|
![]() |
#5822 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Mislim da nismo jedina zemlja u EU koja ima samo 1g. gare za Apple proizvode.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5823 | |
Registered User
Datum registracije: Dec 2013
|
Citiraj:
Ajde da razjasnimo ovo više. Ukratko, svatko ima jamstvo 2 godine na iPhone (i na druge uređaje) po EU direktivi i to jamstvo može ostvariti tamo gdje je kupio mobitel. Pomutnja se javlja zbog tog isticanje jamstva od 12 mjeseci, a to se radi i po Njemačkoj i ostalim zemljama, ne samo kod nas. Trgovci ističu jamstvo od 12 mjeseci zato što je to proizvođačevo jamstvo i može biti uvjetovano nekim njihovim odredbama u jamstvenom listu. Jamstvo od 12 mjeseci daje proizvođač i u toj prvoj godini odgovornost je na proizvođaču. Kupac dakle može reklamirati u tih 12 mjeseci u trgovini ili direktno kod proizvođača i kupac ima jamstveni list na kojem piše 12 mjeseci. Sve poslije toga perioda je odgovornost prodavatelja jer je njega EU obvezala svojom direktivom da mora dati jamstvo od minimalno 24 mjeseca na uređaje koje prodaje. To se poslije prvih 12 mjeseci više ne zove "jamstvo" nego "odgovornost za materijalne nedostatke", ali za kupca je to jedno te isto. Za kupca je jedino bitno da on ima jamstvo 24 mjeseca, i ne mora imati jamstveni list na kojem to piše, dovoljan mu je račun. Apple se dakle ogradio poslije tih prvih 12 mjeseci i sav dodatni trošak snosi trgovac koji je to dužan po zakonu. Naravno, uvijek se trgovac može praviti grbav i pokušati odbiti kupca, ali tada se nastupa zakonski prema njima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5824 | ||
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Dal je to isto APP, ne znam, ali je činjenica da Apple daje 1 godinu SVOJE garancije na proizvode, a na prodavaču je onda da pokrije još jednu godinu garancije. Bar ja tako to razumijem. DE: http://www.apple.com/de/legal/statutory-warranty/ UK: http://www.apple.com/uk/legal/statutory-warranty/ Pitanje je što onda kad je apple proizvod kupljen u apple dućanu ili direkt s njihovog sajta? ![]()
![]() |
![]() |
#5825 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5826 | |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
Citiraj:
Znaš li ti što će se desiti kada dođeš u dućan i pozoveš se na EU direktivu? isto ono što si mi napisao u quotanom postu - ''ali ovo što pričaš nema veze s ničime.'' I najbitnije, imaš li bar jedan dokazani slučaj gdje je netko nakon 12mj. ostvario garanciju, baš crno na bijelo imaš li papir/dokaz bilo kakav, gdje možeš to što pričaš dokazati u praksi. Ako nemaš onda mi je sve jasno. Floskule koje brljezgaš po forumu, ništa više. Pa tmobile bi milijunske kazne plaćao da daje 1 godinu a EU je naredio dvije, ali eto, ti mi dokaži da netko nakon 13 mjeseci reklamira ajfon i ostvaruje garanciju, onda sve što si napisao ima smisla. Kažeš jamstvo i materijalni nedostaci su isto? Nisu. čitaj i to 400-422 mat. ned. a 423 na dalje je garancija, prouči i to. A ako želiš pred europskim sudom tjerat pravdu radi ajfona, samo daj, 30k eura parnica i dobro. Suma sumarum svega, daj mi neki dokaz da to što si napiusao vrijedi, da je netko reklamirao ajfon s 13 mjeseci i uspio. Pa giganti poput tmobajla sigurno nisu prčija tipa protis da će zavaljat nekog za tako velike stvari. Mi smo u fazi implementacije, to jest imamo direktivu, a dok se to ne stavi u opticaj, sumnjam da ću dobiti uspješan slučaj reklamacije ajfona nakon 12. mjeseci od strane tebe ![]()
![]() |
![]() |
#5828 | ||||||
Registered User
|
@mamutarka: Prilično bahato nastupaš s obzirom da ti je znanje o zakonima ravno nuli. Krenimo redom. Citiraj:
I nakon takve izjave ideš meni nešto pričati? Citiraj:
Prije pola godine je EU donosila zadnju direktivu koja se tiče potrošača, istoga dana je usvojena u svim zemljama članicama: http://zastita-potrosaca.org/stupila...ima-potrosaca/ Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Meni ne treba nikakav tuđi slučaj, ja znam da bi ja svoja prava ostvario, za tebe nisam siguran. Ovo sve dalje što si napisao ni ne želim komentirati, to su tolike gluposti da nisu vrijedne komentiranja. I za kraj svega, mogu ti samo reći, pa pobogu čovječe, jesi li ti stavio ove linkove: http://i.imgur.com/wHRWrw0.jpg http://i.imgur.com/Mj7ZEzc.jpg Imaš li ti oči i znaš li pročitati odgovor ministarstva? Jesu ti boldali i podvukli da imaš 24 mjeseca da reklamiraš? I još su ti naglasili da ti ni ne treba garantni list, baš kako sam ja i ranije rekao. Daj si isprintaj taj odgovor ministarstva i zalijepi na čelo, lol. Ovo je nevjerovatno.... |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5829 | |
Registered User
|
I moram navesti još jedan link od EU, ovdje je sve toliko jasno napisano da će čak i mamutarka to uspjeti shvatiti: http://europa.eu/youreurope/citizens...s/index_hr.htm Sve piše, a evo i posebno za Apple, Sony (plastation) i slične kompanije: Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5830 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
Ok ovako, vrijeđanje itd. neću reagirat i nastavljat u tom tonu, samo daj. Pročitao sam sad 20 članaka valjda na ovu temu, od playstationa do ajfona itd. Je, direktiva je usvojena kod nas, istina. No nakon 12 mjeseci ti ćeš doći tamo i više se ne radi o GARANCIJI, nego o materijalnom nedostatku. I ti ćeš onda ići na sud dokazivati s tmobileom da si u pravu? A oni će ti reć da imaš ogrebotinu ili nešto šesnaesto, i sve pada u vodu. Ja ti opet napominjem, kako bi ti to ostvario? poprilično si uvjeren da bi, pa napiši nama koji neznamo kako bi tekla procedura dokazivanja pred sudom i tmobile pravnom službom koja valjda ima sigurno takovih dnevno kolko hoces. Ali nisam cuo da je itko ostvario to, dok mi to ne dokazes džabe mi piskaranje. Te slike sam stavio tu jer sam na bug forumu vidio iste, pa ih htio protumačiti to jest da mi netko potvrdi jel uspio nakon godinu dana reklamirat mob, to me zanima kao vjerujem sve ovdje.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5831 | |||
Registered User
|
Citiraj:
Citiraj:
Ne može biti jednostavnije. Ovdje je bitno napomenuti da se trgovcu nekada ne isplati ići na vještačenje jer ako ako je kupac u pravu i ako nije njegova krivnja, trgovac mora platiti to vještačenje. Citiraj:
Jel imaš zakone koji su na snazi? Kad se nađeš u situaciji da trebaš reklamirati svoj iPhone javi se ovdje. Normalno da su tmobile i vip masi ljudi odbili reklamacije kad ljudi ne znaju svoja prava, ali nije sramota ne znati, sramota je kad te netko upućuje u nešto, a ti se još sprdaš s time i govoriš da su to baljezganja. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5832 | |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
Ne, ja se ne sprdam s ničime. Nismo se razumjeli oko direktiva, ti si ih spominjao, a direktive same po sebi govore da su u procesu, nakon toga se nazivaju zakon, to me zbunilo no nebitno. Ovo što si linkao gore, što i mamutarka može shvatiti, sam si sebi skočio u usta: Citiraj:
Zašto tražim dokaz? Pa zato sam sve ovo i započeo, da mi netko potvrdi jel uspio reklamirat ajfon nakon isteka godine dana garancije. Evo što piše uz moj ajfon kupljen neki dan http://i.imgur.com/tHp4dia.jpg
![]() |
![]() |
#5833 | ||
Registered User
|
Citiraj:
Fala bogu pa ti osobno ne moraš ništa dokazivati, to će za tebe obaviti inspektori ministarstva gospodarstva kako sam ti gore i rekao, to je njihova svrha, da brinu o zaštiti potrošača. Da ti objasnim najjednostavnije moguće. Crkne ti iPhone nakon 13-15-18 mjeseci, nebitno, ideš u trgovinu i tražiš popravak ili zamjenu telefona. Ako trgovina odbije, šalješ im prigovor preporučeno s povratnicom na koji oni moraju odgovoriti u roku 15 dana. potrosac.mingo.hr/slike/dokumenti_3/g2013/m11/x1345669925282738.pdf Ukoliko ne odgovore, ili odgovore negativno, šalješ prijavu u ministarstvo. Link za prijavu: https://prijava.mingo.hr/CD/prijava.jsp Kad oni preuzmu tvoj slučaj, oni će odrediti vještaka koji će DOKAZIVATI da li si ti pokvario taj telefon ili nije tvoja krivnja i trgovina ti mora dati drugi ili što već. Stvarno ne znam kako si ti zamislio da ti osobno pred sudom išta dokazuješ? Možda rečenicom "nisam ja kriv majkemi"? Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5834 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
Ok, moje iduće pitanje, mobitel nakon 15 mjeseci ima bar jednu ogrebotinu ili nešto slično, pozitivan je na vlagu ili što već. Onda sve pada u vodu jer je to mogao bit razlog kvaru? Ili kao što kažeš, država će za mene napraviti sve da dobijem novi ajfon nakon 15 mjeseci? Ja i dalje kažem da neće, i da nećeš ostvariti, razuvjerit me može samo slučaj iz prakse koji dokazuje suprotno, onda ću pognut glavu i poklonit se, a ne teorija. Jer i dalje kažem kako ovaj dio ''inspektori ministarstva gos. će odraditi sve za mene'' neće baš proć kako ti opisuješ, nož kroz putar. Stalno na stranu stavljaš dokazivanje i da zašto to tražim. Pa vrlo jednostavno je zašto to tražim, jer bi mi onda na računu pisalo da imam 2 godine, a pošto ne piše, a kao imam ih, želim to ''crno na bijelo'' kak se kaže, neznam što je tu čudno, ili bih ti možda trebao vjerovati na temelju teoretskih tvrdnji i rečenice '' ja bih to ostvario za sebe'', ok, dokaži nekako, nećeš/nemožeš/neda ti se? Ok, ja tražim konkretan odgovor a ne nabadanja/linkove/zakone, možda netko skokne i upita u dućanu, možda i ja odem, možda je netko već prošao ovu trakavicu pa nas prosvjetli, to mi treba.
![]() |
#5835 | ||
Registered User
|
Citiraj:
Odneseš ga u trgovinu i taj uređaj ide na servis jel tako? I tamo u tom servisu isto netko odlučuje da li je tvoja krivnja ili nije i hoćeš li dobiti zamjenu. Ista stvar je i ovdje, samo što ne odlučuje nekakav servis o tome, nego trgovina, odnosno, vještak. Ako je trgovina normalna, dobit ćeš novi uređaj, ako se moraš natezati s njima i tražiti pomoć inspektora, normalno da tu onda može biti svašta, svaki slučaj je priča za sebe. Masi ljudi je odbijena i redovna garancija za nešto na što su imali pravo pa što? Šta ti vrijedi napismeno jamstveni list ako servis kaže da je tvoja krivnja? Citiraj:
Nadam se da sam svojim postovima pomogao nekima koji će u budućnosti imati reklamaciju, a za tebe i tvoj iphone me baš zaboli. Pozdrav. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5836 |
Premium
Datum registracije: May 2012
|
S obzirom da je zakon stupio na snagu pred pola godine, moze li ti uopce dati primjer gdje je netko nakon 12 mjeseci reklamirao ajfon? Ili se zakon odnosi i a ajfone kupljene prije, sto sumnjam Edit: oke onda, sve jasno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5837 | |
Registered User
|
Citiraj:
Imaš trgovinu moderatora nine (UZI shop) tu na forumu pa ga pitaj kako fukncionira to europsko jamstvo i od kada je na snazi te kako ga on provodi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5838 |
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Sazno da u Sloveniji također 24mj. Oni se pozivaju na neku "napaku" ![]() I stvar funkfionira kod njih što se tice reklamacija, ostalo je app metoda. Kod nas sve mora zavrsiti na vrhovnom sudu da stvar bude jasna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5839 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
Da je to kao sto ti tvrdis onda bi to neki i prakticirali, pa nisu svi ljudi neinformirani, a kad je to tako jednostavno, neznam kako ti je tako velik problem to dokazati i pomoci nam konkretnim primjerom a ne raznim linkovima. A tko je trol, ja koji pitam jel moguce nakon godine dana ostvariti jamstvo na ajfon kod nas Ili ti koji mi nisi odgovorio. Dok mi to ne dokazes obican si serator kao sto sam ja trol. A da je sve kako wooden kaze, mi bismo bili svicarska a ne hrvatska. Zivio I dalje trazim odgovor na moje prvotno pitanje o ostvarivanju jamstva nakon godine dana, ako netko ima iskustva neka podjeli, bez linkova na zakone, zanima me je jel uspio, a onda cu upitati za postupak.
![]() |
#5840 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako i postoje oni koji su to uspjesno rijesili sigurno nisu na ovom forumu iako je moje misljenje da su se svi drzali tih 12 mj garancije... Ili nek mi neko da ajfon pa da isprobamo ![]()
![]() |
#5841 | ||
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Citiraj:
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5842 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Pa to je i posteno tak, i mislim da će se zbog tog štucat mnogima. Naravno, sad ce bit tu dokazivanja sto je koristeno, sto ne al dobro, za neke stvari se lijepo vidi.
![]() |
#5844 |
MiningMod
|
A kako links to ima malo drugačije? 01. Kupac koji iz bilo kojeg razloga ne želi zadržati kupljeni artikl, u bilo kojoj Links poslovnici može postaviti zahtjev za povrat sredstava naplaćenih prilikom kupovine. Predati zahtjev je moguće u roku od 8 dana od datuma izdavanja računa. 03. Od prava povratka isključujemo sve artikle koji se nalaze u ovim skupinama: Računala tj. konfiguracije Prijenosna računala Tablet i smartphone uređaji Monitori TV uređaji LCD/LED/Plasma Pisači Računalni programi tj. softver Knjige Usluge Artikli koji su od dana kupovine znatno promijenili cijenu Artikli koje je nemoguće vratiti u prvobitno stanje Znaci oni doslovce se vode s time "Napominjemo da se ne smijete koristiti robom koju ste primili prije no što odlučite odustati od kupnje." I zato su valjda napisali to "Od prava povratka isključujemo sve artikle koji se nalaze u ovim skupinama:" |
![]() |
![]() |
![]() |
#5845 |
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
To je ono sto oni nude dodarno, a nisu obvezni zakonom. Odnosno na svoju dobru volju i stetu, ako osobno kupis u trgovini. Onih 14 dana ako platis preko weba nije ista stvar ko i ovih 8 sto links nudi.
![]() |
#5846 |
MiningMod
|
Da, istina, sada bas gledam... Al eto ova njihova stavka me malo zbunila, i moraju onda to ispraviti ![]() 05. Za razliku od usluge koje pružamo u našoj prostoriji, prema zakonu o zaštiti potrošača dužni smo kupcu koji kod nas kupuje „na daljinu“ pružiti dodatne elemente osiguranja kako bi njegova kupnja protekla bez problema. Webshop je prema definiciji zakonodavca prepoznat kao način kupovine na daljinu. Links d.o.o. kupcima, korisnicima Webshopa, čije osnovane zahtjeve zaprimi u roku 8 dana od dana isporuke pošiljke osigurava pravo na povrat artikala |
![]() |
![]() |
![]() |
#5847 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Da ti ja odgovorim kratko: Nitko od obicnih ljudi nije ostvario jamstvo nakon 12 mjeseci na apple iphone. Jer nas narod je inace podlozan gazenju pa jednostavno nema tradiciju boriti se za sebe i svoja prava. Drugo, koja budala otvara iphone nakon 15 mjeseci? Mozda ima i takvih ali ja bih ga pitao par pitanja da se sretnemo na kavi. Trece ,materijalni nedostaci i jamstvo je jedno te isto. Otvoris kutiju,vidis da je ostecen i nosis natrag u ducan. Isto tako crkne wifi,koji se ne vidi okom, nakon 15 mjeseci ,odneses u ducan i bok. 24 mjeseca jamstva znaci da je telefon ispravan i da ce u tom roku raditi kao spada. Mozda ima nevidiljivih materijalnih nedostataka koji ne utjecu na rad telefona,kako ces ga odnijeti na jamstvo ako niti ne znas da ima nedostatke?ako crkne ili steka odnesi ga gdje treba. Imas 24 mjeseca po zakonu. Ako ti napisu da imas 12, a po zakonu imas 24,idi bori se za svoja prava u slobodnoj drzavi. S druge strane,svakom potrošaču koji bi namjerno pokusao podvaliti nekakav proizvod pod jamstveni kvar a ispostavi se da je sam kriv,tj da je znao da je sam kriv bih opalio kaznu po dzepu da se onesvijesti. Naravno,to povlaci pitanje postenja servisa/proizvodjaca i takva drzava mora biti idealna a znamo da takvo sto ne postoji. Edit: mislio sam da ce biti kratko ![]() Zadnje izmijenjeno od: spawn. 15.12.2014. u 14:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5848 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Dosta. Redom sam brisao višak ako je bilo neš korisno (a nije) jbg ![]() Imate sad neke smjernice za sljedećih 12 mjeseci, ako netko nađe negdje da je netko uspio srediti neka stavi tu link a sva daljnja rasprava nema smisla tako da nemojte više nastavljati. Fala
![]() |
#5849 | |||
Registered User
|
Citiraj:
Mislim da je gornja rečenica ubačena čisto kao prijedlog kupcu kako da se ponaša čisto da ne dođe do zlouporabe, ali to nije konkretan članak zakona, barem ne kod nas. Kod nas se kaže samo ovo: Citiraj:
Jedino što se ne može vratiti u trgovinu ako si otpakirao su filmovi, glazba i softver. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5850 |
Premium
Datum registracije: May 2012
|
Što ako netko kupi npr laserski printer, istrosi pol tonera xD i oce ga vratiti nazad, tu je vidljiva zloupotreba, ali nije ostecen, ali se opet koristio dosta, monitoru ipak ne bi trebalo biti nista nakon par dana ali toner je skup. Po meni, ne vidim razlog zasto bi trgovac prihvatio povrat? Pitam cisto informativno ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|