Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.01.2010., 16:48   #1
hammer_of_thor
its slightly turbocharged
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Naš auto u stranoj državi

Pozdrav, dakle zanima me samo ukratko, ako netko slučajno zna, kakva je situacija kada netko ode sa našim autom (tj, našim registracijama) na neko vrijeme u Njemačku/Austriju ili neku drugu zemlju?

Stvar je u tome da će sestrinog zaručnika posao odvesti u drugu zemlju, a pošto ja i sestra imamo zajedničku Mazdu 323F iz 98 godine dogovor je da ona uzme auto, i ode živjeti sa njim tamo, ne za stalno, već ono - godinu-dvije, dok ne nađe posao ovdje, ili šta već.

Dali se može samo tako voziti, ili se moraju tamo kakve dozvole vaditi (tehnički pregledi ili slično?)

Ja sam već priredio keš da udomim za sebe jednog prelijepog Ford Focusa iz 2008 godine sa full opremom
Staro 14.01.2010., 16:54   #2
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
ne treba ništa osim vracat se u HR registrirat auto...mislim da one tablice za privremeno "boraviste" nisu potrebne...takve tablice su kod nas ispisane svjetlo zelenom bojom neznam jesi li vidio...mislim da ne treba nista uglavnom,stalno vidim one skupe pile tipa lambo ili ferrari s registracijama "ohio" ili "tenerife" a žive ovdje...to moraš provjerit kod nekoga iz zemlje u koju ti sestra i zarucnik odlaze...svatko ima svoj zakon

Oglas
Staro 14.01.2010., 18:34   #3
V.I.P
Istrian Lifestyle
Moj komp

V.I.P's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
ne treba mu nista jer je on HR drzavljanin pa shodno tome niti nemoze dobiti njihove tablice.
V.I.P je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2010., 19:25   #4
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

OK thanks

Ako još netko ima nekih informacija neka kaže
Staro 14.01.2010., 20:42   #5
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Ko je vlasnik vozila? Bitno je da auto uvijek vozi vlasnik i nitko drugi, ako bi druga osoba htjela voziti auto u inozemstvu potrebno je napraviti punomoć u HAK-u (nekih 50-60 kn), inace moze biti problema s policijom.
khm je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2010., 21:07   #6
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Vlasnik je moja sestra, oni bi u toj državi (gdje zaručnika posao odvede) živjeli zajedno, ali naravno da bi ga i on tu i tamo vozio...

Dali ta punomoč vrijedi i vani?
Staro 14.01.2010., 21:31   #7
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Pa da, samo ti za inozemstvo i treba punomoć, u HR ti može voziti auto ko hoće, ali vani ne, bitno je samo da je osoba koja dobiva punomoć HR državljanin.
khm je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2010., 22:43   #8
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
a kontra ? strani auto u našoj državi ?

A kontra ?
Dakle naš čovjek sa dvojnim državljanstvom u Austriji kupi tamo auto i registrira ga tamo a ja da ga vozim ovdje ? Ide to ?
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2010., 23:37   #9
B3mt1
Chipokemon
Moj komp

B3mt1's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor stuc Pregled postova
A kontra ?
Dakle naš čovjek sa dvojnim državljanstvom u Austriji kupi tamo auto i registrira ga tamo a ja da ga vozim ovdje ? Ide to ?
ne ide, osim ako je on prisutan u vozilu
Piracy helps stop global warming.Insted of driving to get CDs, buying pre-packaged software from megacorporations and wasting energy,you can help fight Global Warming by using P2P.Help save resources,fight pollution and save the enviroment.
-It`s what Jesus would do.
B3mt1 je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2010., 07:40   #10
V.I.P
Istrian Lifestyle
Moj komp

V.I.P's Avatar

postoji shema da ti on da punomoc,ja mislim da onda mozes ali nemozes van RH sa takvim autom.. neznam tocno vise kako je to islo, jer sam ja tako vozio auto na talijanskim tabelama ali prije 3 god..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.01.2010., 09:03   #11
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor V.I.P Pregled postova
postoji shema da ti on da punomoc,ja mislim da onda mozes ali nemozes van RH sa takvim autom.. neznam tocno vise kako je to islo, jer sam ja tako vozio auto na talijanskim tabelama ali prije 3 god..
Ne postoji takva shema (niti je ikada postojala), jer je to porezno - carinski prekršaj.
Staro 15.01.2010., 09:29   #12
V.I.P
Istrian Lifestyle
Moj komp

V.I.P's Avatar

gle, neznam kakav je to prekrsaj,ja sam tako vozio auto sa stranim tablicama i zaustavili su me dva puta i nikom nista.. neznam,mozda sam imao srece
Staro 15.01.2010., 09:35   #13
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor V.I.P Pregled postova
gle, neznam kakav je to prekrsaj,ja sam tako vozio auto sa stranim tablicama i zaustavili su me dva puta i nikom nista.. neznam,mozda sam imao srece
Imao si puno sreće.
Kazna za takav prekršaj ide i do zapljene vozila.
Staro 15.01.2010., 15:22   #14
stuc
Banned

stuc's Avatar

Pitam zato jer bratić živi i radi u Austriji, kada dođe vamo kćer koja isto tamo živi voza njegov auto bez problema, oboje su naši državljani no imaju i Austrijsko.
Staro 15.01.2010., 15:24   #15
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Pitam zato jer bratić živi i radi u Austriji, kada dođe vamo kćer koja isto tamo živi voza njegov auto bez problema, oboje su naši državljani no imaju i Austrijsko.
Ako imaju austrijsko državljanstvo nije nikakav problem.
Staro 15.01.2010., 15:32   #16
stuc
Banned

stuc's Avatar

Aha, znači u tome je kvaka, treba imati dvojno državljanstvo.., znači biti ujedno i državljanin one zemlje u kojoj je registriran auto i onda se može vozat ovdje ?
Staro 15.01.2010., 15:42   #17
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Nesmis imat osobnu u HR i voziti auto sa stranim tablicama.
Ako imas dvojno drzavljanstvo (Austrija i HR) ali imas samo osobnu iz Austrije, onda mozes voziti auto bilo kojih tabli u HR.
Ako imas dvojno drzavljanstvo i imas samo osobnu iz HR, u HR smijes voziti samo auto sa HR tablama.
Staro 15.01.2010., 15:48   #18
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Aha, znači u tome je kvaka, treba imati dvojno državljanstvo.., znači biti ujedno i državljanin one zemlje u kojoj je registriran auto i onda se može vozat ovdje ?
Prvo i osnovno (što ekipa baš ne kuži) vožnja automobila stranih tablica ne spada u prometne već u carinske prekršaje. Znači, ako netko vozi automobil stranih tablica mora imati ili drzavljanstvo neke druge zemlje ili važeću radnu dozvolu.
Staro 16.01.2010., 16:17   #19
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

malo mi smrdi ovo ako nisi vlasnik da ne mozes van zemlje...mislim da je dovoljno imat prometnu i to je to! mnogi ljudi imaju aute na nekog trećeg iz obitelji a redovito idu preko

isto tako ja uzimam aute na firmu i vlasnik je banka sve dok se lizing ne otplati a kad se otplati vlasnik je firma,na koju foru onda taj "zakon" funkcionira?

ili to vrijedi samo za fizička lica?
Staro 16.01.2010., 16:29   #20
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Thoroughbred B Pregled postova
malo mi smrdi ovo ako nisi vlasnik da ne mozes van zemlje...mislim da je dovoljno imat prometnu i to je to! mnogi ljudi imaju aute na nekog trećeg iz obitelji a redovito idu preko

isto tako ja uzimam aute na firmu i vlasnik je banka sve dok se lizing ne otplati a kad se otplati vlasnik je firma,na koju foru onda taj "zakon" funkcionira?

ili to vrijedi samo za fizička lica?
Treba, službeno, punomoć. Kao što su nekad davale i leasing kuće svakom vozaču, ne znam da li daju i danas.

No u 99% slučajeva puštaju bez neke muke, osim kad nalete na nekog kao ja koji i uz punomoć čeka pola sata na provjeru na granici.
Staro 16.01.2010., 18:01   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
@hammer
I nek ti sestra izvadi onu međunarodnu vozačku dozvolu (ili kako se već to zove) u HAKu kad bude radila punomoć - za svaki slučaj, jer ne priznaju sve zemlje HR vozačku kao takvu...
Staro 16.01.2010., 18:08   #22
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Treba, službeno, punomoć. Kao što su nekad davale i leasing kuće svakom vozaču, ne znam da li daju i danas.

No u 99% slučajeva puštaju bez neke muke, osim kad nalete na nekog kao ja koji i uz punomoć čeka pola sata na provjeru na granici.
To je nekad bilo,dobio si ovlaštenje.Zato mi je sad to čudno,jer se ništa po tom pitanju niti spominje,niti dešava...ali idiotarija je da npr. ja kao vlasnik firme sam sebi moram dat ovlaštenje odnosno punomoć da koristim službeni auto svoje firme.

Mislim OK,mora postojat neki oblik zaštite od krađi i krijumčarenja automobila preko granice...ali opet,šta ne mogu osmislit ništa pametnije...npr. da u prometnoj uz vlasnika automobila piše "korisnik",kao što piše "vlasnik leasing banka itd itd" a "korisnik leasinga ta i ta firma" ...

A to što 99% puštaju bez muke govori o gluposti zakona...kakav zakon takva i provedba istog

Volio bi i ja nekakav oblik dodatne zaštite imovine svoje firme,pokretnina,ali da moram raditi takve idiotarije...

Nikad nisam imao problema,nitko me nikad ništa nije pitao...osim na koga je auto,"na firmu" i dovidjenja
Staro 16.01.2010., 23:56   #23
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
To je nekad bilo,dobio si ovlaštenje.Zato mi je sad to čudno,jer se ništa po tom pitanju niti spominje,niti dešava...ali idiotarija je da npr. ja kao vlasnik firme sam sebi moram dat ovlaštenje odnosno punomoć da koristim službeni auto svoje firme.

Mislim OK,mora postojat neki oblik zaštite od krađi i krijumčarenja automobila preko granice...ali opet,šta ne mogu osmislit ništa pametnije...npr. da u prometnoj uz vlasnika automobila piše "korisnik",kao što piše "vlasnik leasing banka itd itd" a "korisnik leasinga ta i ta firma" ...
Nije baš jednostavno izvesti, obzirom da firma može dati vozilo na raspolaganje kome želi...

Citiraj:
A to što 99% puštaju bez muke govori o gluposti zakona...kakav zakon takva i provedba istog

Volio bi i ja nekakav oblik dodatne zaštite imovine svoje firme,pokretnina,ali da moram raditi takve idiotarije...

Nikad nisam imao problema,nitko me nikad ništa nije pitao...osim na koga je auto,"na firmu" i dovidjenja
A čuj, da rade kontrolu kakva bi trebala biti, zamisli gužve na carini...
Staro 17.01.2010., 17:03   #24
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
ja sam imao slican problem i malo sam se raspitao i policija kaze ovako:

1. Sa HR vozackom mozes svugdje po svijetu voziti SVOJ auto (hr tablice).
2. Sa MEĐUNARODNOM vozackom koju napravis u policiji mozes voziti bilo koji auto na svijetu uz dozvolu (RENT A CAR ili punomoc od vlasnika) AKO JE VOZILO U MATICNOJ DRZAVI,znaci Austrijske tablice mozete voziti s ovom dozvolom ali samo u Austriji sluzbeno,ali mozete i kroz EU jer vas ne gledaju ako imate punomoc.Ako je rent-a-car u pitanju,recimo uzmete rent-a-car u Njemackoj da biste isli u neku drugu zemlju,moze se uz obrazac koji izdaje sam RENT-A-CAR ali opet samo s MEĐUNARODNOM VOZACKOM.
3. Strano vozilo sa HR vozackom ne mozete voziti po HR bez obzira na punomoc. Krsite carinske propise i mozete dobiti velike kazne,procjenu automobila,placanje raznih davanja itd itd. Druga je stvar sto policija blaze gleda na to i ne kaznjava bas cesto ako je vlasnik u vozilu ili ako imate nekakavu punomoc kao potvrdu da auto nije otudjen/ukraden

Sto se tice vozila na firmu, nisam pitao jer me tada nije zanimalo.
spawn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno