|
![]() |
#571 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Za koji dan idem na ubrzani tečaj, pa ću moć reć da sam skuhao rundu ![]() Znam da me čeka puno pokušaja i pogrešaka dok ne dobijem što hoću, ali kad već krećem, da znam otkud nabaviti stvari koje bi mi mogle zatrebati.
![]() |
#572 |
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Datum registracije: Apr 2010
|
Ako se ne varam bio je i amdejac jednom napisao tutorijal u nekoj temi tu u svaštari. Sam što ja to više ne mogu nać ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#574 |
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Datum registracije: Apr 2010
|
Ja sam baš pokušavao naći taj post jer je čovjek fino lijepo napisao tutorijal na dugačko i široko, a ja htio isprobati barem ![]() nadam se da će vidjeti ovo pa pronaći taj post ili ponovno napisati ![]()
![]() |
![]() |
#575 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Pa pogledaj ispod mog posta. ![]() "Kuhanje piva kod kuće by Amdejac" Boldano crveno. @1v@n Da bi kuhao trapist treba ti puno kuhanja. Skoro svi smo počeli s kuhanjem sa Back Extraktom. To je početak da se shvati sistem proizvodnje. A kasnije smo krenuli sa ječmenim sladom. Trenutno imaš za kupiti sve kod nas u Zagrebu. http://www.beershop.hr/ Imaš 18 vrsta slada (i pšeničnog) + prženi ječam. Imaju mlin i odmah ti smelju. Bez mlina nećeš kuhat ništa. Preko 20 vrsta hmelja i 8 vrsta kvasca. S tim izborom možeš stvarno napraviti pivo kakvo želiš. Ostale stvari koje će ti trebat kupuješ u Pevec, Bauhaus, apoteke, poljoapoteke, DM i slično. Ebay je nepotreban osim za možda uzet jeftinu malu vagu ili kakav termometar.
![]() |
#576 |
The mighty pirate
|
Hvala na info, link sad ide u bookmarkse, pa kad krenem, dobro će doći. Trapiste planiram dugoročno, nakon što pohvatam proces izrade, napravim par početničkih rundi i svi prežive ![]() Ono što me još zanima je kolika je gnjavaža za napraviti bezglutensku pivu? Taman sam curu naučio da uživa u pivi i onda je skužila da joj gluten u hrani smeta, pa sad moram piti sam ![]()
![]() |
#577 |
Moderator
|
U pivu je izrazito mala količina glutena zato jer se pivo ne dobiva od ječma nego od ječmenog slada. Znači enzimi prerade preko 70% škroba u šećer. Nakon varenja (vađenja šećera kuhanjem) ostaje samo slatka voda, ostatak krutih tvari se baca. Kad krene vrenje, kvasci prerađuju šećer u alkohol i co2, a krute stvari poput glutena, škroba, hmelja koji je još ostalo u tekućini padaju na dno. NAkon dva pretakanja ostat će jako malo krutih stvari u pivu. Pivo više neće biti mutno nego bistro. Da bi smanjio gluten probaj koristiti više kukuruza koji ne sadržava gluten (nek pije žuju ![]()
Zadnje izmijenjeno od: Amdejac. 27.01.2015. u 12:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Moderator
|
![]() |
#580 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
![]() Voli Kriek, pa mi se sve čini da ću i to morat naučiti raditi ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#581 | |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Zaboravil je napomenuti da se ostatak od kuhanja u pravilu daje susjedu koji ima pajceka i onda se za Dan republike dobi komad krmića. Tak je barem bilo u mom slučaju. ![]() Usput, jaaako je teško kopirati poznate brendove piva jer su recepti tajna a one koje možeš naći na netu su samo približno točni. Preporučujem ti kuhanje u vreći ( brew in bag ) jer ćeš imati manje zayebancije kod cijeđenja.
![]() |
![]() |
#584 |
driver
|
![]() |
#586 |
*
Datum registracije: Oct 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Jedan od kooperanata me krajem prošle godine odveo u Bujsku pivovaru gdje proizvode pivo San Servolo. Proizvode 3 vrste piva - svijetlo, crno i crveno, a koriste samo 4 sastojka - hmelj, vodu, kvasac i ječam. Hmelj nabavljaju u obliku briketa, a boja pive ovisi o stupnju prženja ječma. Tamo koriste talijansku robu. Čini mi se da su rekli da im je kapacitet oko 50.000L godišnje (ili možda mjesečno). U sklopu pivovare je i restoran u kojem nude razna jela od kojih neka imaju i pive u sebi (npr. juhe).
![]() |
#590 |
driver
|
![]() |
#591 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() Nisam gledal cijene jer sam bio uzeo 50 kg i dobro uskladištio. Zadnje sam plaćao oko 5 kg kilu, a ovo je sad pljačka.
![]() |
![]() |
#592 |
The mighty pirate
|
Pitanje...mogu li koristiti prozirne boce za završnu fazu, a i daljnje skladištenje. Imam nešto tamnih swing top starih boca, ali Ikea ima nove prozirne za 7.5 kn i još imaju i rezervne gume za kupiti. Gledao sam rabljene i za nešto manje novaca dolaze u praktički katastrofalnom stanju s čikovima i žvakama u sebi...pa ti čisti. Stajalo bi sve u podrumu, gdje sunce ne može ni prismrditi.
![]() |
#593 | |
driver
|
Citiraj:
![]() Bocu netom popijenog piva dobro isplahni, skini etiketu i složi u gajbe naopako. Prije priminga samo dobro isperi toplom vodom.
![]() |
![]() |
#594 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Pio jucer Ožujsko rezano, 40% crni Tomo i 60% žuja, jedva sam ju popio :/ Inace Tomu obožavam, a žuju mogu popiti, kombinacija je meni teško pala. I prije par dana pio karlovačko royal, jako fina piva, mislim da sam se zaljubio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Zadnje izmijenjeno od: NTN. 07.03.2015. u 00:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#596 | ||
Moderator
|
Citiraj:
Citiraj:
Istina imaju i ostalu robu. Ali ja bih se držao provjerenog dobavljača: http://www.svezapivo.hr http://www.beershop.hr
![]() |
![]() |
#597 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
... Zadnje izmijenjeno od: NTN. 07.03.2015. u 00:08. Razlog: . |
![]() |
![]() |
![]() |
#598 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() Kaj se mene tiče mogel si biti i na okopavanju hmelja. ![]()
![]() |
![]() |
#599 |
Fresh Juice
|
Piva od tartufa ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#600 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
evo ovo su cijene iz 2010 1. Pilzen 2 RS - kg - 7,59 kn 2. Pale ale - kg - 8,44 kn 3. Munich 25 - kg - 8,58 kn 4. Melanoidin 40 - kg - 8,86 kn 5. Amber 45 - kg - 8,86 kn 6. Cara 50 - 11,11 kn 7. Melanoidin 80 - kg - 9,00 kn 8. Aroma 100 - kg - 9,14 kn 9. Castle Crystal - kg - 9,42 kn 10. Coffe light 250 - kg - 10,69 kn 11. Biscuit 50 - kg - 11,67 kn 12. Wheat malt-froment - kg - 8,72 kn 13. Chocolate - kg - 11 ,95 kn 14. Black - kg - 12,24 kn |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|