Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.06.2008., 12:52   #1
mandarina
Banned

Datum registracije: Feb 2008
CoolEdit, molila bi pomoć ?

Skinula sam neke jako stare pjesme koje nisu stereo nego mono i sad čula sam da svaki iole malo jači audio editor ima mogućnost stvaranja nekakvog prividnog (pseudo) stereo efekta. Znam da se ne može postiči pravi stereo ali i to je bolje nego mono.
Prijatelji mi kažu da je "CoolEdit" jedan od najboljih u svome rangu, te sam ga instalirala i sad malo pomalo učim raditi sa njim.
Pretpostavljam da on ima tu mogućnost ali nikako da je pronađem stoga bi molila pomoć
Znači kako da dobijem pseudo stereo iz mono ?
mandarina je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2008., 13:29   #2
Thommy
Premium
Moj komp

Thommy's Avatar

Datum registracije: May 2007
u adobe auditionu koji je nasljednik cool edita (od kad je adobe kupio Syntrillium zove se audition) odes na Edit > Convert Sample Type > i u tom prozoru convert sample type oznacis stereo u Cannels field opciji i mislim da bi to trebalo biti to ... nadam se da cool edit ima tu opciju
Thommy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.06.2008., 15:54   #3
mandarina
Banned

Datum registracije: Feb 2008
CoolEdit ima tu opciju ali to nije to.
Sa time dobijem lijevi desni kanal koji su identični, tako da opet zvuči kao mono.

EDIT1:

Evo sad sam našla jedan program ali nažalost neče nikako da pokrene instalaciju.
Kad kliknem na setup ništa se ne događa.
Ista stvar se događa i na drugome compu.
Stvarno nemam sreće.

EDIT2:

http://stereo-space-expander.d-backstroem.qarchive.org/

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 20.06.2008. u 20:49.
mandarina je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2008., 11:35   #4
bojan k.
Reserved Curator
Moj komp

bojan k.'s Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor mandarina Pregled postova
CoolEdit ima tu opciju ali to nije to.
Sa time dobijem lijevi desni kanal koji su identični, tako da opet zvuči kao mono.
Pretpostavljam da želiš postići osjećaj prostornosti u snimkama. Sa mono snimkom to možeš napraviti tako da dupliciraš nekoliko traka i pod različitim glasnoćama primjeniš na njih razne efekte, uglavnom reverb.

Iako to možeš napraviti u CoolEditu, preporučam freeware multitracker Kristal i donationware reverb VST plugin Ambience. Jer stvarno nema potrebe ilegalno koristiti profesionalne programe kada postoje besplatne alternative koji će taj posao gotovo jednako lako i dobro obaviti...

Nakon što skineš i instaliraš Kristal, Ambience otpakiraj u "C:\Program Files\Kreatives.org\KRISTAL Audio Engine\Plugins". U Kristalu u "Audio Input 1" prozoru u trakama "Waver 1, 2, 3" otvori audio datoteku. U Mixer prozoru pod "FX1" za drugu i treću traku odaberi Ambience, a Pan za lijevo pomakni na 60/40, a za desno 40/60.

Ukoliko se ne možeš snaći između Ambienceovih 18 potenciometara i gumbi, on dolazi sa velikim brojem presetova. Predzadnji, "Vic-Tiled Room 1" ti može poslužiti za suptilniji reverb, samo smanji vrijednosti Decay Time na ~300, Shape Width na oko 90% i Dry na nekih 2 dB, jer sa višim vrijednostima dolazi do prevelike jeke.

Također je dobro upotrijebiti neki limiter/amplifier, poput TLs 2095 Limiting Amplifier, za dodatnu kontrolu glasnoće traka i naročito za glasnoću mastera (Master FX1). U kombinaciji sa Kristalovim Kristalizerom moguće je dobiti vrlo glasan zvuk karakterističan za većinu današnje produkcije.

Nakon što dobiješ željeni zvuk, pod File/Export Mixdown snimiš pjesmu u jednom od ponuđenih formata.
bojan k. je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno