Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.06.2011., 16:18   #1
DEfragmenter
Registered User
Moj komp

DEfragmenter's Avatar

Datum registracije: May 2010
Dodatni ventilatori na kućištu

Pozdrav! Znam da je već otvoreno puno ovakvih tema, ali ja želim pitati nešto drugo.

Dakle, za sada u kućištu imam samo ventilatore od komponenti koje su unutra (napajanje, procesor, grafička) i heatsink koji ide od procesora do lijeve strane kućišta.

I to je sve dobro dok ne dođe ljeto i tada mi uvijek PC Probe II nakon opterećenja (obično neka igra) pod MB temp. pokazuje iznad 45°C i pocrveni.

Moje kućište je MS MDC-809 PLUTO 400W.

1. Trebam li dodati dva ventilatora (jedan za usisavanje, a drugi za ispuhivanje) i gdje ih montirati? Kako ću znati koja mi veličina ventova odgovara kućištu?

2. Jesu li ventilatori za upuh i ispuh dvije različite vrste ventilatora, ili se mogu kupiti dva ista i okrenuti ih na ispravnu stranu (za upuhivanje, odnosno ispuhivanje)?

Nadam se da sam jasno pitao. Ako trebam još što dodati, recite.

DEfragmenter je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2011., 17:02   #2
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp

Drvoje's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Citiraj:
Autor DEfragmenter Pregled postova
Pozdrav! Znam da je već otvoreno puno ovakvih tema, ali ja želim pitati nešto drugo.

Dakle, za sada u kućištu imam samo ventilatore od komponenti koje su unutra (napajanje, procesor, grafička) i heatsink koji ide od procesora do lijeve strane kućišta.

I to je sve dobro dok ne dođe ljeto i tada mi uvijek PC Probe II nakon opterećenja (obično neka igra) pod MB temp. pokazuje iznad 45°C i pocrveni.

1. Trebam li dodati dva ventilatora (jedan za usisavanje, a drugi za ispuhivanje) i gdje ih montirati? Kako ću znati koja mi veličina ventova odgovara kućištu?

2. Jesu li ventilatori za upuh i ispuh dvije različite vrste ventilatora, ili se mogu kupiti dva ista i okrenuti ih na ispravnu stranu (za upuhivanje, odnosno ispuhivanje)?

Drži otvorenu bočnu stranicu i vidi koliko ti padnu temperature. Investicija je 0 kn ali više se kupi prašine (pa biraj).

1. rupe bi triba imat s prednje strane (odvojiš prednju stranu kučišta) i otraga gdje su izlazi matične ploče.
Uzmeš ravnalo i mjeriš razmak među rupama za vijak (vodoravno ili horizontalno - svejedno). Obično 1 ili 2 venta od 8cm budu otraga i 1 vent od 12cm ili 8cm naprijed.
U boljim kučištima imaš otraga i naprijed 12ice, a na bočnoj strani i gornjoj strani kučišta isto bude mjesta nekad za 14ice ili veće ventove.

2. Sam okrećeš ventilatore kako ti paše, ali pazi da ne bude nestandarnog okvira npr (http://www.arctic.ac/en/p/cooling/ca...ro.html?c=2183) već "vulgaris" najobičniji

PS preporuke za kupnju ventova već imaš na forumu u kategoriji Hlađenje

Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.06.2011., 08:24   #3
nathan.fake
Premium

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor DEfragmenter Pregled postova

1. stvar - temperatura od 45˙c niije nikaka drama, tako da nemas razloga za paranoju...

2. stvar - svakako je preporucljivo stavit barem jedan ispušni fan... znaci na straznju stranu kucista... da ti radi cirkulaciju zraka u kucistu, jer ovako svu cirkulaciju radi fan od napajanja, sto znaci da sav topli zrak prolazi kroz napajanje sto nije najsretnije rijesenje... mozes stavit i usisni fan, al nema potrebe... temperature ti nece znatno opast, a buka ce se poduplat...
nathan.fake je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2011., 11:36   #4
DEfragmenter
Registered User
Moj komp

DEfragmenter's Avatar

Datum registracije: May 2010

Zadnje izmijenjeno od: DEfragmenter. 22.06.2011. u 15:36.
DEfragmenter je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno