Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.05.2009., 18:27   #1
agm7007
noise freak
Moj komp

agm7007's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Zaštitna produžna letva

Kupio nedavno usput ovakvu produžnu letvu ( slika ), prvenstveno da imam komp, plazmu i sl. na njoj. Pa da pitam ovdje, budući se ne kužim detaljnije u to, koliku sigurnost to daje, u pogledu udara groma i sl?
Inače sam dosad imao naviku uvijek kad je grmljavina ištekati sve vrednije uređaje iz struje, za svaki slučaj. Ima netko da zna više o principu na kojem ovakva letva radi i kakva je to stvarno zaštita od havarija u mreži, gromova itd.?
agm7007 je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2009., 18:39   #2
windfucker
Guest

Hehe, i mene zanima taj odgovor; također mi je sve po kući na takvim (sličnim) letvama- držim da je to sve isti vrag u toj klasi do 150kn. Pojma nemam jel' to čemu, ali barem mi je pomoglo da više ne trčim pred oluju ištekavati uređaje...psihoterapeutski učinak (očito) ima , e sad, realna zaštita...znati će netko već nešto o tome
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.05.2009., 19:03   #3
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
grmljavinska zastita? ako napon ude u instalacije (ne odrade osiguraci/ulazni panceri), jebes to sto ce ti krepati komp. onda je puno veca **zdarija sto su instalacije u zidovima otisle, zar ne?

nego, vec sam napisao prije. meni je blebnuo grom u kucu (proklete cetiri riblje kosti na krovu ), i ubilo mi dva tv-a, video i bezicni telefon. i ulazne pancere je skurilo skroz, plus svi osiguraci (bimetalni) su bili spusteni. moj niti od sestre komp nije radio, ali su oba bili spojeni na 220V, kao i ostala kucna aparatura. nista nije dobilo po piksli osim onoga sto je bilo spojeno na antenski kabel, plus telefon jer je njegov prikljucak na krovu (a ironije - aktivno antensko pojacalo koje je prvo po redu nakon anteni i dan danas radi ).

inace, ako ova letva i uspije sta napraviti da ju blekne grom, mislim da se moze samo zapaliti .

bolje se naviknite iskljuciti kabel iz rutera/kompa dok niste na netu (naravno, ako niste bezicno na netu). puno prije da ce preko telefona struja ubit nesto od komponenti nego preko uticnice.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2009., 19:06   #4
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
vjerojatno ima neku prenaponsku zastitu.znaci ako dodje koji volt vise od dozvoljene tolerancije (svaka ima drugaciju) mehanizam prekine strujni krug.zanimaju me dojmovi od postojecih korisnika da li ta letva efikasno stiti uredjaje?
Staro 31.05.2009., 19:38   #5
Hunt.ONE
ЬГΛY.Z0ИЗ
Moj komp

Hunt.ONE's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Zato sluzi ups, jednom je kod mene bila slicna situacija, imao sam dosta toga i spojenog na UPS, otisao je samo osigurac na njemu.
Staro 31.05.2009., 19:46   #6
Rain Man
Premium

Datum registracije: Feb 2005
Ja imam Belkina ovog sa slike samo sa nasim standardnim uticicama. Imam ga vec oko 4 godine i u tom vremenu nisam imao problema s prenaponom. Kostao je taj Belkin nekih 450kn tada i koliko citam radjen je po "standardu" zastite. Ima MOV (Metal Oxide Varistor) na svakom ulazu, ima X Capacitor ili High-Frequency Capacitor, ima osigurac na telefonskome i antenskome ulazu. Ima led zaruljice kojima upozorava na dotrajalost MOV-a, itd.

Na ovom linku je objasnjeno sto sve ulazi u dobru prenaponsku letvu.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2009., 19:55   #7
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
vjerojatno ima neku prenaponsku zastitu.znaci ako dodje koji volt vise od dozvoljene tolerancije (svaka ima drugaciju) mehanizam prekine strujni krug.zanimaju me dojmovi od postojecih korisnika da li ta letva efikasno stiti uredjaje?
Nije caka u tome da prekine odvod struje u slučaju da ima prenapon. Bitnija stavka je u kojem vremenu ona to odradi. Naime, kad zvekne grom od par milijuna V, najbitnija je brzina kojom će letva izbaciti tj. otvoriti strujni krug. Kvalitetna letva ima sigurno osigurače koji će brže izbaciti od onih koji se nalaze u jeftinim letvama.
Staro 31.05.2009., 20:47   #8
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Nije caka u tome da prekine odvod struje u slučaju da ima prenapon. Bitnija stavka je u kojem vremenu ona to odradi. Naime, kad zvekne grom od par milijuna V, najbitnija je brzina kojom će letva izbaciti tj. otvoriti strujni krug. Kvalitetna letva ima sigurno osigurače koji će brže izbaciti od onih koji se nalaze u jeftinim letvama.
plus sto treba i ovo uzeti sa zadrskom. jer je ipak rijec o vrlo visokom naponu. ok, imamo osigurac koji ima svoje leziste, no kako je rijec o visokom naponu, mislite da ne moze toliki napon "preletiti preko zraka"? mislim, najvjerovatnije ce i ovi jeftinjaci odraditi posao (prekinuti vod), ali ja vise vjerujem osiguracima u kuci.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2009., 18:33   #9
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
hvala na ispravci jednom i drugom kolegi naime to sam zaboravio napisat
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori