec solidno poznam. Radim vec solidne fotke kaj trebaju jako malo obrade, boje su mi odlicne na faithfull, iso do 3200 max. itd.. Ugl. ne isplati se upgrade osim ak se ne radi o necem konkretnijem za dva put vise love. Bar je dobro sklepan za svoju kategoriju i nije premali, meni taman na granici premalog. Fini su okrugli na f2. Imas dost prasine na staklu ili cega vec, godina objektiva. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 24.08.2015. u 22:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3485 | |
The mighty pirate
|
S obzirom da je objektiv s kraja 50-ih ili ranih 60-ih i još se radi o pretprodukcijskom modelu i na kraju mu još mu serijski počne s 0....moram priznati da bi bilo čudo da nema ništa prašine u sebi. Inače je vrhunski očuvan i sutra se rastajem s njim jer mi dolazi Mir 1B ![]() Ide za smiješnih 150 kn Citiraj:
![]() |
![]() |
#3487 |
The mighty pirate
|
Nije ti skroz otvoren objektiv neki benchmark za bokeh. Pravu stvar vidiš tek kad ga zatvoriš. Zato ja Ruse volim. Imao sam Tair 11A s 20 listića blende, to je čudo od bokeha kad ga pritvoriš od 4.5 do 8. Imam i Tair 3, to je 300mm f/4. 16 listića blende i isto čudo od bokeha kad se pritvori. Svaki taj ruski objektiv ima neku svoju osobnost. Ovaj Helios je poznat po tzv. swirly bokehu Evo još jedne od danas gdje se to baš primijeti http://imgur.com/jRf5IG1
![]() |
#3488 |
Premium
|
Znam. Od f4 na vise pocinje se vidit pravi oblik kod ove ali rijetko kad fotkam sa f4 ili sporije. Danas sam bas slikal na f4 i gledal kak se to razvija. S obzirom da sam koristil dvicu meni je ovo super i solidan napredak. f/2.8 je na 90% slika sa STM a sporije samo ako bas moram a ne moram skoro nikad. Niti ne slikam takve slike gdje bi trebal zatvarat, nije takav objektiv jednostavno. Za to rade korstim kit. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 25.08.2015. u 01:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3489 |
The mighty pirate
|
Zašto rijetko? Svaki objektiv je najoštriji od 5.6 do otprilike 8 i dobivaš od njega najbolje. Kad ima dosta svijetla, naravno. Kad nema, snalaziš se ili s ISO ili velikim otvorom. Korištenje f/1.8 na suncu je meni užasno glupo
![]() |
#3490 |
Premium
|
Imam sad opet kit pa onda rade njega stavim gore. Ostriji je iznad f8 i naravno zoom. Frisko mi je to pa mi je znaimljivo slikat sa f 1.8 i eksperimentirat. Nije to bas objektiv za slikat pejzaze ili puno stvari od jednom pa slikam kaj mu pase a za to se ne moram ic sporije od 2.8, osim ak bas moram. Slikam ugl. u jutro ili podvecer ili po doma mada sam bio u situcaijama gdje mi je 4k ss bilo presporo i gdje sam trebal ic i preko f5.. Suncana na f1.8, 2500.. Cisto u svrhu tetsiranja. Dosla dva orgomna traktora praznit speticke jame pred sudom u Zlataru i smrdilo je grozno, moral sam bjezat. ![]() ![]() f/2.8, 250. Mislim da je dost zahtjevna slika za fotic al dovoljno ostra na 2.8 di treba, skoro kak sam zamislio. Mogao sam bolje kropat. ![]() Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 25.08.2015. u 02:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3491 |
The mighty pirate
|
Pogledaj test koji sam radio prije 2 mjeseca. Uzeo sve objektive koje imam, fotkao istu stvar na nekoliko otvora blendi, tako da mi bude na sredini, pa na lijevoj i onda na desnoj strani kadra. Točno možeš vidjeti koliko otvor blende utječe na oštrinu sredine, a koliko na ostatak kadra. Vidi se i promjena bokeha kroz različite otvore. Ovdje su fotke.
