Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.05.2008., 17:00   #91
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Tomy no.1 Pregled postova
da vas cujem.
walja li ovo što? links mi otvara vrata,a malo bi stisao i oladio seagathea...
http://links.hr/index.php?naziv=Hlad...kl=050.909.130
fala
4 dB tiše nakon ugradnje
http://www.silentpcreview.com/article245-page1.html
prije: zvuk
poslije: zvuk

ja sam imao 2 ovakve kutije,
https://www.cool-pc.org/productdetail.php?prodid=1530
(ima dobra slika sa objašnjenim svim slojevima)
a ima ih još članova po forumu koji su mi to i preporučili,
i fakat dobro ubijaju zvuk.

narucit cu 2 ove SBX-1000 kutije iz linksa pa da vidim jel valja to,
pošto je duplo jeftinije od onih prije!

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 17:22   #92
TomG
®

TomG's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
fala ekipa,odo sutra po jedan (ili slj cijeli tjedan,kako vremena uhvatim) pa javim...
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2008., 18:42   #93
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Svakako javi iskustva tj napiši recenzijicu kakvu...
Staro 18.05.2008., 19:04   #94
TomG
®

TomG's Avatar

nema frke ,sam da se dokopam novca za to cudo.
btw:moram zapamtiti temperature.
Staro 18.05.2008., 19:08   #95
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Par sshotova iz everesta i to je rješeno...
Staro 19.05.2008., 03:07   #96
xvx1
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Prije nego spuštate temperaturu svojih HDD-ova ispod 30C, možda bi bilo dobro pogledati iskustva onih kojima na stotine HDD-ova svakog dana otkaže poslušnost, a Google je objavio zanimljive rezultate:

Vjerojatnost otkazivanja diska nije proporcionalna temperaturi, već naprotiv, ona se osjetno povećava snižavanjem temperature ispod 35C i povećanjem iznad 45C.

Možda su u Googleu bili pijani, možda njihov pitaj boga koliko veliki broj diskova je ipak premali uzorak za ozbiljne statistike, a možda tu ipak ima i logike, možda se diskovi kao i ostali mehanički uređaji (npr. automobilski motor) ipak najbolje osjećaju na radnim temperaturama (35 - 45) na kojima su naštelani dosjedi, viskoznost ulja u ležajevima itd.

Ako koga zanima, publikacija se zove "Failure Trends in a Large Disk Drive Population"
xvx1 je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2008., 07:31   #97
TomRi
Moj komp

TomRi's Avatar

yup, čuo sam več o tome i to tu na forumu čak

ma pukne se hdd u tu kutiju, i još malo izolira izvana spužvom po cijeloj kutiji okolo da ubije ono što 'izađe' zvuka van,
i tako opet dođeš na temp oko 35C ali bez zvuka/vibracija, a to mi je cilj
ne hladan disk na 20C, što je očito loše po njih....

evo stigla kutija, ali jedna

provjera ugradnje na backup disku...konektori fino pristupacni

nisu imali dvije, pa druga dolazi u srijedu u ducan.
onda cu tek instalirati u pc pa stavim reze temp.
problem je sto je to kutija za 5.25 utor, a antec ima dole samo 3.5 otvore za diskove,
pa cu morati taj 3.5 kavez izvaditi da diskovi u ovom kucistu i dalje ostanu dole di je hladno i odvojeno od ostatka pc-a
pošto ih ne želim gore di su 5.25 utori

probat cu zamotati to sve u neku spuzvu da ubije još zvuka,
pa bi temp trebale biti kao i prije(35C) kada je hdd bez hladnjaka. ali tiše.
a koliko vidim, po onom gore istrazivanju...to je i optimalna temp

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 19.05.2008. u 12:54.
Staro 19.05.2008., 07:58   #98
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Ja i dalje nikako nisam uvjeren u vjerodostojnost tog istraživanja kao znanstvenog rada, ja priznajem dvije stvari prije svega a) znanstveno utemeljene dokaze i b) vlastito iskustvo...
Jedino ako niti jednoga od ovo dvoje nemam na raspolaganju može ić neko tuđe istraživanje i iskustvo, nije problem broj diskova tj veličina uzorka nego kako su ti uzorci skupljeni i obrađeni, po kojim kriterijima itd...

Ja sam radio dovoljno znanosti da znam kakve se sve zamke skrivaju, tvoja tvrdnja ima logike kao takva ali jednostavno to što ima logiku ne znači da je time dokazana, a ona tablica od google ne dokazuje baš ništa...

zašto? Zato jer nemožeš primjerice reći dali je veća temperatura uzrok štete ili je veća temperatura indikacija "lošije uspjelog" diska jer se radi nesavršenosti izrade više grijao i time dal je crkao od greške u proizvodnji ili temperature... A to je zato jer se ne uzima u obzir vanjska temperatura zraka na kojoj je disk radio...

Ima toga još ali vjerujem da shvaćaš poantu... Čak niti metanalize (vjeroajtno je to tim sistemom rađeno) nisu svemoćne, naime i teška statistika se oslanja na vjerodostojnost podataka koji se ubacuju...
Staro 19.05.2008., 15:40   #99
xvx1
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Ja i dalje nikako nisam uvjeren u vjerodostojnost tog istraživanja kao znanstvenog rada, ja priznajem dvije stvari prije svega a) znanstveno utemeljene dokaze i b) vlastito iskustvo...
To što ti priznaješ, Google sigurno nije briga.

Oni vrše istraživanja za svoje potrebe, jer produženjem radnog vijeka diska od npr. samo nekoliko dana režu milijune dolara troškova. Zato ulažu ogromna sredstva u istraživanje svojih diskova (jer im se jednostavno isplati).

Ovaj put su objavili dio rezultata svog istraživanja (naravno bez najinteresantnijih podataka - proizvođačima i modelima), ako kome treba, a eto možda i lažu da bi doveli u zabludu Yahoo, Rapidshare i druge konkurentske tvrtke kojima dobar dio knjigovodstvene vrijednosti otpada na HDD-e i koje nije briga za svoju imovinu pa ne vrše vlastita istraživanja.

Citiraj:
nije problem broj diskova tj veličina uzorka nego kako su ti uzorci skupljeni i obrađeni, po kojim kriterijima itd...
Nema uzoraka niti metodologije skupljanja kad se vrši analiza nad cijelom populacijom.

Oni konstantno sa svakog svog diska uzimaju S.M.A.R.T. podatke svakih nekoliko minuta.

Citiraj:
Zato jer nemožeš primjerice reći dali je veća temperatura uzrok štete ili je veća temperatura indikacija "lošije uspjelog" diska jer se radi nesavršenosti izrade više grijao i time dal je crkao od greške u proizvodnji ili temperature... A to je zato jer se ne uzima u obzir vanjska temperatura zraka na kojoj je disk radio...
U konkretnom primjeru se navodi samo da je na određenoj prosječnoj temperaturi njima crkao određeni postotak diskova (više pri nižim i višim temperaturama, a manje pri standardnim). Ako si položio statistiku/teoriju vjerojatnosti/matematiku 3 ili kako se već zvala na tvom faksu, onda ti je jasno što to u praksi znači - još kad vidiš krasan primjer normalne razdiobe.

Kao u svakom znanstvenom istraživanju, prvo se provode mjerenja i opažanja, a zatim se to teoretski pokušava objasniti. (jedino je u našoj povijesti bilo obrnuto s crnim rupama).
xvx1 je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2008., 15:51   #100
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor xvx1 Pregled postova

Oni vrše istraživanja za svoje potrebe, jer produženjem radnog vijeka diska od npr. samo nekoliko dana režu milijune dolara troškova. Zato ulažu ogromna sredstva u istraživanje svojih diskova (jer im se jednostavno isplati).
Jedna mala digresija: Google je to istrazivanje radio na, pazi sad, "More than one hundred thousand disk drives were used for all the results presented here. The disks are a combination of serial and parallel ATA consumer-grade hard disk drives, ranging in speed from 5400 to 7200 rpm, and in size from 80 to 400 GB.".
Iliti, consumer diskovi u raznim namjenama (medju ostalim, "As is common in server-class deployments, the disks were powered on, spinning, and generally in service for essentially all of their recorded life. They were deployed in rack-mounted servers and housed in professionally managed datacenter facilities.", sto samo mjerenje ne cini previse vjerodostojnim za primjenu u ozbiljnim sustavima. Mene samo muci na koji nacin su oni radili mjerenja.
Staro 19.05.2008., 16:09   #101
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
A mene nije briga za njihov istraživanje - uzajamno nas nije briga, i to ću i dalje spominjati svaki put kad to neko iznese kao dokaz - bez iznimke...

Citiraj:
Nema uzoraka niti metodologije skupljanja kad se vrši analiza nad cijelom populacijom.
Jako si u krivu... Niti nemaš pojma koliko...

Citiraj:
Oni konstantno sa svakog svog diska uzimaju S.M.A.R.T. podatke svakih nekoliko minuta.
Samo što SMART podaci sami za sebe ne znače baš ništa jer ne govore ništa o vanjskim uvjetima temperature, vlažnosti, naponima koje je disk dobivao itd itd...

Citiraj:
U konkretnom primjeru se navodi samo da je na određenoj prosječnoj temperaturi njima crkao određeni postotak diskova (više pri nižim i višim temperaturama, a manje pri standardnim). Ako si položio statistiku/teoriju vjerojatnosti/matematiku 3 ili kako se već zvala na tvom faksu, onda ti je jasno što to u praksi znači - još kad vidiš krasan primjer normalne razdiobe.
Ajde ne sraćkaj, kao prvo gaussova distribucija ili prirodna disktribucija je upravo zato prirodna jer karakterizira zakon većine, upravo zato ona sama za sebe ništa neznači već odstupanje od nje znači nešto, zato postoje testovi za gledanje povezanosti onog što odstupa od normalne raspodjele koja postoji skoro svuda u prirodi za skoro bilo što...

Citiraj:
Kao u svakom znanstvenom istraživanju, prvo se provode mjerenja i opažanja, a zatim se to teoretski pokušava objasniti. (jedino je u našoj povijesti bilo obrnuto s crnim rupama).
NE nisi u pravu i to si toliko omaši fusbal da niti sam ne shvaćaš kolko, inače ja sam radio na istraživanjima koja su se objavljivala u CC časopisima i ljudi su ih prijavljivali kao doktorate znanosti i zato nemoj meni prodavati muda pod bubrege stari...
Staro 19.05.2008., 18:03   #102
TomG
®

TomG's Avatar

eo stigla roba i meni...

hdd je hladniji 7 8 stupnjeva,a tise :S nije nimalo koliko sam skontao cak mislim da je i glasnije...jos cu ja to zamotati sigurno...
u svakom slucaju sam ocekivao vise sto se tice zvuka,i radije bi tisinu nego hladnocu,ali svejedno eto malo zanimacije ...
lijep pozdrav
Staro 19.05.2008., 18:16   #103
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

A čuj rekao sam ti odma da se nebi baš kladio na tiišinu samo s tom kutijicom, porbaj nešto iskombinirati pa vidi kaj da ti drugo velim...
Staro 19.05.2008., 18:31   #104
TomG
®

TomG's Avatar

Citiraj:
A čuj rekao sam ti odma da se nebi baš kladio na tiišinu samo s tom kutijicom, porbaj nešto iskombinirati pa vidi kaj da ti drugo velim...
a budala.da nema onog gušta mrdanja oko racunala rekao bi svašt,al što je tu je našpanovati cemo vec.
Staro 19.05.2008., 18:47   #105
TomRi
Moj komp

TomRi's Avatar

pa napisao sam ti gore,
pošto to skida temp hdd-a(sa 35 na 25-26C), onda kada ga ubacis skupa s tom kutijom u neku spužvu
dođeš na istu temp kao i prije(32-35C) ali bez zvuka. a to je cilj
bez te kutije u spužvi bi temp prešle 40C jer nije dovoljna disipacija topline na okolinu.

a mogu se tu sada voditi rasprave o tome da netko i obican hdd zamota
i dalje mu ostanu temp iste kao i prije zamatanja, ali ne ulazim u to.
meni je ovo taman

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Staro 19.05.2008., 18:58   #106
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

U biti ako je sam hard već jako tih i inače (bez kutije) možda i sama kutijica može donekle pomoći ali sa prosječnim mlincem to i nejde tako lako...
Staro 19.05.2008., 19:10   #107
TomRi
Moj komp

TomRi's Avatar

to je tocno,
jer sada imam samsung diskove, S166 i T166
smanjen AAM na minimum, i malo se cuju na metar od kucista kada je potpuna tišina u sobi.

a s ovom kutijom i zamatanjem samsunga u spužvu
vjerujem da cu postici to da se ne cuju izvan kucista uopce.
(a i antec182 ima dobru zvucnu izolaciju)

a prije sam imao seagate i oni su se culi, onak, glasnije.
(ali serija .10, ove nove 'speedy' nisam cuo)

a maxtora sam cuo par puta kod frenda, neki 5-6 god star hdd,
e pa to tako melje da takvima nema spasa

EDIT:
stigla 2.kutija, pa evo slika ugradnje

pošto u predviđenom kucistu za 4 diska ova dva(u tim kutijama) imaju jako malo mjesta okolo,
pa spuzva ne bi stala. zato sam ih ugradio bez te kutije, samo sa spužvom okolo na sve strane, i da dihta.
a uzeo sam 5 cm debelu, i tvrdu spuzvu(da bolje izolira).
izrezao sve na mjeru, i to je to.

sve pokriveno______isto tako i sa one strane iza matične

hdd-ovi se ne cuju,
jedino me malo temp hdd-a smeta sto je preniska,
no valjda nece crknuti (kako veli google...)

bez spuzvi je hdd na oko 23 C, pa sam spuzvama htio doci na optimalnih 30 i više, no ni nakon 2h everest hdd torture
ne dođu na 35C kako je bilo prije ugradnje kutija...
vec se drze na 28.
a u idle su na 25C.

temp zraka u sobi je 21.5C

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 22.05.2008. u 13:48.
Staro 19.05.2008., 19:14   #108
TomG
®

TomG's Avatar

ja imam seagate serija 10.nis moracu na samija prec ili slicno.
aj tome javi kak prodje umatanje i poslikaj pa cu i ja kemijati
fala
Staro 19.05.2008., 19:18   #109
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Meni osobno je speedy ok, stara bara je dosta glasnija od njega, mislim nije ona pretjerano glasna ali se čuje, ovaj cm690 čak i dosta dobro odrađuje posao, posebno mi je to začuđujuće s obzirom koliko je šupalj na sve strane...

Istina case je na podu pored stola tako da i to pomaže...
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na