|
![]() |
#1 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
(riješeno) Usporavanje sustava nakon nekog vremena
Imam problem. Nedavno sam sklepao jedno multimedijalno računalo. Nešto novi dijelovi, nešto rabljeno. Detaljni Everest report u attachemntu. Ukratko; HARDVER: 1. AMD 5050e + stock cooler - (novo) 2. MB - GA-M720-US3 (novo) 3. 2X1GB DDR2 Kingmax jednostrani (tržnica) 4. GPU Nvidia 8600GT (tržnica) 5. PSU Chieftec 400W, GPS-400AA-101 A sa 12cm ventom (rabljeno, kupio sam ga sam u trgovini pa stajalo u ladici par godina) 6. HDD1 (sistem) - Seagate ST3250620AS ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II) 7. HDD2 - Seagate ST380011A ATA Device (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100) 8. HDD3 - USB eksterni, ali uglavnom iskljucen i ne utjece na problem 9. ventova za sada nema 10. OS Vista x64 Ultimate SP2 sa svim najnovijim driverima i max zaštitom PROBLEMI: 1. Kad se Vista digne sve OK, no s vremenom umjesto sve brže (kako je to obično s Vistom) postaje sve sporije. Ekstremno sporo zapravo. Nakon par sati treba 2-3 minute da se digne Task manager. CPU nije pod opterecenjem. To je sasvim normalno. Prema Resource Manageru, ni HDDovi nisu full optereceni, iako ovaj sistemski stalno rošta. Memorije ima dovoljno, i ne muci se sa virtualnom. Ipak sve postaje sporije. Temperature ostaju u granici normale i odgovaraju Everest reportu. Samo se taj sistemski hard nešto više grije 40-45C. I rošta puno, iako je brz, ali mislim da je to normalno za 620 seriju. Računalo ostaje stabilno i ne ruši se. Samo postane "tromo" i odaziv je slab generalno u OSu. 2. Kad se tak uspori i prilikom sl. restarta, redovito se ne ukljuci vent na CPU cooleru, i maticna se oglasi zujanjem. Na sl. restart, vent se redovito normalno zavrti. Inace ako se restarta prije nego sto se racunalo uspori, onda vent normalno krene. MOJE IDEJE: 1. Slabo napajanje!? Ne bi tebalo biti, mislim... 2. Napajanje na samrti? Skoro nekorišteno iako staro par godina. 3. Loš HDD1 (sistem)!? Uglavnom, ne znam od čega bih krenuo. Ima tko ideju? Samo nemojte ovo u raspravu o Visti, molim vas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A koliko imaš mjesta na C particiji?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
"Samo vodu ne!"
|
Nije particija. To je disk ST3250620AS. 137GB free. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
"Samo vodu ne!"
|
Još uvijek nisam otkrio o čemu se radi, i postaje mi hitno. Ako netko ima bilo kakvu ideju, bio bih zahvalan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
"Samo vodu ne!"
|
Jesam. Protjerao sam kroz kompletni S&M Stress Test i vise tih sa Hirensa + Everest 5 System stability test. Računalo je ostalo stabilno kroz sve testove i svi testovi su "passed". Čak su temperature bile odlične, s obzirom da nema ventova na kućištu. Najčudnije je što se računalo tokom tih testova (i onih sa boota, i onih iz WIndowsa) nije usporavalo. Ali eto sad kad sam kojih sat vremena na netu i u pozadini se vrti DVB-S, ponovo osjećam usporavanje koje će najvjerojatnije kroz par minuta završiti nužnim restartom... Znači li to da su u pitanju ipak neki driveri ili neki OS bug? Ako je, nikad se s ničim sličnim nisam susreo. Ima tko ideju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Dec 2008
|
Mislim da ti je to do windowsa...meni se to zna dogodit jednom u mjesec dana al malo drugačije...naime da bilo što radim komp poćne štuckat...sve šljaka sve pet sve temp ok kao i kod tebe al svake sekunde štucpa normalno...pa štuc...al kao što velim dogodi se eventualno jednomu mjesec dana pa to i nije neki problem
![]() |
#8 |
"Samo vodu ne!"
|
Ne, ne. To što ti opisuješ je prije nešto kao kad se zapuni memorija, pa OS počne kopat po virtualnoj memoriji. Ili tak nešto. Ovo kod mene se dogadja redovito, tj. svaki put nakon sat, dva korištenja. Neovisno o softveru, opterećenju i slično... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Nes vjerovat ali frka je jednom bila sa Firefox-om (uninstall pa install ciste verzije bez add-on-a), a drugi put je problem bio Sidebar od Viste. Izgleda da je neki gadget prolupao. ![]() Sta sve od softwarea imas na kompu?
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Re-Registered User
Datum registracije: Apr 2006
|
1) Iskljuci Windows Search i stavi program pod imenom everything ( http://www.voidtools.com/ ) 2) Iskljuci Hibernaciju, System restore,Windows Defender i Sidebar. 3) Pokreni Disk Cleanup i pobrisi sve od tamo. 4) Pokreni disk defragmenter na C particiji 5) pokreni Error Checking i oznaci obje kvacice i restartaj komp 6) Skini si Autoruns 9.55 i makni sve stvari iz startupa /za koje si uvjeren da ti ne trebaju/. 7) Ugasi si servise koji su nepotrebni /Windows Time, Windows update (stavi manual), Windows Search /stavi disabled ako ces koristiti everything/. 8) Prebaci si page file na neki drugi disk i ogranici ga na 2GB. /morat ces restartat/ 9) Javi kak je proslo. Sretno ![]() Zadnje izmijenjeno od: Tomo. 08.10.2009. u 19:37. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Banned
Datum registracije: Oct 2006
|
ok ja imam vistu 64... npr, obican preglednik za slike, treba mu 3-5 sekundi... photoshop na xpu trebalo 5-9 sekundi... vista malo vise.... i da, vista 64 sama po sebi je malo sporija od 32 jer programe koje koristimo nisu namenjeni za 64 vec za 32... pa onda vista sebi pretvara tj kodira i prilagodjava program a to potraj... to ti je ko npr, imas 2 AV, jedan je defender i aboravis ga iskljuti i drugi ti NOD... i jedan i drugi ce skenirat isti file sto dosta uspori radi... moj savet, zaboravi na to.. ja sam svoju vistu 64 menjo vec par puta u roku 3-5 meseci... razlog.. jednostavno registry zasteka ili se naviknes na to.. sreca da vista ima podrsku za sve drivere pa nema problema da se instalira... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Re-Registered User
Datum registracije: Apr 2006
|
Nema razloga da ti Vista bude tako troma. Imas dovoljno memorije da radi savrseno. 3-5 sec. za Photo Gallery/Viewer je previse. Probaj si skinut Picasu. Nadalje, Vista x64 je brza od x86 verzije bas zato sto koristi prednosti novije generacije procesora i moze koristiti vise memorije za odredenu aplikaciju i opcenito. Nista Vista ne konvertira. Vista ima i svoj 32-bitni dio kao i svoj 64-bitni dio. Najbolje ces to provjeriti kad pogledas da ima na sistemsom disku Program Files x86 i Program Files (x64). ... Vidim da koristis SP1. Pokreni Windows Update i skini sve nove zakrpe i pusti da se instaliraju. Nakon toga pokreni Disk Cleanup i pobrisi Winodows Update temp. files. Hope it helps ![]() p.s.: Ako koristis NOD32, slobodno makni Windows Defender jer je nepotreban onda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
fx
Datum registracije: Sep 2007
|
Za rješavanje eventualnih nepotrebnih aplikacija iz startup-a postoji Autoruns: http://technet.microsoft.com/en-us/s.../bb963902.aspx Lijpo je gore napisano da je dobro ugasiti sidebar, nepotrebne servise i svu ostalu gamad koja se nakoti i nepotrebno usporava komp. Bilo koji AV ti uspori komp za nekih 20-30%, pa ako bas moras instaliraj Avast ili Aviru, jedni od boljih i besplatnih antivirusnih, nod je katastrofalno loš sa detekcijom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Banned
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
"Samo vodu ne!"
|
Sve sam pokušao, i nije bilo uspjeha. Do danas. Nekim slučajem mi je jedan moj folder sa 20ak RAR arhiva od po 1-5GB svaka završio u User folderu na sistemskom disku. Na tom računalu inače ne radim pa nisam ni primjetio. I što se desilo!? Avira je redovito skenirala te arhive baš svaki put kad bi se upalilo računalo. Zašto? Ne znam. Možda je namještena tako da najprije počne pregledavati te "Users" foldere. Kad sam taj folder sa RARovima maknuo iz Users foldera, problem je nestao. Ono što je čudno u cijeloj priči je da to pregledavanje ni Task Manager ni Resource Manager nisu prikazivali, tj. jesu, ali nikad nije bilo prikazano npr. 100% CPU load ili 100% HDD load...nego neke siće od po par %, a HDD je roštao punom parom...Nije mi jasna cijela ta priča, ali činjenica je da je sad OK. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|