|
![]() |
#61 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ihtiol (crna mast) Ihtiol je sulfonirano ulje škriljevaca. Još se naziva amonijev sulfogirodalat, ihtamol, amonijev bituminosulfonat ili girodal. Dobiva se destilacijom iz bituminozne tvari koja se vadi iz nalazišta u Tirolu. Ta bituminozna tvar je bogata fosiliziranim ostacima riba te ihtiol koji se dobiva suhom destilacijom sadržava velike količine sumpora i fosfora s ribljim uljima. Ihtiol ima jak miris po naftnom ulju, lako se miješa sa vazelinom, glicerolom i raznim uljima, djelomice je topljivo u alkoholu, a može se emulgirati s vodom. Ihtiol ima detergentno djelovanje u kojemu se mnogi lijekovi netopivi u vodi otapaju. Prvi pisani spomeni ihtiola i njegove primjene sežu još u XVII stoljeće. Dermatolog Paul Gerson Unna (1850-1929) smatra se "ocem ihtiola". Zahvaljujući njemu ihtiol je postao lijek za tretman oteklina, promrzlina, upalnih procesa u koži. U raznim kombiniranim pripravcima pojačava učinak kortikosteroida, kloramfenikola i heparina. Ima protuupalni, antibakterijski, antiseboreički, antimiotički, antekcematozni, antipruritički, analgetski, i keratolitički učinak, pojačava cirkulaciju krvi u koži, ima antimititički i antipsorijatički učinak. Ihtiol ima slab iritirajući učinak, slab senzibilizacijski učinak. ![]()
#62 |
Banned
Datum registracije: Feb 2005
|
Mislim da fali fusnota ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
Vidim da si "dodatkom" promijenio svoj post na koji sam odgovorio, ali ajde. Mislim da se nije glupo pozivat na starog koji ima iskustva u ovakvoj situaciji jer je poprilicno lako provjeriti je li metoda neutraliziranja otrova ucinkovita ili nije. Npr. njega je ubola skrpina dok je jos bio mladjahan doktor i preporucili su mu da hladi ruku i prebrodi to preko noci. Cijelu noc nije mogo oka sklopit od bolova, na kraju mu netko od kolega kaze da proba s toplinom i stvar se rijesi. Sad recimo da je ovo slucajnost. Gosti koji su odsjeli kod nas jedno ljeto su se uboli na pauka - blago jaci otrov. Bili smo na otoku, sina i oca je odmah pocelo poprilicno boliti, umocili su prst u vrelu salicu vode u kaficu i stvar rijesena nakon 15 min - vise nije bilo bolova. Pretproslo ljeto sam se ubo na pauka ribajuci ispod kuce, sa upaljacem sam oprezno prelazio pored mjesta i - rijeseno. Oca od prijatelja je pauk ubo u stopalo na otoku, covjek plakao od bolova dok ga nisu odveli do bolnice. Cisto kao primjer za jacinu otrova. Uzvesi to u obzir mislim da ti i bez diplome mogu reci da nemas pojma o cemu pricas, odnosno da si ti taj koji nekome recitira kako da lijeci TBC. Pogledaj malo po google-u i first-aid site-ovima npr: Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#64 |
Beskorisna bitanga...
|
Uz dužno poštovanje - nemožeš mi ništa reć bez diplome jer se to zove nadrilječništvo... Inače da nebi ostao kratak citatima... Golub... Što se tiče uništavanja otrova, različiti autoriteti se ne slažu o učinkovitosti zagrijavanja. Najbolja metoda je uništavanje otrova vrućom vodom. Voda ne smije biti toliko vruća da izaziva opekline na uronjenom udu, ali nitko ne kaže kolika joj treba biti temperatura. Bol bi se trebala izgubiti kroz 15 minuta držanja ubodenog dijela uda u vrućoj vodi. Naši ribari preporučuju plamenom upaljača zagrijati mjesto uboda kroz nekoliko sekundi ili ubodeni dio prisloniti uz vruće dijelove pogonskog motora plovila. Međutim, pri tome će se sigurno javiti veća ili manja opekotina oko rane, a nije sigurno da će dovoljno topline doprijeti u tkivo, gdje se najveća količina otrova nalazi. Zbog toga liječnici ovu metodu ne preporučuju... Izvor - Hrvatski zavod za toksikologiju... I kad tamo bude pisalo drugačije onda ću i ja reći drugačije... ![]() Na kraju svako će postupati kako mu se svidi, dakle toplina smanjuje bol ali ne uklanja otrov upravo to ti i govori ono na dnu tvog citata "...monitor / support cardio-respiratory system as indicated..." jer da je otrov stvarno neutraliziran tom metodom onda nebi imao što monitorirati i podržavati... Dakle to ti je jedna od situacija (ima ih poprilično u medicini) "niko nije dokazao da je štetno niti da je korisno ali tako radimo odavno pa je valjda dobro" a to je IMHO glupost na kraju svi su čuli oba mišljenja i sami će napravit kaj oće i misle da im je najbolje, ako oće smanjit bol neka griju ali će teško time smanjiti količinu otrova koja je u tjelu... Inače opet ne vidim da piše koja je točno temperatura inaktivacije tog otrova... ![]() Zato sam bio samo kratko napisao da je grijanje glupost jer nisam mislio da ima potrebe za OT flejmom ali očito se uvjek nađe neko ko zna bolje, da se razumijemo da mi se tvoj ćaća javlja ja bi i njega tražio da mi pokaže rad u kojem je to dokazano djelotovrna metoda...
#65 | |
kenova
|
Jasno mi je da s tobom nema pomaka. Ostalima kojima se dogodi ubod - rijesite problem grijanjem. Mozemo se dogovorit kao ljudi - donijet cu dva pauka, fino cemo se ubost ![]() Otrovne ribe hrvatskog Jadrana, dr. Wolf, Medicinski fakultet u rijeci: http://www.medri.hr/~dwolfl/pdf/engltox.pdf Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#66 | ||
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
#67 |
Beskorisna bitanga...
|
A čuj njegov stari je dr.med i ako je to on čuo tako od njega - ok, njegov stari ima pravo na svoje stručno mišljenje (pravo proizlazi iz titule) i raditi po njemu i pisati preporuke po njemu (makar on nije svoj stari nećemo sad o tome uzmimo da je to dr.med mišljenje), a ja imam pravo na svoje (jer sam i ja dr.med) koje se razlikuje od njegovog i tako i je u ovom slučaju... Čovjek na kraju uvjek sam odlučuje što će i kako radit, ali ja bi prije išao u bolnicu nego pacao ruke i pržio se upaljačima, a ko voli ribarsku tradiciju nek izvoli...
#68 |
kenova
|
Nije poanta u tituli nego iskustvu, covjek je doktor cijeli zivot (evo ga vec u mirovini), normalno da cu njemu vise vjerovat. Kad tome dodamo iskustvo iz prve ruke, tesko mi je povjerovat u suprotno samo zato sto na stranici zavoda za toksikologiju pise da se "autoriteti razilaze". Toliko sam se "razbahatio" jer mislim da vecina ne zna koliko to zapravo boli, a odbacili bi rjesenje koje je meni pomoglo bez razmisljanja. |
![]() |
![]() |
#70 |
Ubojito stvorenje
Datum registracije: Apr 2008
|
Ajde ljudi fakat ste dosadni radi se samo o par iglica moskog jeza na kojega sam se xxxxx puta popiknuo ![]() Domaca medicina rulz drugim rijecima drzim se one stare igla i rakija ![]() A bas me zanima kaj bi napravili kad bi covjeku usla moska voda u uhu i stvorila upalu? Ovo pitam jer nisam jednom imao upalu uha ( citaj volim previse roniti ) |
![]() |
![]() |
#71 | |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
NHF.
![]() |
#72 | |
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
Dakle ovisi o tome o kakvoj je upali rječ, nije svejedno radi li se samo o iritaciji i upali kože u sluhovodu (lakše) ili se radi o rupici na bubnjiću pa ti procuri voda i napravi upalu u srednjem uhu (teže) ili pak upala doleti iz nosa kod izjednačavanja tlaka (opet teže) ali svakako se može pomoć... Inače generalni savjet - kad se kupaš nije ti dobro trljati sluhovod krajem ručnika, maramicama, štapićima za uši i sl jer onaj vosak u šima ima korisnu svrhu, ljudima je neugodan kozmetski ali je koristan i nije dobro ljuštiti ga, ostim toga tako možeš napraviti probleme doatno ako jakim trljanjem po mokroj koži ako još i skineš epidermis iz sluhovoda jer je tamo jako tanka koža unutra i lako je sljuštit je... Dakle trebao bi vidjeti ako je upala više kao "vanjska" bol ili svrab u uhu onda je vjerojatno vanjska (svakako bi trebalo pogledati to uho otoskopom da se vidi di je i eventualno furunkul koji može biti) onda se može kapati malo antibiotskih kapi u uho (2-3x dnevno, može se čak i preventivno iako ja recimo nevolim preventivno davati antibiotike, posebno ne lokalno primjenjene) a ako je bol "duboka" ili sa otežanim sluhom onda je skoro sigurno srednje uho zahvaćeno, u tom slučaju treba vidjeti mora li se nepraviti timpanocenteza (rezanje bubnjića da se drenira gnoj čime je kupanje završeno za tu sezonu iako se to relativno rijeko mora kod odraslih radit) a lječi se sistemskim antibioticima + kapima + nema izlaganja vodi do daljnjega, isto i sa upalom srednjeh uha prreko nosa i sa rupom samo naravno ako je rupa onda netreba ništa rezat niti u teoriji... ![]() Kod ronjenja je bitno izjednačavati pritisak gutanjem da se ne stvara razlika tlaka i to i kod izrona i kod urona i naravno poostupno zaranjati izranjati, kad se roni na dah to je ljudima teže jer imaju manje vremena i treba više koncentrirano to radit dok se ne ulovi štih - da se ne desi paf u uhu i teško sra*e... Inače NIKAKO ne ić roniti kad ti curi nos ili imaš temperaturu, kašalj ili ako osjećaš da ti je nos začepljen ili da ti je uho "puno" jer će tako ziher bit problema, dobar test ti je ovako - začepiš nos i puhneš i onda jako zjevneš ili progutaš zrak par puta, ako ti se oba uha napuhnu i onda odma vrate u normalu na sigurnom si, ako ne - ne ić ronit... ![]() Ako ti se redovito javlja a nisu uzrok rupe ili barotraume javi se svom doktoru da ti smisli neku profilaksu za sezonu drugo ti ne preostaje... @ubleha Nebi onda bi bio case report o tome + o rekonstrukciji nakon ozljede, poznam ja neke plastičare i wannabe plastičare kojima bi tako nešto bila prava poslastica... ![]()
-- Have a nice day... Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 29.06.2008. u 20:13. |
|
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|