Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.04.2008., 12:20   #1
RR Merlin
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
(riješeno) Komp se gasi sam od sebe

Pozdrav, imam problem molim vas pomoć.
Dakle, komp se gasi sam od sebe, bez ikakvih poruka, ko kad nestane struje. Uglavnom ne preživi ni bootanje do windoza. Kad se ugasi za vrijeme bootanja, onda je to u bilo kojoj fazi, a prije gašenja je sve u redu. Kad slučajno dogura do windoza opet se ugasi. Nema nikakvih poruka. Zadnja hardwareska promjena bila prije 15mjeseci, upgrade grafičke. Od onda uredno je radio bez frke, preko 75% vremena je upaljen i rijetko bude ugašen, nije bilo nikakvih predznaka u vidu nestabilnosti i sl.
Ventilatori rade normalno i siguran sam da nije pregrijavanje.
Unutra su sljedeće komponente, davno sam nabavljo i pričam po sjećanju (jer nemam račun pri ruci i narednih par dana me nema doma):
amd64 3200+ (defolt hladnjak)
2x512 DDR PC3200 (kingmax)
abit an8 ploča
ati radeon 1900pro
seagate 160gb ata133
hiper 425W, ne sjećam se točne oznake modela
+neki optički drive, Pijonir mislim, al nije da je bitno.

Električne instalacije bi mogle biti bolje nego jesu (stara gradnja), ali nije nikad mjereno kolko su loše, pa ne mogu ništa bolje reći u vezi toga
Nije klokano nikad. Crni dim nije isticao van, dakle još je unutra, pa ne vidim zašto kanta ne radi . Slutim da je napajanje ili matična, ali pojma nemam, možete li mi molim vas pomoć savjetom što bi moglo biti.
RR Merlin je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2008., 12:36   #2
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
ajde probaj napraviti CLEAR CMOS..ali ovo mi totalno smrdi na napajanje

probaj odspojiti disk, optike i jedan keks rama pa onda upaliti
Hamm je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.04.2008., 14:15   #3
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Potpis oko napajanja...
Staro 08.04.2008., 18:23   #4
RR Merlin
Registered User
Moj komp

Ajd hvala, danas ide baterija van. Ako to ne pomogne, onda možemo i preštekavati po prijedlogu, a nakon toga idem googlat ili što već za dobrim napajanjem. Sugestije nisu na odmet...
Staro 08.04.2008., 18:42   #5
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Hiper kažeš? Type R? Jesu se pizze nedavno nalazile u blizine napajanja?
Staro 08.04.2008., 22:56   #6
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Autor RR Merlin Pregled postova
Crni dim nije isticao van, dakle još je unutra, pa ne vidim zašto kanta ne radi . Slutim da je napajanje ili matična, ali pojma nemam, možete li mi molim vas pomoć savjetom što bi moglo biti.
kante rade na bijeli dim a ne crni....ovaj ti je sigurno izasao dok nisi gledao a taj crni mozes zaboraviti, ne sluzi nicemu
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2008., 23:09   #7
suinimirus
Registered User
Moj komp

suinimirus's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
probaj ovo: otvori kučište i jednostavno ga posisaj, a pasivac na procesoru ispuši...
ovo je po meni jednostavno previše prašine u kučištu
suinimirus je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 00:06   #8
RR Merlin
Registered User
Moj komp

Citiraj:
kante rade na bijeli dim a ne crni....
Moja ide na dizel.
Citiraj:
Type R?
Nažalost nije Honda. Zezam se, znam za R liniju Hiper napajanja, moje nije od te sorte.
Evo kopiram što sam napisao na još jednom forumu u vezi ovog. Pregled je radio netko drugi na moje vođenje preko telefona, dobro je odrađen, bar ovo što piše:
1. reset CMOSa
2. pregled hladnjaka - učvrćen je dobro
3. pregled konektora - nema znakova osmuđenosti
Pri ponovnom dovođenju sustava pod napon, dakle ne kod paljenja kompa nego kod zaštekavanja napajanja na mrežu i prebacivanja prekidača napajanja sa 0 na 1 dolazi do bučnog, neuobičajeno dugotrajnog rada ventilatora napajanja (u smislu da se nije događalo prije). Inicijalno znao je biti bučan, ali ne da radi 10 minuta. To nije uobičajeno.
4. Pri paljenju kompa uočeno je da se ventilator hladnjaka CPUa vrti normalno.
5. Nakon 5s rada komp se gasi. Uočeno je da ventilator hladnjaka CPUa je radio normalno dokle je bilo napona, tj. nije njegovo gašenje uzrok gašenja kompa.
6. Uočeno je da postoji pravilnost - komp uspjeva sve kraće i kraće ostati upaljen. U početku, jučer, moglo se i do windoza. To je tokom ponovnih pokušaja paljenja reducirano na svega nekoliko sekundi.
7. provjerena je dijagnostika preko koda na ledicama, ali nikavi zaključci se ne mogu izvući - komp se gasio u različitim fazama rada. Suprotno tome, kad je riknula grafa, komp se nije bootao, ali je kod uvijek bio isti i on je upravo dao rješenje, dobio zamjenu na garanciju i sve radilo.
-----
Sutra se može isprobati ispuhavanje, sad je ipak 0000 sati. Ne vjerujem da će pomoć. Obzirom da je izgledno novo napajanje, ajde molim vas pišite preporuke, ako ne ovdje, budem na drugom podforumu otvorio topic...Volio bi eventualnu kupovinu obavit do petka ako je moguće...
Staro 09.04.2008., 09:46   #9
Ozi
Premium
Moj komp

Ozi's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ja bih ti savjetovao da pokušaš od nekog posuditi napajanje da se prvo uvjeriš da je u njemu stvar, mada i meni se čini da jest, ali čisto da budeš 100%. Ako će biti da je napajanje, ne znači da moraš dati i do 800-900 kn za novo jer je ovo umrlo.
Ozi je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 12:37   #10
RR Merlin
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Ako će biti da je napajanje, ne znači da moraš dati i do 800-900 kn za novo jer je ovo umrlo.
Plan je ako ispuhavanje ne pomogne, zamjenit napajanje novim, malo mjerit napon i struju što dolazi na napajanje pod raznim opterećenjima kućne mreže u svrhu čega je već kontaktiran električar. Prema potrebi nabavit ispravljač napona (dakle vjerojatno nekakav UPS). Kao što rekoh, živim u staroj gradnji i čini mi se da sam zadnjih godina posijao previše djelova na razne čudne kvarove računala. Frendovi me zezaju da je moje prisustvo dovoljno da nešto krepa, ali obzirom da praznovjeran nisam...
U slučaju dodatnih kvarova ulagat u ovu kantu se više ne isplati (osim ako se ne budem prisiljen krpati). To znači da ću tražit napajanje kao da nabavljam za novu kantu, naravno ovisno i o cjeni...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.04.2008., 23:43   #11
RR Merlin
Registered User
Moj komp

Hvala svima na pomoći. Problem riješen. Novo napajanje u kanti. Sve radi 5/5.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno