|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2008
|
ata,sata2
ugl imam stari komp na kojem je ata disk. zanima me dal mogu i kako spojit sata2 hard disk, vidim da na maticnoj iam utore za satu i satu 2... ugl kad ga spojim komp mi ne prepoznaje taj novi disk... znaci nemogu imat i istovremeno ata i sata2 disk il? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
tha pilot
Datum registracije: May 2008
|
Namjesti jumpere na diskovima, shema ti je sigurno na disku zaljepljena. Jedan ti mora biti na master, drugi na slave ! Onda bi trebao komp prepoznat oba dva. P.S. I ja imam jedan na ATA, drugi SATA2 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2008
|
na ATA disku mi je podesen jumper na master,a na sati mi pise Master/slave jumpers not requared for sata2... I opet mi ne prepoznaje disk... a nisam dobila nikakav cd uz disk...novi kupila u ducanu zapakiran... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pero_Snajper
Datum registracije: Dec 2005
|
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Nema veze sto je jedan SATA drugi IDE disk, moraju radit, jumpere ne moras dirat. Moze biti da moras instalirat drivere za SATA kontroler ili chipset, a ako je disk prepoznat u win, onda ga samo treba formatirat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
1. Tema je prikladnija za hardverske probleme. 2. Čisto sumnjam da su na matičnoj konektori za SATA i SATA II (naravno, ako imaš SATA II, kompatibilni su unatrag sa SATA opremom). S obzirom da kažeš da je stariji komp, imaš vjerojatno SATA ("SATA I") konektore pa disk koji je u SATA II modu ne radi dok ga se ne prebaci u SATA I mod (kako - pretražiti ovaj podforum). A ovo "na maticnoj iam utore za satu i satu 2" su vjerojatno oznake SATA portova na matičnoj (port 1, 2...). 3. Ako matična ipak podržava SATA II, a disk nije prepoznat u Windowsima - je li u BIOS-u uključen SATA(II) kontroler? Jesu li spojeni i podatkovni i naponski kabel? 4. Ako je pod 2 i 3 sve OK, pogledati post broj 4 ove teme.
![]() |
#7 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Daj popuni moj komp da ti se može pomoći. Najvažnije je koja je matična. 99% da je problem u BIOS-u. Ja sam se satima zafrkavao s P31 pločom od buraza dok nisam dobio da mi radi SATA optika i ATA disk zajedno. Probaj ATA hard staviti na cable select, isto stavi na drugi ATA uređaj na istom kabelu. Nakon tog provjeri bios jel imaš kakve opcije za ATA i SATA kontrolere i probaj prepisat ovdje što piše. A još jednostavnije je da pročitaš upute, moralo bi pisati.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|