|
![]() |
#1 |
noise freak
Datum registracije: Jan 2007
|
Zaštitna produžna letva
Kupio nedavno usput ovakvu produžnu letvu ( slika ), prvenstveno da imam komp, plazmu i sl. na njoj. Pa da pitam ovdje, budući se ne kužim detaljnije u to, koliku sigurnost to daje, u pogledu udara groma i sl? Inače sam dosad imao naviku uvijek kad je grmljavina ištekati sve vrednije uređaje iz struje, za svaki slučaj. Ima netko da zna više o principu na kojem ovakva letva radi i kakva je to stvarno zaštita od havarija u mreži, gromova itd.? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
|
Hehe, i mene zanima taj odgovor; također mi je sve po kući na takvim (sličnim) letvama- držim da je to sve isti vrag u toj klasi do 150kn. Pojma nemam jel' to čemu, ali barem mi je pomoglo da više ne trčim pred oluju ištekavati uređaje...psihoterapeutski učinak (očito) ima ![]() ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
grmljavinska zastita? ako napon ude u instalacije (ne odrade osiguraci/ulazni panceri), jebes to sto ce ti krepati komp. onda je puno veca **zdarija sto su instalacije u zidovima otisle, zar ne? nego, vec sam napisao prije. meni je blebnuo grom u kucu (proklete cetiri riblje kosti na krovu ![]() ![]() inace, ako ova letva i uspije sta napraviti da ju blekne grom, mislim da se moze samo zapaliti ![]() bolje se naviknite iskljuciti kabel iz rutera/kompa dok niste na netu (naravno, ako niste bezicno na netu). puno prije da ce preko telefona struja ubit nesto od komponenti nego preko uticnice.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
vjerojatno ima neku prenaponsku zastitu.znaci ako dodje koji volt vise od dozvoljene tolerancije (svaka ima drugaciju) mehanizam prekine strujni krug.zanimaju me dojmovi od postojecih korisnika da li ta letva efikasno stiti uredjaje?
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Ja imam Belkina ovog sa slike samo sa nasim standardnim uticicama. Imam ga vec oko 4 godine i u tom vremenu nisam imao problema s prenaponom. Kostao je taj Belkin nekih 450kn tada i koliko citam radjen je po "standardu" zastite. Ima MOV (Metal Oxide Varistor) na svakom ulazu, ima X Capacitor ili High-Frequency Capacitor, ima osigurac na telefonskome i antenskome ulazu. Ima led zaruljice kojima upozorava na dotrajalost MOV-a, itd. Na ovom linku je objasnjeno sto sve ulazi u dobru prenaponsku letvu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Nije caka u tome da prekine odvod struje u slučaju da ima prenapon. Bitnija stavka je u kojem vremenu ona to odradi. Naime, kad zvekne grom od par milijuna V, najbitnija je brzina kojom će letva izbaciti tj. otvoriti strujni krug. Kvalitetna letva ima sigurno osigurače koji će brže izbaciti od onih koji se nalaze u jeftinim letvama.
![]() |
#8 | |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
hvala na ispravci jednom i drugom kolegi naime to sam zaboravio napisat
|
|
Oglas