![]() |
#3492 |
Premium
|
Tvoj primjer ima puno svjetla i dobre uvjete za bokeh, drvece iza je udaljeno taman kolko treba. Bar kaj sam gledal za 50mm f 1.4. Po meni je f 2.8 vec dosta ostar na sredini a to je najbitnije za brz objektiv sa tom duljinom, po meni. Obicno ne fotkam u tim uvjetima i jednostavno trebam brzu blendu. Podvecer po gradu i sl.. Generalno mi je f/2.8 jako upotrebljiv i nemam problem sa ostrino. Vise problema imam sa drugim stvarima al nis kaj se neda ispravit osim ak ne slikam ko budala. Imam i ja dosta slika na f5 na vise, do f8 sa 50mm al valjda u zdanje vrijeme vise slikam navecer i solo mete. 50mm mi je 24/7 skoro zadnja dva mjeseca, imam svega.. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 27.08.2015. u 00:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3493 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
može samo jedno pitanjce,nemam pojma kako stvari stoje sa popravcima fotoaparata pa da pitam,naime,imam fuji s8000fd,kupljen davnih studentskih dana,sve je bilo ok godinama,sad vidim da mi je slika na displeju mutna,tockasta,sa smetnjama,malo se popravi,ali opet je loša,naravno onda tako i snimi,pa sad ne znam kaj ne stima,jel otišao objektiv ili neki senzor,ugl. zanima me da li se može/isplati popravljat to ili bolje da zaboravim i kupim nešto novo. tnx!
![]() |
#3495 |
Premium
|
Na kolko je to ISO, 3200 i koji f? Dobra je slika, malo buke i dobar fokus. Svida mi se i kompozicija i kak je zrezan basista a i pozadina takode. Ja se pripremam uc slikat INA Deltu na Sljeme i u zagorje. Baterija je na putu i trazim dobar a jeftin tronozac, cca 700kn max i da bude dovoljno cvrst za po vani, ne treba bit visok... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3496 |
The mighty pirate
|
ISO 800, f/2.8 i 1/125s Manualni objektiv je u pitanju (Tokina 80-200mm f/2.8 za Nikon, s adapterom na Sony A7II), tako da sam se fino namučio ![]() Obrada je minimalna, samo malo highlightsi sređeni zbog rasvjete. Čak ni cropano nije. Ovo je također okinuto manualcem (Vivitar 28mm f/2.8) na f/2.8, ISO 800 i 1/160s ![]()
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 01.09.2015. u 01:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3498 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Ako već imaš uvjete za 1/4000s, onda imaš i za ISO 100 i f/5.6, pa da ta fotka i bude oštrija, da njuška ne bude skurena. Ako imaš objektiv od 200 mm, onda ti mora biti cilj da imaš barem 1/200s, uz blendu što je moguće više zatvorenu, a da je ISO u granicama koju aparat podnosi. U konkretnom slučaju, ne vidim razlog zašto ići brže od 1/250 ili eventualno 1/320. S 1/500 do 1/800 hvataš motorističke i auto utrke, s 1/100 - 1/125 radiš panning, a za psa koji skače u vodu ti sigurno ne treba 1/4000s ![]() Ajd, ak je aparat bio već na tim postavkama, ok, ali ak si neko vrijeme u takvom ambijentu, onda imaš pripremljen fotić na postavke kak spada.
![]() |
![]() |
#3499 |
Premium
|
Zato je je fotic bio na Av... Ovo je slikano oko 14h po postenom suncu sa gomilu highlightsa i sjena.. Paning je bio nemoguc u konkretnoj situaciji. Hodam sa drustvom na Bundeku i naletim na pesa kaj se priprema skocit. Da i 3fps burst.. I prije toga sam slikal u totalnoj sjeni, tj. neko drugi je probaval fotkat patke pa je ostal na 2.8 i Av.. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 02.09.2015. u 21:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3501 |
Premium
|
Pa stalno i je na M iako znam hodat sa Av bas zbog ovakvih iznenadnih.. Mislim da bi imao vise problema u postu sa tvojim brzinama. Sa overblown highlightsima i da bi gubio vise detalja na pesu. Ovdje sam imal minimalno posla. Mozda se i varam. Meni je ta pocetna brzina na DSLRu jedan od bitnijih argumenata zasto DSLR, racunaj da ne zivimo u americi pa da mogu gledat svasta.. btw.. f/1.8 mi je otvoreno da kraja... Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 02.09.2015. u 21:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3502 |
The mighty pirate
|
Tebe bi SLT ili mirrorless još samo ubrzao jer u tražilu/na ekranu vidiš ono što će izaći na fotki pa možeš brže reagirati. Zatvaranje blende ti je najbrža kompenzacija za puno svjetla. U par pomaka kotačića imaš veći učinak nego da napravit 3 kruga dok sa 1/160s dođeš na 1/4000s
![]() |
#3503 |
Premium
|
Ispucal sam sa 1200d oko 8000 slika, vec se dobrio koristim sa lightmetrom i znam mu mane i vrline. Ne treba mi live view.. Mozda si i u pravu al sad mi nis ne fali. Vise problema imam vidjet skalu u nekim situacijama, malo je skucen pogled.. Na 1200d brze vrtim brzinu nego blendu. Za blendu ima dve tipke komb (av+kotac)., za SS imam vrtilicu i brza je.. Bez skidanja pogleda na ekran.. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 02.09.2015. u 21:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3504 |
The mighty pirate
|
Lako za svjetlomjer. Pričam o OVF vs EVF. Sony, Olympus i Fuji koriste EVF već dugo vremena. Ostali se opiru ![]() https://www.youtube.com/watch?v=jPmatcZ99Qw Vidiš utjecaj na fotku svakom promjenom neke postavke, u stvarnom vremenu, i kad okineš, točno to dobiješ. Meni je isto svjetlomjer užasno bio pozicioniran i masu puta se dogodilo da sam podeksponirao ili skurio fotku, jer je u trenutku mjerenja svjetla aparat bio okrenut prema najsvjetlijem ili najtamnijem dijelu kadra.
![]() |
#3505 |
Premium
|
Te stvari sam vec ok pohvato i znam od prilike gdje cu putit da under ili over sredine.. Solidne su mi slike sad, osim ak se ne zaboravim pa mi ostane nes kaj ne treba, za to bi mi to dobro doslo, kuzim o cemu pricas. Necu ni gledat kaj sve sad fotici nude. Koristim 1200d koji nema nis osim osnovnih featura i bolje da ni ne znam.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3507 |
80286
Datum registracije: Jul 2004
|
Evo nekoliko fotki od prije par dana dok sam bio u Slavoniji kod svojih, kit objektiv je u pitanju na Canonu 1000D. U planu mi je ubrzo uzet 50mm f1.8 pa ce biti vise zabave ![]() https://www.flickr.com/photos/135495.../shares/e1NR5Q
![]() |
#3508 |
Premium
|
Uzmi STM varijantu, isplati se razlika u cijeni. Next level kaj se ostrine tice u odn. na kit objektive od f/2.8 na dalje a po noci i u low lightu nema usporedbe. Stavio sam te na follow.. Imas kod mene dosta fotki sa 50 STM i dvojkom, 18-55 i 55-250 IS II. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 16.09.2015. u 17:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3509 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Ne znam dal je ok tu postavit pitanje ak nije modovi mozete prebacit u zasebnu temu. Dal netko od vas ima gimbal? Gledam da bi zel nest ovakvo pa me zanimaju iskustva ak vec netko ima, dal to stabilizira sliku ok ili ima trzanja. Koristio bi to za snimanje voznji sa biciklom po sumskom terenu. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|