Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.04.2005., 19:28   #1
eknez
Salesman

eknez's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Vhs capture problem!

Video je spojen na istovremeno na tv i na komp (kompozitni kabel) . Slika na tv je dobre kvalitete, ali capture slika u gornjem dijelu ekrana je povijena u desnu stranu i dogadja se dropanje framova.
Ovo se dogadja bez obzira na codec ili velicinu capture slike.
Kad snimam tv program slika je odlicna!
Sta i kako dalje?
Unaprijed zahvalan...

P.S.
Koristio sam Ati MMC, ATV2000, FlyDS...,al rezultat je isti....
eknez je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2005., 21:15   #2
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Re: Vhs capture problem!

Citiraj:
Originally posted by eknez
Slika na tv je dobre kvalitete, ali capture slika u gornjem dijelu ekrana je povijena u desnu stranu i dogadja se dropanje framova.
Ovo se dogadja bez obzira na codec ili velicinu capture slike.
Kad snimam tv program slika je odlicna! Sta i kako dalje?
Unaprijed zahvalan...P.S. Koristio sam Ati MMC, ATV2000, FlyDS...,al rezultat je isti....
Ovome se problemu moze pristupiti na vise nacina.

1) Teorija

Najveci problem kod vecine jeftinijih VHS pa cak i S-VHS video recordera je sto nemaju ama bas nikakvu TBC ( time base corrector) stabilizaciju, barem lakse kategorije. Tu jos dodatno odmaze nedostatak kontrole za video Gain Out. U praksi svaka tracking kontrola, posebno najgora digitalna je zapravo samo interne prirode i nece puno stabilizirati izlaz za potrebe video kartica. Iskreno govoreci vecina VHS-ova je design koji se nije znacajnije promjenio od kraja 1989. i nije za zamjeriti sto kvaliteta izlaza nije bas bajna za ove namjene. No to vrijedi samo za manje kvalitetne uređaje (cijena nije danas neko mjerilo).

Mnogi videotekari kao i promocurniji vlasnici VHS kolekcija shvatili su sto slucajno, sto testiranjem da stariji modeli videorekordera (do 1994, posebno modeli iz 80-tih) nikad nisu imali problema sa I/O Makrovizijom (zastita umožavanja).

Zasto noviji pa cak i S-VHS jetinjari nisu u stanju progurati uredno Makroviziju a stariji to rade kao od sale? Buduci da nas zanima snimanje na karticu... preskocit cu sve detalje, no jedan od glavnih razloga su vise nego osjetno kvalitetniji mehanizmi, gdje velicina design-a nije bila na ušrb kvalitetne konstrukcije. Sve je to rezultiralo daleko stabilnijom slikom,koja oku mozda i nije toliko vidljiva, no izlaz jaaako voli kvalitetan transport.

Posebno je problem ako je snimka koju prebacujes snimana na nekom tudjem uredjaju ili tvom starijem, jos kad sam uredjaj reproducira u svoj nesavrsenosti vlastitu snimku, ipak je to plus.

2) Solucije

Kako najlakse prepoznati idealnog kandidata za ovaj posao?
Pa medju mono i kvalitetnijim stereo modelima NIKAD nema digitalne tracking kontrole, takve masine imaju samo manualnu kontrolu, gdje rucno precizno podesavas i kompenziras nesto sto digitalna moze samo sanjati (posebno stabilnost)

Nazalost danas to ne postoji, ali barem bolji imaju TBC.

Mozda negdje kod tebe ili prijatelja stoji neka starudija od videa sa rotirajucim bubnjem velicine jabuke? - e' takvi su idealni za savrsen prenos i tvoja kartica nikad nece imati dropove a jos manje izbezumljivati kartu da baca frame zbog nesposobosti brzog kompenziranja. Ovakvim uredjajima gotovo da i ne treba TBC, osim ako se ne radi o LP reprodukciji koja moze trebati TBC
zbog nestabilnosti.

Noviji kvalitetniji S-VHS posebno JVC i Panasonic imaju ugradjenu
TBC korekciju i tu prestaju svi problemi, ako ti je ovo dugorocna
zabava prebacivanja, po Plavom Oglasniku imas gomilu takvih modela koji traze nove vlasnike debelo ispod 1000kn, sve zbog pomame za DVD-om U tom slucaju provjeri da SIGURNO ima TBC bas kao opciju! (dedicirani potic ili dva)

Mnogi proizvodjaci kartica uopce ne obracaju paznju na ovaj problem a svi deklarativno u promo obecanju upravo mame sa
opcijom prebacivanja starih materijala na PC

JVC recimo ima kartice (cca. 700kn) koje imaju ugradjenu TBC korekciju + software za detalno podesavanje sto je vise nego korektno.

3) Konkretno

Ovisno o financijama izaberi opciju koja ti je naj povoljnija.

Postoje i male kutije , poput kutije cigareta za manje od 50$ (Tenlab) sa kojima mozes isto super obaviti posao.

Svijet i Net su dovoljno veliki, pa sam gotovo siguran da je neka pametna glava napravila neki umniji software koji je u stanju "kultivirati" i stabilizirati signal bas u maniri TBC (kolko je moguce)

Kako vise vjerujem hardware-u nisam bas pratio tu sferu, no mozda Costa ili neko drugi zna za neki soft TBC program?

Toliko za sad.

Edit > Kako izgledaju manje i srednje TBC kutije : , ,

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 04.04.2005. u 21:48.
Visage je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 18.04.2005., 06:57   #3
eknez
Salesman

eknez's Avatar

Evo skinuo sam (kopiju kazete) na hdd i sada imam:
18.7 Gb, 720*576, Morgan Multimedia M-JPEG codec.

E sada kako to najjednostavnije prebaciti na dvd medije i gledati na linijskoj komponeti?

Hvala...
eknez je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2005., 19:44   #4
miato
(°_°)

miato's Avatar

super, kad si uspio nakon 2 tjedna prebacit na komp, sad si na konju

probaj sa tmpg-encom prebacit u dvd format i onda zaprzit nerom ili sl.

Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW
miato je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2005., 23:28   #5
Zond
Rabotnik
Moj komp

Datum registracije: Feb 2003
Jao Tmpgenc, hoces da covjek gleda kako mu zivot prolazi a encoding bude na kakvih 23%. Tmpgenc je neisplativ jer je ocajno spor (u usporedbi sa CCE encoderom). Toplo preporucam potonji!
Zond je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2005., 19:39   #6
miato
(°_°)

miato's Avatar

ma kad ti radi enkodiranje 4sata, svejedno je sad par minuta razlike

ionak uvijek ostavim da se vrti prek noci, a ujutro je gotovo. sad kolko radi, nemam pojma

Staro 20.04.2005., 01:04   #7
Zond
Rabotnik
Moj komp

Datum registracije: Feb 2003
4 sata, to je nes kratko. Pazi meni se obradjivalo kakvih 40ak sati capture filma Big Blue postprocesiran sa 4 avisynth filtra u mpeg2, 3 pass. Nikad docekat kraj
Zond je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2005., 20:56   #8
miato
(°_°)

miato's Avatar

ma to sam bezveze lupio vrijeme. neznam ni kolko je trajao filmic kojeg sam kodirao

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno