|
![]() |
#10442 |
PC Ekspert
Datum registracije: Sep 2000
|
Obećajem brdo slika, i interijera i vanjštine. Loše vrijeme i puno posla me spašava da ne poludim, već mi je dosta čekanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10444 |
mrzi zimu
Datum registracije: Dec 2004
|
Nisam baš sigurna da li je ovo dobar thread ali jbg ne znam di bi (a ima veze s autom ![]() Da li netto zna može li se na parkiralištu od Konzuma na Črnomercu ostavit auto cijeli dan?
![]() |
#10446 |
mrzi zimu
|
E jbg…onda moram neko drugo mjesto tražiti. Thnx za info ![]()
![]() |
#10448 |
mrzi zimu
|
Da, to sam već iskopala. Hvala puno ![]()
![]() |
#10449 |
sto da napisem ?!
|
i kod konzuma se da izvući da se ne plaća. -redovono se rampe automatski otvaraju, bez potrebe za karticama. -ograda je srusena uz ciglanu, rinzol gotovo nepostojeći (krajnji slučaji) -uzeti novu karticu na rampi i sa njom izaći free van (krajnje balkanski ![]() uglavnom, glup parking, rampe su radi fore. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10450 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
ajmo plinaši, da sad ne kopam previše po netu pa mi recite malo nedostatke plinskog goriva iz prve ruke ![]() čital sam da je registracija nešto skuplja i da se tehnički nemože svugdje raditi. Uz to sam našao i da se treba svakih par godina (4, 5) na atest plina. Tu se atestira cijeli sustav ili samo dio sustava. Koliko to uopce kosta ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10451 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Koliko km radiš godišnje? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10452 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Ja san obično razliku u cijeni kompenzira jačom nogom na gasu ![]() E da računaj za kraće relacije da neće na plin jer nije motor ugrijan, pa moraš imat goriva (uvik) zbog toga i da pumpa nebi izgorila... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10453 | |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
![]() Inače, na stp-u ti je cca 450kn skuplje nego da voziš isti auto bez plina. Tehnički se može svugdje raditi,a atest se ne može raditi svagdje nego samo na stp-ima koji imaju dozvolu za atestiranje. Ne ide se svakih 4-5g na atest plina tj instalacije, nego samo na atest boce, i to mislim da je pomaknuto na 10g, to ne znam točno jer nemam auto s plinom već duže vremena. Nedostataka ima ili nema zavisno o autu, jer nisu svi motori jednako koncipirani niti jednako podnose plin.
![]() |
![]() |
#10454 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Imam plin 6 godina. Više nikad. Bar ne kod firme iz Svete Klare (da sad ne imenujem). Kupio auto s "ugrađenim plinom", znači novo vozilo koje sam iz salona otpelao u Klaru. 15 tisuća ugradnja, tri godine jamstvo. Kad zbrojim troškove, da, na dobitku sam. Ne toliko velikom, ali sam na dobitku. Godišnje dva servisa koji nisu jeftini, dodatna davanja na regu (ja plaćam 1400kn, a žena samo 900kn, isti kilovati), plin me ostavio na Maloj Kapeli pa je i tu plaćena šlep služba do Samobora koja me oderala ko majmuna, česti sitni kvarovi koji uzimaju vozilo na cijeli dan, atest i nova boca svakih 5 godina, auto radi nemirno na plin i to u 6 godina nisu uspjeli riješiti, niti firma iz Sv.Klare niti ekipa sa strane, gasi se pri kočenju na križanjima ako je upaljena klima i odgovor je uvijek isti "ma to ti ja riješim odmah", ali na kraju nije riješeno do dan danas jer "landirenzo je smeće", sad su mi krepali elektroventili i set košta 3500kn + ruke kod Predena koji je po ponudama koje sam dobio najjeftiniji (ebay oko 1500kn iz IT). Ušparao nešto sitno jesam, ali živaca i vremena izgubio previše. Ne znam kako je drugima (čujem da su ljudi inače zadovoljni), no iz mog iskustva nikad više na plin. Čak je i dizel bio puno puno manja zezancija.
