Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.02.2010., 19:23   #1
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
RAID polje, moram li ga napraviti i koje?

Pozdrav svima, dakle trebam vašu pomoć pošto se na tom polju ne snalazim najbolje. Matična je iz siga, na njoj ima ukupno 6 sata priključaka, od kojih su mi 4 već zauzeta hardovima i optikom, dok su ostala 2 odvojena od njih. Problem je taj što su ta ostala 2 spojena na nekakav SiS-ov RAID kontroler, na koji sam prištekao hdd. Koliko sam razumjeo iz svega što sam pročitao, ja bih trebao sada imati 2 hdd-a spojena na taj kontroler da bih uopće mogao se koristiti njime, a ja to nebih. Dakle pitanje glasi dali ja mogu na tom kontroleru koristit samo jedan hdd bez ikakvih raid polja, nego da ga imam poput ovih ostalih instaliranog i formatiranog kao zasebni hdd, i ako mogu koju od opcija u biosu odabrati. Od opcija imam slijedeće: raid0, raid1 te spare drive. Hdd je F1 1TB, trenutno je na low level formatiranju preko tog kontrolera, imam tu opciju u biosu pa sam mu puknuo format u nadi da će proradit, a pošto je velik hdd formatiranje će trajati, pa ako ne uspijem da znam što treba napraviti da proradi. Molim moderatore da ne brišu post ako tema i riješenje već negdje postoji, nego da prebace u odgovarajuću lokaciju. Google mi baš i nije ponudio neke odgovore, a pošto tipkam sa mobitela, zbog nečega mi forum search ne radi. Hvala svima.

EDIT:

Dakle, uspjeo sam za sada da mi napokon pronađe taj hdd i prepozna ga.
Fora je bila u tome da nisam imao raid drivere za matičnu instalirane, nakon instalacije mi je prepoznat novi hdd i trenutno se opet formatira.
Sad me muči nakon svakog restarta mi iskače nekakav program za softverski raid5, koji se instalirao skupa sa driverima za taj kontroler, i nemogu ga nikako obrisati.
Na njemu je prikazan uredno samo jedan disk, koji je u pass-thru modu.
Dali je to ok, jer stvarno nebih volio da mi još nakon formatiranja on krene nešto prekopiravati sa jednog hdd-a na drugi ili da mi nedaj bože štogod obriše sa ovih ostalih diskova premda po mome nebi trebao jer oni idu preko drugog kontrolera.

Zadnje izmijenjeno od: D-I-A-B-L-O. 09.02.2010. u 21:57.
D-I-A-B-L-O je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno