|
![]() |
#2 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Da, pogotovo ako povećaš napon. Iz OC bible ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium moderator
|
Ali svejedno skraćuje vijek trajanja ![]() Kao što u samoj OC bibliji kaže, ako mijenjaš komponente svakih 6 mjeseci, uopće se ne trebaš brinuti ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Pečurka
Datum registracije: Oct 2003
|
Ček, a kak onda s onim primjercima procova koji imaju jezgre koje bi u biti i trebali biti modeli koji rade na većim frekvencijama? Koliko znam, bilo je nekoliko serija kod AMD-a da su bolje jezgre stavljali na manje rankirane procesore zbog manjka istih na tržištu. Kak onda kod njih ide? Oće reći da jači procovi iz iste serije imaju manji vijek trajanja?
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
"...prosječan čip ima prosječan životni vijek od 100.000 sati. U godini ima oko 8.760 sati. što znači da se od prosječnog procesora očekuje da radi neprekidno nekih 11,5 godina..." tako da nema brige....hehe |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Tvoje pitanje je zapravo na mjestu, jer po toj logici takvi procevi imaju jos duzi zivotni vijek jer rade na nizem taktu i naponu od onog na kojem mogu. Suprotno tome oni "nabrijaniji" imaju kraci. Kad mi tim brendanim dignemo malo napon i frekvu zapravo im u neku ruku izjednacavamo zivotni vijek sa njihovom serijom. Dizanjem frekve a posebno napona se naravno skracuje vijek, prvenstveno zbog grijanja. Al' poanta je u tome da jako rijetko procesor (a i ostale komponente) umre prirodnom smrcu, puno prije ga korisnik zamijeni i toga su proizvodjaci itekako svjesni.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Hehe, ovo je fakat humor ![]() Citiraj:
__________________ |
![]() |
#14 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ima, ali u puno manjoj mjeri nego napon... Barem tak ja mislim ![]() Cujte, sve se trosi, sad dal ce prije ili kasnije krepat, to je pitanje... Meni je jedna proc prdnuo nakon samo 15 min (a da se nisam niti pokusao igrat sa njime, umro je za intstalacije windowsa). Jedan barton radil 2 godine na 1.8V i dan danas radi... Kad ce krepat, niko nezna..
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Pidržavam kaj je Vucko reko! Gledaj veća je šansa da ćeš naletit na neispravan proc koji će riknut odma nego da će ti se razletit zbog povišenog takta i napona. Također se znaju neke granice u povećanju radnog napona procesora...ali kao što je već navedeno da mu i skrati vijek trajanja na pola još uvijek bi bio u stanju raditi preko 5g! A sad ti meni reci koliko ljudi ima proc više od 5 godina? Pogotovo danas kad svakih 6mj i manje izlaze nove platforme. Ja sam Celera900 imao 4g, zatim sam u slijedećih 3g izmjenio 2500+ Barton i 2500+ Mobilac (Desktop je bio OC-an na 2,4GHz preko 3g i još uvijek radi) a mobilca sam imao oko 6mj pa sam onda prešao na s939.... Što se tiće dizanja ferkvi bez podizanja napona tu je ''štetnost'' jako mala!
![]() |
#17 | |
Premium moderator
|
![]() Citiraj:
![]()
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Nisam primjetio da je netko spomenuo grijanje. Ako je procesoru blago dignut napon npr. 5%, takt za npr. 20-30%, i ako je kvalitetno hladjen, npr. sa BT ili ST, bolje ce trajati nego na def. frekvi i naponu hladjen stock coolerom. IMO |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium moderator
|
Citiraj:
![]()
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Ma svi pocnu sa kvalitetom i onda potraje neko vrijeme dok ne okrenu plocu i pocnu stedit na svemu..ista stvar kao i sa autima i tehnikom opcenito..pogledaj ova danasnja kola sta se daju za male ljude pa upres ga prston i vec se iskrivija...aj tako upri stojadina i pezejca pa ces vidit ko je jaci na prstu! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Moderator
|
Citiraj:
Heh to ti nije zbog ''kvalitete'' već nečeg što se zove nalet na pješaka. Ranije toga nije bilo u zakonu niti se takav test provodio po ADAC-u a sada je! No i danas se dosta njih ne pridržava toga...tipa bull barovi su inače u EU zabranjeni i auti s takvim dodacima nebi smijeli proć tehnički ali prolaze, također Jaguar za EU tržište ne smije imat na haubi onu svoju lijepu mačku (jaguara) već samo amblem : baad : ....dakako zbog sigurnosti pješaka...no ovo je TEŠKI OT pa ću ja lijepo stat ![]() No istina je da će npr Golf ''jedinica'' nadživjet ''peticu''...
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
E,sad, hladjenje tu igra veeliku ulogu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
Istina da igra veliku ulogu....ali varaju se oni koji misle ''imam dobro hlađenje pa ću nabit napon sky high'' Jedan tip mi je bio uletio sa pričom kako proc neće prdnut ako se ne pregrije....je moš mislit....reci to onima koji su spalili proc dok je bio ispod nule! Tako da ima ulogu ali kao što sam rekao nije neka velika mjera sigurnosti, jer wafer se zagrije puno brže nego što se toplina da prenijet na cooler i oslobodit se u okolinu!
![]() |
#25 |
EMP moderator
|
Proc izgori bez obzira na temperaturu jer ti sitni vodiči jednostavno ne mogu podnijet toliku struku koja bi tekla kroz njih u slučaju prevelikog povećanja napona.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
kad smo već kod spaljivanja proca, može li se nekako smuljat da se spaljeni proc koji je bio oc-an odnese u servis i da se prizna garancija? ili se to ne može?
![]() |
#28 | |
-------
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ako nema vani na procu nis crnega, nemreju ti nikak dokazat da si ga OC-al... Ne moras se pravit glup, al bome nemoj dat ni da te preveslaju...
![]() |
#30 |
Moderator
|
mogu vidit dal si dizao napon ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |