|
![]() |
#1 |
Bannija :D
Datum registracije: Feb 2008
|
RAID polje, moram li ga napraviti i koje?
Pozdrav svima, dakle trebam vašu pomoć pošto se na tom polju ne snalazim najbolje. Matična je iz siga, na njoj ima ukupno 6 sata priključaka, od kojih su mi 4 već zauzeta hardovima i optikom, dok su ostala 2 odvojena od njih. Problem je taj što su ta ostala 2 spojena na nekakav SiS-ov RAID kontroler, na koji sam prištekao hdd. Koliko sam razumjeo iz svega što sam pročitao, ja bih trebao sada imati 2 hdd-a spojena na taj kontroler da bih uopće mogao se koristiti njime, a ja to nebih. Dakle pitanje glasi dali ja mogu na tom kontroleru koristit samo jedan hdd bez ikakvih raid polja, nego da ga imam poput ovih ostalih instaliranog i formatiranog kao zasebni hdd, i ako mogu koju od opcija u biosu odabrati. Od opcija imam slijedeće: raid0, raid1 te spare drive. Hdd je F1 1TB, trenutno je na low level formatiranju preko tog kontrolera, imam tu opciju u biosu pa sam mu puknuo format u nadi da će proradit, a pošto je velik hdd formatiranje će trajati, pa ako ne uspijem da znam što treba napraviti da proradi. Molim moderatore da ne brišu post ako tema i riješenje već negdje postoji, nego da prebace u odgovarajuću lokaciju. Google mi baš i nije ponudio neke odgovore, a pošto tipkam sa mobitela, zbog nečega mi forum search ne radi. Hvala svima. EDIT: Dakle, uspjeo sam za sada da mi napokon pronađe taj hdd i prepozna ga. Fora je bila u tome da nisam imao raid drivere za matičnu instalirane, nakon instalacije mi je prepoznat novi hdd i trenutno se opet formatira. Sad me muči nakon svakog restarta mi iskače nekakav program za softverski raid5, koji se instalirao skupa sa driverima za taj kontroler, i nemogu ga nikako obrisati. Na njemu je prikazan uredno samo jedan disk, koji je u pass-thru modu. Dali je to ok, jer stvarno nebih volio da mi još nakon formatiranja on krene nešto prekopiravati sa jednog hdd-a na drugi ili da mi nedaj bože štogod obriše sa ovih ostalih diskova premda po mome nebi trebao jer oni idu preko drugog kontrolera. Zadnje izmijenjeno od: D-I-A-B-L-O. 09.02.2010. u 21:57. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|