![]() |
#10455 | |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
Kupljen rabljeni sa već ugrađenim plinom, prošla 3 auta sam ja ugrađivao. Da, rega ti je 500kn skuplja, u biti nešto manje jer ne plaćaš ekotest ali plaćaš pregled plinske instalacije, plaćaš dodatnu cestarinu-znači na tehničkom plaćaš cestarinu za kubikažu i cestarinu za plin. Tehnički se radi bilo gdje. Atest se trenutno NE radi svakih 5 godina, nego svakih 10 se mijenja boca i onda radi atest. To je zato jer je ukinut Institut za tlačna ispitivanja koji je to radio svakih 5 godina. Bitan je uređaj koji je ugrađen, a još bitnije podešavanje nakon ugradnje. Jedini stručnjak u ovim krajevima koji stvarno zna složiti plin kad drugi ne znaju je Tidala servis kod Zaboka-tamo ja odem na servis S LandiRenzom sam i ja imao problema, ugrađen u Auto timu, od prvog dana nije dobro radio. Problem je bio u injektorima, riješeno naravno kod Tidale |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10456 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#10459 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10463 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
C/P sa auto plin foruma, iz prve ruke: Evo ti izvještaj iz prve ruke pošto vozim i30 sa plinom već skoro 6g, motor 1.6/115KS Potrošnja benzina gradsko/međugradske vožnje (Kaštela/Split) mi je 8.5l/100km, a plina 9.5l/100km + cca 0.5l benzina barem ovih dana, doduše kod nas na moru temperatura rijetko pada ispod 0, pa ta potrošnja benzina nije baš univerzalna konstanta. i30 dosta brzo zagrije rashladnu tečnost (sada mi prebaci na plin već nakon 200m), pa mi se svaki put serviser čudi kada mu dođem od kuće (5km do njega) sa full zagrijanim autom ![]() Ja sam imao svojih problema, ali to je zbog grešaka instalatera i zbog stavljanja repariranih umjesto novih injektora u jednoj fazi. Sistem je Tartarini direkcija (stari no diagnosis ECU), trenutno (zadnjih 20tkm), sam na Tartarini EVO 08 injektorima. Radim oko 19tkm godišnje, nakon 40tkm sam mijenjao membranu u isparivaču (koja se inače mijenja tek na 100tkm) jer je ovaj koji je motirao originalnu instalaciju nešto krivo spojio, pa FL ulje išlo preko isparivača u injektore i to je omekšalo membranu, a nakon još 5tkm (na 45tkm) mjenjani su i injektori (EVO 07) zbog toga, a tu sam se zeznuo jer sam pristao na tvornički reparirane EVO 07 injektore (bili su u pola cijene od novih ![]() ![]() Da se razumijemo, kada sam odlučio mijenjati injektore, već tada je neko vrijeme gorila CE lampica sa greškom neravnomjerne smjese što je i pokazivala 2. lambda sonda (hvala Sonati na savjetu ![]() Preporučio bih ipak ugradnju nekog sistema koji ima samoadaptaciju preko informacija koje dobija od OBD porta, do sada su ti sistemi već dobro testirani, npr. Tartarini EVO01 ECU + EVO08 injektori..... No, bez obzira na sve gore napisano, opet bih ugradio plin, jer ušteda ipak pokriva čak i ovaj crni scenarij koji sam napisao ![]() FL sam isključio iz kalkulacije, jer sam ga doslovce fizički isključio, po meni je to placebo, posebno ako je montiran u 1 točku, a ne u 4 točke kada već ima neki utjecaj (ili nema ?). Amo postaviti neke varijable za uštedu (odokativna metoda cijena, za 20tkm godišnje): Prosječna cijena benzina = 10.5kn Prosječna cijena plina = 5.2kn Prosječna potrošnja benzina na 100km = 8.5l Prosječna potrošnja plina na 100km = 9.5l Prosječna potrošnja benzina pri vožnji na plin = 0.7l Dodatak na tehničkom svake godine = 500kn (550kn-50kn jer se ne radi EKO test) Filter plina svake godine = 250kn Reparacija isparivača svakih 100tkm = 450kn (90kn/god) Sređivanje ventila svakih 100tkm = 1000kn (200kn/god), ovo je opcionalno naravno ![]() Promjena injektora svakih 100tkm = 1000kn (200kn/god), ovo je isto opcionalno, ali neka bude ![]() Znači matematika (u mom slučaju op.a.) bi išla nekako ovako: Da vozim na benzin potrošio bih godišnje: 8.5 x 10.5 x 200 = 17.850kn Da vozim na plin potrošio bih godišnje: (9.5 x 5.2 x 200) + (0.7 x 10.5 x 200) = 9.880 + 1.470 = 11.350 kn Ušteda u samoj vožnji na plin u odnosu na benzin (godina dan, 20tkm godišnje) je 6.500kn ![]() E sad dolaze odbici na godišnjoj razini ![]() 6.500 (ušteda u vožnji na plin umjesto na benzin) - 500 (tehnički) - 250 (filter plinske faze svakih 20tkm ili 1 god.) - 90 (reparacije isparivača svakih 100tkm, prikazano kao godišnji trošak) - 200 (sređivanje ventila svakih 100tkm, opcionalno, ali neka bude) - 200 (zamjena injektora sa novima svakih 100tkm, vrlo vjerovatno) = 5.260 kn Suma sumarum, prosječna ušteda godišnje, kada se uzmu svi (barem meni poznati) faktori ispada cca 5.000kn, po meni nije zanemariva, i po tome se ugradnja plina isplati nakon 30tkm ![]() Da se razumijemo, ovo nije bila neka naučna analiza, jer niti sam potražio prosječnu potrošnju goriva na netu, niti su sve ove brojke univerzalne za sva auta, ali ni cijena djelova i servisa, ovo je napisano u najboljoj namjeri, čisto da imaš na uvid sve (barem većinu) detalja i troškova o kojima kao početnik možda nisi niti razmišljao. Nedostaje mi još u kalkulaciji i zamjena boce svakih 10g, ali to bi trebalo biti na razini 100kn godišnje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10464 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
![]() |
#10466 |
Moderator
|
Da ![]() Možeš ih presložit da imaš posve ravan bunker ili ovak dva dodatna sjedala. Al to je tak malo da možeš eventualno klince vozit. ![]() Auto je predivan no velim autonomija mu je mana. S jednim punjenjem, upaljenom klimom, vožnje po autocesti pri oko 120 km/h može napravit oko 350-400 km. I onda ga moraš punit oko 9h.
![]() |
#10467 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Baš je minimalna autonomija. Premala za takvu klasu auta. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10468 | |
Into my head it goes
Datum registracije: Feb 2004
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#10469 | |
Moderator
|
Citiraj:
Najviše što sam po kalkulatoru uspio dobit je 500km ali to je autocesta, 80km/h bez klime ![]() No s vremenom mislim da će to osjetno oni poboljšat. Kad se sjetim da su prvi modeli imali autonomije po 200km ovo je super. Veli lik ovak po gradu, voziš se 50km ostaviš ga na punjenju i kroz sat vremena se napuni to kaj si potrošio. A kako je ovdje cijena struje mizerna, ispadne te nekih 70 centi za tih 50km ![]() Evo ak te zanima. http://www.teslamotors.com/en_CA/charging#/calculator Možeš ga punit di god hoćeš. Ko i mobitel. ![]()
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|