|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2002
|
Svjetlovodne niti i kablovi
Pišem referat na gorespomenutu temu, a kako sam uber-lijen da tražim literaturu, evo ovdje ću stavit ![]() Guglo sam sat vremena raznog materijala, slika, svega, no nemam ništa konkretno da napišem komplet referat. Ukoliko netko slučajno ima nešto na temu svj. niti i kablova, (može i na engleskom) bio bih jako zahvalan da mi maila to. Tnx!
![]() |
#2 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
evo par osnovnih stvari koje su mi ostale nakon referata na tu temu gradjeni su vlakna od kojih svaki ima unutranji dio koji je opticki gusci i vanjski refleksijski plast koji je rjedji. Stoga je kut loma veci od kuta upada, kada zraka (svjetlosti) dolazi iz gusceg u rjedji dio. Ako je kut upada veci od kriticnog (granicnog) kuta, kut loma postaje 90° i zraka se opet vraca u gusce sredstvo, znaci potpuno reflektira. Tako je zraka totalnom refleksijom zarobljena u guscem, prozirnom dijelu vodica, gradjenom od staklenih ili plasticnih materijala, te se vodic moze savijati po volji, sto medju ostalim omogucuje upotrebu u medicini (pregledavanje zeluca npr). Intenzitet svjetla (jacina signala) se gubi sa udaljenosti vrlo sporo, ali je svjedno tu jer refleksija ne moze uvijek biti potpuna, tj. dolazi i do refrakcije dijela svijetlosti koji odlazi u plast i ne vraca se. Frekvencija koju prenose je od 10na12 do 10na15 Hz, vidljivi dio elektromagnetskog spektra. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|