Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.12.2009., 19:33   #2491
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Hah ...

Generalno gledano svaka će trgovina probati vratiti jupcu isti proizvod koji je kupac donio kao neispravan. Nakon 2 godine kupac ne može očekivati čuda i sad za neispravanu komponentu tražiti novu generaciju hardwarea.

Isto tako nije ralno očekivati refundaciju 100% od proizvoda starog preko 2 godine. Obzirom da isti vrijedi ( u večini slućajeva ) 20% osnovne vrijednosti. Kad bi tako radili nitko nebi imal garanciju dužu od 6 mjeseci . Naime trgovac taj isti proizvod vraća distributeru i koliko novca dobije od njih toliko može i dati kupcu. Tu se naravno traži i određena doza zdrave pameti, a ne sve na pasja kola i tuliti o svojim pravima. Ne velim da kupac nema pravo na kompenzaciju, ali isto tako trgovac ima pravo da ne gubi novac na toj kompenzaciji. Često su kupci ti koji urlaju o svojim pravima i traže nebuloze ala spomenuti klinac koji je tražio bolju grafulju jer mu baš treba ili puni iznos novca par godina kasnije.

Generalno gledano osobno sam imao ponešto reklamacija u sve trgovine, ponajviše u Links. Nisam nikada imao problema sa zamijenom, jedino kaj servisi su znali otezati sa testiranjem komponenti zbog prenatrpanosti. Kad je nekaj krepalo uredno su mi dali novu komponentu 7-15 dana nakon dolaska u servis.

Doduše ja govorim o zlatnim danima kad sam još imao prilike koji put sjesti na piće sa jednim od vlasnika Linksa ( kod njih sam kupovao još od vremena kad su imali 3 stvari na lageru, a jedna ke bila Everglide podloga ). Kakve mi je horror priće prićao o reklamacijama... Od likova koji zamotaju HDD u deku, odalami u zid, donese na reklamaciju i pohvali se na forumu kak je bistar ! Onda još urla da je prevaren i traži veći HDD. Pa sve do majstora koji su OC učili u BUG-u pa na stock cooleru dignu core voltažu i OPA - ode proc. Ali nije on OC-o, nneee striček ta čađa je od ummm mamine šminke ...

Slične priće su imali i u Feniksu dok sam tamo radio. Nastranu kaj nisam bio zadovoljan kao radnik ( razlozi nisu bitni za ovu temu ), prema kupcu su se odnosili solidno. Serviseri su stvarno radili prekovremeno skoro svaki dan da sve pohvataju. Međutim opet je bilo smijeh situacija od ekipe koja na sve načine pokušava izmusti garanciju za staru robu.

Velim - 90% slučajeva je sve u redu i trgovac, ako nije u mogučnosti zamijeniti robu, vraća novac. Ovisno o tome koliko je komponenta stara toliko se i novca vraća. Dobivanje bolje komponente od donešene je dobra volja trgovca.
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2009., 20:36   #2492
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Znači amortizacija vrijednosti je u praksi normalna stvar i ako je nešto nakon 2 god EOL, u zamjenu se dobija zamjenski proizvod prema po sličnim karakteristikama bez obzira koliko bio jeftiniji / koliko je više plačen reklamirani proizvod. :-/

ili je u ovom slučaju ako sam dobro uhvatio ,to samo politika Linksa ?
Oglas

Oglas
Staro 16.12.2009., 21:19   #2493
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
ja fakat ne kuzim vas koji branite trgovce do te mjere da kazete da je u redu ako on (trgovac) dobi 2000kn od uvoznika za grafu koju je prodo za 3000kn (znaci 1000kn marze je imo) a onda kupcu daje grafu slicnih karakteristika koju je kod uvoznika platio 500kn a cijena u ducanu jer recimo 800 ??? ok, kuzim da gube maržu kad vracaju pare (znaci tih 1000kn u mom primjeru) al da ti da da tih 3000kn opet potrosis u njegovom ducanu sumnjam da bi se iko bunio a marža bi im ostala te nebi bili u ama bas nikakvom gubitkom a imali bi jednog zadovoljnog kupca više!

naravno, sve ovo pada u vodu ako trgovac ne dobije te 2000kn od uvoznika, al po meni bi onda bilo ok da ti pokaže fino papir na kojem pise koliko je dobio te ti ponudi nesto po toj cijeni(uvecano za marzu ako se gleda maloprodajna cijena, naravno)...opet svi sretni i zadovoljni jer bi kupac znao da ga trgovac ne pokusava prevarit i radije bi pristao na taj iznos koji mu nudi nego se natezao sa DI i sudovima i slicno...
njuskalo je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2009., 21:44   #2494
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Paske Pregled postova
Isto tako nije ralno očekivati refundaciju 100% od proizvoda starog preko 2 godine. Obzirom da isti vrijedi ( u večini slućajeva ) 20% osnovne vrijednosti. Kad bi tako radili nitko nebi imal garanciju dužu od 6 mjeseci .
I eto nas na srzi problema. Sta obecavaju 2-5-10... g da ce ti ta i bas ta komponenta raditi (ili ista takva) (i time te pridobiju - zato si i kupio bfg, a ne gejeward i platio 200 kn vise), a kad se desi kvar i dodje vrijeme da pokriju svoje obecanje onda se vade.

Lijepo nek kao vemil stave 1g, pa ce oni koji zele kupiti - kupiti (za 100 kn manje ako zelis), a oni koji ne zele ce traziti druge ducane i proizvodjace koji ce pokrivati obecano vise garancije.
Nek stave 1g + 1 g (ili koliko zele) po njihovim uvjetima tipa dobijes istu ili bolju (s time da nesmiju napisati da to ima 2(1+x) g garancije default vec 1.)

Citiraj:
Naime trgovac taj isti proizvod vraća distributeru i koliko novca dobije od njih toliko može i dati kupcu. Tu se naravno traži i određena doza zdrave pameti, a ne sve na pasja kola i tuliti o svojim pravima. Ne velim da kupac nema pravo na kompenzaciju, ali isto tako trgovac ima pravo da ne gubi novac na toj kompenzaciji. Često su kupci ti koji urlaju o svojim pravima i traže nebuloze ala spomenuti klinac koji je tražio bolju grafulju jer mu baš treba ili puni iznos novca par godina kasnije.
Prodavac ne mora dati garancije koliko i distributer. Distributer ne mora dati garancije koliko i proizvodjac.
Osobno imam par komponenti na kojima pise garancija 2 g prodavac, a na jamstvenim 10 g distributer.

Znaci, ako recimo hg spot zeli postovati zakon i vratiti lovu nakon 2 (ili10g) neka, ali ovi koji izmisljau toplu vodu bi da dobiju kupce laznim obecanjima koje ne ostvaruju za razliku od konkurencije. I sad ti meni reci da je to uredu?
Ono, mi procjenjujemo koliko ta komponenta vrijedi nakon sto smo prekrsili nase garantiranje da ce ta komponenta raditi 2 godine. Da, prekrsili smo obecanje i zaradjujemo na tome jos ekstra.

Citiraj:
Od likova koji zamotaju HDD u deku, odalami u zid, donese na reklamaciju i pohvali se na forumu kak je bistar ! Onda još urla da je prevaren i traži veći HDD. Pa sve do majstora koji su OC učili u BUG-u pa na stock cooleru dignu core voltažu i OPA - ode proc. Ali nije on OC-o, nneee striček ta čađa je od ummm mamine šminke ...

A sta ako nisam oc i krepao mi procesor? (nije, ali recimo)...
Krepao mi je i hd i njegova zamjena dva dana nakon sto sam je dobio.. sta sam ih u deku pa po zidu dok se nisu raspali? I tako dok nisam svu seriju ubio da bi dobio nazad lovu ili sto vec?
Ako im to smeta nek apeliraju na proizvodjaca da ugradi shock metar, a ne odmah profitirati pod tom izlikom....

Citiraj:
Dobivanje bolje komponente od donešene je dobra volja trgovca.
Krivo, to je neznanje kupaca i njihova dobra volja.
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2009., 22:14   #2495
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Recimo zakaj ni jedan trgovac fino ne napiše koja su prava kupca pri reklamaciji ???
Kada bi kupci (a i neki trgocvci) znali svoja prava ne bi bilo toliko natezanja.

Zakon je takav kakav je: nejasan ali uvelike ide na ruku kupcu. Samo to nije problem kupca da mu netko udara amortizaciju.
Trgovac sve troškove treba ugraditi u cijenu proizvoda pa tako i troškove nastale reklamacijama. A ako zakon nije dobar za trgovca neka lobiraju da ga promjene.

p.s.
Kad se govori o nerazumnim klincima ima i "druga" strana svoje bisere, ugradnja rabljenih i/ili slabijih komponenti itd. da sad nenabrajam.

Zadnje izmijenjeno od: MIK. 16.12.2009. u 22:26.
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2009., 22:34   #2496
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Mene to ne tangira previse-vracanje love. U mom proslotjednom slucaju: kupio sam top ram po cijeni i performansama i odapeo je nakon godinu i pol. Hocu opet top ram po cijeni i performansama, ma koliko on kostao. Spaljen nije i nije cackano po njemu(skidani heatspreaderi itd), to je 100% sigurno.

Ovo izvlacenje love po svaku cijenu mi je totalno neposteno. Ako mi crkne stedna zarulja u garantnom roku - trazit cu drugu jer mi nema koji kurac vise svijetliti u wc-u
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2009., 14:05   #2497
Hrjax
Banned
Moj komp

Datum registracije: Sep 2007
Kupio sam na rasprodaji u HG Spotu Pioneerove stereo slusalice,nije vazno koji model,puna cijena 350 kn,minus 40 posto

E sad,one su pukle ,ali pukle su na onom dijelu koji se izvlaci da se povecaju slusalice,i to su ''pravilno'' pukle,tj plastika se samo odvojila kao da je netko kirurskim nozem to odstranio. Bile su skoro nekoristene,i imam garanciju.
Ono sto mene zanima je to,da iako je to fizicko ostecenje,ja nisam ni na koji nacin kriv,nego to mora biti greska u proizvodu,zamislite da vam se Roccat Kone raspadne za 2 mj koristenja,jel bi popizdili? Slusalcie su stvarno extra,a pretpostavljam da ce me odjebat u HG Spotu,molim vas nekakav savjet u vezi ovog.
Hrjax je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2009., 14:09   #2498
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Jel rade?
Staro 17.12.2009., 14:14   #2499
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Sve ovisi o njihovoj dobroj volji i tvome pristupu, jer tu se radi o fizičkom oštećenju i sve je jasno. Lijepa riječ otvara sva vrata, zamoli ih ako ti mogu izaći u susret i zamijeniti slušalice

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2009., 14:28   #2500
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Sličnu stvar sam ima s T-comom, vozija sam se u autu i iša nazvat curu da izađe isprid kuće, izvadim mob iz džepa, a ono ekran rascvjetan iznutra I sad jebiga...to je low-end mob, dobijen za 1 kn na pretplatu, al ono, meni ne treba bolji, nek šalje smsove i zove, meni super. Odem reklamirat i ekipa me uvjerava da je to bio udarac ili pad, a maska se sjaji i nema ni O od oštećenja, dok se lijepo vidi da se ekran raspucan iznutra....Ne znan kako in nije palo napamet da se niko neće ić blamirat radi moba koji vridi 50 kn, al eto...nisu tili uopće pričat o garanciji, a meni se nije dalo natezat jer me dan bez moba košta koliko cili mob...

Uglavnom šta da kažem/napravim..bad luck, bacija ga ća, nabavija novi za 50 kn i vozi dalje...

CPU: AMD Ryzen 5 1600X MHz - cooling: Corsair H100x
MBO: MSI B450 Gaming Plus
RAM: 2x 8 GB DDR4 G.SKILL 3000 MHz (Aegis F4-3000C16D-16GISB)
VGA: Asus GeForce 970 4 GB STRIX
HDD: SSD Kingston 256 GB [KC400] || Toshiba 3 TB [DT01ACA300]
Case: NZXT S340 - Rear exhaust 120mm - 7V
PSU: Corsair RM550X 550W

Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga

CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.12.2009., 14:34   #2501
Hrjax
Banned
Moj komp

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova
Jel rade?
Rade,jos uvijek su povezane zicama iznutra,ali nemrem ih tako drzat na glavi.

@Clown: Najveci problem je taj sta ja doma lezim s kao nekom monoukleozom pa se ne mogu sam zaletit do HG Spota,poslao bi brata il mamu,ali oni se nebi znali natezat s njima pa me zanima postoje li realne sanse da zamjene ili se mogu pozdravit sa slusalicama? inace,garanciju iam,racun isto,ali ne i orginal ambalazu,jer je bila ona tvrda plastika koju moram rezat,nece me valjda j***T zbog tog?
Hrjax je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2009., 14:37   #2502
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Hrjax Pregled postova
@Clown: Najveci problem je taj sta ja doma lezim s kao nekom monoukleozom pa se ne mogu sam zaletit do HG Spota,poslao bi brata il mamu,ali oni se nebi znali natezat s njima pa me zanima postoje li realne sanse da zamjene ili se mogu pozdravit sa slusalicama? inace,garanciju iam,racun isto,ali ne i orginal ambalazu,jer je bila ona tvrda plastika koju moram rezat,nece me valjda j***T zbog tog?
Postavi pitanje Mihaeli u Hg Spot threadu ili joj pošalji mail (navela ga je negdje u temi), siguran sam da će ti odgovoriti

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2009., 15:04   #2503
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Hrjax Pregled postova
Rade,jos uvijek su povezane zicama iznutra,ali nemrem ih tako drzat na glavi.

Proguglaj malo netom, potrazi jeli bilo slicnih problema s tim i ako ih nadjes i pogledaj dali je netko reklamirao preko rma i isprintaj i to.
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2009., 15:12   #2504
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Citiraj:
Autor Alfa_R Pregled postova
Proguglaj malo netom, potrazi jeli bilo slicnih problema s tim i ako ih nadjes i pogledaj dali je netko reklamirao preko rma i isprintaj i to.
Dobro ti kaže Alfa probingaj i ako je to poznati kvar koji se dešava kod tog proizvoda trebali bi ti uvažiti reklamaciju ako ne imal si peh.
Staro 17.12.2009., 18:51   #2505
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
poznati su mi takvi slucajevi, tesko da ce to itko primiti na reklamaciju. Ne toliko sto tebi nece vjerovati da ti je tako bezveze puklo nego sto nitko njima nece vjerovati pa mogu jedino popusiti ako to zamjene. A to je rizik za koji ne znam tko ce ga prihvatiti od radnika neke trgovine.
Eventualno kontaktirati direktno support proizvodjaca, ako te oni upute na distributera s kopijom tog maila ici reklamirati. Ne vjerujem da ce i oni pisanim putem priznati da koriste lose materijale ali barem probas.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2009., 00:35   #2506
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Opet amortizacija. Traži to napismeno i onda šikni još jednu prijavu DI-ju.
btw, neka ti objasne po kojoj to zakonskoj osnovi traže amortizaciju. Tih 20% važi za PRAVNE osobe kod završnog računa, a ti si FIZIČKA osoba i nemaš pravo stavljati amortizaciju u svoju poreznu prijavu (za razliku od njih). A hardver je bio TVOJE vlasništvo. Za 8k kn ja bi svaki dan gnjavio DI.
Hm , mislim da sam dosad bio dovoljno rječit o nekim stvarima ali ...
Nažalost ,kao što sam več rekao stvar je kupljena na firmu pa se ne radi o FIZIČKOJ osobi.
Kažem "nažalost" zbog *FIRMA* stavke jer zbog toga mene ne štiti DI po nekim zakonima o zaštiti potrošača.
Ne mogu uložit službenu prijavu inspektoratu niti je oni mogu zaprimit!
Maksimalno što se meni može napravit je gledat dokumentaciju, sugerirat stvari te bit tu za nekakvi savjet. Čak se oni SLUŽBENO ne mogu zanimat za slučaj tj. zvrcnut prodavatelja/servis (u svrhu da netko ozbiljnije shvati stvar kad vidi interes inspektora) Jednostavno ne spada pod njihovu 'đuristikciju'
Oni ne moraju ni uzvratit 'doviđenja' pri mojem izlasku iz kancelarije. Sve je ovisnost o njihovoj dobroj volji.
Shvačaš što želim reči?.
Da sam kupac JA kao FIZIČKA osoba sve bi se moglo riješit putem DI no kako nisam situacija je komplicirana.
Zahtjeva sudstvo te putem advokata uložit službenu privatnu tužbu ,sudskog vještaka i sve to traži vremena novaca i živaca. S obzirom na sveobuhvatnu dokumentaciju / papirologiju i tijek događaja rečeno mi je da SVE ide u moju korist te 100% dobijam spor!
Oni bi dobili poveče kazne te strogi nadzor poslovanja a ja novčanu nadoknadu štete te pri angažmanu adekvatnog advokata, čak i 'naknadu za duševnu bol' pri slučaju tužbe prodavatelja za prijevaru te servisa za nepoštivanje jamstva!
Ali to mora iči u ime *FIRME* koja je trenutno u zadnjem stadiju nekakvog raspada a ta petljancija s sudstvom zbog nečeg vrijednosti 8kkn je zadnje što firmi u tom stadiju treba.

Nisu u servisu od jučer te imaju svoje pravnike/ zna se što bi bilo u slučaju mojeg dizanja službe.
Umjesto da zbog toga stvar riješe na zadovoljstvo krajnjeg korisnika mogu što žele jer znaju da bi tužba dosad bila dignuta da je išlo u tom smjeru.
A pri proglašenoj neispravnosti' sve se moglo rješit u roku odmah davanjem sitno vrijednije stvari u zamjenu. Ako ne na neki njihov 'gubitak' za "kompenzaciju svega dosad", onda uz moju nadoplatu. Ali njima se to NE ISPLATI s obzirom na moju želju priznavanja pune plačene cifre a ne amortizirane vrijednosti / oko 50%.
Rekoh "kompenzaciju svega dosad" zbog toga jer situacija nije rješena ni nakon zadnjih cca 90 dana /3 mjeseca. Kažem "zadnjih" jer sveukupno u 2 godine proizvod zbog 'servisiranja' nije bio kod mene cca 9 MJESECI!!!

I onda kad mi netko izvuče HG/MS zbog uslužnosti i najbezbolnijeg korektnog rješavanja reklamacije.

inače, nadam se da če ovaj slučaj nekog dobro zamislit ako ima izbor kupovine nečeg na sebe ili na firmu.
Staro 19.12.2009., 01:15   #2507
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a to ti je ono - sa svakom trgovinom, pekarom, frizerskim salonom, autodilerom, automatom za kavu i svakom drugom mogucom firmom, ustanovom, strojem i cime vise sto ljudima moze ponuditi neku uslugu ima dobrih i losih iskustava.
Ti imas pusionu da je tvoje totalno lose. Malo se cudim jer to nisi "ti" nego firma a one rijetko dozivljavaju takve stvari, vecinom im se uvlaci u guzicu a gazi fizicke osobe. Firmama se krv pije na druge nacine.
Ali to valjda mora biti tako, u statistici ma kakva ona bila uvijek mora postojati onaj tko je popusio. Sad ti ja valjda i malo jasnije zasto je hg popusio, takav odnos prema korisnicima (pogotovo poslovnim) je odlican nacin da ubrzano proglasis bankrot. Puno brzi nego korektno rjesavanje reklamacija ma koliko neki ovdje uporno tvrdili da je suprotno
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2009., 02:05   #2508
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Hah ...

Isto tako nije ralno očekivati refundaciju 100% od proizvoda starog preko 2 godine. Obzirom da isti vrijedi ( u večini slućajeva ) 20% osnovne vrijednosti. Kad bi tako radili nitko nebi imal garanciju dužu od 6 mjeseci . Naime trgovac taj isti proizvod vraća distributeru i koliko novca dobije od njih toliko može i dati kupcu. Tu se naravno traži i određena doza zdrave pameti, a ne sve na pasja kola i tuliti o svojim pravima. Ne velim da kupac nema pravo na kompenzaciju, ali isto tako trgovac ima pravo da ne gubi novac na toj kompenzaciji. Često su kupci ti koji urlaju o svojim pravima i traže nebuloze ala spomenuti klinac koji je tražio bolju grafulju jer mu baš treba ili puni iznos novca par godina kasnije.
definitivno se nebi slozio sa ovom stavkom, garancija je 2 godine dakle u tom periodu ako to nesto umre i trgovina nema zamjenski dio MORA isplatiti puni iznos jer eto to je tako zakonom definirano.

Jos jedna zakonska stvar je da eto u Hrvatskoj uredjaji imaju minimalnu garanciju od godinu dana.

Trgovac je taj koji riskira i za svoj rizik uzima marzu ako se nesto pokvari ide distributeru i on im daje iznos koji je za to placen ovo mogu potvrditi na primjeru SONY-a, Sonyericssona, logitecha, philipsa, samsunga, panasonica za njih iz prve ruke znam (pricam o consumer elektronici) a sto se tice pro Audio Video opreme tu nema uopce rasprave o amortizaciji i glupostima vec se obavezno uz recimo pro BOSE DS100s zvucnike odma salju novi zajedno sa isprikama.

firme koje posluju sa tim "amortizacijama" nerade nista drugo nego kradu od svojih kupaca. A najzalosnije je sto neki stanu na stranu takvih...

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2009., 09:21   #2509
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
@imagine: ako je tvoja firma registrirana za trgovinu, može prodati taj problematični artikal fizičkoj osobi, a onda taj kupac ima sva prava i podrške DI koja mu pripadaju iz garancije i zakona.
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2009., 09:30   #2510
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor Codiac Pregled postova
Trgovac je taj koji riskira i za svoj rizik uzima marzu ako se nesto pokvari ide distributeru i on im daje iznos koji je za to placen ovo mogu potvrditi na primjeru SONY-a, Sonyericssona, logitecha, philipsa, samsunga, panasonica za njih iz prve ruke znam (pricam o consumer elektronici) a sto se tice pro Audio Video opreme tu nema uopce rasprave
Svako tko je morao vući nekaj od Slonya ili Minolte Masnjaku će se od srca nasmijati ovom postu

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2009., 09:34   #2511
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Jel to znaci?
Hipotetski:

Kupim recimo,HD4870X2 (4000kn),i sad ona meni lijepo rikne,a nema je u ducanu,i sad oni meni nude 5870 koja je 2500kn,i oni od dobavljaca dobe 4000kn,a sebi stave 1500kn u dep?
Ako je tako???
Majo je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2009., 09:41   #2512
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

pa ja mogu reći iz svog iskustva: radim u veleprodaji (nevezano uz računala) i ta tvoja hipotetska teorija se provodi u praksi kod nas. bez ikakve rasprave. mi smo ti koji svom veleprodajnom kupcu na taj način rješavamo reklamaciju.
Staro 19.12.2009., 10:02   #2513
Majo
Banned
Moj komp

Na korektan nacin ili na lovo-prikupljatorski nacin ?
Staro 19.12.2009., 10:20   #2514
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

naš kupac kupi artikal u vrijednosti 1000 kn. ako u garanciji rikne i ako nemamo istog, čak i u slučaju da kupac mog veleprodajnog kupca želi drugi artikal jer nije zadovoljan kvalitetom ili je skužio da treba kupiti kvalitetniji, priznajemo mu PUN iznos plaćenog artikla.
znači, govorim o veleprodajnom kupcu. on dobija povrat svih 1000 kn. u robi najčešće, istoj ili drugoj, nebitno. iznimno rijetko se traži povrat novaca.

e sad, kako će taj veleprodajni kupac svom maloprodajnom kupcu riješiti reklamaciju, u to se mi ne možemo petljati.
Staro 19.12.2009., 10:42   #2515
Majo
Banned
Moj komp

Ok vidim da imas iskustva iz prve ruke pa da te pitam ovo:
Opet hipotetski:

Imam recimo HD4870 placena 2200kn i sad mi rikne,a kad ono,vidi nove HD5870 za 2700kn.
Da li ce meni trgovac odobriti nadoplatu 2200+500 (nema HD4870) ili ce ici nekom linijom da grafa vrijedi 1700 i da moram dati 1000kn za ovu grafu ?
Staro 19.12.2009., 11:33   #2516
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

ponavljam, ne radim u inf. branši, ali imamo uređaje koji se mogu popraviti, ali uglavnom se mijenjaju za iste. u slučaju kada to nije moguće gleda se iznos koji piše na računu.

znači, u tvom slučaju: 2200 kuna moj velekupac dobija natrag. u robi ili novcu.
što ćete se vas dvoje dogovoriti, ne petljam se u to, ali moj savjet je uvijek bio da se kupcu ide maksimalno u susret, ako treba i mi snosimo dio troška.
Staro 19.12.2009., 11:49   #2517
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Majo Pregled postova
Ok vidim da imas iskustva iz prve ruke pa da te pitam ovo:
Opet hipotetski:

Imam recimo HD4870 placena 2200kn i sad mi rikne,a kad ono,vidi nove HD5870 za 2700kn.
Da li ce meni trgovac odobriti nadoplatu 2200+500 (nema HD4870) ili ce ici nekom linijom da grafa vrijedi 1700 i da moram dati 1000kn za ovu grafu ?
Ići će linijom da napravi sve u njegovoj moći da ti vrati identičan proizvod.

Daklem u servisu zaključe 4870 krepala. Kontaktiraju distributera i ako imaju takvu kod distributera mijenjaju krepanu za novu. Distributer dalje vraća neispravan proizvod i to se maloprodajnog trgovca ne tiće.

Drugim riječima - nema zamijene staro za novo, pogotovo kad je vrijeme mijenjanja generacija hardwarea. Druga stvar je ako nemaju 4870 na lageru i nema distributer, a mušterija urla na telefon. Onda se u dogovoru sa distributerom nudi zamjenski proizvod.

Generalno gledano nisam imao osobno loših iskustava dok sam reklamirao stvari. Hvala Bogu imao sam štošta za reklamirati . 9/10 slučajeva kupac ima neke nebulozne ideje ala - meni je krepal 1,8 Ghz proc kojeg nemate na lageru, pa sad hoću 2,5 Ghz ili idem inspektoratu ! Kupac naravno u tom slučaju čeka da inspektorat odradi svoje, oni dođu, vide i lijepo pozdrave trgovce, a kupac dobije svoj 1,8 Ghz proc koji je u međuvremenu stigao na lager.

Velim - nije da kupac nema prava isl. Međutim nemožete tražiti nebuloze. Grafa mi krepa nakon 2 godine dajte para natrag. Ma naravno, da ti dam i ključeve od auta, ček malo da skoćim po vazelin ... Tu se ne radi o prevari već zdravoj pameti.

EDIT: @mymoon - Veleprodaja i maloprodaja se razlikuju koliko nebo i zemlja. Rad u veleprodaji je pjesma i veselje u usporedbi sa maloprodajom. Cjelokupni način ophođenja kupac/trgovac je drugačiji. U maloprodaji trgovac je neprijatelj koji ti krade novac i još te vara sa tvojom ženom, a u veleprodaji je partner s kojim surađuješ.
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2009., 11:51   #2518
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

@majo: dobit ces novu HD4870, nemoj drulati na HD5870 unaprijed
Staro 19.12.2009., 12:16   #2519
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Citiraj:
Velim - nije da kupac nema prava isl. Međutim nemožete tražiti nebuloze. Grafa mi krepa nakon 2 godine dajte para natrag. Ma naravno, da ti dam i ključeve od auta, ček malo da skoćim po vazelin ... Tu se ne radi o prevari već zdravoj pameti.
Ne radi se tu ni o prevari ni o zdravoj pameti nego o slovu zakona.
Sad ti meni reci zakaj trgovci nemaju fino napisana prava (i obaveze) koje ima kupac pri reklamaciji. Uglobalu kupci slabo poznaju materiju, trgovci onoliko koliko im gazda dozvoli da znaju (primjenjuju).

p.s po meni je zakon maljkav i u principu loš (uglavnom za trgovce), to ne znaći da ga se trgovci ne moraju pridržavati
Staro 19.12.2009., 12:24   #2520
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
...Cjelokupni način ophođenja kupac/trgovac je drugačiji. U maloprodaji trgovac je neprijatelj koji ti krade novac i još te vara sa tvojom ženom, a u veleprodaji je partner s kojim surađuješ...
I sa takvim načinom razmišljanja se onda vi "malotrgovci" čudite kad vas kupci oće stisnuti kako god mogu i znaju i baš ih briga za ikakvu korektnost...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno