Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 29.06.2008., 16:18   #61
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ihtiol (crna mast)
Ihtiol je sulfonirano ulje škriljevaca. Još se naziva amonijev sulfogirodalat, ihtamol, amonijev bituminosulfonat ili girodal. Dobiva se destilacijom iz bituminozne tvari koja se vadi iz nalazišta u Tirolu. Ta bituminozna tvar je bogata fosiliziranim ostacima riba te ihtiol koji se dobiva suhom destilacijom sadržava velike količine sumpora i fosfora s ribljim uljima. Ihtiol ima jak miris po naftnom ulju, lako se miješa sa vazelinom, glicerolom i raznim uljima, djelomice je topljivo u alkoholu, a može se emulgirati s vodom. Ihtiol ima detergentno djelovanje u kojemu se mnogi lijekovi netopivi u vodi otapaju.
Prvi pisani spomeni ihtiola i njegove primjene sežu još u XVII stoljeće. Dermatolog Paul Gerson Unna (1850-1929) smatra se "ocem ihtiola". Zahvaljujući njemu ihtiol je postao lijek za tretman oteklina, promrzlina, upalnih procesa u koži. U raznim kombiniranim pripravcima pojačava učinak kortikosteroida, kloramfenikola i heparina. Ima protuupalni, antibakterijski, antiseboreički, antimiotički, antekcematozni, antipruritički, analgetski, i keratolitički učinak, pojačava cirkulaciju krvi u koži, ima antimititički i antipsorijatički učinak. Ihtiol ima slab iritirajući učinak, slab senzibilizacijski učinak.
Staro 29.06.2008., 16:26   #62
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Mislim da fali fusnota
žile je offline  
Staro 29.06.2008., 16:45   #63
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
bla bla...
Vidim da si "dodatkom" promijenio svoj post na koji sam odgovorio, ali ajde.
Mislim da se nije glupo pozivat na starog koji ima iskustva u ovakvoj situaciji jer je poprilicno lako provjeriti je li metoda neutraliziranja otrova ucinkovita ili nije. Npr. njega je ubola skrpina dok je jos bio mladjahan doktor i preporucili su mu da hladi ruku i prebrodi to preko noci. Cijelu noc nije mogo oka sklopit od bolova, na kraju mu netko od kolega kaze da proba s toplinom i stvar se rijesi. Sad recimo da je ovo slucajnost. Gosti koji su odsjeli kod nas jedno ljeto su se uboli na pauka - blago jaci otrov. Bili smo na otoku, sina i oca je odmah pocelo poprilicno boliti, umocili su prst u vrelu salicu vode u kaficu i stvar rijesena nakon 15 min - vise nije bilo bolova. Pretproslo ljeto sam se ubo na pauka ribajuci ispod kuce, sa upaljacem sam oprezno prelazio pored mjesta i - rijeseno. Oca od prijatelja je pauk ubo u stopalo na otoku, covjek plakao od bolova dok ga nisu odveli do bolnice. Cisto kao primjer za jacinu otrova.

Uzvesi to u obzir mislim da ti i bez diplome mogu reci da nemas pojma o cemu pricas, odnosno da si ti taj koji nekome recitira kako da lijeci TBC. Pogledaj malo po google-u i first-aid site-ovima npr:
Citiraj:
Autor http://www.scuba-doc.com
STINGRAY
o
Phylum Chordata, Class Chondrichthyes. These possess a serrated bony spine at the base of the dorsal surface of the tail. An integumentary sheath discharges venom when ruptured. Most injuries occur when the ray is stepped on, the tail is thrust upward and forward and fired into the foot or leg. The venom is thermolabile (deactivated with heat) and induces severe vasoconstriction.
o
Symptoms: Intense pain is felt at the site; there is local ischemia (loss of blood supply), and edema. Edges are jagged, may contain pieces of spine and secondary infection is common. Systemic effects include salivation, sweating, vomiting, diarrhea, cramps, hypotension (low blood pressure), and cardiovascular collapse.
+
Treatment: Irrigate and remove remaining spine. Immerse in hot (50 C) water until pain subsides. Give local or systemic pain relief. Cleanse, debride and suture the wound. Give tetanus protection, infection prophylaxis and monitor / support cardio-respiratory system as indicated.
Prepucavanja po forumu su besmislena, ne mogu te naucit nesto ako imas fiks ideje, ali tema je ovaj put dosta vazna i gluposti koje ce netko poslusati od "strucnjaka" se mogu pretvoriti u vrlo bolna iskustva.
borgy je offline  
Staro 29.06.2008., 17:24   #64
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Uz dužno poštovanje - nemožeš mi ništa reć bez diplome jer se to zove nadrilječništvo...

Inače da nebi ostao kratak citatima...

Golub...
Što se tiče uništavanja otrova, različiti autoriteti se ne slažu o učinkovitosti zagrijavanja. Najbolja metoda je uništavanje otrova vrućom vodom. Voda ne smije biti toliko vruća da izaziva opekline na uronjenom udu, ali nitko ne kaže kolika joj treba biti temperatura. Bol bi se trebala izgubiti kroz 15 minuta držanja ubodenog dijela uda u vrućoj vodi. Naši ribari preporučuju plamenom upaljača zagrijati mjesto uboda kroz nekoliko sekundi ili ubodeni dio prisloniti uz vruće dijelove pogonskog motora plovila. Međutim, pri tome će se sigurno javiti veća ili manja opekotina oko rane, a nije sigurno da će dovoljno topline doprijeti u tkivo, gdje se najveća količina otrova nalazi. Zbog toga liječnici ovu metodu ne preporučuju...

Izvor - Hrvatski zavod za toksikologiju...

I kad tamo bude pisalo drugačije onda ću i ja reći drugačije...

Na kraju svako će postupati kako mu se svidi, dakle toplina smanjuje bol ali ne uklanja otrov upravo to ti i govori ono na dnu tvog citata "...monitor / support cardio-respiratory system as indicated..." jer da je otrov stvarno neutraliziran tom metodom onda nebi imao što monitorirati i podržavati...

Dakle to ti je jedna od situacija (ima ih poprilično u medicini) "niko nije dokazao da je štetno niti da je korisno ali tako radimo odavno pa je valjda dobro" a to je IMHO glupost na kraju svi su čuli oba mišljenja i sami će napravit kaj oće i misle da im je najbolje, ako oće smanjit bol neka griju ali će teško time smanjiti količinu otrova koja je u tjelu...

Inače opet ne vidim da piše koja je točno temperatura inaktivacije tog otrova...

Zato sam bio samo kratko napisao da je grijanje glupost jer nisam mislio da ima potrebe za OT flejmom ali očito se uvjek nađe neko ko zna bolje, da se razumijemo da mi se tvoj ćaća javlja ja bi i njega tražio da mi pokaže rad u kojem je to dokazano djelotovrna metoda...
Staro 29.06.2008., 17:36   #65
borgy
kenova

borgy's Avatar

Jasno mi je da s tobom nema pomaka. Ostalima kojima se dogodi ubod - rijesite problem grijanjem. Mozemo se dogovorit kao ljudi - donijet cu dva pauka, fino cemo se ubost i uzivat par sati, ja cu zagrijat ranu a ti uzivaj.

Otrovne ribe hrvatskog Jadrana, dr. Wolf, Medicinski fakultet u rijeci:
http://www.medri.hr/~dwolfl/pdf/engltox.pdf

