|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Pomoć: Kablovinje
Telefonski kablovi po kući su mi u banani, a pogotovo na tavanu spoj kabela koji dolazi sa stupa i instalacije po kući. Cijela instalacija skupa s utičnicama je stara preko 20 god. Planiram zamijeniti cijelu kućnu instalaciju, dakle: - spoj na tavanu - kabel do utičnice - utičnicu (možda bi čak izbacio utičnicu i direktno kabel od tavana potegnuo do splitera) Problemi: 1. nisam te struke pa više - manje nemam pojma o tome (ali snaći ću se, samo trebam kvalitetne savjete) ![]() 2. kako najbolje izvesti spoj onog debelog kabela koji je povučen od stupa, s kabelom koji će ići po kući? Postoji li ikakva spojnica, da to bude što kvalitetnije, po mogućnosti neka za vanjske prilike, jer mi na tavanu vladaju vrlo zahtjevni uvjeti. ![]() 3. Koji kabel provući kroz kuću, a da nemam velike gubitke? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
1. ni ne trebaš biti. Ništa te ne može ubiti (mislim da je napon u TF kabelu oko 50V=). Glavno je da nabaviš malo alata: 2 kliješta (kombinirke+špicange), uski plosnati šarafciger, jedan manji križni šarafciger, izolirband i žica kojom ćeš kabele vući kroz plastične rebraste cijevi koje su ispod žbuke (imaš li ih?) tzv. španer. 2. kabel koji dolazi izvana obično se spaja negdje u kući u nekoj razvodnoj kutiji na kućnu TF instalaciju. Nađi je i vuci nove kabele od nje. 3. najobičniji tel. kabel je ok za razvod po kući. Eventualno za kompove je bolje vući UTP cat. 5 (mrežni, LAN) kabel od routera do njih samih.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
za početak se odluči hoćeš li štemati zidove za cijevi ili ćeš ići nadžbukno kanalicama :-) kada to napraviš odlučiš se za vrstu kabela-ja sam sebi stavio UTPcat5e kruti Na tavanu možda već imaš spojnu kutiju za telefon-ako ne nemoj se zamarati sa nekim specijalnim kutijama. Uzmeš običnu 100x100 nadžbuknu i ufrkaš dolazni kabel sa utp-om i izoliraš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Ne znam kolikog je obima taj posao koji planiras i sta sve imas na umu da mjenjas. Ali ako budes provlacio TP kabl uzmi STP ("oklopljeni"). Ako vec radis neka bude kvalitetno, da ne bi bilo kakvih smetnji kasnije.
![]() |
#5 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Preskup je a nepotreban je za kompletne instalacije. Eventualno di je blizu kabela od antene TVa il tako nečega.
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Postoje i "telefonski" kabeli sa širmom tj. "oklopljeni" a razlika u cijeni je mala, zavisno od trgovine cijena im je cca 1 - 1,xx Kn / M. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|