|
![]() |
#1741 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
U photoshopu možeš otvoriti RAW (to je slika onako kako ju je aparat slikao bez dodatnih postavki koje se apliciraju prilikom izrade JPEG dokumenta) i kao takav je najbolji temelj za daljnju obradu jer nije prošlo kroz destruktivan jpeg engine. Što se tiče obrada - to je sve ovisno o tome ko kako voli, obično se malo podešava kontrast, boje i tonalitet.
![]() |
#1742 |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
kako nebi moglo da skratim priču sa raw fileovima raw fotka je nekompresirana i samim time pruža puuuuno više mjesta za obradu fotografije, raw fotka kad ispadne iz fotoaparate je losijeg izgleda nego jpeg, jpeg je zapečen, kompresiran i nafrljenih boja (zato izgleda bolje direkt iz fotića) i nema mjesta za obradu, boje se razlete u mp3 ![]() program za obradu fotografija je svemogući photoshop, u njemu se najčešće obrađuju fotke postoje još naravno mnogi drugi programi, al savjetujem da se naučiš u photoshopu radit... postoji dosta načina za obradu fotki...najbolje da pogledaš neke osnovne tutoriale za photoshop, pun ih je jubito, najbolje se nauči iz videa ajd ti nama reci kaj te zanima kod slikanja, kakva fotografija? macro, pejzaži, sportovi, životinje, noćna fotografija bla bla bla postoje raznih tipova i sve imaju tips and tricks |
![]() |
![]() |
![]() |
#1743 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Nego, gdje mogu naći neke savjete, ono, velim, čisti sam početnik i ne znam šta da radim a da ubrzam proces "educiranja" ![]() Evo, mala večernja igrica, na 80 ispucanih slika, ove bih izdvojio. Malo sam se igrao sa WB postavkama, i dobio (meni) zanimljive rezultate voća. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1744 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Obično s aparatom dobiješ jako detaljne upute pa preporučam da se tog uhvatiš za početak. P je Program Mode koji nećeš često koristiti, radi se o nekoj vrsti automatike koja ipak dozvoljava sitna podešenja, ali opcije su ovisne o tome o kojem se proizvođaču radi. Obično dopušta podešenje otvora objektiva ili brzine okidača, ali ne i oboje. S je Shutter Mode, u njemu samo određuješ brzinu okidanja, dosta prakse je potrebno ovdje da fotka ispadne dobro. A je Aperture Mode, ovdje određuješ otvor blende, najčešće ćeš ga koristiti jer je najjednostavnije procijeniti kolika ti vrijednost treba, ovisno o situaciji. M je Manual, to ipak ostavi sa strane dok ne svladaš A i S do savršenstva. S C modeom se još nisam susreo na fotoaparatima. Kao što rekoh, upute pročitaj jako jako dobro, i više puta ako treba. Ako su dobro i detaljno napravili upute kao što je to kod Olympusa, ne treba ti više puno informacija, samo praksa. Za početak se možeš igrati s automatikom pa obrati pozornost kakav otvor blende i brzinu okidača stavlja za određene situacije, pa onda ručno idi ispod i iznad toga i gledaj razlike.
![]() |
#1746 |
Premium
|
E hvala puno ![]() Evo, našao sam upute na CDu, baš ih printam ![]() Pa onda malo po malo...
![]() |
#1748 | |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() Može se sve podesit kao na M osim brzine zatvarača i blende, ostalo se sve može ručno. Zgodno ako želiš slikat puno slika uz ne previše prtljanja po fotiću.
![]() |
![]() |
#1749 | |
Premium
|
Aha, nisam ni skužio tvoj post ![]() Citiraj:
![]() 1. Sport - Wakeboard / Snowboard (iako sam svjestan da fotić ima radnu temp od 0 do xy) 2. Pejzaž - Priroda 3. Macro - Iako jako se teško snalazim kada pokušavam snimiti neki makro. Ne znam koliko blizu ili daleko moram biti, koliko zumirati itd... Jednostavno, kad sam pokušao, i blizu i daleko, kao da fotić bio na AF ili MF, neće fokusirati, uvijek je mutno. 4. Životinje / Noćno A u svemu tome najsretniji sam kad pogodim i dobijem nešto posebno. Primjerice, možda će Vam zvučati smiješno i bijedno, ali ova fotka s voćem, iako nije uber nešto, baš sam happy otišao spavati. Za mene je to bila teška amaterska posebna fotka ![]()
![]() |
![]() |
#1750 |
Premium
|
za sport ti treba brzi fotić, dakla brze postavke fotkanja, naravno sve zavisi kaj se snima, ako snimaš recimo auto utrke onda se nekad zna koristit i sporije postavke da se dobije osjećaj brzine ali otom potom.... prvo kreni sa brzim postavkama, dakle što kraći shutter (zatvarač) blenda (f broj) neka bude što je moguće veća, dakle manji f broj - veća količina svjetla ulazi u objektiv - shutter je brži veći f broj, manje svjetla, dulji shutter blenda i f broj su obrnuto proporcionalni mala blenda je veliki f broj - spori shutter velika blenda = mali f broj - brzi shuter pejzaži....za pejzaže je u pravilu potreban širokokutni objektiv, dakle nekih 16mm osim ako želiš ulovit neke detalje, tada je neki zoom potreban, ali o tome kasnije stativ kod pejzaža dobro dođe, posebno ako panoramu radiš.... ili ako slikaš u sumrak kad su sporije postavke fotke.... ili ako želiš dobiti efekt vode, onako da se dobije osjećaj kao da teče.... macro- ako ti je mutna slika onda ti fotić ne fokusira ispravno, pogledaj u specifikacijama fotića kolika je minimalna udaljenost fokusa i obavezno stavi na "cvjetić" opciju, to je macro prvo slikaj s cca pol metra pa se polako približavaj kod macro fotke svjetlo je užasno bitno (potrebna je velika količina svjetla) jer se u pravilu macro snima sa jako malom blendom (velik f broj) zbog dubine polja (dof ili dept of field) a prije sam naveo da ako je f broj velik da malo svjetla ulazi u objektiv dakle ako nemaš macro blic zaboravi macro u sumrak i slično, sa stativom je to totalno druga priča, ali onda i objekt kojeg slikaš mora biti miran životinje zoom objektiv je jako koristan jer zna ulovit detalje bez da se približiš objektu snimanja osim ako snimaš pitome živine ja sam uzeo u obzir divlje, ptice, kune itd..... noćna fotografija ne ide bez stativa, svjetlo je slabo i shutter je spor, čim se malo pomakneš bit će sve mutno malo općih informacija ako fotkaš sa zoomom nekim onda uzmi u obzir ovo pravilo, fotka nebi trebala ispasti mutna ako je shutter ovakav recimo fotkaš na 100mm, shutter treba biti minimalno 1/100 da bi fotka bila ok to je neko pravilo, naravno da će nekada ispasti fotka dobra i sa 1/50 ako imaš mirne ruke ISO(osjetljivost senzora) recimo fotkaš u polumraku, postavke su ti ovako nešto shutter 1/2 sec f 2.8 iso 100 čim iso staviš na 200 povećao si osjetljivost senzora, dakle smanjio si shutter shutter će biti 1/4sec sada uz povećanje osjetljivosti povećao si i šum na slici tj smanjio detalje koje će senzor zapisati i još nešto, slike će ispasti dinamičnije ako objekt fotkanja stavite na jednu trećinu kadra, to se zove zlatni rez, pravilo trećine, rule of thirds.... puno su bolje slike onda i kažem puno škljocanja, ako je nekaj nejasno slobodno pitaj, ovo sam pisao ispijene glave od posla tako da sam se sjetio samo 1/125 stvari valjda ![]() e da ako misliš da je fotkanje nauka zbog svih pojmova i pravila bla bla, nisi probao astrofotografiju ![]() Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 03.08.2010. u 12:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1751 |
Premium
|
U yebote, hahahaha. Ljubim te u čelo ![]() Stao sam negdje na: "...ako fotkaš sa zoomom nekim...", previše informacija odjednom ![]() Lijepo, kad dođem doma, pričitam ovo nekih 60 puta, i bit će ko budali šamar! ![]() Fino si to sve objasnio, hvala puno. Nema mi nego uzet olovku i papir i pisat i škljocati. ![]() Za sad nemam pitanja, jer si me zasipao informacijama, kad ih prožvačem, biti će pitanja, obećajem ![]()
![]() |
#1753 |
Premium
|
MC Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 03.08.2010. u 20:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1754 |
Strichek Moderator
|
1/2 je pola sekunde, 500 ti je petstotinka. Blenda je otvor leće u objektivu, što je veći broj leća je zatvorenija, i manje svijetla ulazi u objektiv ali su predmeti koje slikaš oštriji po dubini (dubinska oštrina je veća). Isto tako ako želiš napravit efekt da ti je osoba u prvom planu oštra a sve iza mutno onda koristiš što manji broj F ili što veću blendu jer je onda dubinska oštrina manja. I zapamti taj broj F je obrnuto proporcijonalan. Vrijednost se inače mjeri 1/F ali to ćeš na rijetko kojem fotiću nać, uvijek je samo broj F.
![]() |
#1755 |
®
Datum registracije: Jan 2006
|
Osobno jako volim fotografirati. Odlučio sam podijeliti s vama neke fotografije s raznih odredišta, vidika, kuteva, različitih objekata slikanih u razdoblju od 2-3 godine. Nadam se da će vam se pokoja i svidjeti.Fotografirao sam sa W55 i 400D .Ima slika iz Londona, Pariza, Osijeka, uličarenja, pederluka itd. ![]() btw: slike sam smanjivao,ako je pretjerano molim da me opomenete... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomG. 03.08.2010. u 21:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1756 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1757 |
Premium
|
To je makro mod, ali nije onaj supermakro, kao što sam recimo imao na kameri, da mrvicu kruha povećam bolesno. Meni ovaj shutter ide ovak: "4,3,2.5,2,1.5,1.3,1 1,1.3,1.6,2,2.5,3,4,5,6,8,10,13,15,20,25,30,40,50,60,80,100,125,160,200,250,320,400,500,640,800,1000,1200,1600,2000,2500,3000,4000 Koja je to fora? Niš ne kužim. Spor je i na 4" i na 4000?! wtf Malo sam se igrao s ovom blendom i F, pokušao sam znači predmet istaknuti, doduše, vjerojatno nije jako mutno iza, jer je predmet iza (cigarete) udaljen samo 30cm...? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
MC Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 03.08.2010. u 23:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1758 |
Strichek Moderator
|
Jesi stavio na M? Što se ovih slika tiče, možda ja krivo čitam ali ti nisi uopće mjenjao blendu (blenda je isto što i F) nego samo vrijeme. Sad probaj mjenjat F. Kak misliš da je sporo na 4'' i 4000? Prvo ti je ekspozicija od 4 sekunde a ovo drugo je 4 tisučinke.
![]() |
#1759 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
OT; gdje si ga nabavio i za koliko? Obožavam Fuji i ovaj mi je u planu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1760 |
1,2,3... fall over!
Datum registracije: Dec 2005
|
eo i mog opusa ![]() http://fotozine.org/index.php?omen=horo-lulu pentax k200D, DAL 18-55 F3.5, Tokina 70-210 Manual F4, Sigma 70-300 f4.5 AF macro
vintage hi-tec Zadnje izmijenjeno od: stereotyp. 04.08.2010. u 08:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1761 | |||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Nisam dobio tiskane upute. Dobio sam ih na CDu, nekih 150 stranica. Jučer sam ih isprintao, ali hebga, zaboravio ih uzet s posla doma. Košta u dućanu oko 3.4kkn, ima ih malo u Hr trenutno. Ja ga platio 2.5kkn prek veze. Ako te zanima fotić, javi se, pa ga slobodno probaj kod mene. Onak, za početak, čist fajn digitalac za pare koje sam ga platio.
![]() |
![]() |
#1762 | ||
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
![]() |
#1763 |
Premium
|
najbolji primjer da provjeriš shutter speed kadriraj nešto sa iso 100, pa onda promijeni iso 400 recimo pa 800....primjetit ćeš da se shutter mijenja, samo kadar nemoj mijenjati ovo procesiranje, ni buljo ni ja ne shvaćamo...daj malo pojasni to |
![]() |
![]() |
![]() |
#1764 |
Strichek Moderator
|
Da on ne misli da fokusira? Jer one slike gore su pri slabom svijetlu a tu svaki fotić ima problema kod izoštravanja tamnih scena. Ako odma stisne okidač moguće da on prvo izfokusira i onda okine. Nagađam...
![]() |
#1765 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1766 |
Guest
|
Koji Photoshop koristite? I postoji li neka (ne preskupa) literatura za početnika? Neki uvod u PS, pisan jezikom za smrtnike. ![]() |
![]() |
![]() |
#1767 | |
Premium
|
Oprostite na čekanju, nisam htio odgovoriti dok ne provjerim sve, odnosno da ne tipkam napamet, čemu da se pravim pametan, kad neam pojma ![]() OK, poigrao sam se sada s blendom i ovim F, i fakat primjetim sada da što je bledna veća (F manji) to je pozadina mutnija, što je blenda manja (F veći) pozadina je oštrija. Citiraj:
Ma moj zayeb, procesira dugo na 4", to napiše dok, naravno ne prođe 4 sekunde, i kužim zašto, sad kužim ![]() Također, evo kako sam se upravo poigrao: cca 100mm Normal - Velika blenda 1.3 F4 ISO100 2 F4 ISO200 4 F4 ISO400 8 F4 ISO800 20 F4 ISO1600 40 F4 ISO3200 80 F4 ISO6400 Macro 8 F4 ISO800 SMacro 8 F4 ISO800 Normal - Mala blenda 1.6 F10 ISO800 1" F11 ISO800 3" F11 ISO200 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kao što vidite, skužio sam omjere ISO - shuttera, bar mislim ![]() I evo, opalio sam par fotki čim sa stigao na moreno. Cca 6 lijepih fotki sam morao izbaciti, jer sam upravo uvidio što se desi kad imaš mrvu prašine na objektivu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Za sada se samo igram s fotićem, i golim fotkama, kad njega skužim, onda ću polako isprobavati RAW i PS. Edit: Čini mi se kao da se prašina zapekla za objektiv, kao da imam 3-4 točkice. Probao sam s onom krpicom za TV, al ne ide. Kak se to čisti?
MC Zadnje izmijenjeno od: Sa_Stilom. 04.08.2010. u 22:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1768 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
1. Donji desni kut (otvoren gepek od auta ili nešto) - višak Dolje sredina (drvena paleta) - višak Gore desno, pola stabla - ili cijelo ili bez, ja bih osobno bez stabla i usredotočio se samo na nebo i taj zid. Da si stao samo 2 metra u desno još i uslikao, mislim da bi bilo ok. 3. Dolje - mol je višak Fotić ti je izmjerio količinu svjetla koja dolazi od sunca, trebao si izmjeriti u daljinu, zaključati 4. Gore - osobno mi je na slici previše mora, a premalo nema. Da si digao za nekih 20-ak stupnjeva fotić, mislim da bi ispalo savršeno. 5. Kao i kod druge, mol je višak, ali je svjetlo dobro izmjereno. 6. Dolje desno - krov je višak. Fotka ti je nakošena dosta 7. Dolje desno krov, a i donji dio mi ne paše baš, samo vrhovi granja. Opet je trebalo malo podići fotić. Sve te stvari možeš popraviti u Photoshopu, pogotovo sad kad je CS5 tu. U ovakvim situacijama kad je nešto višak, Content Aware čuda radi ![]() Stavit ću ja sad par svojih fotki pa komentirajte. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovo su originalne fotke, iako sam ih kasnije i ravnao, micao viškove itd. Evo, molim konstruktivne kritike ![]()
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 05.08.2010. u 00:40. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1769 |
Premium
|
Evo, prođe još jedan dan ![]() Prvo da se zahvalim puno, odnosno NAJVIŠE Jediju, hvala ti puno, zaista, sada kada kužim (donekle) osnove, lakše je koračati dalje. Buljo, i tebi hvala. A Ivane, vidiš vidiš, uopće nisam doživljavao "greške" u slici, uvijek sam se fokusirao na predmet, sada, eto gledam "dubljim" očima ![]() Evo od danas: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Još nisam dobio odgovor kako da čistim leću? Također, vi PS majstori, jel Vam se da uzet neku moju sliku i napravit nešto od nje, dapače, 2-3 slike. Da vidim razliku, šta to točno se radi u PSu? Kakvi su to efekti itd...
![]() |
#1770 |
The mighty pirate
|
Što se PS-a tiče, sve se radi s osnovnim alatima u Image - Adjustments. Brightness, Levels, Curves, Exposure, te eventualno Vibrance, Color Balance i Hue/Saturation. Možeš za početak tako obraditi cijelu fotku, ali preporučam da si objekte selektiraš i odvajaš u layere pa ih zasebno obrađuješ na taj način. Evo, jedna brzinska, doslovce u 5 minuta i obrađivana tak kak je, bez layera. Original: ![]() Obrada: ![]()
![]() |
Uređivanje | |
|
|