Citiraj:
FIRST AID
Stab wounds should be washed with cold sea or fresh water. It is recommendable to
perform a cross incision on the wound and suck the poison out. In the case of
wounding by certain species that carry thermolabile poison (Trygonidae) it is
recommendable to put the wounded part of the body into hot water.
In the case of
ingestion of poisonous fish flesh the poisoned should be brought to a hospital as soon
as possible.
Nije stvar u tome da je to nesto sto se radi jer se misli da ce pomoc a nece odmoc, narodna mudrost. Stvar je u tome da grijanje pomaze, a nitko nije proveo ispitivanje u kolikoj mjeri i sto se tocno dogadja u ubodenom tkivu. Toliko mi je google otkrio u malo kopanja.
borgy je offline  
Staro 29.06.2008., 18:18   #66
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor borgy Pregled postova
mogu sa pouzdanjem reci da nemas pojma i da je za zdravlje ove rasprave i ljudi koje nesto ubode najbolje da prestanes ovdje pisati pi*darije.
Citiraj:
Uzvesi to u obzir mislim da ti i bez diplome mogu reci da nemas pojma o cemu pricas, odnosno da si ti taj koji nekome recitira kako da lijeci TBC. Pogledaj malo po google-u i first-aid site-ovima
Koja količina bahatosti... Yedwy ti ne prenosi priče koje je čuo od babe nego ti je citirao dio sa stranice Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Konkretno, ovo. Zašto očekuješ od doktora medicine, a koliko znam, Yedwy to je, da samo tako odbaci ono što su ga učili na medicinskom fakultetu? Mislim, tamo lijepo piše "Što se tiče uništavanja otrova, različiti autoriteti se ne slažu o učinkovitosti zagrijavanja." OK, možda jednog dana nakon više ispitivanja metoda zagrijavanja bude priznata i preporučena (al možda i ne), ali trenutno nije jerbo očito postoji polemika o učinkovitosti tog postupka. Da se razumijemo, nemam veze s medicinom, al prije bi povjerovao Yedwyu i Hrvatskom zavodu za toksikologiju nego tebi i nekim sajtovima za ronioce.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline  
Staro 29.06.2008., 18:54   #67
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

A čuj njegov stari je dr.med i ako je to on čuo tako od njega - ok, njegov stari ima pravo na svoje stručno mišljenje (pravo proizlazi iz titule) i raditi po njemu i pisati preporuke po njemu (makar on nije svoj stari nećemo sad o tome uzmimo da je to dr.med mišljenje), a ja imam pravo na svoje (jer sam i ja dr.med) koje se razlikuje od njegovog i tako i je u ovom slučaju...

Čovjek na kraju uvjek sam odlučuje što će i kako radit, ali ja bi prije išao u bolnicu nego pacao ruke i pržio se upaljačima, a ko voli ribarsku tradiciju nek izvoli...
Staro 29.06.2008., 19:19   #68
borgy
kenova

borgy's Avatar

Nije poanta u tituli nego iskustvu, covjek je doktor cijeli zivot (evo ga vec u mirovini), normalno da cu njemu vise vjerovat. Kad tome dodamo iskustvo iz prve ruke, tesko mi je povjerovat u suprotno samo zato sto na stranici zavoda za toksikologiju pise da se "autoriteti razilaze".
Toliko sam se "razbahatio" jer mislim da vecina ne zna koliko to zapravo boli, a odbacili bi rjesenje koje je meni pomoglo bez razmisljanja.
borgy je offline  
Staro 29.06.2008., 19:34   #69
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Jebo te jeste razvukli pa sta bi bilo da ga je ujeo morski pas pisali bi doktorske disertacije.
Staro 29.06.2008., 19:41   #70
Killer_99
Ubojito stvorenje
Moj komp

Datum registracije: Apr 2008
Ajde ljudi fakat ste dosadni radi se samo o par iglica moskog jeza na kojega sam se xxxxx puta popiknuo

Domaca medicina rulz drugim rijecima drzim se one stare igla i rakija

A bas me zanima kaj bi napravili kad bi covjeku usla moska voda u uhu i stvorila upalu?
Ovo pitam jer nisam jednom imao upalu uha ( citaj volim previse roniti )

Killer_99 je offline  
Staro 29.06.2008., 19:45   #71
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Nije poanta u tituli nego iskustvu, covjek je doktor cijeli zivot (evo ga vec u mirovini), normalno da cu njemu vise vjerovat. Kad tome dodamo iskustvo iz prve ruke, tesko mi je povjerovat u suprotno samo zato sto na stranici zavoda za toksikologiju pise da se "autoriteti razilaze".
Toliko sam se "razbahatio" jer mislim da vecina ne zna koliko to zapravo boli, a odbacili bi rjesenje koje je meni pomoglo bez razmisljanja.
Sve pet, al odakle ti pravo da nekome govoriš da piše pizdarije i da nema pojma a čovjek je samo citirao struku. Da si na fin način rekao kako je višestruko iskustvo pokazalo prednosti grijanja rane i da misliš da je to way to go, ok. Al podcjenjivanje i vrijeđanje Yedwya je samo stvorilo lošu sliku o tebi.
NHF.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline  
Staro 29.06.2008., 20:02   #72
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Autor Killer_99 Pregled postova
A bas me zanima kaj bi napravili kad bi covjeku usla moska voda u uhu i stvorila upalu?
Ovo pitam jer nisam jednom imao upalu uha ( citaj volim previse roniti )
Prvo treba vidjeti dali je rječ baš o upali upali ili o barotraumi jer to može provocirati simptome i bez pravog upalnog supstrata ili pak može napraviti rupturu bubnjića (ovisi o tome koliko je jak tlak bio) što ide pod teži slučaj upale po automatizmu...

Dakle ovisi o tome o kakvoj je upali rječ, nije svejedno radi li se samo o iritaciji i upali kože u sluhovodu (lakše) ili se radi o rupici na bubnjiću pa ti procuri voda i napravi upalu u srednjem uhu (teže) ili pak upala doleti iz nosa kod izjednačavanja tlaka (opet teže) ali svakako se može pomoć...

Inače generalni savjet - kad se kupaš nije ti dobro trljati sluhovod krajem ručnika, maramicama, štapićima za uši i sl jer onaj vosak u šima ima korisnu svrhu, ljudima je neugodan kozmetski ali je koristan i nije dobro ljuštiti ga, ostim toga tako možeš napraviti probleme doatno ako jakim trljanjem po mokroj koži ako još i skineš epidermis iz sluhovoda jer je tamo jako tanka koža unutra i lako je sljuštit je...

Dakle trebao bi vidjeti ako je upala više kao "vanjska" bol ili svrab u uhu onda je vjerojatno vanjska (svakako bi trebalo pogledati to uho otoskopom da se vidi di je i eventualno furunkul koji može biti) onda se može kapati malo antibiotskih kapi u uho (2-3x dnevno, može se čak i preventivno iako ja recimo nevolim preventivno davati antibiotike, posebno ne lokalno primjenjene) a ako je bol "duboka" ili sa otežanim sluhom onda je skoro sigurno srednje uho zahvaćeno, u tom slučaju treba vidjeti mora li se nepraviti timpanocenteza (rezanje bubnjića da se drenira gnoj čime je kupanje završeno za tu sezonu iako se to relativno rijeko mora kod odraslih radit) a lječi se sistemskim antibioticima + kapima + nema izlaganja vodi do daljnjega, isto i sa upalom srednjeh uha prreko nosa i sa rupom samo naravno ako je rupa onda netreba ništa rezat niti u teoriji...

Kod ronjenja je bitno izjednačavati pritisak gutanjem da se ne stvara razlika tlaka i to i kod izrona i kod urona i naravno poostupno zaranjati izranjati, kad se roni na dah to je ljudima teže jer imaju manje vremena i treba više koncentrirano to radit dok se ne ulovi štih - da se ne desi paf u uhu i teško sra*e...

Inače NIKAKO ne ić roniti kad ti curi nos ili imaš temperaturu, kašalj ili ako osjećaš da ti je nos začepljen ili da ti je uho "puno" jer će tako ziher bit problema, dobar test ti je ovako - začepiš nos i puhneš i onda jako zjevneš ili progutaš zrak par puta, ako ti se oba uha napuhnu i onda odma vrate u normalu na sigurnom si, ako ne - ne ić ronit...

Ako ti se redovito javlja a nisu uzrok rupe ili barotraume javi se svom doktoru da ti smisli neku profilaksu za sezonu drugo ti ne preostaje...

@ubleha
Nebi onda bi bio case report o tome + o rekonstrukciji nakon ozljede, poznam ja neke plastičare i wannabe plastičare kojima bi tako nešto bila prava poslastica...

Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 29.06.2008. u 20:13.
yedwy je offline  
Staro 29.06.2008., 21:34   #73
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ajd, stvarno ste zabrijali na krivoj temi.
tor je offline  
Zaključane teme

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno