|
![]() |
#3961 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Pa ne znam...zaista ne mogu reci da sam ovako zadovoljan kad nemam neko bolje pojacalo da slusam pa da kazem ipak su ok. A za DAC sta ja znam....jesam valda.... ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da je zakon kad mi je pojacalo banana... Nedavno sam bas usporedjivao zvuk preko DACa i onboard preko digitalnog izlaza i nema velike razlike...tj ima ali nije toliko da sam odusevljen. Mozda je do daca,ali prije bi rekao da je pojacalo u pitanju... btw da priupitam,primjetio sam da mi interkonekt oksidirao, tj konektori...onako zacrnilo/zatamnilo se dosta na njima, pa i tamo gdje direktno dodiruju ove na dacu. Ima li to nekog utjecaja na zvuk? Interkonekt je wireworld luna 5 i bas mi je cudno da se to dogodilo...na onom kabelu od 12 kn mi se to nije dogodilo godinama..
![]() |
#3962 |
Eddie
Datum registracije: Mar 2004
|
Pa skrati ga/oguli ga na tom mjestu ili neka terminacija bi dobro došla. Koji ti točno reciever imaš?! Meni M33i sa akcije iz vemila stoje sa strane dobra 3 mjeseca, Q-Acoustics 1020 na stalcima od 25kg lagano pojede Missione. Ograničenja u basu su tu, ali ali...
![]() |
#3963 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2010
|
pa normalno da čovik hoće bolje zvučnike. jel itko u potpunosti zadovoljan sa svojim sustavom? samo je po meni trošenje resursa tražit pojačalo koje bi pasalo mišnima. jer nekakvo pojačalo već ima, a mišni i nisu neko čudo od zvučnika pa da će sa boljim "prosvirat". bolje je onda resurse skupljat i uložit u nešto što će donit značajni napredak ... u nove zvučnike. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3964 |
Premium
|
Pa nije mi kabal oksidirao, vec konektori. Imam m34i, isto sa te akcije. A reciever je Kenwood KRF-V5030D... taj svira vec preko 10 godina, a prvih oko 7 je bio 24/7 upaljen. ![]() Iskreno ja i nisam ljubitelj basa nesto previse. Vise mi ja vazno da je zvuk rezolutan, jasni vokali i tako..
![]() |
#3965 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
ja koristim pozlaćene banane, a mjesto između konektora i kabela zamotam vulkanizacijskom trakom da vlaga ne ulazi da ne potiče dodatno na oksidaciju. Osobno, ako bi mijenjao M34i, išao bi na Mission M66i, Mordaunt Short MS906, MS Aviano 6 ili Monitor Audio BR6. Bed je što M66i ima isti visokotonac koji nije toliko detaljan kao MS ili MA, a kod Mordaunt Shorta je bed što se visokotonci dugo usviravaju dok ne postanu ugodni za uho. Kod pojačala odnosno receivera obrati pažnju na veličinu trafoa i kondenzatora na napajačkom sklopu (jedan ili dva najveća u pojačalu/receiveru). Obično se nalaze lijevo u sredini ili lijevo gore. Daleko bitnije od veličine kondenzatora je kapacitet i radni napon koji piše na njegovom tijelu - što veći to bolji. To je bitno jer ti kondenzatori služe za hranjenje tranzijenata odnosno naglih prijelaza između tihog i glasnog tona u vrlo kratkim vremenskim razmacima što daje dinamiku odnosno prostornost zvuka. Recimo kad slušaš neki rock iz 80-tih i kad zvekne bubanj da ga i čuješ i osjetiš da je udario ![]() S druge strane, ako pojačalo odnosno receiver ima switching napajanje što je običaj stavljati u tanke (slim) receivere i pojačala u D klasi, onda tranzijenti nisu problem, ali takva pojačala obično imaju izraženija izobličenja zvuka. Ja bi osobno tražio pojačalo odosno receiver s push-pull low-current dizajnom (da može primiti zvučnike otpora nižih od 6ohma iako nečeš spajati takve zvučnike) sa THD-om od 0.01% (-80dBm) ili nižim, te damping faktorom preko 90 @8ohm. Takvo pojačalo ili receiver će ti ganjati bilo šta, a izobličenja koja proizvede nećeš moči čuti ni sa najboljim zvučnicima i slušalicama koje postoje, nečeš bankrotirati, a imat češ ga bar 10god. Recimo Onkyo SR-608 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3966 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Ajde pročitaj svoj post i zakljuci sam tko tu sta nameće? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3967 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Daj prestani više hvatati ljude za riječ i počni pisati nešto konstruktivno! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3968 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
konstruktivno je da taj onkyo neće nikad zvučati ko prije navedeni stereo ampovi + čovjek uopće ne slaže ht. tehnikalije gore koje si naveo ne govore apsolutno ništa o zvuku, nego su jednostavno neki kriteriji za ganjanje širokog spektra zvučnika, što je imho apsolutno nebitno jer u entry klasi nema baš "teških" zvučnika za ganjanje i proizvođači prilično paze na to. ko još danas gleda thd pobogu??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3969 |
Nervozni poštar
Datum registracije: Mar 2008
|
Procjena mini komponentna linija Technics SC-HD550
Radi se o egzotičnom modelu od Technicsa. U to doba placena 4500kn(nebitno).. gledam na ebayu vidim da joj je cijena 200eura. http://cgi.ebay.it/TECHNICS-SC-HD550...-/330452846258 Što mislite koliko vrijedi navedena linija? Po meni je to za one kojima je bitan izgled. Linija stvarno lijepo i elegantno izgleda. Samim tim krasi prostor, pa makar bila neupaljena. Molim moderatore da ne brišu post, jer da sam htio postao bih pod oglase. tražim strucno mišljenje ![]()
![]() |
#3971 | ||
#erase startup-config
|
Citiraj:
Citiraj:
Slažem se s time da to skoro nitko više ne gleda (a to je prilično bitno, ne toliko podatak koliko krivulja). Slično ja tebe mogu pitati: "tko danas kupuje pojačala??" ![]() Zadnje izmijenjeno od: medo. 04.08.2010. u 12:51. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3972 |
Moderator
|
o da... risiver od 3k kn će sigurno zvučat bolje od jednog audiolaba ili rotela, daj molim te vjerujem da znaš i sam bolje od toga. naravno ako se vodimo sa tim da čovjek ima pristojan izvor i ne-baš telefonske kabele... ako je primarni izvor komp sa mp3cama onda može kupit maltene bilo šta, ali nuditi bilo koji multich risiver za stereo sistem je totalna glupost. ovo za guranje zvučnika i dalje tvrdim da je totalno sporedna stavka jer gotovo svaki amp može furat gotovo svaki zvučnik... mali nad-ovi i rotel-ovi guraju magneplanare i rogerse ls3/5, a di neće neke (male) dinamičke zvučnike sa početka cjenika stabilnih impedancija i 13/16cm membrana. skrećeš ga sa pravog puta i bitni(ji)h stvari koje bi trebao gledati prilikom kupovine, a pod gledati mislim slušati. tehnikalije su danas na nivou i tu se nema šta izmišljat topla voda. koji podatak krivulja? freq specs pojačala? ako je to... tko to još gleda? ![]() thd svakog novijeg pojačala su redom veličine na drugu/treću... a ako se ne varam 1% thd je neka imaginarna prekretnica koju ima (karikirano) first auto amp na max snazi na 50hz od 100kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3973 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Kao što drugi kažu, receiver za iste novce kao i stereo amp jednostavno neće imati dobar zvuk kao i pojačalo. Zašto? Signal processing, aktivne skretnice, sva hrpa digitalije koja zapravo ne treba i koja ima upliv u zvuk, ako se želi slušati samo stereo. + vjerujem već davno rečeno, jednostavna usporedba, ako receiver ima 5 odovojenih sklopova za pojačanje 5 kanala, kako onda za iste novce može ponuditi bolji zvuk nego stereo amp koji mora poslužiti samo dva kanala? ![]() Kući imam Yamaha RX-V365 receiver koji dođe cirka 2k kn. Zvuk je OK, ali stereo amp za 2k kn zvuči bolje od te Yamahe...A vjerujem da je tako i sa Onkyom i drugim receiverima. To je jednostavno tako, da nije, svi bi onda imali entry-level receivere umjesto entry-level pojačala za entry-level hifu zar ne? ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#3974 | |||
#erase startup-config
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Pojačala o kojima ti pričaš su toliko skupa da je stvarno bolje uzeti nove zvučnike za tu lovu, osim ako ne nabavljaš povoljno a to je lutrija.... ![]() Citiraj:
Pod krivuljom sam mislio (kao što se može shvatiti iz konteksta) na krivulju THDa ovisno o frekvenciji i ulaznom signalu koji pojačalo dobiva. Kada vidiš te krivulje, onda ti postane jasno zašto neka pojačala zvuče "svijetlo", a neka "tamno" i sl, te osim toga govore do koje snage pojačalo može potjerati zvučnik prije nego izobličenja postanu primjetna kao i kada pojačalo ode u clipping. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3975 | |||
Moderator
|
Citiraj:
za istu cijenu stereo pojačalo će zvučati bolje, a šbbkbb domenu ćemo ostaviti sa strane. Citiraj:
jasno da će imati drugačiju sliku jer se radi o drugačijim uređajima, ali to sve skupa i na tim zvučnicima prilično malo ovisi o thd-u, damping faktoru (koliko-toliko) i kapacitetu kondenzatora... koji su danas manje-više standard u toj klasi i nema nekih revolucionarnih uređaja. Citiraj:
to nije bio laki teret sigurno, ali tada je bilo kul gurati 100+w na kanalu (obično) na stereo risiverima. uzmi 200€ danas i odi kupit amp, uzmi tada 200dem i odi kupit amp... stavi ih oba na slušni test i sve te tehnikalije i s/n šum, kondenzatori i sl. padaju u vodu sigurno jer će modernije entry pojačalo zvučati jednostavno bolje. ovo sa thd-om stoji ako kupuješ amp za razglas... pa neću kuću u zrak dignut da me zanima karakteristike na maximumu pojačala, a već smo prošli da su današnje harm. distorzije pale u neke decimale izrazito nebitne za entry klasu (ispod entry bi recimo imalo smisla to gledati, ali u pravilo tko to kupuje ne pokazuje interes za takve podatke). jel tamnije pojačalo ima veći thd na visokima kroz kompletno područje rada/glasnoće? ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3976 | |||||
#erase startup-config
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3977 |
Moderator
|
pa ako ulazi u bilo kakav hifi, kristalno je jasno (vjerovatno) svima da izvor mora biti na razini... bio to neki dac + flac ili standalone cd. - po nekoj logici puno više će na zvuk utjecati topologija izrade i kvaliteta korištenih aktivno/pasivnih komponenata nego suhoparni grafovi i to pogotovo thd kojeg se toliko hvataš... isto tako mislim da je malom missionu prilično svejedno da li je damping faktor 100 ili 300 (vjerujem da i to u neku ruku određuje karakter), ali opet u danom slučaju di je za potpunu kontrolu potreban (na pamet) damping faktor 50, rađe onda otići u dućan i poslušat dva različita ampa, nego se hvatati za data sheetove. - ne predstavlja ni meni problem ćuti prdac u 5 redu orkestra ukoliko slušam na diablo utopijama... tak mi negdje zvuči tvoja rečenica za impedanciju. - naravno da je pretpostavka jer nemam 30 godina staro pojačalo, ali u razgovoru sa dosta ozbiljnijih ljudi koji su slušali i mid-hi end uređaje tog doba nakon poštenih refresha nitko nije ostao baš paf usporedno sa modernim uređajim istog cjenovnog ranga... doduše tada su bila druga vremena izrade i sve to, međutim opet ako gledamo uređaje više klase danas isto kao i dostupne komponente inženjerima, priča se opet okreće. nađi neki amp koji iz tog doba ne treba bar čišćenje kontakta potenciometara, da ne spominjemo kondenzatore i sl. i sad takav rastavljeni pot stavi pokraj plavog/crnog alpsa ili stepenastog atenuatora. - razglas je bio očito sarkazam na tvoje proučavanje data sheetova kod odluke za kupovinu pojačala... nisam uopće u razglasnim vodama, ali opet pretpostavljam da puno više razlike radi 10% thd-a na 500w izlazu, makar je namjena takva kakva je, nego 0.00001% u kućnim uvjetima koji tebe toliko brinu. pretpostavka je majka svih zajeba, pa naravno da možda i griješim. što se tiče osjetljivosti... da, vidim horne svojim očima skupa sa papirnatim membranama... pa nećeš sigurno napraviti 120db buke sa 82db/w zvučnicima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3978 |
Premium
|
Ok, nakon zdrave rasprave, mislim da opet bežičnom nismo nista pomogli. Mislim, teko je njmu i pomoć kad u biti ni on sam nije siguran sto trazi. Sad sam malo prolistao, on nigdje nije naveo svoju prostoriju za slusanje, ili sam ja to negdje preskočio? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3980 | ||||
#erase startup-config
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
vježbaj malo te sarkazme. probaj nešto isprobati, proučiti i naučiti, radije nego živjeti u uvjerenjima. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3981 |
Premium
|
To ti je to, svi tu, sa medom na čelu pametuju o tehnikalijama, bla bla bla, toplo, karakter, hladno, crno, bijelo, thd, faktor ovaj onaj. A dečko mozda ima ova dva zvučnika u gajbi ala naš Fliko, znači 1,5mX1,5m ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3982 | |
Guest
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
![]() Kaj se tiče bežičnog, sumnjam da nije pročitao sve one postove u kojima smo raspravljali o sobi i samom razmještaju zvučnika, no to je samo pretpostavka ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3983 |
Premium
|
Procitam sam ja sve te postove. Ovako, soba je oko 22 m2. Na podu je parket, na prozorima teske zavjese sa jedne strane sobe,a na drugoj polica za knjigama i ormari. Zvucnici su paralelni sa duzim zidom. Od zida su pomaknuti oko 35 cm i nakoseni prema unutra 15-20 stupnjeva. Sa strane zvucnici imaju lufta oko 1.5m a udaljenost izmedju njih je 1,8m. Do glave je odaljenost oko 2.3 m. Probao sam razne polozaje zvucnika i ovo je trenutno najbolje sto mi odgovara. Izvor zvuka je PC (flac + mp3@320 uglavnom). PC ide preko uDAC-a. Slusam sa foobarom, XBMC ili Mediamonkey playerima. Pozicija za slusanje je krevet koji je duzinom okomit prema zvucnicma takod a kad lezim licem gledam prema njima naravno. Sto jos da napisem? Trazim malko rezolutniji zvuk, tj volio bi kada bi malo vokali bili jasniji i cijela zvucna slika malo jasnija.
![]() |
#3984 | ||
Premium
|
Slusaona ti ovako na papiru izgleda ok, jedino ova udaljenost od straznjih zidova bi bila bolja da je malo veca, naravno ako je moguće. Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3985 | |
Premium
|
Citiraj:
Nazalost zvucnici ne mogu puno od straznjeg zida jer kraj desnog su vrata u sobu pa bi taj jedan smetao. Mozda bi mogao jos koji centimetar. Znam da bi i eventualni tepih pomogao, no imam jednu prekrasnu macku koja jako voli ostavljat svoje dlake okolo, pa onda parket igra z nacajnu ulogu u lakoci ciscenja toga. ![]()
![]() |
![]() |
#3986 |
#erase startup-config
|
Evo ti malo o bojama: Karakter zvuka pojačala određuju izobličenja koja pojačalo unosi u izvorni zvuk. Izobličenje je signal dobiven na izlazu pojačala kojeg nije bilo na ulazu. Izobličenja mogu biti linearna (frekvencijski odziv i fazni pomak) i nelinearna (harmonička, intermodulacijska i prijelazna). Harmonička izobličenja mogu biti ugodna, ali i neugodna za uho. Harmonici mogu biti parni ili neparni. Cijevna pojačala proizvode parne harmonike koji su ugodni za uho, pa usprkos velikim izobličenjima zvuče vrlo opuštajuće (hifići to opisuju kao "tamno" i "toplo"). Tranzistorskim pojačalima dominiraju neparni harmonici (pogotovo jeftina pojačala) i njihova izobličenja se očituju kao svjetao zvuk pojačala. Intermodulacijska izobličenja su izrazito neugodna za ljudsko uho. Čuju se kao zveckav metalni zvuk najčešće visokih frekvencija. THD (Total Harmonic Distorsion) je podatak koji govori koliko harmoničkih izobličenja će pojačalo unijeti u izvorni signal sa ulaza. THD + ImD kombinira harmonička i intermodulacijska izobličenja. Primjerice: * 0.01% THD 20Hz-20kHz rated power @6ohm - znači da će pojačalo na izlazu dati harmonička izobličenja -80dB u odnosu na ulazni signal u cijelom čujnom području uha na specificiranoj znazi pojačala pri izlaznom opterećenju od 6ohma. * 0.05% THD 1kHz half power @8ohm - znači da će pojačalo na izlazu dati harmonička izobličenja -66dB u odnosu na ulazni signal pri frekvenciji 1kHz (dok će u ostatku čujnog područja izobličenja biti veća) na pola specificirane snage pojačala pri izlaznom opterećenju od 8ohma. Uz sve navedeno, logično je da će pojačalo s manjim THDom manje mijenjati izvorni zvuk, odnosno "tamni" i "svijetli" karakter pojačala (kako ga hifići opisuju) će biti manje izražen. Iako THD 0.01% i 0.05% izgledaju kao "BMK za to", razlika je u 14dB. Drugim riječima, drugo pojačalo će imati više od četiri puta veća izobličenja(!) od prvog pojačala već pri pola snage i to samo na 1kHz, a još veća izobličenja na gornjim i donjim frekvencijama. Smanjenje razine izobličenja dovodi do ugodnijeg slušanja i osjećaja atmosfere u zvuku. Promjena se najviše čuje na dionicama muzike koje imaju jeke. Glazba se sluša otprilike do 100dB glasno, što bi značilo da bi (umanjeno za prag čujnosti) idealno pojačalo trebalo imati 0.002% THDa 20Hz-20kHz kako ne bi unosilo izobličenja u zvuk. Sve veće od toga češ čuti kao promjenu boje zvuka, više-manje. Što je otpor zvučnika manji, to će izobličenja pojačala biti veća. Push-pull dizajn pojačala eliminira parne harmonike sa izlaznog stupnja, smanjuju se prijelazna izobličenja i smanjuje se zagrijavanje pojačala budući da nije potreba jaka negativna povratna veza sa izlaza na ulaz pojačala. "High-current" pojačalo ima manju izlaznu impedanciju čime se povečava damping faktor pojačala, a time se smanjuju sekundarna istitravanja membrane što je pogotovo zgodno za bas-reflex kutije i smanjuje harmonička izobličenja zvučnika. Nadam se da sam pomogao objasniti zašto različita pojačala zvuče različito. Nadam se da si sada možeš pomoći oko pojačala i receivera, jer se kod nas u Lijepoj našoj nečeš uspjeti puno naslušati u trgovinama. Zadnje izmijenjeno od: medo. 04.08.2010. u 19:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3987 |
Premium
|
Sve to medo stoji, ali po mojim saznanjima, ti tehnički podaci obično nemaju bas neko preveliko značenje prilikom slaganja dobrog sistema. Konkretno, naravno da je bolje da pojačalo ima sto manji THD, ali ne znači da se pojačalo koje ima manji THD u kombinaciji sa nekim zvučnicima dati bolji zvuk od pojačala koje na papiru ima veći THD, tako po meni te karakteristike nebi trebale biti u prvom planu prilikom odabira pojačala za konkretno neke zvučnike. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3988 |
Guest
Datum registracije: May 2008
|
Već je tu bilo previše diskusije o tome, teorije, prakse, svega. Što je uopće dobar sistem? Onaj koji se sviđa tebi ili tvojem susjedu? Nakraju se to sve svodi na subjektivno viđenje i mišljenje, dok mi samo možemo pomoći u nekim smjernicama, probaj promjeniti ovo ili ono. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3989 | ||
Moderator
|
@medo... sve je to super i teorija je iznešena, ali izdvoji sad popularne entry ampove tipa nad 315/316, rotel 02/04, denon 500/700 etc. i odredi im karakter prema thd-u, tj. da u data sheetu različito od 0.001% ![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3990 |
#erase startup-config
|
Tehnički podaci nažalost ne govore sve jer ih proizvođači skrivaju kao zmija noge, a ono što daju različito prikazuju. Zato treba znati ove stvari i na temelju toga zaključiti u kojem smjeru dalje. Iz mog iskustva, kad dođeš do neke cifre za pojačalo dalje su vrlo male razlike. Pojačala su tu manje kritična, puno više zvučnici i njihov smještaj. M34i u onoj sobi koju je Bežični opisao i za onu cijenu koju je platio je best-buy na četvrtu potenciju ![]() kod tih tzv. "high-current" pojačala s niskom impedancijom se zaštita od prejake struje se ne pali ni kada priključiš teret 2ohma konstantne impedancije, a kamoli trenutne. Na 1ohm se obično ugase nakon nekih malo većih snaga (recimo 40W ili čak više). Ako zvučnik povremeno ode nisko, to neće biti problem, osim za entry-level sustave, a to vrijedi i za pojačala i receivere. Međutim, rijetko koji zvučnici idu ispod 2ohma duž frekvencijske krivulje i to su obično 4ohma zvučnici velikih snaga i velikih bas drivera kakve vjerojatno nitko od nas nikad neće kupiti. Zadnje izmijenjeno od: medo. 04.08.2010. u 22:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|