Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.04.2005., 08:30   #1
J@nos_Herc
Premium

J@nos_Herc's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
iskustva sa pojačalima!

Kupujem pojačalo, a nemam bas nikakva iskustva s njima. Nasao sam u jedno vrlo povoljno (bar mi se tako cini) Tehnich-ovo 4x100W+4 zvučnika JVC po 100W. I to sve za 1000kn.
Tip je u ZG-u pa je rekao da dodjem vidjeti i cuti pa da onda uzmem ak mi se svide...a je nemam blage!
Na sto najvise treba paziti pri kupnji?
HVALA
J@nos_Herc je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2005., 11:56   #2
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
mozes tu pogledat ,ali za 1000kn sigurno neces nac vise, to je skroz ok cijena za polovni receiver sa zvucnicima, za kompjuter super
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.04.2005., 12:03   #3
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Re: iskustva sa pojačalima!

Citiraj:
Originally posted by hercvu
Kupujem pojačalo, a nemam bas nikakva iskustva s njima. Nasao sam u jedno vrlo povoljno (bar mi se tako cini) Tehnich-ovo 4x100W+4 zvučnika JVC po 100W. I to sve za 1000kn.
Tip je u ZG-u pa je rekao da dodjem vidjeti i cuti pa da onda uzmem ak mi se svide...a je nemam blage!
Na sto najvise treba paziti pri kupnji?
HVALA
Tako se audio oprema i kupuje, bez obzira radilo se o consumers pojacalu ili cjevnim perverzijama od 100k$.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2005., 14:04   #4
J@nos_Herc
Premium

J@nos_Herc's Avatar

Nisam pitao da li je cijena ok, vec na sto da pazim pri kupnji. Npr. dok dodjem kod tog tipa sta da pogledam na pojacalu i zvucnicima? dok se kupuje mob...pogleda se najprije "izvana" kak je uscuvan, rade li mu sve tipke, kakav mu je display, malo se prošvrlja po izborniku, sproba nekoga nazvati s njega... a što da pogledam kod pojačala???
Staro 10.04.2005., 14:28   #5
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
pa najbitnije je da pojacava, jel?? pa cuj, najbolje da ga isprobas... sve se svodi na subjektivni dojam... skoro sve...
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2005., 14:28   #6
ßellerophon
Sannin

ßellerophon's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
ima li daljinski, jel on radi, kakvi su botuni na uredaju, jel ispadaju, kakve ima sve konektore i u kakvom su oni stanju da nisu rasklimani, upalis isprobas razlicite vrste muzike od klasike do dance , cujes li kakve sumove , pogledaj membrane na zvucnicima jesu li cijele i kakvi su tamo konektori
Staro 10.04.2005., 14:37   #7
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Datum registracije: May 2003
Prvo kaj odlazi na pojacalima, fala bogu na mojoj yamahi je jos ko novi

su potenciometri i sklopke

Udje prasina ili se izulizu, i kod losijih potenciometara, tak mi je bilo na sanyu starom, jednostavno susti kad pojacavas, il u gorjim situacijama cak i prekida.

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

Zadnje izmijenjeno od: BrunoZG. 10.04.2005. u 17:11.
BrunoZG je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2005., 17:04   #8
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Re: iskustva sa pojačalima!

Citiraj:
Originally posted by hercvu Kupujem pojačalo, a nemam bas nikakva iskustva s njima. Nasao sam u jedno vrlo povoljno (bar mi se tako cini) Tehnich-ovo 4x100W+4 zvučnika JVC po 100W. I to sve za 1000kn. Tip je u ZG-u pa je rekao da dodjem vidjeti i cuti pa da onda uzmem ak mi se svide...a je nemam blage! Na sto najvise treba paziti pri kupnji? HVALA

Ovisno o tvome uhu i iskustvu slusanja, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti paznju.

Ovisi o tome koliko ce taj prodavac biti zeljan dopustiti tvoju provjeru, prodavac koga to previse zamara ili prodaje robu kao krumpire ili nesto skriva.

No barem ponesi slusalice (kvalitetnije po mogucnosti) i provjeri svaki ulaz. Tuner,Line,Tape,CD ...

Prvo bez komponenti ukljucenih pa onda svaku na dati ulaz
Kakvi su prelazi dok prebacujes ja jednog na drugi? Dal je samo rezidentni šum ili se cuje izoblicenje kod veceg i krajnjeg okretanja potenciometra?

Nekakav na-brzaka-test >

Za linearnost i brzinu za provjeru pojacala naj nemilosrdniji je zvuk akusticnog klavira. Pusti na CD zvuk klavira pojacaj sto vise na slusalice i obrati kakva je reprodukcija kod naglih dinamickih ataka, isto naravno obrati paznju i sa zvucnicima kao ogledalo pojacala ali i samim reproduktorima buduci da spominjes kako i
njih kupujes.

Staro pojacalo (dotrajali ili pregrijani tranzistori) ce neminovno otici u neku vrstu clip-a koje ce se manifestirati na razne nacine tipa....pucketanja na trenutke distorziranje ili jednostavno vise neko jasno uputiti da ima problema (nagle promjene).

Mnogi vlasnici zakrce pojacala, nabacivanjem komponenti direktno na samo pojacalo a pocesto zbog neadekvatnog hladjenja stradaju tranzistori. Samo to ne mora biti vidni kvar vec bas sto ameri kazu : Walking Wounded ili slobodno prevedeno > Hodajuci Ranjenik

Postoje egzatni nacini provjere, no sumnjam da mislis nositi metar pa provjeravati svaki ulaz i izlaz, pa ce ti ovo biti dosta.

Uglavnom samo klavir (cisti) i akusticni instrumenti posebno zicani su najbolji pomagaci da se (na brzinu) ukazu potencijalni problemi.

Kod nas se nazalost stvaraju "zasticene prodajne vrste" po oglasima pa se krece od pretpostavke da zbog same integracije receiver kao CRO Jednorog nikad ne smije biti ispod 500kn. Sve ispod je strogo zabranjeno.

Doduse kad ima ljudi koji po oglasima prodaju i po kilama (Sony pojacalo 25kg...itd) nije za cuditi. Dal je 1000kn puno ili malo?
Za vise od 100 Jureka u DE kupujes i do 3 komponente a o polovnim zvucnicima necu ni pricati. Kako su kod nas Receiver-i magicna skupina, mogao bi proci i gore. ipak probaj spustiti za 100-150kn dole, neka te ne fasciniraju 4 kutije, pa ako prođe,
prođe.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2005., 22:40   #9
J@nos_Herc
Premium

J@nos_Herc's Avatar

e....kolega, PUUUNO HVALA na trudu...nadam se da ce mi pomoci. Javim kad nabavim
Jos jednom...HVALA
Staro 11.04.2005., 22:50   #10
:))
Premium

Datum registracije: Sep 2003
pitanje u vezi akustike za komp...
ovo je nekako srodno pa da ne otvaram novu temu, postat cu ovdje, ako se modu nesvidja nek izbrise...

planiram kupnju novih zvucnika. e sad dali se vise isplati kupit pojacalo (liniju u komponentama) od 8ohma i dva zvucnika od nekih 300rmsa (dva zajedno) isto na 8 ohma i to spojit sa kompom

ili

da uzmem neki komplet od pet satelita sa subom i pojacalom od isto tako 300rmsa (ali da sub bude oko 100 rmsa)?

sta je ispalativije? korisnije? dali je prevelika razlika kvalitete zvuka?? sta je bolje? (nemam potrebe za tunerom cdom kucnim kinom...)
:)) je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.04.2005., 00:57   #11
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by ) pitanje u vezi akustike za komp... ovo je nekako srodno pa da ne otvaram novu temu, postat cu ovdje, ako se modu nesvidja nek izbrise... planiram kupnju novih zvucnika. e sad dali se vise isplati kupit pojacalo (liniju u komponentama) od 8ohma i dva zvucnika od nekih 300rmsa (dva zajedno) isto na 8 ohma i to spojit sa kompom
ili da uzmem neki komplet od pet satelita sa subom i pojacalom od isto tako 300rmsa (ali da sub bude oko 100 rmsa)? sta je ispalativije? korisnije? dali je prevelika razlika kvalitete zvuka?? sta je bolje? (nemam potrebe za tunerom cdom kucnim kinom...)
Pa ako ce ti glavni izvor reprodukcije biti PC onda zali boze para za komponente

Radije komponente, pa nek PC bude tek gostujuca LINE IN komponenta koju ces slusati dok recimo stavljas novi firmware u DOS-u. Ako je ikako moguce nemoj prvi audio sistem nikad graditi na PC-u.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2005., 09:53   #12
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Ako se bira između 5.1 PC zvučnika ili pravog hi-fi sustava, onda svakako ovo drugo, pa čak i ako ti je primarni izvor glazba sa PC-a.

Ipak, PC izvor zaista sucks, čak i ako imaš bolju (od široko komercijalnih) karticu! Upravo sam sve MP3-ce prebacio na Audio CD-ove, i razlika je enormna, bez obzira na MP3 kao izvor.

BTW - Watti nisu bitni. Bitno je da je hi-fi a ne PC oprema.

BTW 2 - možda bude financijski problematičnije ako si zacrtao da ti hi-fi sustav sa pojačalom i zvučnicima daje ukupno 300W pri 8 Ohma

Ne treba ti više od 60W sa solidnijim pojačalom. Ja bez problema furam kanadske Dahlquiste (87 dB osjetljivost, max snaga 150W, 8 Ohm) sa entry level Sony pojačalom sa 60W po kanalu.
Jango Fett je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2005., 11:07   #13
choby
Premium

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett

Ipak, PC izvor zaista sucks, čak i ako imaš bolju (od široko komercijalnih) karticu! Upravo sam sve MP3-ce prebacio na Audio CD-ove, i razlika je enormna, bez obzira na MP3 kao izvor.
daj mi samo spomeni koju karticu si koristio i koji izlaz, analogni ili digitalni? naime, ja sam sa jednim frendom-freekom za glazbu posložio onkyo receiver na tannoy mx3 zvučnike, kabel je van den hul, i usporedio kao izvor njegov cd-player (ne sjećam se više firme) i digitalni izlaz terratec-ove sky kartice sa mp3-cama na iznad 192kbps-a...mi razliku u mojoj dnevnoj sobi nismo mogli razaznati niti uz volume na 70% glasnoće gdje više nismo uspjevali normalno razgovarati jedan do drugoga, a malo dijete mi se rasplakalo od straha...usporedba je bila sa bachom, wagnerom, neki koncert violina, jazzom, u2, nirvana, dire straits, neka akustika na harfi...dakle više manje sve osim cajki

kad smo spojili analogno - zakurac, basovi ispijeni, srednjetonci zagušeni...ne valja

da napomenem da nije korišten ASIO za digitalu jer mi se to nije u tom trenutku dalo poštelavat

tako da digitala sa PC-a ne posustaje puno previše za komponentama, samo treba odvagnut koliko ti je uho osjetljivo, kakva ti je akustika sobe, kako se pojačalo i zvučnici slažu...samo nemoj da ti netko proda priču kako ti trebaju zlatni interkonekti između komponenti od par stotina kuna
choby je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2005., 11:27   #14
Premium

ok znaci komponente...
do jaja...komp tako los hm...

jel bi onda pomogla jos neka komponenta cd/mp3/wma??

ili jos bolje dali bi mogao spojit dvd (pioneer xv s-100dv) sa pojacalom?? pa da preko dvda mogu slusat isto cd mp3ce...mislim ubacim cd u dvd i picim zvuk preko tog drugog pojacala i zvucnika?? kako bi se to slagalo s tim da su mi zvucnici na dvdu 6ohma?? mislim dali bi se mogla spojit ta dva pojacala??
Staro 12.04.2005., 12:39   #15
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by choby
daj mi samo spomeni koju karticu si koristio i koji izlaz, analogni ili digitalni? naime, ja sam sa jednim frendom-freekom za glazbu posložio onkyo receiver na tannoy mx3 zvučnike, kabel je van den hul, i usporedio kao izvor njegov cd-player (ne sjećam se više firme) i digitalni izlaz terratec-ove sky kartice sa mp3-cama na iznad 192kbps-a...mi razliku u mojoj dnevnoj sobi nismo mogli razaznati niti uz volume na 70% glasnoće gdje više nismo uspjevali normalno razgovarati jedan do drugoga, a malo dijete mi se rasplakalo od straha...usporedba je bila sa bachom, wagnerom, neki koncert violina, jazzom, u2, nirvana, dire straits, neka akustika na harfi...dakle više manje sve osim cajki

kad smo spojili analogno - zakurac, basovi ispijeni, srednjetonci zagušeni...ne valja

da napomenem da nije korišten ASIO za digitalu jer mi se to nije u tom trenutku dalo poštelavat

tako da digitala sa PC-a ne posustaje puno previše za komponentama, samo treba odvagnut koliko ti je uho osjetljivo, kakva ti je akustika sobe, kako se pojačalo i zvučnici slažu...samo nemoj da ti netko proda priču kako ti trebaju zlatni interkonekti između komponenti od par stotina kuna

Prije ovog hi-fi-ja imao sam Cambridge MegaWorks 2.1 koji na sebi maju digitalni S/PDIF ulaz.
SPDIF kabel (mono RCA) kojeg sam koristio bio je isporučen sa zvučnicima.
Analogni kabel za analognu konekciju bio je Profigold (130 kn, 1.5 metara).
Zvučna kartica je CL Audigy 2 NX, eksterna.
Nisam osjetio ama baš nikavu razliku između digitalnog i analognog signala, no to pripisujem samim zvučnicima, koji nisu bili na toj razini da su u stanju predočiti razliku.

Na hi-fi opremi nažalost ne mogu spojiti digitalno, jer stereo pojačala nemaju DAC-ove, ali sam se preko analognog spoja uvjerio da je zvuk bitno lošiji. Kao referenca poslužio mi je moj CD player (Sony XE700 QS, kablovi su Profigold od 150 kn, 1 m). Zvuk je sa analognog PC-a bez dinamike, niže glasnoće signala i prilično plošan i nezanimljiv.

No trebam napomenuti da si ti očito krivo shvatio međusobne odnose.
Inače, analogna konekcija se preporuča više od digitalne, jer se radi o tome da digitalija ima neke nezaobilazne mane koje je teško riješiti za male novce kao što je PC oprema.
Tebi je zvuk sa digitalnog signala zvučao bolje isključivo iz tog razloga što ONKYO reciever ima naravno ugrađeni bolji DAC pretvarač. Kada zvučnu karticu spajaš analogno, onda se koristi tehnološki inferiorniji DAC pretvarač na njoj, no to ne znači da je digitalija bolja od analogije općenito.
Ako usporedimo zvuk sa ONKYO recievera preko digitalne konekcija i mog Sony CD-playera preko analogne, moj Sony će bolje zvučati, jer se radi o još boljem DAC-u. Ipak, ni moj DAC nije dobar kao mnogi, koji su ujedno i skuplji. Za DAC-ove audiofili izdvajaju prava bogatstva, da bi se koliko-toliko približili digitalnim zvukom CD-a nekom analognom zvuku starog vrhunskog gramofona.

Dakle, sve ti je u DAC-u. Ali da bi dobio zvuk digitalije koji je dobar kao i zvuk analogije, moraš izdvojiti cijelo bogatstvo.

Nisam pretjerano bolesnik u audifiliji (što se vidi iz mog skromnog sustava), ali sam čuo mnogo toga i znam prepoznati razlike.
Kablovi, pojačala, playeri - sve to ima utjecaja. Svatko za sebe treva odrediti nakon koje granice mu više ne treba ili će nastaviti u svojoj proždrljivosti... ja sam sa svojim jeftinim sustavom dostigao zvuk koji želim i ne namjervam ići dalje. Drugi bi išli dalje sve dok se može ići dalje...
Staro 12.04.2005., 12:56   #16
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by )
ok znaci komponente...
do jaja...komp tako los hm...

jel bi onda pomogla jos neka komponenta cd/mp3/wma??

ili jos bolje dali bi mogao spojit dvd (pioneer xv s-100dv) sa pojacalom?? pa da preko dvda mogu slusat isto cd mp3ce...mislim ubacim cd u dvd i picim zvuk preko tog drugog pojacala i zvucnika?? kako bi se to slagalo s tim da su mi zvucnici na dvdu 6ohma?? mislim dali bi se mogla spojit ta dva pojacala??

Nažalost, ne možeš spojiti svoj DVD reciever sa pojačalom, jer je to uređaj koji ima već ugrađeno svoje pojačalo. Ako povežeš ta dva uređaja žicom, spalit ćeš sve i izazvati kratki spoj vjerojatno na oba uređaja!

Taj DVD player bi mogao spojit da on ima pre-out, dakle samo izlaz za signal, ne izlaze pod naponom kakve on ima.

Koliko primjećujem, taj DVD ima audio izlaz koji služi za video (onaj VIDEO OUT, R i L) (za snimanje), pa pokušaj s tim. Ako ne ide onda ne ide.

Inače, svaki DVD player možeš bez problema spojiti i svirati glazbu i filmove na svakom stereo sustavu (jedino što nije surround), ali tvoj je iznimka jer je to hibrid pojačala, recievera i DVD playera. Nažalost.
Staro 12.04.2005., 22:46   #17
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Originally posted by )
ovo je nekako srodno pa da ne otvaram novu temu, postat cu ovdje, ako se modu nesvidja nek izbrise...

planiram kupnju novih zvucnika. e sad dali se vise isplati kupit pojacalo (liniju u komponentama) od 8ohma i dva zvucnika od nekih 300rmsa (dva zajedno) isto na 8 ohma i to spojit sa kompom

ili

da uzmem neki komplet od pet satelita sa subom i pojacalom od isto tako 300rmsa (ali da sub bude oko 100 rmsa)?

sta je ispalativije? korisnije? dali je prevelika razlika kvalitete zvuka?? sta je bolje? (nemam potrebe za tunerom cdom kucnim kinom...)
vidim da ti još imaš tu puno nerazjašnjenih pojmova pa samo da te uputim na svoje skromne članke koji će ti biti koliko-toliko dobar start point:

http://www.hardwarebase.net/?akcija=clanak&id=12
http://www.hardwarebase.net/?akcija=clanak&id=13

jango čekam komentare

inače trebalo je i 3. dio bit, ali vrijeme i nedostatak istog je reklo svoje.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2005., 00:35   #18
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by syss
vidim da ti još imaš tu puno nerazjašnjenih pojmova pa samo da te uputim na svoje skromne članke koji će ti biti koliko-toliko dobar start point:

jango čekam komentare

inače trebalo je i 3. dio bit, ali vrijeme i nedostatak istog je reklo svoje.
Malo sam proskenirao... sasvim je OK, i cijenim to što netko radi paralele između PC i Hi-Fi svijeta (neki neće ni prismrditi PC-u)

ja smatram da PC ima potencijal biti jako kvalitetan audio mediji. Ne kažem da će biti na razini pravog hi-fi-ja, ali mogao bi biti vrlo solidan. Smatram također da nas to čeka u bližoj budućnosti. Ipak možemo posvjedočiti o ekspanzivnom napretku računalne multimedije u zadnjih nekoliko godina.

Mogao bi ti još pisati nešto o Media Center PC-evima - tema koja sve više zanima konzumersko tržište... ljude je potrebno informirati o svim zamkama i prednostima...
Staro 13.04.2005., 11:28   #19
Premium

Citiraj:

svaka cast tebi na trudu, ali te pojmove sam vec znao

a sta u mom postu nije razjašeno? bubnio sam cifru od 300rmsa jer znam kako mi je u autu, a komp spojen sa pojacalom imam i sad (mislim imao sam) samo me zanimalo (nisam znao) sta je bolje i zasto...
Staro 13.04.2005., 17:31   #20
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
Originally posted by )

ili

da ti imaš pojačalo od 30-40W i zvučnike od xxxW koji su osjetljivi 93db/W, onda bi skužio da je "snaga zvučnika" relativno nebitna informacija. piše ti sve tamo...

u ovoj domeni u kojoj mi pričamo snaga nema previše veze sa glasnoćom.

ohmi isto tako nisu neki issue, samo da ne padaju prenisko i traže neke nemoralne zahtjeve od pojačala.
Staro 13.04.2005., 17:33   #21
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett
...Mogao bi ti još pisati nešto o Media Center PC-evima - tema koja sve više zanima konzumersko tržište... ljude je potrebno informirati o svim zamkama i prednostima...
mogao bi, al ne bum

stvarno imam malo free cajta.
Staro 13.04.2005., 18:28   #22
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
da ti imaš pojačalo od 30-40W i zvučnike od xxxW koji su osjetljivi 93db/W, onda bi skužio da je "snaga zvučnika" relativno nebitna informacija. piše ti sve tamo...

ohmi isto tako nisu neki issue, samo da ne padaju prenisko i traže neke nemoralne zahtjeve od pojačala.

Moji Dahlquisti su jako male osjetljivosti - 86 dB i to još na 8 Ohma. Maximalna snaga za vozanje je 150 W ako se ne varam, ali ja ih bez problema vozim sa kvalitetnih 60W na Sony pojačalu. Puno znači kada imaš dvostruki monoblok ustroj...

Bez distorzije ja mogu postići s tim sustavom veću glasnoću od bivših Cambridge MegaWorksa od 300W.

Inače, za proizvodnju glasnoće ljudskog glasa dok najsnažnije viče (što je već opasno za uši) potrebno je uložiti 7 W snage. Naravno, to podrazumijeva da moramo imati amplifikacijski uređaj visoke učinkovitosti. Vjerojatno ste primjetili da se mnoga lampaška i high-end pojačala ne rade sa više od 20 W snage. Iznenadili biste se kada bi čulo koliko ta pojačala realnom snagom nadmašuju klasična pojačala i kakve mrcine od kutija pogone.
Staro 13.04.2005., 20:16   #23
Premium

Citiraj:

kako ohmi nisu problem... ajd ti stavi zvucnike razlicitih imedencija na pojacalo jos razlicitije impedencije pa kako ce zvucnici proc??

kako snaga nema veze sa glasnocom?? zar jaci zvucnik nece biti glasniji (vise dB) uz odgovarajuce pojacalo???

da imam pojacalo 30 do 40w onda bi i nabavio 30 do 40w zvucnike...
Staro 13.04.2005., 21:32   #24
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by )
kako ohmi nisu problem... ajd ti stavi zvucnike razlicitih imedencija na pojacalo jos razlicitije impedencije pa kako ce zvucnici proc??

kako snaga nema veze sa glasnocom?? zar jaci zvucnik nece biti glasniji (vise dB) uz odgovarajuce pojacalo???

Nije dobro stavljati zvučnike jedne impedancije na pojačalo koje nije namijenjeno za tu impedanciju, no problema u praksi ima malo jer su većina pojačala predviđena za rad sa zvučnicima od 4 do 16 Ohma, a zvučnike izvan tih granica je teže za pronaći.

Zanimljivo, upravo sam testirao kod sebe jedno staro izlazno pojačalo koje prijatelj mog brata prodaje za svega 2000 kn. Radi se o vrhunskom pojačalu (Made In USA) za najzahtjvenije zvučnike, te pokriva raspon od 2 do čak 32 Ohma. Na 8 Ohma on daje 2x165W čiste konstantne snage. Svi koji su slušali bili su oduševljeni količinom snage koje to pojačalo može isporučiti - nijedan zvučnik mu nije prevelik zalogaj. Uz sve to, radi se o ptpuno neutralnom uređaju koji savršeno provodi i amplificira signal bez dodavanja svojih karakteristika. Vrhunski. Da sam u tom trenutku imao novac kod sebe, odmah bih uzeo. Nažalost, prodaja je bila hitna pa ga nisam mogao zadržati malo duže.

Što se tiče vezanosti snage i glasnoće, to je definitvno tako, ali uz sve ostale parametre - rijetko kada je u praksi baš tako!

Kao prvo, valja se oprostiti od pojma "glasnoća" kod hi-fi-ja. Gotovo svako pojačalo može dati enormnu glasnoću koja razbija stakla, i gotovo svaki zvučnik može to i dati.

No pravo pitanje koje trebamo postaviti do koje glasnoće može ići pojačalo a da pri tom ne izobličuje zvuk, i do koje glasnoće zvučnik može podnijeti zvuk bez izobličenja, a kamoli dok ne izgori.

Kod kvalitetnih pojačala i jačih/većih zvučnika, vrlo je lako postići glasnoću koja razbija stakla i bez prevelikih izobličenja. Na mom sustavu se blaga izobličenja javljaju kod razina koje već nisu slušljive, što će reći da nije najidealnije za disco klub ali sigurno je dovoljno za kućno slušanje.

Uglavnom, to je stvar koja te ne treba zabrinjavati, jer su i najslabija pojačala i zvučnici u stanju donijeti u tvoj dom enormne razine glasnoće, no uskoro ćeš, ako već nisi, naučiti da je kao prvo visoka glasnoća izuzetno opasna stvar, i kao drugo da je to nešto potpuno nepotrebno za ugodno slušanje glazbe.

I sad da nastavimo o tome što je prava svrha snage: to dakle nije razina glasnoće već razina kontrole i dinamike.
Veća snaga omogućuje bolju kontrolu zvučnika. U praksi, i najslabije pojačala će svirati najzahtjevnije zvučnike grdosije, no njihova slabost će se odražavati na plošnosti zvuka, slaboj dinamici i kontroli - zvuk će se razlijevati bez artikuliranosti, a izobličenja će nastupiti prije nego pošteno pojačaš sustav.

No tu je zamka - snaga u praksi ne znače watte - ona se više tiče kvalitete te energije i ustroja samog uređaja. Jeftini uređaji rasipaju i do 90% svoje snage zbog slabe učinkovitosti, dok će jači uređaji, posebno oni koji sviraju u A-klasi (konstantan i linearan rad tranzistora), imati veliku učinkovitost i uspjeti iz malo watta izvući hrpu učinkovite snage.

Zato je bitno uzimati što jaču specifikaciju ako uzimaš jeftin sustav, dok kod klasnijih uređaja to nije potrebno.
Poseno treba gledati i na to kakav sustav uzimaš. Očito je da ćeš uzeti manje snage za male zvučnike jer ih je i sa manje snage lakše kontrolirati, dok za veće zvučnike treba više snage. Kod toga također ima utjecaja koliko imaju zvučničkih. Zvučnik sa jednim visokotonskim i jednim mid/bas driverom će trebati manje snage od onoga sa visokotoncem (ili možda čak dva) i dvije ili tri mid/bas jedinice!

Jedna od pogrešnih mitova je ta da zvučnik mora imati veći kapacitet snage od svog pojačala, jer ako je pojačalo jače, onda će izgoriti. To je točno ako gledamo da zapravo i nije potrebno baš pojačalo snažnije od zvučnika ili njegov maksimum, ali taj savjet se odnosi na one koji nisu upućeni, zbog opasnosti od štete.
Naime, ako na zvučnik kojemu je max power handling 100 W stavimo pojačalo od 200 W, možemo ga spaliti. Ali naprotiv, u hi-fi svijetu je to preporučljivo, jer će to pojačalo i na manjim opterećenjima vrlo čvrsto kontrolirati taj zvučnik, i dobit ćemo artikuliran i kontroliran zvuk. Drugim riječima, zvučnik će zbilja dati najbolje što može! Kvaka je u tome da pod takvim uvjetima nikako naravno ne smijemo "odvrnuti do daske". Treba ići polako, i kad osjetimo da zvučnik počinje izobličavati zvuk, treba stati. High-end pojačala imaju Volume knobove za regulaciju glasnoće takve da ti za malo pojačavanje treba nekoliko punih okreta, baš iz razloga da se ne bi dogodilo da netko slučajno zapne i odvrne do daske.

U klasi u kojoj ti tražiš sustav, za male modele ne trebaš više od 100 W snage, iako će i manje biti sasvim dovoljno. Moraš gledati i na osjetljivost zvučnika. Ako je osjetljivost manja od 90 dB, onda tio treba jače pojačalo. Kod 85 dB ti već treba mrcina! Iznad 90 dB su osjetljivi zvučnici i dovoljno je i slabije pojačalo, no pravilo o kvalitetnoj snazi uvijek vrijedi.
Staro 13.04.2005., 22:24   #25
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
Originally posted by )

ne barataš baš dobro najosnovnijim pojmovima. zvučnik ima impedancu... impedanca je promijenjivi otpor i on se mijenja kroz frekvenciski spektar.

imaš recimo zvučnik od 8 ohma, a zapravo je on 2ohma na 50Hz, 16ohma na 1khz i 22 ohma na 10khz. pojačalo će se užasno patiti jer će morati davati najviše snage tamo di mu je "najteže", tj. pri 2 ohma i pri niskim frekvencijama, a tebi na naljepnici može pisat i kanta sira ali mu to ne mijenja impedancijsku krivulju.

pojačala nemaju impedanciju, nego na određenim otporima koje "vide" na izlazu daju određenu snagu, stoga ne možeš reć "e moje pojačalo ima 8ohma".

razlika između 50W i 100W snage iz pojačala ti je 3dB glasnoće, znači x 2 kanala = 6dB glasnije.
Staro 13.04.2005., 23:20   #26
Premium

:clap: svaka cast!!!
sad mi je jasnije ebi ga zvali su me metak...
Staro 14.04.2005., 14:40   #27
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ma samo neka smo mi tebe na pravi put izveli

sretno! ako šta trebaš help - postaj.
Staro 15.04.2005., 15:25   #28
Freek
Premium
Moj komp

Freek's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Zanima me onako infromativno, kolko bi me došlo pojačalo od 300W sa 6 oma impedancije.(samo pojačalo).:confused:
Freek je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2005., 16:32   #29
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Freek
Zanima me onako infromativno, kolko bi me došlo pojačalo od 300W sa 6 oma impedancije.(samo pojačalo).:confused:
Bio bi sretan kada bi ga nabavio polovno za 8 000 kn.

Misliš li 300W po kanalu ili ukupno? Ako je po kanalu, onda bi trebao izdvojit možda oko 4-5 000 kn minimalno. Ako je 300W po kanalu, i to novi, to se ne nalazi za male pare, blago rečeno.

300W po kanalu imaju Bryston, Burmester, Gryphon, Octave, Classe i slični - nijednom cijena ne pada ispod 30 000 kn.
Staro 15.04.2005., 22:07   #30
daddo
Premium

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
...pojačala nemaju impedanciju...
OK glup sam... ali moje skromno elektrotehnicko znanje nalaze da svaki sklop ima odredjen otpor, tj. impedanciju ili admitanciju whatever...

ono sto si valjda htio reci da ta impedancija ne utjece (bitno) na performanse, tj. sam zvuk...

anyhow... tvrditi da pojačalo nema impedanciju (gdje je pojačalo nekakav elektronički sklop) nije baš neki statement.. IMHO...
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno