|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2005
|
izbor zvucne kartice
sada imam integritanu realtekovu zvucnu na maticnoj ploci. htio bi kupiti nesto bolje. znam da za 300 kn mogu kupiti jedino nesto sto je u rangu toga sto vec imam. razmisljao sam izmedu CREATIVE LABS AUDIGY2 ZS, 7.1 i TerraTec SoundSystem Aureon 7.1 Space. koju od tih mi preporucate i koliko ce uopce biti vidljivo poboljsanje zvuka?
![]() |
#2 |
Premium
|
Poboljšanje zvuka neće se bitno unaprijediti ukoliko koristiš klasični multimedijski zvučnički sustav, već tek na nekom ozbiljnijem Hi-Fi-ju. Ja sam si kupio Audigy 2 NX i razlika na Hi-Fi sustavu je tek za nijansu bolja od integrirane zvučne na matičnoj. Terratec nudi nešto bolji zvuk od Creative-a, ali se ne isplati jer se ta razlika i ne čuje osim sa mjernim instrumentima - u globalu, nijedna od takvih kartica neće ti dati drastično poboljšanje. Za to bi trebao investirati u malo jače kartice, poput M-Audio Audiophile, no to je dosta skupo. Umjesto bitne razlike u reprodukciji, kupovina bolje kartice nagradit će te sa novim mogućnostima, a tu je Creative bez premca. Od podrške, opremljenosti, dodatnih feature-a i hrpe softvera, Creative je nenadmašan i pretvorit će tvoj PC u multimedijski audio centar. Terratec je o tome dosta u zaostatku. S obzirom da je cijena dosta pala, preporučam i tebi nabavku Audigy 2 NX-a, jer dobijaš prijenosnu USB 2.0 karticu koja je mnogo neovisnija o računalu, sve su ti kontrole i priključci (brdo njih) nadomak ruke i dobijaš daljinac sa Media Source softverom koji ti pretvara PC u multimedijalni centar. Cijena je sada oko 650 kn. Nedostaci su to što je gladna procesora (jer je USB), pa ako si zadrti gamer, onda ne preporučam. S obzirom da je eksterna kartica i sa PC-em komunicira softverski, osim trošenja procesora nema ni govora o ASIO podršci i THX certifikatu, što je još jedan minus. Ako ti to ne smeta, NX nudi mnogo veće mogućnosti od klasičnog ZS-a po jednakoj cijeni. Dakle, investicija u bolju zvučnu u prvom redu znači investiciju u bolju opremljenost, funkcionalnost i pouzdanost, dok će se razlika u kvaliteti zvuka očitovati tek na jako iskusnom uhu i dobroj zvučničkoj opremi. Ako želiš odličnu karticu po dosta niskoj cijeni, upravo je izašla Live! 24-bit u eksternoj i internoj verziji, sa podškom za 7.1 surround. Live! čip sada je doveden do savršenstva i iako star, ove su mu kartice udahnule novi život, a u mnogočemu je bolji i od tehnološki naprednijeg Audigy-a. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Lijep opis, i objasnjnje.... Osim jedne nelogicnosti, razliku creative =>Terratec ce cut samo instrumenti, ali razliku , terratec =>M. Audio ce se cut i uhom.. Skračeno:Ak je osnovna primjena kartice HIFI slusanje muzike, odabir je definitivno terratec... Za sve ostalo Creative Audigy...
__________________ |
![]() |
#4 |
Registered User
|
zahvaljujem na odgovorima. jos cu razmislit, ali mislim da ce izbor ipak biti terratec.
![]() |
#5 |
Premium
|
Došao sam do jednog super zaključka: odabir zvučne kartice tog cjenovnog razloga trebao bi ići u smjeru bolje opremljenosti, dakle Creative. Zašto? Zato što osobi koja dobro čuje razliku Creative-Terratec obje te kartice nisu dovoljno dobre! U tom slučaju treba tražiti malo bolje stvari. (ja si možda jednog dana kada budem bio bogat kupim jednu Lexicon zvučnu... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
Terratec je skoro profesionalna kartica, ima pozlacene kontakte, a chip koji se koristi 24 bitni se koristi i u nekim studijskim opremama...dakle.... Ja znam da necu cut razliku izmedju svog pojacala yamahe i nekoga koji kosta 5000 EURA ili vise A razlika izmedju npr, crative live 5.1 i terrateca je vise nego ocita, audigy nisam kompariral, al ne u svim testovima na netu bilo receno da nema neke bitne razlile izmedju audigy i live po pitanju kvalitete zvuka. Vec sam pristup, kartici je drugaciji, creative je djecja igracka sa milion opcija eha i tak dalje, dakle sve ono kaj se obavezno mora izbjegavat kod vjerne reprodukcije zvuka...iako i terratec ima 3D al se mora dodatno instalirat, i tad vidis da je sampling rate kod instaliranog 3D-a 48.000 kHZ za pjesme izvorno radjene na 44.100.. U slucaju kad se ne koristi asio,...
__________________ Zadnje izmijenjeno od: BrunoZG. 22.02.2005. u 19:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
Terratec kao prvo nije "skoro profesionalna" kartica, to možda misliš jer imaju odsjek koji proizvodi profi kartice (Terratec Producer). Drugo, ako je materijal snimljen na 44.100 Hz onda je on i dalje takav, bez obzira što je kartica trenutno na 48.000 Hz. Moja je trenuno na 192.000 Hz, pa svejedno slušam glazbu na 44.100 Hz... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
To je lose a ne dobro, iako asio to bypass-ira Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Cushion-first
|
Da, teško da će netko lako opaziti razliku kvalitete zvuka između neke vrlo dobre i najbolje zvučne kartice, osobito ne u kućnim uvjetima. Kod laboratorijskih mjerenja možda, ali ne zaboravimo da 99% svih neželjenih distorzija i nepreciznosti zvuka počiva u samim zvučnicima i njihovom sklopu te u prostoriji, a ne u karticama. Tako da i ja mislim da treba igrati na opremljenost. Razlika između izvrsnih kartica za kućnu primjenu i profesionalnih studijskih nije u tome što studijske možda samplaju na 256 kHz ili su 128-bitne, nego u nekim drugim pojedinostima važnima profesionalcima, poput niže razine šuma i više virtualne dinamike (inženjerskim rječnikom: zbog nelinearne kvantizacije), apsolutne sinkroniziranosti svih kanala, fleksibilnosti frekvencije, itd. Zbog toga, Creative. Ako nisi audio-manijak ili nemaš 100.000$ audio opreme, razliku u preciznosti zvuka između njega i nekakvih visokoprofesionalnih studijskih kartica nećeš čuti ni u snu. Pod opijumom. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|