|
![]() |
#1 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Corsair - termo regulacija venta
Evo jedno kratko pitanje iskusnijima za Cors napajanja (VX550): Da li se napon na termoregulaciji venta mijenja s opterećenjem ili sa temperaturom (oboje?). Ako netko može malo u detalje na ovu temu (iskustva, linkovi, reviewi, testovi i sl.), ugl. nekakve karakteristike (Volt-Temp, Volt-Watt, termo-granice, startni napon...). Tražio sam u zadnje vrijeme podosta na netu, ali nisam našao nešto korisno. TNX unaprijed
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Termoregulacija - sam si si odgovorio na pitanje. Povezano je sa temperaturom. A s obzirom da sa većim opterećenjem dolazi i do većih toplinskih gubitaka, na taj način je i povezano opterećenje sa temperaturom (a time i sa regulacijom).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Señor Audiophile
|
Citiraj:
Na kraju ispada da na istom opterećenju (uz različite ventove) imamo različit napon na ventu? I tu je ono šta me muči.... da li se pri povećanju opterećenja i dalje mijenja napon na ventu (bez obzira na smanjene temp.)???
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Temperatura ne igra ulogu kod regulacije venta, samo opterećenje. Tek preko 400-450 W počinje znatno ubrzavati.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Señor Audiophile
|
E to mene zanima ![]() A s druge strane ako je vent preslab, on će i na 90°C lagano pirkat (na nekakvih 4-5V), dok će mu se "utroba" pržit..... uff ![]()
![]() |
#7 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Da, pitanje je da li bi se vent odmah ubrzao ako bi opterećenje bilo nekih 5 sekundi (neko vrijeme za koje se ne može temperatura dovoljno promijeniti) skočilo sa primjerice 200W na 500W. IMHO, ako je termoregulacija, onda ovisi samo o temperaturi (neovisno o čemu ona ovisi). EDIT: Citiraj:
![]() |
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Pa i stock vent se skroz do zadnjega vrti na platou i tek pred kraj naglo ubrzava, nema tu nikakve razlike - dok god staviš sličan vent po puhanju na 10-12V (radi samog kraja kod vršnog opterećenja) nemaš straha oko toga...
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Mislim da ne ovisi o temperaturi jer se moj jednako vrti i u idle na default taktovima i u loadu s klokanom grafom i procom kada je napajanje puno toplije nego u prvom slučaju.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Beskorisna bitanga...
|
IMHO domy je u pravu jer (primjetiti oznake na apscisi) sam corsair kaže... http://www.corsair.com/_images/charts/vx450w_noise.jpg ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Señor Audiophile
|
Pokušao sam i sam dokučit tu logiku iz 2. tablice na ovom linku, al me nekako to hebe http://www.silentpcreview.com/article751-page4.html
![]() |
#12 |
Beskorisna bitanga...
|
Da i kaj ti nije jasno? Ono govori upravo to - da ovisi o opterećenju prije svega, tamo pokazuje očekivani porast temperature ispuha u odnosu na upuh tj "faktor grijanja" napajanja pri određenom opterećenju i voltaže fana pri radu i jasno se vidi da tek pri kraju (iznad 350w) ide preko 7V napon, do tad je prilično jednak i ravan, dakle ako staviš nešto iole slično stock ventu neće napajanju biti neke velike razlike jer ionako vozi 5-7V cjelo vrijeme i bez brige nebude se on ispekao samo tako, nisu PSUovi baš tako osjetljivi... ![]()
![]() |
#13 |
Señor Audiophile
|
Na temelju te tablice dolaze do zaključka: "It important to keep in mind that fan speed varies with temperature, not output load. A power supply generates more heat as output increases, "
![]() |
#14 |
Beskorisna bitanga...
|
Ne ne i ne... Krivo... Pogledaj bolje i sam ćeš skužiti poantu... ![]() Brzina venta se povećava u odnosu na temp rise što je on veći to je veći i broj okretaja a temp rize je direktno proporcionalan loadu, tek sekundarnu ulogu ima povećanje intake temperature, a exaust temp je upravo psoljedica loada i ne znači nam ovsje ništa... ![]() Dakle ako je tempatura zraka koja ulazi 35C a load je 200w vent će se vrtiti sporije nego da je intake 25 a load 400w... ![]()
![]() |
#15 |
Señor Audiophile
|
I ja bih u to prije povjerovao, jer ako imamo nekakvu akumulaciju topline unutar kućišta (nakon određenog broja sati/dana rada), onda bi se vrlo vjerojatno pregrijavao bez obzira što opterećenje nije preveliko, ako se brzina venta mijenja samo s opterećenjem....
![]() |
#16 |
Señor Audiophile
|
Pozabavit ću se ovim praktično pa bumo vidli.... Anyway TNX svima na odgovorima i savjetima ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|