Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.02.2009., 15:30   #1321
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Neka on dokaže po čemu je baš on 'stručna osoba'. Ima neki specijalni ispit ili neku specijalnu školu za to? Već se vodila rasprava o tome i zaključeno je da takvi likovi pričaju gluposti i da nigdje nije propisano što točno znači 'stručna osoba'.
Staro 24.02.2009., 09:50   #1322
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
evo novi upit

kupio matičnu ploču prije tri dana, gigabyte M61-PME s2, na matičnoj ne šljakaju zvuk i IDE konektor.

Odnio bih to u Vemulj na reklamacije, ali bih i zatražio zamjensku matičnu tako da dok se ova popravlja, ja mogu najnormalnije raditi na svom računalu.

Pošto znam da će me odjebati, zanima me što zakon veli u ovom slučaju? Čitam zakon o zaštiti potrošača i nigdje se ne spominje zamjenski proizvod dok se pokvareni popravlja.

Npr, u T-Mobileu daju zamjenski mobilni uređaj, u mom servisu daju par dana besplatno zamjensko vozilo, HP nudi besplatno zamjensko prijenosno računalo... pa me zanima može li se i u Vemulju izvući zamjenska matična ploča.
Guls je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.02.2009., 09:52   #1323
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Nema šanse
Staro 24.02.2009., 10:08   #1324
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Neka on dokaže po čemu je baš on 'stručna osoba'. Ima neki specijalni ispit ili neku specijalnu školu za to? Već se vodila rasprava o tome i zaključeno je da takvi likovi pričaju gluposti i da nigdje nije propisano što točno znači 'stručna osoba'.
Tehnicki gledano, moze se definirati status takve osobe, potrebna skolovanja i slicno. To je normalna procedura kod brandova, kako "zutanjci" to definiraju ne bih znao.

Postoje i skole i ispiti.

Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
evo novi upit

Odnio bih to u Vemulj na reklamacije, ali bih i zatražio zamjensku matičnu tako da dok se ova popravlja, ja mogu najnormalnije raditi na svom računalu.

Pošto znam da će me odjebati, zanima me što zakon veli u ovom slučaju? Čitam zakon o zaštiti potrošača i nigdje se ne spominje zamjenski proizvod dok se pokvareni popravlja.

Npr, u T-Mobileu daju zamjenski mobilni uređaj, u mom servisu daju par dana besplatno zamjensko vozilo, HP nudi besplatno zamjensko prijenosno računalo... pa me zanima može li se i u Vemulju izvući zamjenska matična ploča.
Nema obaveze davanja zamjenske opreme, no ima par stvari kojima bi se , ako se zainatis, mogao posluziti - zakon definira i pokrivanje troskova nastalih kvarom, tu bi se dalo ubaciti, recimo, najam rezervne opreme.
Staro 24.02.2009., 10:11   #1325
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Nema obaveze davanja zamjenske opreme, no ima par stvari kojima bi se , ako se zainatis, mogao posluziti - zakon definira i pokrivanje troskova nastalih kvarom, tu bi se dalo ubaciti, recimo, najam rezervne opreme.
aha... te troškove bi vjerujem trebao dokazivati pred sudom ili kako? jer nisam siguran da bi upalila ta finta kod njih... ili bi?
Staro 24.02.2009., 10:15   #1326
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
aha... te troškove bi vjerujem trebao dokazivati pred sudom ili kako? jer nisam siguran da bi upalila ta finta kod njih... ili bi?
99% sam siguran da da i da bi to bila teska borba.
Staro 24.02.2009., 10:21   #1327
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

bumo vidjeli kaj se tu da izvući... uglavnom neću se dati zajebavati samo tako pošto sam radio tamo, znam kako idu procedure i što mogu očekivati, a i koji su nedostaci sustava
Staro 24.02.2009., 10:27   #1328
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
bumo vidjeli kaj se tu da izvući... uglavnom neću se dati zajebavati samo tako pošto sam radio tamo, znam kako idu procedure i što mogu očekivati, a i koji su nedostaci sustava
Pa bar bi onda ti trebao biti u boljoj situaciji.
Staro 24.02.2009., 10:35   #1329
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

ahm... trebao bi, kad bi sva ona ekipa koja je tad radila u servisu još bila gore. ovako su svi podijelili otkaze (ili dobili).

a i ja sam na maestralan način izletio iz firme istjerali smo voditelja dućana van i prijetili da ćemo mu kosti polomit, tjedan dana je srao u gaće od straha i uzeo godišnji

no, procedura je takva da kad netko pritisne državnim inspektoratom ili policijom, zove se jedna gospodična koja je odgovorna za hrpu stvari tamo, onda ona te stvari regulira. uvijek nastoji izvući bilo što, samo da ne moraju ništa trošiti i davati, no ako je čovjek dovoljno naporan/uporan, a k tome još i u pravu, onda redovito popuštaju.

a nekaj na kaj su posebno osjetljivi, to je negativni publicitet (potrošački kod, novine i sl). Tu su toliko osjetljivi da su u stanju dati otkaz djelatniku zbog zajeba koji je prouzročio takav publicitet.

koliko vidim prema zakonu, ja imam pravo na novi proizvod ukoliko to zahtijevam...
Staro 24.02.2009., 12:24   #1330
Gemmy
smeghead
Moj komp

Gemmy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
ja pred par dana kupio card reader u vemilu- dodem doma- konektor za kartice koje najvise koristim iskrivljen i ne radi- odnesem na servis drugi dan i ne dobijem zamjensku/novi nego ide na popravak i to cekam da se rijesi...

isti dan kupim karticu od 8gb i dodem doma- ona ne radi, i dodem danas nakon vikenda vratit karticu i serviser me otpili da mu je stigla roba da dodem za pol sata-sat, ja to nisam mogao cekati jer bi onda cekao 3 sata bus za doma, pa ce se stari ic borit s njima, on ce dinut malo galamu, kako to da u par dana dobije 2 neispravna predmeta i ne zamjenjuju u roku tjedan dana...

tako da sumnjam da ce mene ve-mil vise vidjeti u buducnosti,ako imam mogucnosti kupnje negdje drugdje
Gemmy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.02.2009., 18:47   #1331
dUG1
Premium
Moj komp

dUG1's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Bacite pogled na ovo: http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=422697

Ono kaj je nama vazno, je ovaj dio:

Iz toga je vidljivo da se namjerava izbaciti dio članka prema kojem kupac ima pravo odlučiti želi li zamjenu proizvoda, popravak neispravnog ili pak povrat novca, dok se trgovcu kao prva mogućnost ostavlja "otklanjanje nedostataka"

U principu, to i ne bi bilo tak strasno da ne znamo kako nasi trgovci tumace (mda) zakon. Kad/ako ovo uvedu, tek ce onda nastat sranja.

Paaaa...ima netko vise informacija o doticnom zakonu (u pripremi)?

Iskreno, ovo NE SMIJE proci.
dUG1 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 18:51   #1332
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
http://www.index.hr/vijesti/clanak/p...da/422697.aspx

UKOLIKO se usvoje izmjene Zakona o zaštiti potrošača, koje će uskoro predložiti Ministarstvo gospodarstva, potrošači će izgubiti dosadašnje pravo da za neispravnu robu u jamstvenom roku dobiju novi proizvod, piše Novi list.

Naime, članak važećeg Zakona, koji određuje da je trgovac dužan na zahtjev i po izboru potrošača, proizvod koji ima nedostataka zamijeniti ispravnim proizvodom, izmijenio bi se te bi propisivao da je "u slučaju materijalnog nedostatka na proizvodu trgovac dužan otkloniti nedostatak, predati drugi proizvod bez nedostataka, sniziti cijenu ili vratiti plaćeni iznos", a ako se nedostatak ne otkloni u "razumnom roku", tek tada prodavač mora dati novu robu.

Iz toga je vidljivo da se namjerava izbaciti dio članka prema kojem kupac ima pravo odlučiti želi li zamjenu proizvoda, popravak neispravnog ili pak povrat novca, dok se trgovcu kao prva mogućnost ostavlja "otklanjanje nedostataka", upozoravaju iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, koja se zbog nove regulative obratila i premijeru Ivi Sanaderu. Dakle, umjesto da zakon štiti potrošače, za što je i prvotno napisan, ovaj izmijenjeni će zaštiti trgovce koji prodaju lošu robu.
Staro 24.02.2009., 19:15   #1333
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Koliko sam preletio ako prodje opet ostaje vrijediti da ti moraju popraviti, dati isti (identicni proizvod) ili vratiti pare ako to zelis.

A i kvar nije nedostatak.
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 20:28   #1334
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Datum registracije: May 2006
a to je samo prijedlog,,,, a i da prodje jednog dana opet imas pravo na povrat novca sutra ja zovem ove svoje cheatere da im kazem da ne pristajem na njihove uvjete, a prijava inspektoratu me nista ne kosta pa zasto ne bih to napravio, nabavio sam jos 2 gige meme, izdrzat cu jesam li ja njima duzan pisati dopis u kojem objasnjavam zasto ne pristajem na njihovu ponudu i sl?
HONDA type R je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 20:38   #1335
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Pa bilo bi pametno da imaš pisani dokument u kojem ti ne mogu vratiti isti tvoj proizvod,i odbijaju povrat sredstava.Po mogućnosti da se i spomene ona rečenica "kako nakon godine korištenja misliš dobit isti iznos"

Imaš li ti kakav pisani dokaz koji možeš priložit DI kod prijave,ili si već odlučio da to bude neosnovana prijava
Nekako mi se čini ovo zadnje,mislim da je jedino što ti imaš telefonski razgovor,ako nisi čitao da trebaš faksom komunicirat s njima ili ako nisi u stanju osobno otić u ADM i inzistirat na tom dokumentu-u suprotnom,možeš pisat DI ili zvat da ti kažu šta da učiniš,ali bez pisanog dokaza,šanse su ti prilično nategnute.
A za onaj e-mail da i oni imaju dokaz za svoju stranu-jedan veliki ROFL
Zna da su u priči ranjene zvijeri i računa na to da si ovlaš potkovan u ovome,tako da je napad najbolja obrana.
žile je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 20:43   #1336
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Koliko sam ja shvatio u razgovoru sa inspektorom, trgovine imaju pravo ponuditi umanjeni povrat novca ili sličan proizvod, ali potrošac ima zadnju riječ i pravo da odbije i zatraži puni povrat novca. To mi je malo nelogično, jer tko normalan bi prihvatio umanjeni povrat novca (ADM recimo) ako se može izvuči sav novac.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 20:51   #1337
redalert
Registered User

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Koliko sam ja shvatio u razgovoru sa inspektorom, trgovine imaju pravo ponuditi umanjeni povrat novca ili sličan proizvod, ali potrošac ima zadnju riječ i pravo da odbije i zatraži puni povrat novca. To mi je malo nelogično, jer tko normalan bi prihvatio umanjeni povrat novca (ADM recimo) ako se može izvuči sav novac.
Mislim da je i to gotovo, tj da smo n......i!!

"
NOVIM IZMJENAMA ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA POSTAJE ZAKON O ZAŠTITI TRGOVACA I PROIZVOĐAČA
Potrošači bez prava na zamjenu neispravne robe

U slučaju da je proizvod pokvaren, potrošač nema mogućnost da zatraži i dobije novi, već će trgovac pokvareni proizvod pokušati popraviti. Tek ukoliko popravak ne uspije, trgovac potrošaču mora dati novi proizvod

ZAGREB – U Ministarstvu gospodarstva izrađuju se izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima će se, budu li prihvaćene u Vladi i na Saboru, potrošačima oduzeti dosadašnje pravo da u slučaju kvara kupljenog proizvoda, u jamstvenom roku od trgovca dobiju novi proizvod. Prema važećem zakonu, naime, trgovac je dužan na zahtjev i po izboru potrošača, proizvod koji ima nedostatak zamijeniti novim ispravnim proizvodom, vratiti mu plaćeni iznos ili, uz suglasnost potrošača, otkloniti nedostatak. Izmjenama zakona taj je članak promijenjen i kaže kako je »u slučaju materijalnog nedostatka na proizvodu trgovac dužan otkloniti nedostatak, predati drugi proizvod bez nedostatka, sniziti cijenu ili vratiti plaćeni iznos«. Tek ukoliko trgovac ne uspije otkloniti nedostatke u, kaže izmjena, nedefiniranom »razumnom roku«, trgovac mu mora dati novi proizvod.
Kako upozoravaju iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, koja se zbog ovog, i drugih nelogičnosti izmijenjenog zakona, obratila premijeru Ivi Sanaderu, potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu te ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću, izbačen je dio članka po kojem kupac sam odlučuje hoće li od trgovca zatražiti novi proizvod, hoće li popravljati stari, ili pak zatražiti povrat novca, a trgovcu se jasno navodi »otklanjanje nedostatka« kao prva opcija u slučaju kupca koji mu se vrati s neispravnim proizvodom.

Udruge za ukras

– Ovako se štiti trgovce koji nam prodaju loše proizvode, a zakon, pisan kako bi zaštitio potrošače, štitit će trgovce. Ministarstvo želi potrošačima osporiti pravo na zamjenu proizvoda u jamstvenom roku, a od nas prave budale, ističe tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Tomislav Lončar, napominjući i to kako su potrošačke udruge, koje s
* Od 51 amandmana kojeg su udruge predložile da bi se poboljšao položaj potrošača na tržištu, niti jedan nije prihvaćen

* Na deklaracijama više neće morati pisati zemlja porijekla proizvoda, već samo ime onoga koji proizvod stavlja na tržište

Ignorirani prijedlozi

Potrošačke udruge zatražile su da u novi zakon, u definiciju javnih usluga, uđu i usluge, primjerice, upravitelja zgrada, osiguravajućih društava, banaka, parkirališta i slično, u kojima potrošači sada teško mogu ostvariti svoja prava jer se u zakonu ne spominju kao javne usluge. Također, zatraženo je i da se potrošačima naplaćuje samo obavljena usluga, i to sukladno stvarnoj potrošnji, što znači da bi se, primjerice, vikendicama smjela naplaćivati samo potrošena voda ili odvoz smeća za period kad su to smeće vikendice i »proizvodile«. Niti jedan od zahtjeva potrošačkih udruga, međutim, nije prošao.
jede u radnoj skupini za izradu izmjena zakona, tamo tretirane isključivo kao »ukras«. Naime, od 51 amandmana kojeg su udruge predložile kako bi se poboljšao položaj potrošača na tržištu, niti jedan nije prihvaćen, no zakonodavac će kasnije moći reći kako su u izradi zakona sudjelovali i predstavnici potrošača, ističe Lončar.
Između ostalog, udruge su predložile da se »razumni rok« za popravak proizvoda definira kao rok od najviše 15 dana. Sada je taj rok definiran jedino u jamstvima, koja najčešće kažu kako je trgovac nedostatak dužan otkloniti za najviše 45 dana.
– Zamislite samo, a imamo puno takvih pritužbi, što obitelji s troje djece znači živjeti bez perilice rublja ili hladnjaka 45 dana, ili jednom seoskom domaćinstvu bez ledenice, ističe Lončar, upozoravajući i na ostale nelogičnosti izmjena zakona.

Prevare bez sankcija

Između ostalog, na deklaracijama više neće morati pisati zemlja porijekla proizvoda, već samo ime onoga koji proizvod stavlja na tržište, što znači da će se potrošače dovoditi u zabludu oko toga gdje je proizvod nastao. Osim toga, briše se članak kojim se do sada definirala kazna (80.000 – 200.000 kuna) za one koji prodaju proizvod bez deklaracije ili s nepotpunom deklaracijom, što znači da se trgovca unaprijed oslobađa odgovornosti. Nadalje, potrošačke su udruge predložile da se briše sadašnji članak zakona koji dozvoljava varanje potrošača bez ikakvih sankcija, no prijedlog nije uvršten.
– Primjerice, imamo slučaj žene kojoj je 20 sokova, u letku trgovine reklamiranih po cijeni od 5,49 kuna, naplaćeno po cijeni od 5,99 kuna, odnosno ukradeno joj je deset kuna. Slučaj je prijavila nama, mi inspekciji, a inspekcija je trgovcu naložila da joj se ipriča, i vrati ukradeno, no što je sa svim ostalim kupcima koji su isto tako prevareni, a čiji je novac trgovini ostao?, ističe Lončar. U zakonu, naime, stoji kako inspektor neće pokrenuti prekršajni postupak protiv trgovca ako ovaj u roku osam dana otkloni utvrđene nepravilnosti.
Bojana MRVOŠ PAVIĆ
.... izvor "Novi List"

Morao sam pejstati cijeli članak, pošto su članci u Novom vidljivi samo isto popodne, na dan kada su napisani!!
redalert je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 21:00   #1338
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Sta je tu novo? Zakon nije nalagao trgovcu da novi novcati proizvod zamjeni. To je bila volja trgovca koliko znam (famoznih 8 dana).

Nama u it nista novog sto se tice popravka jer popraviti nemogu skoro nista. A opet ti mogu dati isti proizvodu u razumnom roku kojeg srecom definiraju kao 45 dana u jamstvenim. Uglavnom sve je isto kao i do sada...

Jedino ovo od 15 dana sto su predlagali bi bilo razumno za nas jer samo treba utvrditi kvar. Mozda 15+15 sa zamjenskom stvari da budu svi manje vise zadovoljni.
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 24.02.2009., 23:29   #1339
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor žile Pregled postova
Pa bilo bi pametno da imaš pisani dokument u kojem ti ne mogu vratiti isti tvoj proizvod,i odbijaju povrat sredstava.Po mogućnosti da se i spomene ona rečenica "kako nakon godine korištenja misliš dobit isti iznos"
naravno da cu prvo to traziti, ovo preko telefona je bilo samo da vidim sa "ovlastenom" osobom dali i on prica istu pricu kao i serviser
a rekli smo ako ne da takav dokument da svejedno prijavim
HONDA type R je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2009., 08:49   #1340
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor redalert Pregled postova
Mislim da je i to gotovo, tj da smo n......i!!

...

Morao sam pejstati cijeli članak, pošto su članci u Novom vidljivi samo isto popodne, na dan kada su napisani!!
Ne vidim nikakvih bitnih promjena, malo su se novinari (kako mi se cini) zaigrali.
Staro 25.02.2009., 08:55   #1341
ShAd0w_dAnCeR
Premium
Moj komp

ShAd0w_dAnCeR's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
šta mi je potrebno da bi ostvario garanciju na disk? o0
radi se o seagateu 410as 250gb... naime trgovac mi je bio slagao konfu (pro bono, znaci bez naljepnice na kucistu itd, imam garanciju za sve komponente posebno ko da sam je sam slago), dao racun itd, ali ako zelim ostavit garanciju (nije da imam problema s diskom), sta mi je sve potrebno, osim racuna? jer ja nisam dobio nikakvu kutiju ili tkao nesto... o0
ShAd0w_dAnCeR je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2009., 09:02   #1342
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Dovoljan ti je samo račun.
Staro 25.02.2009., 09:05   #1343
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ne vidim nikakvih bitnih promjena, malo su se novinari (kako mi se cini) zaigrali.

možda i nije tako jer sam dobio mail od udruge za zastitu potrosaca..

napomena..ja nisam niti procitao o cemu se radi ali budem se pozabavio tom aktivnoscu kada se nade vremena

Poštovani potrošači,

možda ste čuli da se predlažu izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača (ZZP-a), te je Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva (MINGORP) imenovalo radnu skupinu u kojoj su i predstavnici potrošača.

MINGORP je dalo prijedlog svojih izmjena i dopuna ZZP-a, a Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske (SUZPH) je također dao oko šezdesetak svojih prijedloga.

Za sada u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača s konačnim prijedlogom zakona MINGORP-a od 14. veljače 2009.g. nije uvršten NITI JEDAN prijedlog udruga za zaštitu potrošača (SUZPH-a).

Prema mišljenju udruga za zaštitu potrošača MINGORP želi potrošačima oduzeti pravo na zamjenu neispravnog proizvoda u jamstvenom roku, a prije popravljanja proizvoda.
Jednostavno potrošači će novi proizvod kojeg skupo plaćaju morati popravljati, a trgovci će moći prodavati lošu i neispravnu robu. To je vidljivo iz prijedloga članka 5. i 143. ZZP-a
Sve možete vidjeti na našim web stranicama www.huzp.hr rubrika naši dopisi , zakoni i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Kako bi zaštitili svoja prava predlažemo Vam i molimo Vas da zajednički pokrenemo akciju slanja peticije (koju Vam dostavljamo u nastavku i prilogu) najprije prema :
Potpredsjedniku Vlade i Ministru gospodarstva rada i poduzetništva g.Damiru Polančecu dipl.ing.,
Državnoj tajnici MINGORP gđi. Tamari Obradović Mazal,
Predsjeniku Vlade g. dr. Ivi Sanaderu.

Vjerujemo da o odazivu Vas potrošača na našu zajedničku akciju ovisi I rezultat hoće li MINGORP uvrstiti naše prijedloge.
Također predlažemo da prije pokretanja postupka pred Saborom RH ponovo pokrenemo peticiju o čemu ćemo Vas obavijestiti.

Molimo pošaljete ovu peticiju u Vašim prijateljima i znancima s molbom da nas podrže u ostvarivanju naših prava

S poštovanjem

član radne skupine,
tajnik Hrvatske udruga za zaštitu potrošača i
tajnik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske

IME I PREZIME OSOBE KOJA JE POSLALA (maknuo sam reda radi)

Molimo kopirajte slijedeći tekst i pošaljite na navedene e-adrese.

damir.polancec@mingorp.hr ; tamara.obradovic-mazal@mingorp.hr, predsjednik@vlada.hr, huzp@zg.t-com.hr

Poštovani g. potpredsjedniče Vlade,

Obaviješteni smo od Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske da se priprema izmjena I dopuna Zakona o zaštiti potrošača kojom bi potrošači izgubili svoje temeljno pravo na zamjenu neispravnog proizvoda u jamstvenom roku, a prije popravka proizvoda što je do sada bio slučaj. Radi toga se predlaže izmjena članka 5. i 143. Zakona o zaštiti potrošača.

Također Vam dostavljam prijedloge izmjena i dopuna Saveza udruga za zaštitu potrošača od kojih niti jedan nije uvršten u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača s konačnim prijedlogom zakona MINGORP-a od 14. veljače 2009.g.

Nije mi jasno da baš niti jedan prijedlog od do sada ponuđenih šezdesetak prijedloga nije bio po volji Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva, a neki od prijedloga koji pogoduju trgovce i davatelje usluga ušli su u prijedlog.

Poštovani gospodine potpredsjedniče Vlade nemojte dozvoliti da se Zakon o zaštiti potrošača pretvori u Zakon o zaštiti trgovaca.

S poštovanjem

U ______________2009.

huzp@zg.t-com.hr, www.huzp.hr
Hrvatska udruga za zaštitu potrošača
Trg kralja Petra Krešimira IV br.2 10 000 ZAGREB
+ 385 (0) 1 46 333 66 (telefon/faks/automatska tajnica)

Članice Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske:
HUZP – Zagreb, HUZP – Slavonski Brod, «Dalmatinski potrošač» Split, «Dubrovački potrošač» Dubrovnik, «Šibenski potrošač» Šibenik, Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora, Udruga za zaštitu potrošača komunalne djelatnosti – Solin i «Zadarski potrošač» Zadar, Potrošački centar Rijeka, Klub potrošača Vodice, Međimurski – Potrošač Čakovec, Centar za edukaciju informiranje potrošača Bilje
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2009., 10:11   #1344
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
možda i nije tako jer sam dobio mail od udruge za zastitu potrosaca..

Prema mišljenju udruga za zaštitu potrošača MINGORP želi potrošačima oduzeti pravo na zamjenu neispravnog proizvoda u jamstvenom roku, a prije popravljanja proizvoda.
Jednostavno potrošači će novi proizvod kojeg skupo plaćaju morati popravljati, a trgovci će moći prodavati lošu i neispravnu robu. To je vidljivo iz prijedloga članka 5. i 143. ZZP-a
Sve možete vidjeti na našim web stranicama www.huzp.hr rubrika naši dopisi , zakoni i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.
Ne kuzim bas... Pa i do sada je tako bilo:

ZOO

3. Jamstvo za ispravnost prodane stvari (garancija)

Odgovornost prodavatelja i proizvođača

Članak 423.

(1) Kad je prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača da stvar popravi u razumnom roku ili ako to ne učini da mu umjesto nje preda stvar koja je ispravna.

(2) Ova pravila ne isključuju primjenu pravila o odgovornosti prodavatelja za nedostatke stvari.

(3) U jamstvu moraju biti navedena prava iz jamstva koja pripadaju kupcu, te jasno navedeno da jamstvo ne utječe na ostala prava koja pripadaju kupcu po drugim pravnim osnovama.

(4) Jamstvo mora sadržavati pojedinosti koje su potrebne kupcu za ostvarivanje njegovih prava, a posebno trajanje jamstva i teritorijalno područje važenja, te ime, odnosno naziv i adresu osobe koja je izdala jamstvo.

(5) Neispunjenje obveza iz stavka 3. i 4. ovoga članka ne utječe na valjanost jamstva.

Traženje popravka ili zamjene

Članak 424.

(1) Kupac može zbog neispravnosti stvari zahtijevati od prodavatelja, odnosno od proizvođača popravak ili zamjenu stvari u tijeku jamstvenog roka, bez obzira na to kad se nedostatak pojavio.

(2) On ima pravo na naknadu štete koju je pretrpio zbog toga što je bio lišen uporabe stvari od trenutka traženja popravka ili zamjene do njihova izvršenja.

Produljenje jamstvenog roka

Članak 425.

(1) U slučaju manjeg popravka jamstveni rok se produljuje onoliko koliko je kupac bio lišen uporabe stvari.

(2) Međutim, kad je zbog neispravnosti stvari izvršena njezina zamjena ili njezin bitni popravak, jamstveni rok počinje teći ponovno od zamjene, odnosno od vraćanja popravljene stvari.

(3) Ako je zamijenjen ili bitno popravljen samo neki dio stvari, jamstveni rok počinje teći ponovno samo za taj dio.

Raskid ugovora i sniženje cijene

Članak 426.

Ako prodavatelj ne izvrši u razumnom roku popravak ili zamjenu stvari, kupac ima pravo na raskid ugovora ili sniženje cijene, a u svakom slučaju i pravo na popravljanje štete.

Troškovi i rizik

Članak 427.

(1) Prodavatelj, odnosno proizvođač dužan je o svom trošku prenijeti stvar do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti te popravljenu, odnosno zamijenjenu stvar vratiti kupcu.

(2) Za to vrijeme prodavatelj, odnosno proizvođač snosi rizik za propast ili oštećenje stvari.

Znaci, prvo poravak pa zamjena.

ZZP

Članak 5.

(1) Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava.
(2) Trgovac je dužan, na zahtjev i prema izboru potrošača, proizvod koji ima nedostatak zamijeniti novim ispravnim proizvodom ili mu vratiti iznos plaćen za taj proizvod, odnosno sniziti cijenu ili, uz suglasnost potrošača, otkloniti nedostatak na proizvodu.
(3) Trgovac je u slučaju nedostatka kod obavljene usluge dužan, na zahtjev potrošača, vratiti iznos plaćen za tu uslugu, sniziti cijenu usluge ili otkloniti nedostatak obavljene usluge.
(4) Potrošač može u slučaju iz stavka 2. i 3. ovoga članka zahtijevati povrat plaćenog iznosa samo ako je prethodno dao trgovcu primjereni rok za ispunjenje ugovora.
(5) Nedostatak na proizvodu, odnosno obavljenoj usluzi, kada je to nužno, dokazuje se vještačenjem u za to ovlaštenim ustanovama ili uz pomoć ovlaštenog sudskog vještaka, a troškove vještačenja snosi potrošač ili trgovac, ovisno o rezultatu vještačenja.
(6) Trgovac je dužan, u tijeku jamstvenog roka, popraviti u primjerenom roku neispravan proizvod potrošaču koji je predao jamstveni (garancijski) list, ili, ako to nije moguće, umjesto istoga predati mu proizvod koji je ispravan.

Isto i ovdje.

E sad, imam osjecaj da netko opasno brka termine nedostatak i neispravnost. Kad kupim automobil koji ima 10 kW manje od deklariranog, to je nedostatak, ne neispravnost i zelim novi. Kad mi crkne rucica zmigavca to je neispravnost, ne nedostatak i naravno da necu dobiti novi automobil.
Staro 03.03.2009., 11:28   #1345
žile
Banned

žile's Avatar

Citiraj:
Zvali su danas.9500GT mi nude u zamjenu za 7600GT.Ja reko neću u zamjenu DDR2 karticu,nakon toga kreće ubjeđivanje kako je ovo DDR3.Nakaon toga ja pitam za cijenu,i nakon toga čitam članak iz zakona serviseru.Ovaj čak i pokazuje razumijevanje,što znači da poznaje pravila i pita koju karticu da vam ponudimo u zamjenu.Odgovaram da sam zbog hitnosti već riješio karticu,ali da ako budu prema zakonu i pravilima postupili,bez uplitanja nadležnih tijela,pristajem da potrošim 850kn opet u vemilu.Čak se i nije puno bunio,nego je samo ravnodušno rekao,dobro,obavijestit ću Zagreb,pa ćemo vidjeti.
Stay tuned

Zvali su danas opet.Kažu kako su oni od dobavljača uspjeli nabavit kao istu takvu 7600GT koju ću kao dobit pod zamjenu.Ja pitam jel to ona moja kartica,kaže on nije nego da je ista ali druga,vjerojatno neka reparirana u njihovom servisu.Rekao sam kako ću ih nazvat-da moram vidjet šta dalje.Pa šta dalje?
Staro 03.03.2009., 11:33   #1346
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Samo nova dolazi u obzir, a to će malo teže naći jer su EOL odavno. Repariranu, makar i tvornički, ne bi uzeo ni u ludilu.
Staro 03.03.2009., 11:35   #1347
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Citiraj:
Zvali su danas opet.Kažu kako su oni od dobavljača uspjeli nabavit kao istu takvu 7600GT koju ću kao dobit pod zamjenu.Ja pitam jel to ona moja kartica,kaže on nije nego da je ista ali druga,vjerojatno neka reparirana u njihovom servisu.Rekao sam kako ću ih nazvat-da moram vidjet šta dalje.Pa šta dalje?
Odbij repariranu, prihvati samo novu istu 7600GT. Ako ne mogu popraviti tvoju, ili naći istu novu, imaš pravo na povrat novca ili proizvod po tvom izboru u placenom iznosu.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2009., 11:38   #1348
žile
Banned

žile's Avatar

Znači,šta da im kažem?
On je rekao kako ću dobit drugu istu takvu jer su se ovi u Zagebu čuli sa distributerom.Jel ja sad moram prihvatiti tu karticu?Jel ona reparirana ili ne,neznam.Nova vjerojatno nije jer je odavno EOL.

EDIT:sad vidim...

Evo sada sam ga zvao.Rekao sam kako sam spreman prihvatiti novu novcatu zapakiranu karticu,identičnu ovoj mojoj,jer ako se bude radilo o repariranoj samo troše i moje i svoje vrijeme,tj. kada dođem po nju vidim da je rabljena svejedno je neću uzeti.Onda smo došli do garancije,koja se ostvaruje sa izlistom sa servisa,kako on tvrdi
Reko,koliko ja znam novi proizvod povlači i novi račun i garanciju od dvije godine i da jedino ako svi uvjeti budu ispunjeni ću prihvatiti tu drugu.Rekao je da mora zvat u Zagreb,što je još deset dana.Šta kada se ne uspijemo dogovorit a protekne onaj rok od 45 dana?

Zadnje izmijenjeno od: žile. 03.03.2009. u 11:50.
Staro 03.03.2009., 11:48   #1349
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
a mozda su nekud iz skladista izvukli iz neke zaostale neprodane zalihe... tko ce ga znati
ako ces vidit da je kutija nova i neotvarana, te isto tako i kartica unutra onda je vjerojatno jest nova
maX je offline   Reply With Quote
Staro 03.03.2009., 12:02   #1350
Gemmy
smeghead
Moj komp

Gemmy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
to je pravi peh ako uspiju izvuc iz nekog podruma novu, novcatu 7600gt
Gemmy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas