Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.05.2004., 16:45   #1
aurellie
Premium

aurellie's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Svjetlovodne niti i kablovi

Pišem referat na gorespomenutu temu, a kako sam uber-lijen da tražim literaturu, evo ovdje ću stavit

Guglo sam sat vremena raznog materijala, slika, svega, no nemam ništa konkretno da napišem komplet referat.

Ukoliko netko slučajno ima nešto na temu svj. niti i kablova, (može i na engleskom) bio bih jako zahvalan da mi maila to.

Tnx!
Staro 15.05.2004., 17:29   #2
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
evo par osnovnih stvari koje su mi ostale nakon referata na tu temu

gradjeni su vlakna od kojih svaki ima unutranji dio koji je opticki gusci i vanjski refleksijski plast koji je rjedji. Stoga je kut loma veci od kuta upada, kada zraka (svjetlosti) dolazi iz gusceg u rjedji dio. Ako je kut upada veci od kriticnog (granicnog) kuta, kut loma postaje 90° i zraka se opet vraca u gusce sredstvo, znaci potpuno reflektira. Tako je zraka totalnom refleksijom zarobljena u guscem, prozirnom dijelu vodica, gradjenom od staklenih ili plasticnih materijala, te se vodic moze savijati po volji, sto medju ostalim omogucuje upotrebu u medicini (pregledavanje zeluca npr). Intenzitet svjetla (jacina signala) se gubi sa udaljenosti vrlo sporo, ali je svjedno tu jer refleksija ne moze uvijek biti potpuna, tj. dolazi i do refrakcije dijela svijetlosti koji odlazi u plast i ne vraca se. Frekvencija koju prenose je od 10na12 do 10na15 Hz, vidljivi dio elektromagnetskog spektra.
borgy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno