Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.12.2009., 00:19   #2461
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Datum registracije: May 2006
evo mog problema:

kupio sam od frenda komponentu koja je sada riknila, na racunu imam 3 cifre, 2292 kn, pa popust na gotovinu tako da pise 2062 kn. e sad... on je to kupio preko firme preko R1 tako da dalje pise rekapitulacija pdv,,, 1690kn je zadnja cifra. on se vise ne sjeca koju je od te 3 cifre on zapravo i platio tako da mene muci ako budem trazio povrat novca koliko mogu dobiti? + posto je sad pdv 23% utjece li to na sta? posto je r1 racun tretira se kao pravna osoba?
HONDA type R je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 00:47   #2462
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor HONDA type R Pregled postova
evo mog problema:

kupio sam od frenda komponentu koja je sada riknila, na racunu imam 3 cifre, 2292 kn, pa popust na gotovinu tako da pise 2062 kn. e sad... on je to kupio preko firme preko R1 tako da dalje pise rekapitulacija pdv,,, 1690kn je zadnja cifra. on se vise ne sjeca koju je od te 3 cifre on zapravo i platio tako da mene muci ako budem trazio povrat novca koliko mogu dobiti? + posto je sad pdv 23% utjece li to na sta? posto je r1 racun tretira se kao pravna osoba?
Trebali bi ti vratiti iznos s pdv-om koji je njima plaćen.
Sad, firma od prijatelja ti je vjerojatno dobila povrat poreza za to, no to ne bi trebalo utjecati na iznos koji ti trebaju vratiti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.12.2009., 11:16   #2463
timmy
Premium

timmy's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Odnio danas u Links DFI UT P35, jednog poznatijeg člana ovog foruma, ako želi nek se javi. Ploča plaćena 1800kn, garancija ističe za tjedan dana. Baš me zanima šta će bit s tim.
timmy je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 11:24   #2464
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor timmy Pregled postova
Baš me zanima šta će bit s tim.
Također.
maX je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 12:24   #2465
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Trebali bi ti vratiti iznos s pdv-om koji je njima plaćen.
Sad, firma od prijatelja ti je vjerojatno dobila povrat poreza za to, no to ne bi trebalo utjecati na iznos koji ti trebaju vratiti.
e taj dio trebali bi me i muci kako treba biti sigurno, da ne ispadnem panj u trgovini
HONDA type R je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 15:46   #2466
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Wink

Citiraj:
Autor rodney Pregled postova
mislim da bi se trgovine rjesile 99% tih majmuna kad bi bile u stanju ispostivat garanciju i vratit isti proizvod. neznam kome bi se dalo zajebavat da przi npr dve i pol godine staru 7800gtx, ic dva-tri puta u servis, da bi dobio, brand new 7800gtx.....
Mislim da bi se dosta problema rješilo na način da firme imaju evidanciju kupaca, pa npr. ukoliko mulac dođe sa namjerno skurenom komponentom, oni pogledaju u evidenciju, pronađu drugog kupca koji je kupio isti proizvod i nazovu ga da vide dali proizvod radi. Ukoliko radi naprave mu ponudu za zamjenu za noviji hardware, pokupe karticu koja je EOL i predaju je momku s početka priče. Sigurno bi se broj zahtjeva za zamjenom kod problematičnih tipova prepolovio .
leonardo je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 15:52   #2467
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Pa Links vodi evidenciju svega što je netko kod njih kupio i donio na reklamaciju koliko ja znam.

C L O W N I N G A R O U N D

Zadnje izmijenjeno od: Doink the Clown. 15.12.2009. u 16:19.
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 16:30   #2468
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Radio je to i vemil, no poanta posta je drugi dio. Kupac vulgaris vjerojatno nebi imao ništa protiv ponude za moguću zamjenu a wannabe power-killer-shark-user zamjenom nebi dobio ništa.
Staro 15.12.2009., 16:55   #2469
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor leonardo Pregled postova
Radio je to i vemil, no poanta posta je drugi dio. Kupac vulgaris vjerojatno nebi imao ništa protiv ponude za moguću zamjenu a wannabe power-killer-shark-user zamjenom nebi dobio ništa.
Da ali nekako sumnjam da bi se ijedna firma toliko zajebavala i kontaktirala drugog kupca koji je kod njih kupio isti proizvod i možda ga u međuvremenu i prodao. Tu je još i stanje komponente, ima li bundle, može li ovaj naći račun, želi li uopće mijenjati komponentu ako treba čekati da mu se to pošalje poštom a onda je tu i dobra volja tog mulca koji namjerno kolje hardver želi li uopće prihvatiti tu zamjenu. Sve u svemu, neizvedivo...

Staro 15.12.2009., 17:18   #2470
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Doink the Clown Pregled postova
...a onda je tu i dobra volja tog mulca koji namjerno kolje hardver želi li uopće prihvatiti tu zamjenu....
imho, ukoliko se komponenta mijenja identičnom, istom po nazivu i modelu, zamjena je odrađena i kupac nema mogućnosti prigovora, pa čak i da je ta komponenta korištena (pod uvjetom da nije fizički oštećena blabla).
mymoon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.12.2009., 17:20   #2471
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Firma bi se itekako zahebavala. Prodat će (u zamjenu) novi proizvod na lageru. Dobit će kupca koji možda inače nebi išao na kupnju zbog problema gdje će sa starim proizvodom. Stvorit dobar rejting. Ovog mulca će skinit sa vrata. Odvratit će od nauma još nekoga kad se vijest raširi. Neispravan proizvod će zamjenit za novi kod uvoznika ili dobiti kompenzaciju. Zaradit neku lovu na tome.

Bitno stanje komponente je da je ispravna i točka. Mulac ne može zahtjevati novi proizvod ukoliko dobije ono što je platio, bilo rabljeno ili ne. Uostalom i njegova kartica je rabljena, zar ne. Bundle nije nikakav problem zato jer se ne mijenja bundle nego samo određeni proizvod. Bundle zadržavaju i novi kupac (zadovoljan kupac ) i tip. Kopiju svakog računa imaju i kupac i prodavač, a za zamjenu je dovoljan samo jedan, a ne oba.
Staro 15.12.2009., 17:21   #2472
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
...i onda mu za tih tjedan dana koliko mu jos traje jamstvo crkne i ta i ode jamstvo u tri strine materine
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 17:22   #2473
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor mymoon Pregled postova
imho, ukoliko se komponenta mijenja identičnom, istom po nazivu i modelu, zamjena je odrađena i kupac nema mogućnosti prigovora, pa čak i da je ta komponenta korištena (pod uvjetom da nije fizički oštećena blabla).
Citiraj:
Bitno stanje komponente je da je ispravna i točka. Mulac ne može zahtjevati novi proizvod ukoliko dobije ono što je platio, bilo rabljeno ili ne. Uostalom i njegova kartica je rabljena, zar ne.
Nope, jer se taj isti mulac može pozvati na Zakon u kojem je navedeno da je trgovac dužan neispravan proizvod zamijeniti novim ispravnim, a firme se trebaju držati Zakona zar ne?

Staro 15.12.2009., 17:52   #2474
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Samo izbaci boldano i rečenica stoji.
Staro 15.12.2009., 17:54   #2475
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Samo izbaci boldano i rečenica stoji.
Nemam što izbacivati jer nisam zastupnik u Saboru , pročitaj si malo Zakon o zaštiti potrošača i tamo ćeš naći identičnu rečenicu.

Staro 15.12.2009., 18:18   #2476
mymoon
nautic expert
Moj komp

mymoon's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
pozivaš se na famozni 5. članak, koji je (složili smo se manje-više) sam po sebi nelogičan i nedorečen.
po njemu bi se svaki proizvod sa "nedostatkom" mijenjao za novi.

znači, pokvari (kvar je nedostatak?) ti se komponenta (proizvod), ne popravlja se nego zamijenjuje novom.
pokvari ti se TV, ne popravlja se nego mijenja novim.

itd...

mislim da to nije smisao zakona, niti je provodivo.
mymoon je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 18:27   #2477
bloodthorn
Crypto currency
Moj komp

bloodthorn's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Ako mi ko moze reci koji je ovlasteni servis za DFI, ploca davno odnesena na reklamaciju (diskont), ali mi jos nista nisu javili pa da ih zazovem...

bloodthorn je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 18:29   #2478
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
znači, pokvari (kvar je nedostatak?) ti se komponenta (proizvod), ne popravlja se nego zamijenjuje novom.

itd...

U praksi ti to kod rješavanja prijava po ZOZP ide ovako: ako je moguće popraviti proizvod to je prva opcija, pa zamjena za novi, pa povrat iznosa sa računa. Dakle provodi se Zakon po tom principu.
Recimo da se ovdje radi o slučaju skurene grafe onda je prva opcija zamjena za novu.

Staro 15.12.2009., 21:39   #2479
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
pozivaš se na famozni 5. članak, koji je (složili smo se manje-više) sam po sebi nelogičan i nedorečen.
po njemu bi se svaki proizvod sa "nedostatkom" mijenjao za novi.

itd...

Ne, ne mjenja se novim, ali se dio koji je krepao (recimo napajanje) mjenja sa novim i na taj dio tece garancija u duzini trajanja garancije na kupljeni proizvod.

Znaci, ne smiju ti ugraditi polovni dio u tvoj proizvod.
Posto tu ni nemaju sta popravljati moraju ti dati sve novo, jer tko zan gdje je sve taj polovni zamjenski bio i sta se s njim radilo...

Logican je zakon i kao uvijek kupac treba biti na prvom mjestu.
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 23:37   #2480
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Praksa je da kada pošalješ neispravni disk direktno proizvođaču dobiješ natrag najčešće tzv. refurbished (dakle rabljeni, testiran) HDD. Ne vidim razloga zašto se to nebi moglo primjenit i na grafičke kartice.

Polovni zamjenski koji je po tebi bio u nemogućim uvjetima začudo radi a ovaj reklamiran s kojim se ništa nije radilo ne radi. Čudno?

Stvar je u tome da svi spominju nekih 5-10% pokvarenih kupaca koji prže svoj hardware ali eto nitko ne zna tko su oni. Na forumu sam dovoljno dugo i pročitao sam sigurno više od stotinjak takvih slučajeva. Ljudi se glupo, bahato i bezobrazno hvale time što su nekoga zajebali i nikome ništa. Zbrojiš par njih i već si na peteroznamenkastim ciframa. Sad na primjer pomnožiš samo 100 slučajeva sa recimo 1.000 kuna i gle iznenada 100.000 kuna. Tipovi naprave zaista pristojan promet. Gdje ti tu sad vidiš "dobru" poslovnu politiku da se za takav kvar traži novi proizvod? I da ne zaboravim da nove grafičke moraju imati najmanje 2.8 puta veći skor u 3DMarku da slučajno kupac nebi bio zakinut za svoja prava.

P.S.
Prodajem maslinovo uje i kupujem hardware pod garancijom isključivo iz HGSpota.
Staro 15.12.2009., 23:51   #2481
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Praksa je da kada pošalješ neispravni disk direktno proizvođaču dobiješ natrag najčešće tzv. refurbished (dakle rabljeni, testiran) HDD. ....
Dali imas konkretne cifre za ovo "najcesce" ili lupas samo.

Ja i kolega zmaj000 (on na moj savjet) sa foruma smo nevezano u razmaku od 1 god. poslali diskove Seagate/Maxtoru u Njemacku i oboje smo dobili nazad nove i vece diskove od poslanih. Zato te pitam.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2009., 23:55   #2482
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Praksa je da kada pošalješ neispravni disk direktno proizvođaču dobiješ natrag najčešće tzv. refurbished (dakle rabljeni, testiran) HDD. Ne vidim razloga zašto se to nebi moglo primjenit i na grafičke kartice.

Polovni zamjenski koji je po tebi bio u nemogućim uvjetima začudo radi a ovaj reklamiran s kojim se ništa nije radilo ne radi. Čudno?

Stvar je u tome da svi spominju nekih 5-10% pokvarenih kupaca koji prže svoj hardware ali eto nitko ne zna tko su oni. Na forumu sam dovoljno dugo i pročitao sam sigurno više od stotinjak takvih slučajeva. Ljudi se glupo, bahato i bezobrazno hvale time što su nekoga zajebali i nikome ništa. Zbrojiš par njih i već si na peteroznamenkastim ciframa. Sad na primjer pomnožiš samo 100 slučajeva sa recimo 1.000 kuna i gle iznenada 100.000 kuna. Tipovi naprave zaista pristojan promet. Gdje ti tu sad vidiš "dobru" poslovnu politiku da se za takav kvar traži novi proizvod? I da ne zaboravim da nove grafičke moraju imati najmanje 2.8 puta veći skor u 3DMarku da slučajno kupac nebi bio zakinut za svoja prava.

P.S.
Prodajem maslinovo uje i kupujem hardware pod garancijom isključivo iz HGSpota.
Praksa je da ti za osnovno jamstvo vrijede zakoni RH i da proizvodjac nije na nasem teritoriju Dodatna jamstva tipa zotacovo 2+3 vrijede pravila koaj ti prihvatis kad registriras i to im daje pravo refubrished.

A sad ti meni reci koliki je promet od zamjena neupucenima i naivnima sa a) stvarima slabijim od pocetnih (a to ide po racunici placeno xxxx novaca dobivena stvar xxx vrijednosti i jos ona koju niko ne zeli), kolika sa famoznim amortizacijama i kolika sa laznim neuzetim reklamacijama (tu ih ima malo, ali vjerujem da ih ima...)...

Sad recimo da se radi o nekom lancu prodavaona tipa linksu (zato jer su vodeci posto vemulj i hg neposluju ili jedva posluju)....
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2009., 01:35   #2483
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a leonardo je ipak donekle u pravu. Kupci su kod nas jednako bahati kao i trgovci. Super je kada ti ponude nesto sto je jace od tvoga ali kada imas "nesrecu" pa imaju bas ono sto si i reklamirao onda bi se borili za neka svoja prava. Kao onaj lik sto se tu svojevremeno zalio sto je za reklamiranu 7600gt dobio - 7600gt. A on bi gtx260 ili sta vec. Pa je tu trazi savjete kako da se ipak zali na to i utjeruje ta svoja neka zakonska prava.
Ali ne mogu se sloziti s onom da 5-10% kupaca namjerno unistava komponente. Toliko reklamacija uopce ne moze biti u garantnom roku, proizvodjaci bi prvi propali kada bi bilo tako. Mozda na vivax robu koja ionako ima proizvodnu cijenu 15kn, s grafama sigurno nije tako. Bemti pa nije li ih par manjih skoro bankrotiralo samo s onom serijom 7950gt s losom memorijom koja je imala RMA preko 8%?
Ima par budala i ponesto klinaca koji procitaju sta budale rade. Oni su problem trgovaca. Barem bi trebali biti. Ali dok istim tim trgovcima uzvoznik bez problema priznaje reklamaciju (sto dovoljno govori o broju takvih izmisljenih kvarova cim ni ove to ne smeta previse) njih boli briga i takve eventualno mogu samo koristiti kao argument kod opravdavanje idiotarija kao sto su amortizacija.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2009., 07:58   #2484
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Dali imas konkretne cifre za ovo "najcesce" ili lupas samo.

Ja i kolega zmaj000 (on na moj savjet) sa foruma smo nevezano u razmaku od 1 god. poslali diskove Seagate/Maxtoru u Njemacku i oboje smo dobili nazad nove i vece diskove od poslanih. Zato te pitam.
Frend prije mjesec/dva slao Seagateu u NL disk i dobio natrag popravljeni, ne novi. Vidjet cemo sto ce s mojim modulom OCZ memorije biti, vise saljem iz znatizelje, nego iz neke potrebe.
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2009., 08:39   #2485
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor bloodthorn Pregled postova
Ako mi ko moze reci koji je ovlasteni servis za DFI, ploca davno odnesena na reklamaciju (diskont), ali mi jos nista nisu javili pa da ih zazovem...
Lost
http://www.lost.hr/novi/kontakt.php
Staro 16.12.2009., 13:38   #2486
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Bilo je govora o 5-10% svih reklamacija. A ovo u vezi diska govorim iz vlastitog iskustva. Famozni IBM Deathstar 75GXP mi je dva puta otišao u vječna lovišta u istom garantnom roku i dobio sam prepravljene diskove. Drugi put sam u zamjenu za ovaj prepravljeni uzeo drugi hardware.
Staro 16.12.2009., 14:51   #2487
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Citiraj:
Bilo je govora o 5-10% svih reklamacija. A ovo u vezi diska govorim iz vlastitog iskustva. Famozni IBM Deathstar 75GXP mi je dva puta otišao u vječna lovišta u istom garantnom roku i dobio sam prepravljene diskove. Drugi put sam u zamjenu za ovaj prepravljeni uzeo drugi hardware.
Nepotpun odgovor si mi dao, a zanima me. Znaci, od koga si dobio diskove? Proizvodjaca ili lokalnog dilera?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
Staro 16.12.2009., 15:20   #2488
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Reklamacija je išla preko vemila.
Staro 16.12.2009., 15:33   #2489
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Reklamacija je išla preko vemila.
Pa tako reci Onda me to što si od tih konjokradica dobio refurbished diskove uopće ne čudi.

Staro 16.12.2009., 17:00   #2490
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Eto, sam sebe demantiras.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno