|
![]() |
#1111 |
Guest
|
@alengrosevic: Protegni se za još S1 rev2 i 1-2x120mm, znam nije malo love, ali riješiti ćeš se ovoga problema. Ostaje još jedino mogućnost netočnoga očitanja (vidi šta ti javlja u load-u), ili ti coler ne sjedi dobro gore... Ali, šta god bilo, ja ti preporučujem ono iz prve rečenice. |
![]() |
![]() |
#1112 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Iskreno, ne bih gore nista montirao, jer mi je garancija u pitanju. Znam kakvi su na servisu po pitanju toga i skuzili bi da sam skidao cooler dolje. I ne daj boze da nesto ode dok je S1 gore, da mi oni otkantaju garanciju, ode lijepa svota novaca u vjetar. Sto se tice sjedenja coolera gore, tvornicki je postavljen i male su sanse da ne sjedi dobro. Isprobat cu poslije koliko se penje u loadu pa javim. Nekako sam se nadao da je do drivera (glupo zvuci, ali sam mislio da mozda driver neki dio cipa drzi stalno opterecen pa da zato zagrijava mem kontroler), ali ako nije, nek ide kako ide, ako kihne servis! ![]() jos jedino mozda senzor krivo ocitava, no to tesko mogu utvrditi... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1113 | |
Agent 0
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1114 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() inace mem kontroler se do 100 stupnjeva dize, a vent na defaultu od 20%, ne mrda niti gore niti dole. pa hebemu, bar su to mogli podesiti malo drugacije... ![]() EDIT: Link za temp i drivere http://forum.pcekspert.com/showpost....0&postcount=93 Zadnje izmijenjeno od: alengrosevic. 12.04.2009. u 13:18. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1115 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Kao sto rekoh previsoko! Kod mene u full loadu 92C memorija a u idle oko 70C. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1116 |
Premium
|
Ne da se ne zeli sinhronizirati kako treba nego nece da se ukljuci sinhronizacija nikako. Provjeri sa frapsom, ne bi trebalo da prlazi 60fpsa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1117 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Meni se u hawx-u dobro sinkronizira,ali u masseffectu uvijek bude preko 60fps-a (oko 62-65) i odmah se javlja to.
![]() |
#1118 |
Premium
|
Zato sto neke igre imaju podesavanje za v-sync, ili su jednostavno po defaultu podesene na v-sync on, dok neke ne. Fazon je "izforsirati" iz ccc-a v-sync za sve igre, sto bas i ne radi na win xp. Kao sto sam napisao vec i u visti sam morao restartati komp da bi ostalo "izforsirano"! |
![]() |
![]() |
![]() |
#1119 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#1120 | |||
Premium
|
Citiraj:
![]() Zato razmišljam i sad o 22" i 1920 rezoluciji, sitniji su pixeli ![]() Citiraj:
Citiraj:
Ventovi po defaultu trebaju bit na cca 24%, al se trebaju sami ubrzat povremeno ak temperatura ode gore. Probaj instalirat ATT i podignut ručno vent na 24% za početak I iskreno, ja ne bi ništa mijenjao cooler. Zgubit ćeš garanciju, a nećeš puno dobit ni na tišini ni na temperaturama. Imao. Probao. Prodao. Sad kupujem novu, samo sam još malo na mukama dal HD4890 il neku 4870 sa vrlo dobrim tvorničkim coolerom i sl.. Anyway, ne diraj cooler..
Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R) | 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5 | Sapphire ATi Radeon HD4890 | Seagate 7200.11 250GB+2x WD Black 640GB+Samsung F3 1TB; svi SATA/7200rpm | LG GH20NS15 SuperMulti, SATA | LG W2361V-PF 23", 1920x1080, DVI+HDMI | Aplus CS-188AF case w/ 250mm side fan | onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers | Chieftec 450W /w 120mm fan | Windows 7 64bit Enterprise |
|||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#1121 | |
Guest
|
Citiraj:
A to da nema dobitka po pitanju temperatura stock vs. S1, a pogotovo po pitanju buke...to te apsolutno ne pratim. (i ja imao/imam...tra-la-la ![]() Osim toga, ako je tome stvarno tako, čemu "ganjati" bolji tvornički cooler vs. referentni, šta si ne uzmeš referentnu i- bok? A niti po pitanju garancije se ne slažem- uz malo pažnje kod skidanja i vraćanja originalnoga coolera, nema šanse da se skuži išta.Iliti- da se dokaže da je isti skidan, uopće (jedino ako u tvornici ne naprave kakve kemijske analize paste i štatijaznam...). Drugo su fizičke zaštite tipa kojekakvih naljepnica, što opet samo otežava stvar, no promjenu, opet, ne čini nemogućom... Osim toga, jesi li ti te tvoje kartice prodao kao "sa" ili "bez" garancije? ![]() |
|
![]() |
![]() |
#1122 | |
Premium
|
Citiraj:
za iddle nisu bas previse - ali tu u igru ulaze 2 faktora: 1. vent se vjerojatno vrti na min okretajima 2. temp. u iddle-u s stock coolerima su prije bile oko 60+ celzijusa, a to je bilo kasno ujesen i u zimi. Sad kad je vani skorom 30 svaki dan, onda se tolko doda i skorom dodje na tu razinu. Preporuka je prvo povecati brzinu venta na barem 40-50% za iddle, i neki propuh unutar kucista napraviti ili s1/musashi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1123 | |
Premium
|
Citiraj:
Sad sam digao vent na 30% i temp su oko 50 stupnjeva u idleu, i malo se cujem vent. Sto se tice skidanja coolera, to nisam niti pomisljao, jer mi je garancija na prvom mjestu. Drugi put kad cu uzimati grafu definitivno cu pogledati neku izvedbu katrice tipa Toxic ili Golden Sample sa tvornickim velikim hladnjakom, nereferentnim. Jest da kostaju u startu 200-300 kn vise ali ako bi kupovao aftermarket cooler i montirao te time riskirao garanciju, isplati se u svakom pogledu tih dodatnih 200-300 kn. Iščuđavam se to što su kreteni u ATI-ju/Gigabyteu uopće dozvolili da se takve stvari dešavaju. Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 13.04.2009. u 10:48. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1124 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Pročitaj malo sticky-dosta toga je objašnjeno tu: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=118175 Ili si preuredi BIOS i zaflashaj novi sa drugačijom tablicom za regulaciju coolera.
![]() |
![]() |
#1125 | |
Premium
|
Citiraj:
sto se tice sticky-a procita osam ga. (imao sam i prije ove jednu sapphireovu 4870 ali koliko se sjecam ovako visoke temp nisu bile) Sto se tice preuredjenja biosa, s time se ne bih htio zezati, jer ako jos sto i kiksnem, pa onda preflashavanje s pci karticom i nedaj boze da mi jos i to podje krivo i da je vise ne mogu vratiti iz mrtvih, opet bih se morao zezati sa servisom, sto bih svakako htio izbjeci. Nista, ocito sam osudjen na te temperature, podignuo sam vent na 30% i sad su temp ono 50-ak stupnjeva u idleu sto je cisto ok, samo se cuje lagano zujanje iz kucista (a to sam htio na bilo koji nacin izbjeci) od graficke, ali hebad ga, ne idu performanse i tisina zajedno ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1126 |
Super Moderators
|
Ja sam u startu htio izbjeć probleme pa sam uzeo ovu: http://www.guru3d.com/imageview.php?image=15192 Jebiga, 4870 i tišina baš i ne idu zajedno-barem ne sa stock coolerom. To su nas sve lijepo zeznuli sa jeftinim velikim LCD monitorima...prvo kupiš njega pa poslje moraš i đubre od grafe ako se hoćeš igrat ![]()
![]() |
#1127 | |
Guest
|
Citiraj:
Tek onda vidi gdje si sa ventom/bukom u odnosu na te temperature, idle ti ništa ne govori... Osim toga, neki fanmate ti je elegantnije (i sigurnije) rješenje, nema gubitka garancije (koja te tako jako brine), jer sa modanim bios-om, također riskiraš gubitak gare... Slažem se da je ono što je Jelc sugerirao kod inicijalne kupovine (tip coolera & novija revizija izvedbe regulacije napona, dodao bih) apsolutno najisplativiji odabir u konačnici, makar se tih "+parsto kn" čini kao gubitak, na prvi pogled. Ja sam po sličnome principu "ubo" (doduše, slučajno) 3870-icu, i nema toga load-a koji bi ju pokopao, OC limitiran isključivo raspolživim naponima, nikako temperaturama... a prošlo mi je kroz ruke par (polu)referentnih 3870 i nisu joj nikakva konkurencija. Enivej, probaj taj load pa nam spusti SS. Btw, @Jelc, jel se toj tvojoj može nekako skinuti taj vent a bez rastavljanja/skidanja ostatka coolera, plastičnoga oklopa? Ne sumnjam da dobro odrađuje posao, ali zanima me postoji li takva mogućnost... |
|
![]() |
![]() |
#1128 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() to je na rezi 1680x1050 16 AA i 16AF Flatout Ultimate Carnage (Cod4 puno manje zagrijava grafu) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1129 |
Super Moderators
|
KMU! ![]() Kaj ti nije lakše opalit loop nekog čmarka pa poslje pogledat min/max/ vrijednosti u nekom softu za monitoring tipa Rive ili ATT? ![]() Nemam blage...ali se već nabralo prašine i ovaj tjedan budem to išel čistit pa ti javim kak stoje stvari.
![]() |
#1130 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
Sjajna kupnja,IMO : http://www.links.hr/index.php?option...kl=051.806.421 Makar ima GTX260 216 za 300kn manje,tj. nema - rasprodane su. ![]() Ali hladnjak je vrh valjda za 4870 tvorničke kartice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1131 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() BTW probat cu i neki sinteticki 3d mark kasnije veceras.. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1132 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Što se tiče pažljivog micanja/stavljanja, to je nemoguće. Ako bilo gdje ogrebeš šarafić, promijeniš pastu, raspadnu ti se padovi i sl - vidi se da je grafa dirana. A recimo kod moje HD4870 (neznam kak kod drugih) na VRM-ovima je bilo neko smeće koje je izgledalo kao sasušeno tijesto, a ne termalno bilo-što. Čim sam maknuo cooler (crvenu ploču) počelo se drobit i raspadat posvuda. Tak da ak netko sastavi i vrati grafu, a servis rastavi - vidjet će da tamo fale komadići tog smeća.. Možda je kod tebe bilo bolje ne bih znao.. E sad kaj se temperatura tiče. Da, temperature GPU-a su bolje, pogotovo u idle. Ali je i buka (kod mene) bila konstantna, dok je referentni cooler lijepo snižavao vrtnju ventova. Isto tako, temperature VRM-ova su bile katastrofa dok nisam stavio jači vent iznad VRM-ova, dakle 2x120mm, ali je tad propuh i samo strujanje zraka bilo živcirajuće. Nije to toliko buka kao kad referentni cooler ode na 80%, al je bilo konstantno i preglasno. S druge strane, šogoru sam istovremeno stavio istu takvu, al njemu nismo stavljali drugi cooler nego smo se samo malo pogirali sa softverom. Kartica radi prilično tiho, u igrama i kad se zavrti ne čuje ju se od ostale buke, a ak igra sa slušalicama onda i tak nebitno jer sigurno ne čuje ventilator grafičke. Najgore je bilo ono kad se ona sama od sebe zavrti na 80% na 2 sekunde.. a to je doslovno loše podešen BIOS. Sa RBE sve riješiš za 5, kako tebi najviše paše. Kad staviš S1, više nemožeš ništa, nego potrošit još novci za neki oblik regulacije vrtnje.. ili skuplje ventilatore koji se sami reguliraju. Sve u svemu, dati 200kn za S1, pa još 50kn za srednje dobre ventove, a 100kn za dobre - previše za karticu od 1400kn. Modani BIOS radi čuda, tko ne želi tako daleko samo nek se primi RivaTunera ili Ati Tray Toolsa i ima karticu za 5. I konačno odgovor na ono zašto gledam neku karticu sa tvronički modificiranim coolerom.. Gledam jer gledam točno određene modele, koji su jako pažljivo prilagođeni HD4870 kartici - a ne samo nakeljeni od strane korisnika ko S1. Dakle recimo Gainward golden Sample koja je cijela prerađena, ima drugačiju regulaciju napajanja, 2 venta koje kontrolira BIOS grafičke i recimo hrpu priključaka otraga i dual BIOS. Nije sve samo u ventu/cooleru. Ili Sapphire Vapor-X koja je isto tako dorađena i ima drugačiju regulaciju napajanja, cooler napravljen baš za tu karticu, velike pasivnjake na VRM-ovima etc etc. Te kartice daju bolje rezultate od S1. Govorim o rezultatima kad u isti koš staviš i temperature GPU-a, i VRM-ova, i buku. Da ne spominjem čak i konačnu cijenu. No ono što ću najvjerojatnije napraviti je uzeti REFERENTNU HD4890.. Jer vjerujem da sa onim što znam o HD4870 mogu na isti način dobro prilagoditi i HD4890 mojim željama.. Recimo ATI Tray Tools koji će je držati u 2D na 250/250, sa ventilatorom na (meni) nečujnih 20% i vjerojatno 40-ak celzijevaca.. U tom modu i tako provodim 80% vremena uz komp, i baš me to nerviralo kod S1, da ja čujem komp iz druge sobe.. Btw, S1 je originalno bio na ovoj mojoj X1950, i tamo je bio TAMAN, al HD4870.. nope. Da se vratim na HD4890, u 3D će vjerojatno biti oevrclockana, a ventilator podešen da je drži na gorućih 80-ak C. Nije me briga, ak je svaka referentna HD4870 radila normalno na tim temperaturama, radit če i 4890. Smao će ventilator bit podešen tako da se postepeno ubrzava, a ne ko na referentnim HD4870 da radi na 20-24% dok temperatura ne ode na 90C, onda se upali na 2-3 sekunde na vrlo neugodnih 80% dok je spusti na 50-60C, pa onda opet spusti i čeka na 24% dok ne ode na 90C i tako u krug.. Eto, my 2c. Sad bih bio zahvalan da sa svima podijeliš svoje iskustvo sa S1, kako si to riješio, s kojim ventilatorima i sl, pa da ti je kartica uvijek tiša nego referentni cooler, i koliko stupnjeva su pale temperature GPU-a i VRM-ova u loadu... recimo sat vremena Crysisa ili Furmark ali kad je preimenovan a ne da ga Catalysti prepoznaju i rasterete..
Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R) | 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5 | Sapphire ATi Radeon HD4890 | Seagate 7200.11 250GB+2x WD Black 640GB+Samsung F3 1TB; svi SATA/7200rpm | LG GH20NS15 SuperMulti, SATA | LG W2361V-PF 23", 1920x1080, DVI+HDMI | Aplus CS-188AF case w/ 250mm side fan | onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers | Chieftec 450W /w 120mm fan | Windows 7 64bit Enterprise |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1133 |
Guest
|
mali update...instalirao sam win 7, stavio najnovije drivere i WoW radi bez greske...nema nikakvih trzanja i cijepanja slike...ogromna razlika |
![]() |
![]() |
#1134 | |
Guest
|
Ma, sve O.K., po meni su one temperature u gejmingu sasvim dobar indikator...btw, meni na 1600x1200 sa svime na max. COD4 ždere GPU skoro konstantno na oko 90%, a ako ova igra traži još više (nisam igrao), tim bolje... Ja sam htio sugerirati da se provjere temperature u realnim uvjetima, tj. onoga što ti igraš svakodnevno, sintetika može, naravno, ali nije presudno...uostalom pronašao si izvor svojih problema (vent), zar ne? Citiraj:
![]() ![]() A ja k'o ja- odmah mi modding pred očima ![]() @LuxZg: (da ne quotam sada ono sve) Prvo- svaka čast ako si ih prodao pod "bez" garancije ![]() Dalje- ja sam skidao sa gumenim štitnikom za odvijač- nema ogrebotina. Za pastu- yebo me yarac ako bi itko mogao skužiti da mi se i na jednoj išta od paste raspalo...dvije sam rastavio, ništa se ne mrvi ![]() Jedino bi me mogli prcati jer je cooler bez grama prašine ![]() Buka/temp- ovisi o izboru ventova,dakako.Meni puše kombinacija Xilence-a i Sharkoona (120&140mm) u tunelu, tako da se hladi podjednako i stražnja strana grafe (važno!) a tunel se sužava ka straga (blago) da se održi koliko-toliko konstantan air-pressure. Ja sam prilično zadovoljan ovakvim pristupom koji je bitno drugačiji od ovoga koji ti opisuješ, tako da... Evo, ode mi bat. na lapu, detaljnije drugi put! ![]() |
|
![]() |
![]() |
#1135 |
Premium
|
@windfucker - Je, pristup je bolji, kako kod rastavljanja, tako i kod slaganja cijelog setupa. Al za takvo slaganje treba puno truda, priprema i sl - što prosječan korisnik najčešće nema ili mu se neda. Wind tunnel je dobra fora za S1, to sigurno, ali trebaš unaprijed to imat na umu pa uzeti i malo veće kućište, i možda malo bolje prilagođeno i tako redom.. Kažem samo da eto, mislim da većina nema takav pristup.. ili ne ulaže baš toliko truda u to :/ Mene osobno je najviše smetao moj midi tower, unatoč super hlađenju (250mm vent) malo je to mjesta za nešto ovak kak si ti opisao.. ![]() a da, a za ovo "mrvljenje" nemam pojma, al ak si ikad vidio one dvostrane ljepljive trake koje unutra imaju ko mrežicu a ljepilo je između.. i ak si vidio kak to zgleda kad se osuši - e tak je izgledalo ovo smeće na VRM-ovima. Memorija je bar imala one plastične žvake, ok GPU standardno pasta.. al ovo na VRM-ovima užas kvaliteta :/
![]() |
![]() |
![]() |
#1136 | |
Groarrr
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Takoder sam razocaran sto mi je na neOCanom E5200 razlika izmedu 750/900 i 825/1150 gotovo nista u 3dmarku 06... Uglavnom...mislio sam da ce Freezer DHT nesto pomoc i sav sretan micao limit iz Catalistya i na kraju nis od toga...nece puno vise ![]() EDIT: Bas citam od Guru3D review i ni oni je nisu zgurali preko 830...steta... Zadnje izmijenjeno od: Le0n. 14.04.2009. u 17:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1137 |
Super Moderators
|
Nisam je pošteno ni clocko, više samo za bench kad sam tražio nekakve 24/7 vrijednosti stabilnih frekvi grafe, proca i chipseta ![]() Ali-to je otprilike to.
![]() |
#1138 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() Kod big-towera, ispod stražnjeg dijela grafi ostaviš rupu na tunelu i tu staviš vent koji je kao stražnji aktivni ispuh- dakle još bolja varijanta. I ne samo da dobiješ fokusirani mlaz zraka (dobro hlađenje čitave grafe), nego i spužva upije vibracije ventova i dio zvuka istih, tako da je i tiše...a ne grije dodatno chipset/CPU. To isto sa procom napraviš... Ali dobro, ako se nije eksperimentiralo sa sličnim, yebada je, bez daljnjega, to si u pravu... Samo sam htio reći da S1 hladi onolikon dobro koliko mu šanse/protoka daš da se pokaže na djelu ![]() To za VRM-ove sam unaprijed znao pa sam se pripremio i bio iznimno pažljiv...zlu ne trebalo. No, do sada, nisam reklamirao niti jednu komponentu (osim jednu ploču koja je poluispravna, ali sam odustao od natezanja i sam sam ju osposobio), tako da ne spadam u "lovce", ako me razumiješ...heb'ga, pazim na svoje ![]() A to sa OC-om DHT-jki: cooler je pola posla, ostalo je sreća kakve te komponente dopadnu...no dodatna voltaža bi, vjerujem, dala rezultata (naravno, dokle god se cooler može sa time nositi). Svejedno bih ju uzeo prije nego bilo koju drugu tvorničku zrakom hlađenu 4870-icu... |
|
![]() |
![]() |
#1139 |
Premium
|
Jel itko ima link od najboljeg biosa za referentnu hd4870, i naglašavam REFERENTNU zbog toga jer su neki likovi flahali sa biosom za neke nereferentne hd4870 i više im nije davala sliku na monitoru, a pošto moja nema garancije više nebih htjeo da se to i meni dogodi. Dali je to još onaj asusov bios kojeg smo spominjali na početku ove teme ili diamondov?(obadvoje imam downloadane još otprije 5-6mj.)
![]() |
#1140 |
Premium
|
pridružujem se pitanju kolege Draž-a. ima li netko link? ili mozda dobra dusa da odvoji 10 min vremena i moj bios podesi po postavkama kako bi meni odgovaralo? narafno, piva ukljucena ![]() naime gledao sam RBE i neke stvari mi nisu jasne pa ne zelim da mi kartica krepa, jer drugu cekati bi mi bilo muka tjedan-dva, computer junky ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|