Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.12.2007., 20:59   #1
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Ventilatori..na procu i grafickoj

Pozdrav svima,

eo danas sam malo nesto mutio oko kompa i kako to vec ide stvorio si dva vrlo iritirajuca problema...

1.Ventilator na procesoru...taj je glasan ko busilica,iskreno neznam sta mu je.Procesor je amd 3000+ 64 bit,939 socket sa stock ventilatorom..Iako bi odma reko da je stvar u stock hladnjaku..mislim da nije,jer je tek neki dan to pocelo tako buciti,a danas ko je dozivjelo vrhunac :|

2.Ventilator na grafickoj...taj se tako sporo okrece da bi skoro mogao preborajiti koliko mi se puta okrene u minutu...svasta...to nisam prije primijetio..mozda je i bilo,ali eto danas sam malo otvario komp i sve cistio i vidio to...malo me strah da nebi slucajno krepala graficka..inace graficka je nvidia 6600 gt 128 MB (proizvodjac Leadtek,ako to sta znaci ).

Po mogucnosti bi molio neka rjesenja koja bi sam mogao sloziti..bilo da trebam nesto prespojiti ili jos bolje nesto softwerwerski

I da,molim vas da mi ne preporucujete kupuvanje novog ventilatora,ako nema bas nekakve mogucnosti za popravkom,jer trenutno nemam svojih para (imam ali cuvam za Novu godinu ), a da tata pitam za pare,to bi izgledalo ovako nesto:

ja:tata trebaju mi pare za ventilator!
tata:jel vrti?
jaa vrti!
tata:e onda je dobar,ne treba ti jos novi!
ja:"##&/"%&/$

Hvala.
Apacer ft Bozja je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2007., 21:04   #2
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Skini ventove, rastavi, ocisti, podmazi, vrati.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2007., 21:06   #3
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

A jel znas mozda sa cime bi bilo najbolje da ih podmazem...i da...kako da rastavim ventilator najlakse...malo me strah da ne potrgam nesto
Staro 05.12.2007., 21:10   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Skini naljepnicu na ventu, ispod imas jedan "osigurac" u obliku slova O, njega skines i lopatice venta idu dole. Ja to redovito znam pospricat sa WD40 ili kapnem par kapi ulja za finomehaniku. Samo lagano i nemozes pogrijesiti.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
Staro 05.12.2007., 21:28   #5
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

E momak...eo nasao sam sve potrebno i skinuo ja naljepnicu i sve...ali neznam stvarno kako da skinem taj "osigurac"..nasao sam ja njega..ali jednostavno mi izgleda pre krhak da ga na silu skidam,pa ako bi mi znao objasniti kako da ga skinem bez ikakvog trganja bio bi jako zahvalan
Staro 05.12.2007., 21:39   #6
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Citiraj:
Autor Apacer ft Bozja Pregled postova
E momak.....
Mozes me zvat i "tata".

Ja ti imam jedan fini, tanki srafciger kojim jednostavno dignem taj osigurac, nije mi niti jednom pukao.

Staro 05.12.2007., 21:47   #7
Warcraft1980
Premium
Moj komp

Warcraft1980's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:

a da tata pitam za pare,to bi izgledalo ovako nesto:

ja:tata trebaju mi pare za ventilator!
tata:jel vrti?
jaa vrti!
tata:e onda je dobar,ne treba ti jos novi!
ja:"##&/"%&/$
E jesi me nasmijao svaka ti čast.

Aj, "čupaj" taj osigurač kako ti je nino rekao,
a ako nešto shebeš, pošto si me nasmijao, pošaljem ti novi vent za cooler (ozbiljno)

Wii entertainment

KLIKNI
Warcraft1980 je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2007., 22:04   #8
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Ja zaista neznam da li sada dolazi do izrazaja moje majstorske nesposobnosti ili sta...

Izvadim ja onu najljepnicu,gledam ja to ko zaba biciklo i nista ne kuzim..vidim nesto crno,tak mu malo fali da postane okruglo,znaci nije cijeli krug...i nakon 5 minuta pokusavanja..potrgam ja to crno nozem i nekak ja vucem to van..vucem..vucem i slucajno sam stavio noz na pravo mjesto i ispadnu mi ventilarori ti van..i gle vraga namazem ja to sve lijepo...i vratim ja ventilator na procesor i gle vraga..on je skoro jos glasniji nego prije...

uf...momak imas jos kakvu sugestiju!?

I da..momak nije nista lose...to ja svima onako od milja (ili kilometara) velim..trebo bi ti jos biti pocascen,jer te to svrstava u rang mladjih
Staro 05.12.2007., 22:10   #9
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Ajd da zakljucimo, javi se Warcraft1980 za drugi vent ili u krajnjem slucaju ja posaljem, stvarno. Nije problem.

Staro 05.12.2007., 22:12   #10
Warcraft1980
Premium
Moj komp

Warcraft1980's Avatar

Apacer, pošalji adresu na PM, bem ti sunce, šaljem sutra odmah

Edit:

Što se tiče softa, skini speedfan, pa vidi koje su ti temperature,
te na koliko se vrte ventovi.
Imam feeling da se taj od cpu-a vrti na milijun okretaja.

I jesi ti što petljao po biosima, i slično,?
Skidao si proc, jesi dobro očisti, jeli pasta kvalitetno nanešena u tankom sloju, jeli vent dobro legao na mjesto, tj. na proc?
pitam te jer je moguće da ti je u biosu uštelano da se vent vrti brzinom ovisno o temp. proca, a ako nisi dobro nanio pastu, temp su povišene

Wii entertainment

KLIKNI
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2007., 22:26   #11
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Ne,u Boisu nisam nista stelio po pitanju toga..iskreno niti neznam sta bi tocno trebao podesiti tamo da to tako uparim

Evo sada sam si skinuo taj SpeedFan i sada gledam,FAN1 to je valjda onaj na procesoru se vrti oko 2800 okretaja..nekad malo manje..

Ali dali se u tom programu moze gdje pogledati i vrtnja coolera na grafickoj..jer mi je on STVARNO spor..skoro da mogu brojati koliko mi se puta vrti u minutu :S
Staro 05.12.2007., 22:33   #12
Warcraft1980
Premium
Moj komp

Warcraft1980's Avatar

Citiraj:
Ne,u Boisu nisam nista stelio po pitanju toga..iskreno niti neznam sta bi tocno trebao podesiti tamo da to tako uparim

Evo sada sam si skinuo taj SpeedFan i sada gledam,FAN1 to je valjda onaj na procesoru se vrti oko 2800 okretaja..nekad malo manje..

Ali dali se u tom programu moze gdje pogledati i vrtnja coolera na grafickoj..jer mi je on STVARNO spor..skoro da mogu brojati koliko mi se puta vrti u minutu :S
jesi taj od vga probao skidati? bar ga malo očistit.
Razmišljam....
Aj napravi isto što i sa coolerom od proca, valjda ćeš dobiti isti efekt, tj, bučniji i brži vent...

Koje su ti temperature, daj neki skrinšot od speedfana da vidimo.

mislim da vidiš samo vrtnju ventova na matičnoj, ne i na vga.

Wii entertainment

KLIKNI
Staro 05.12.2007., 22:56   #13
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Ocistio sam kistom svu prasinu oko njega..ali trenutno nemam tu neki mali sarafciger da ponovim postupak ko sa coolerom od proca

Eo screenshot iz SpeedFana,nadam se da ce biti od neke pomoci

http://img401.imageshack.us/my.php?i...shot001hz2.jpg
Staro 06.12.2007., 00:35   #14
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Nije meni vrag dao mira,pa sam ja isao nesto pokusati..ovako..nasao sam neki stari ventilator koji sam isprobao i stvarno je dobar..mislim onako kako ja to od oka mogu reci,jer stvarno jako hladi

Ovdje vidite slike kako sam ja to slozio:

http://img505.imageshack.us/my.php?i...sc01447tg8.jpg

http://img505.imageshack.us/my.php?i...sc01448pd8.jpg

Znaci uzeo sam taj ventilator i sa 2 gumice (sta je sigurno-sigurno je )ga pricvrstio na graficku

Sad..dal je to pametno rjesenje,i trajno ja sada pitam vas.

Hvala.
Staro 06.12.2007., 00:46   #15
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Ma odlicno, samo ga svako tolko pregledaj jer od topline znaju puknut te lastike.

Staro 06.12.2007., 01:10   #16
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Majke mi ja sada neznam jel ovo tvoje: "ma odlicno" bilo sarskasticno ili ozbiljno ti mislis...

A sta mislis puknuti..lastike..mislio si plastike,ili?
Staro 06.12.2007., 01:13   #17
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Nije sarkasticno n00be, a ovo lastik = gumica, jbga nisam se mogao sjetit drugo dok sam pisao tako se kod nas kaze.

Staro 06.12.2007., 01:19   #18
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

LOL..jbte nebi nikada rekao da si mislio na gumicu

A slazemo se oko onoga..da sam n00b
Staro 06.12.2007., 01:48   #19
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a za procesor bi stvarno trebao pogledati u biosu jel imas opcije za regulaciju vrtnje venta (obicno je pod system health ili slicnim). 2800 je max vrtnja tih box coolera, nema potrebe da se konstantno vrti tako. zapravo, ako proc nije OCan nema potrebe da se ikada vrti tako. na starom 3500+ mislim da niti jednom nisam cuo da se vrtio punom brzinom a bilo je namjesteno u biosu da nakon 45 stupnjeva ide na 100%.....a ako s 60% venta (sto je oko 5x manje buke) nije presao nikada 45 onda stvarno ne znam sto cekas.
a ono tvoje "nisam nista dirao" nemoj ovdje prodavati, na svim plocama je to ukljuceno po defaultu ako postoji a i sama cinenica da ti cooler nije prije toliku buku stvarao ide tome u prilog.

hah, tako je i onaj neki dan muku mucio s kompom koji nije htjeo upaliti dok nije CMOS resetirao a "samo je graficku overclockirao"....kako da ne
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2007., 02:23   #20
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Na procesoru nisam nista dirao 100%...vec mi se duze vremena ventilator tako jako cuje,ali ovo danas je stvarno prevrsilo svaku mjeru.

Pa da sam dirao valjda bi to i rekao,jer to meni samo ide u prilog da se ovo sto prije rijesi..
Staro 06.12.2007., 03:08   #21
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
@ greg SE
Ja sam ti imao na starom Athlonu 64 3000+(socket 754) BOX cooler...vent je imao 0.50A koliko se sjecam..Bio onaj tipicni 72mm(kojeg nemos' zamijenit ) i njemu je "stock"(znaci kad nije podeseno u BIOS-u da se sporije vrti) 3000RPM...Ono,na tim okretajima se,ono,cuo...i onda sam bas testirao jednom,koliko "moze ici" ,i iskljucio ga u SpeedFAN,i pokrenio OCCT ...Kad je proc dosao do 60C,ukljucio sam vent na 100%,i ni manje ni vise nego 5271 RPM,da,5271 ...Culo se hebote ko' sam vrag ...I za 1-2 min je spustio proc na 34 C ..i onda se vratio na 3000RPM-a ..

Tak da,mozda mu nije 2800rpm maksimum

@ Apacer
Ma ukljuci u BIOS-u tu automatsku kontrolu,npr,meni (na gore spomenutom procu i hladnjaku ) je maticna drzala vent na 1500rpm sve dok proc nije presao 37C(namjestio tak u BIOS-u),tak da,ono,za surfanje i tak to,nikad nije bio preglasan,ono,relativno tih(hebga,nije se imalo para za novi cooler,pa sam morao to )

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2007., 09:00   #22
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kao električar savjetovao bih ti da gumice zamijeniš plastičnom vezicom za elektrokabele koja je čvršća i stabilnija (bolje podnosi toplinu) od gumica. Osim toga, te gumice imaju osobinu da tijekom vremena otvrdnu ili ispucaju.
Staro 06.12.2007., 09:41   #23
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
LoL, meni su te gumice napravile dar-mar svojedobno na Savageu 4 32MB Glupi chip e grijao kao zivotinja, a inzinjeri grunuli pasivca...i ja naguzio neki aktivac od 80mm i popucale gumice i uletile u ventilator...LOOOL...dok je VGA kuhala, smrzli se Windozi 98

U vrijeme starih PII vise je bilo kreativnosti, jer nije bilo svih tih fensi điđa za kupit i izblejat novce da bi samo blicalo sa morem ledica
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2007., 10:05   #24
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Pa kupi plastične vezice. Imaš ih u svakom malo opremljenijem dućanu.
Staro 06.12.2007., 10:32   #25
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Samo nek ne baca perje na onog fensi blicajuceg Zalmana, psmtr. Samogradnja rulez
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2007., 12:48   #26
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Hvala svima na prijedlozima..odlucio sam skinuti gumicu (kako mi ovo nekak dvosmisleno zvuci..vama?)..i stavio sam neku kao zicu na to mjesto...sjecam se da sam to koristio kad sam isao spajati one blokove za armaturu

Eo i sliku tu,pa da vidite..

http://img443.imageshack.us/my.php?i...sc01449iy0.jpg

Mislim da ovo nije lose rjesenje,jer se to bas i ne grije tako brzo a i nema bojazni da ce ikako puknuti usred rada
Staro 06.12.2007., 13:34   #27
Thommy
Premium
Moj komp

Thommy's Avatar

Datum registracije: May 2007
kakva ti je to "zica" meni izgleda ko komad hrdjavog drota, nebude to smetalo ventilatoru kod rada kad se vrti, da ne napravis kakav kratki spoj sa tom golom zicom ... da ti ipak kupis plasticne vezice??
Thommy je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2007., 14:05   #28
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Bi rado,samo neznam sta da velim teti u trgovini..a i neznam u koju trgovinu da uletim sa tim zahjevom..jerbo kod mene tu u selendri ima oko 3-4 trgovine u kojima kupujes kruh i mlijeko i eventualno novine,ako slucajno vozacu taj dan nije bila sila kad je isao iz grada u selendru!

A u Sisku bi to vjerojatno nasao...nije meni problem otici...samo neznam gdje da trazim...
Staro 06.12.2007., 14:13   #29
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Trazi u trgovini gdje se prodaje elektromaterijal i takve stavri tamo ces 100% naci..
Joke je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2007., 14:41   #30
Thommy
Premium
Moj komp

Thommy's Avatar

Datum registracije: May 2007
http://www.poslovni-imenik.com/index...azi&i=52501471

http://www.cursor.hr/pa.nsf/Stranice/mdelektronika-sk

evo ja pitao na google-u pa su mi ovo rekli za sisak e sad ti probaj nazvati prije odlaska u bilo kojih od tih ducana i pitati dali imaju plasticnih vezica, ako ne probaj i ti sam pitati na googleu mozda ti kazu za jos neki ducan za koji meni nisu rekli
Thommy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno