|
![]() |
#1 |
Guest
|
Mac OS na PC koji ima vec dualboot - GRUB
Pozdrav ![]() Potrudio sam se napisati sto deskriptivniji naslov ![]() Naime, imam dualboot doma. Windowse i Ubuntu. Boot manager je GRUB. Sad, ja bih htio dodati gore Mac OS, sada, da li ima nesto na sto bi trebao pripaziti da mi se sve ne zezne ukratko? Pitam posto nisam nikada instalirao Mac OS na PC, pa neznam za neke stvari koje su mozda opca znanost za druge korisnike. Platforma mi je NX 6125 laptop sa Sempronom (znaci nije 64bit). Pa ako sam nesto mogao ukratko naci na forumu, a nisam naletio na to. Slobodno mi kazite da se gonim i da potrazim dalje (iako nisam nasel) ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Da bootas mac na pc-u na najlaksi nacin imas 2 nacina : 1. preko chainloadera 2.preko extended fdiska 1. Chainloader 1.da bi chainloader uopce radio mac mora biti instaliran na disk na kojem nema instalirani niti jedan os 2.prilikom instalacije preko disk utilityja formatiraj particiju u HFSJ (HFS+,HFS Journaled) i na nju instaliraj mac 3.prije instalacije zapisi (vidi u macovom disk utilitju) za svaki os na kojem je disku i particiji instaliran (brojke) 4.poslje instalacije bootaj opet s macovog dvd-a i pritisni F8 i izvrsi komandu "-s" 5.Zatim izvrsi sljedece komande : a) fdisk -e /dev/rdisk* (*=broj diska na kojem je instalirana vista/xp prema informacijama iz macovog utility diska) b) flag * (*=broj particije na kojoj je vista/xp) c) quit d) reboot 6. izvadi dvd od maca i trebao bi automatski bootati u vistu/xp (ako dodje do greske izvrsi popravak preko dvd-a od viste/xp-a) 7.pronadji na macovom cd-u preko searcha file "chain0" i kopiraj ga na c:\ (predpostavljam da su ti windowsi na c) 8. otvori cmd 9. izvrsi sljedece komande: a) bcdedit /copy {current} /d “ime paticije na kojoj je mac” b) bcdedit /enum active c) bcdedit /set {GUID} PATH \chain0 (GUID dobijes preko komande pod b) 10. restartas i imas na ponudi bootanje u mac (ako izbaci gresku i pocinje odbrojavati pritisni F8 i selektiraj macovu particiju) 11. ako dobijes cainbooting error znaci da si pogrjesio u postupku ili jednostavno nemas srece jer ova metoda često voli neraditi kako treba ogranicavam se od svake stete nastale koristenjem ovog vodica, sve radis na vlastitu odgovornost Zadnje izmijenjeno od: Hazzard. 12.06.2008. u 01:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guest
|
Citiraj:
A dobro, moze lock, budem se naprzio CD-a svakakvih sa snimanjem particija, pa sakrivanjem istih, pa instaliranja, pa otkrivanja, pa sredjivanja dualboot ili triple boota. Pozz |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
2. preko extended fdiska 1.sad mozes instalirati mac na isti disk na kojem su win na drugu particiju 2.skin hiren's boot cd i zaprzi ga 3.instaliraj mac na HFSJ particiju...itd.. 4.kad je instalacija gotova bootaj preko hiren's boot cd-a 5.udji u ekstended fdisk oznaci particiju widowsa aktivnom i restartaj 6. sad bi trebao dobiti nesto poput HPS+ Partition Error, uzrok tome jer jer se promjenio id macove paricije kad si onu od windowsa oznacio kao aktivnom 7.bootaj opet s hiren's cd-a i uđi u extended fdisk 8.promjeni ID macove particije u AF 9.Instaliraj bootmanager i podesi da se boota 1.Win, 2.Mac 10. I imas lijepi dualboot meni p.s. probaj preko fdiska ugurati i ubuntu pa da imas tripleboot, kako ce takav tripleboot radit ne znam jer nisam nikad probao (ps. vodi racuna da je macova particija oznacena kao AF to macu znaci da je particija aktivna i bootabilna) javi a si uspio...i sretno vjerujem da ima jos nacina, evo ja znam za samo ova 2 Zadnje izmijenjeno od: Hazzard. 12.06.2008. u 01:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guest
|
Thanks, cim dodje OS, probam, pa javim. |
![]() |
|
|
Oglas
|