|
![]() |
#3391 | |
Premija
Datum registracije: Mar 2009
|
Citiraj:
![]()
K: 7950GX2, 8800 Ultra, GTX295 Zadnje izmijenjeno od: fran123456. 16.09.2010. u 18:07. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3392 |
Premium
Datum registracije: Oct 2003
|
Imam ja jedno pitanje..a nisam ga našao u ovih 100-tinjak stranica... Krepala mi je bluetooth slušalica u garantnom roku i odneo sam ju na reklamaciju u poslovnicu gdje sam ju kupio. Naravno da je nisu preuzeli, jer tu slušalicu moram odnjeti na sasvim suprotan dio grada Zagreba u ovlašteni servis, jer oni to ne preuzimaju. Naravno da servis radi od 8-16 sati..kad je i meni radno vrijeme..te nisam stigao do servisa u slijedećih mjesec-dva koliko je vrijedila garancija...te sad slušalicu mogu baciti.. Koliko mi se čini po zakonu su oni bili dužni preuzeti robu..no trgovac je bio idiot..i nisam htio praviti scenu u trgovini... radilo se o HG spotu... EDIT: zaboravih - da li su obavezni primati svu robu koju su prodali u poslovnicama..ili mogu slati gdje žele ... i da..drugo pitanje...ak se roba kupi u jednoj poslovnici u nekom gradu...smije li se nositi u na reklamaciju u poslovnicu u drugom gradu Zadnje izmijenjeno od: Zvonimir_s. 19.09.2010. u 12:44. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3393 |
Guest
|
Gdje je tu pitanje? ![]() |
![]() |
![]() |
#3394 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Po zakonu su duzni preuzeti robu i to je sasvim normalna praksa - to sto su tebi napravili je cisto APP metoda jer onda oni vise nemaju s time nista. Ja npr. nikada ne nosim u servis niti uvozniku nego u ducan. A sad to sto ti je prosao rok - tu si ipak sam kriv. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3395 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Jednu stvar nigdje nisam pročitao, a mislim da je bitna - zakonski rok od 45 dana unutar kojeg se kupcu treba popraviti proizvod teče ne od trenutka odkad se neispravni uređaj preda prodavaču nego od trenutka kada ga ovlašteni servis zaprimi, znači to ne mora čak biti isti dan kada uređaj stigne u ovlašteni servis nego kada ga tamo zaprime u svojoj servisnoj aplikaciji. Zato mislim da je bolje rješenje neispravni proizvod s originalnim računom i jamstvenim listom nositi direktno ovlaštenom servisu, naravno ako je to moguće, znači ako se nalazi u istom gradu. Trgovina u kojoj se uređaj kupi ga je samo prodala, obično ga ne servisira, oni su tu laički rečeno "dostavna služba" koja je dužna besplatno neispravni uređaj poslati ovlaštenom servisu, ali ponavljam - dužna, znači ne mogu se izvući s tvrdnjom da oni nisu servis i da kupac to sam treba odnijeti ovlaštenom servisu. Na takve stvari nitko ne smije pristati! Druga je stvar što će sigurno proći par dana (i tjedan ako ovlašteni servis nije u istom gradu u kojem je i trgovina u kojoj se neispravni uređaj preda) dokad servis zaprimi uređaj i odkad servisni rok od 45 dana počne teći. Znači ako se želi što prije riješiti reklamacija najbolje je direktno ići ovlaštenom servisu, što u Zagrebu nije problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3396 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#3398 |
Registered User
|
Po mom misljenju prodavača obvezuju uvjeti uvoznika jer nije na kupcu da se naganja sa uvoznikom, nego na prodavaču. Ukoliko mu to ne pase, slobodan je odbiti prodavati proizvode sa jamstvenim koji mu ne pasu i zahtijevati da se promjene. Jer recimo ja prijavim Links jer nisam dobio msanov monitor nazad u roku sa zute etikete - inspekcija ide u links ne u msan. Kako ce se links naganjati sa msanom to nije problem kupca, a ne znam niti dali DI to zanima. Jedino sam kod linksa vidio da uz zute etikete oni daju i svoje jamstvene u kojima su navodili to da tece od servisa.. bas me zanima koje je onda stajaliste DI - koji uvjeti vrijede? (ajde doink, da te vidimo) ![]() Rok od 45 dana je odnekud dosao.. nevjerujem da trgovci i uvoznici nebi iskoristili tu "rupu" u zakonu. Dali je nekada bilo nekakvo vjestacenje oko toga sta je razuman rok pa se zato uzima ili nesto drugo. Nekako nevjerujem da su oni dobrice pa nisu napisali nesto sto bi im omogucilo da gotovo beskonacno otezu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3399 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#3400 | |
Registered User
|
Citiraj:
Znaci to smo rijesili.. sad da jos nadjemo zasto je 45 dana na elektroniku... Mora postojati razlog.... (Iako bi to trebalo biti 20 dana max.) |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3401 |
Premium
|
![]() |
#3402 |
Premium
|
Da, točno - 45 dana je rok kojeg se većina firmi pridržava, jer je to kao razumno vrijeme u kojem se može nešto popraviti, nabaviti rezervni dio i sl. Ponekad je stvarno i potrebno dosta vremena da se nabavi neki dio kojeg ovlašteni servis trenutno nema, npr. MBO za neki notebook, koji treba doći iz matične tvornice na dalekom istoku, ne čest slučaj ali moguć. Ali u slučaju intervencije DI prodavač (pritom ne mislim samo na djelatnika koji je u poslovnici nego Firmu) se može jednostavno ograditi i na deklaraciji i jamstvenom listu pokazati tko je uvoznik i tko ovlašteni servis, predočiti dokumentaciju (papirnatu ili u servisnoj aplikaciji) da je neispravni uređej u kratkom vremenu nakon preuzimanja u trgovini poslan ovlaštenom servisu - znači pokazati da je svoj dio posla korektno odradio (mada svi znamo koliko je to često nekorektno u praksi), i skinuti bilo kakav teret sa sebe, i ne vjerujem da mu čak ni DI tu može išta zakonski. Pa nigdje ne piše da će kupljeni uređaj servisirati Likns, HGspot ili bilo koja druga tvrtka koja se bavi maloprodajom, u jamstvenom listu jasno piše tko je ovlašteni serviser. To spomenutim firmama daje prostora za manipulaciju i izvlačenje, a ruku na srce - niti je netko iz npr. Linksa proizveo neki uređaj, niti ga on servisira...ali je na njemu da ga brzo nakon preuzimanja proslijedi ovlaštenom servisu, kontaktira ga i interesira se što je s neispravnim uređajem, u kojem je statusu rješavanje reklamacije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3403 |
Registered User
|
3. Jamstvo za ispravnost prodane stvari (garancija) Odgovornost prodavatelja i proizvođača Članak 423. (1) Kad je prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača da stvar popravi u razumnom roku ili ako to ne učini da mu umjesto nje preda stvar koja je ispravna. Ako je to taj zakon onda je vrlo jasan... Nema bas prostora za manerviranje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3404 |
Premium
|
Ma naravno, sve to stoji, ali koji to prodavatelj popravlja neispravnu stvar...? Neispravne stvari popravljaju ovlašteni servisi, a oni u pravilu nisu ujedno i prodavatelji. Isti odobravaju i zamjenu za drugu, ispravnu stvar ili u krajnjem slučaju financijski povrat, mada tome većina prodavatelja i servisa nije naklonjeno. Pa iako je zakon jasan ovaj topic i navedena iskustva koja su ovdje iznesena jasno pokazuju da spomenuti itekako manevriraju i muljaju. Zato je dobro da ovaj tread postoji, da se međusobno nadopunjavamo, pomažemo i upućujemo što nam je činiti... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3405 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#3406 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2009
|
Citiraj:
Dakle dal se računa od podizanja ili uplate? U praksi roba na dalje lokacije putuje nekoliko dana pa ne bi bilo fer to uračunati u tih 7 dana. Isto tako bih volio znati proceduru u slučaju da je roba poslana na daljinu oštećena. Tu se može beskrajno prebacivati loptica na relaciji trgovac, potrošač, firma koja je robu transportirala(dostavila) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3407 | |
Registered User
|
Citiraj:
Od dana primanja (podizanja) robe, logicno ![]() Drugo, ti nemas sa kurirskom sluzbom nista. ti od trgovine zahtjevas novi proizvod ili novac, a oni nek se ganjaju sa procedurama i njihovih partnera. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3408 |
Premium
Datum registracije: Jul 2009
|
A šta ako trgovac kaže da je robu uredno poslao, a kuri da ju je dostavio u takvom stanju? Državni inspektorat? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3409 | |
Registered User
|
Citiraj:
Kome je uplacena dostava? Trgovcu ili dostavljacu? Jos mnogi trgovci imaju deal, a postarinu jos podebljaju... Znaci oni nude tu uslugu. Kupca brine jedino onaj komu je/ce uplatio/ti novac. A trgovina je platila dostavljaca da dostavi paket.. ne? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3410 | |
Premium
|
Citiraj:
Kod samog preuzimanja dovoljno je dobro pregledati robu, kako pakiranje tako i sadržaj i u slučaju oštećenja odmah prijaviti.
![]() |
![]() |
#3411 |
Guest
|
Evo imam jednu nedoumicu po pitanju "međunarodnoga RMA", do sada nisam imao ovakvih iskustava, pa da ne napravim kakvu glupu (skupu) pogrešku. Matična o'šla (Asus), garancija važeća, kupljena u DiTech-u u Beču, kontaktirao ih oni kažu- šalji ![]() E, sad mi tu treba savjet ekipe koja je ovu proceduru već prošla: -kojom službom slati i kako biti siguran da je paket zaprimljen od strane DiTech-a (koji model slanja)? -nešto drugo na što bih trebao pripaziti? Hvala unaprijed, i molim samo ljude koji pouzdano znaju/imaju iskustvo sa ovakvim stvarima da se jave. ![]() |
![]() |
![]() |
#3412 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Pa ovako: Možeš poslat običnom HP međunarodnom pošiljkom (ne hpekspres) kao paket (znači najobičnije, slanje kopnenim prometom = cijena oko 100 kuna, gdje dobivaš tracking number). Nemoj zapakirat jer ćeš na pošti trebat sve vadit van jer posebno važu neto i bruto težinu. Na papiru obavezno napiši RMA ploča ili slično i obavezno sačuvaj taj papirić (potvrdu), da imaš dokaz da si poslao neispravnu robu i da dobivaš novi uređaj s garancije da ti ne zalijepe pdv na carini pri uvozu. To je ukratko to. Imaš cijenik HP-a pa pogledaj detalje za cijenu. Za ostale kurirske službe ne znam.
![]() |
#3413 |
Neradnik
|
Drustvo mob mi poludio , neradi touch neradi kamera nemogu uopce sa iglom po displeju neprihvaca nista . Kamera nece da se upali. Definitivno nosima na garanciju no zanima me dal ce biti problem jer sam ubacio garmin navigaciju, i dali se to brise resetom na tvornicke postavke. Mob je X1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3414 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Stigao mi je odgovor da normalno prihvacaju garanciju ako je originalni racun prilozen.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3416 |
Premium
|
Pitanje u vezi garancije Imam jednu malo zahebanu situaciju naime imam HP ProBook 4515s koji je kupljen na tetkinu firmu (jer nisam imao para a hitno mi je trebao komp) ali ona nije platila vec je to kompenzirala sa drugom firmom cije je ime na racunu. sad moje pitanje posto mi izlazi garancija mogu li je ja ikako produziti i kakva je procedura oko toga? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3417 | |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3418 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Problem sa ostvarivanjem jamstva
Budući da mi je DFI-jka otegnula papke nazvao sam uvoznika budući da firma gdje sam ploču kupio više ne postoji. Uvoznik kaže da bez obzira kaj ne postoji slobodno odnesem tamo jer je kakti sve isto a samo su otvorili novu firmu nakon smrti vlasnika. Došao, ostavio ploču i za 10-ak dana zovu da dođem po novu. I tu počinju problemi ![]() Prvo tvrdnje kako nemam prava na novu garanciju. I da zovem ovlaštenog distributera/uvoznika, nazvao ja njih, oni lika pa smo došli do toga da ipak na novi proizvodi ide i garancija. Ali ![]() Oni mi je ne žele napisati jer "nije kupljeno kod njih", kupljeno je u firmi koje više nema i nek (opet) zovem uvoznika i tražim od njih. Ovima pak to ne pada na pamet. I kaj sad? Nisam od onih koji odmah trče prijavljivat, tri puta sam se (sa temperaturom i bolestan ko pes) vraćao i pokušavao dogovorit...štanga. Mislim-mogli su to sredit brijem na par načina, prefakturirat sa stare firme na novu, napisat samo garanciju koja vrijedi uz orginal račun...bilo kaj. Pa me zanima kaj kaže zakon, ako već ne ide na finjaka moral bum nekak drugačije ![]()
![]() |
#3420 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Bas tako. Ja sam od Msana dobio samo servisnu primku sa rjesenjem o zamjeni hd4870 sa hd5850. Taj papir mi je i garancija. ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|