|
![]() |
#481 |
Agent 0
Datum registracije: Feb 2007
|
Većina nas ima nezdrave navike iz djetinjstva. Nedovoljno smo bili educirani od roditelja i tako smo pola života jeli sranja. Mislim da je najgori savjet bio da treba jesti više malih obroka i da nije zdravo biti gladan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Mislim da je kriva tema i treba stati s tim, ali moje mišljenje je da kaj se tiče mršavljenja(i debljanja) , treba kontaktirati nutricionista. Prošlo je vrijeme brojanja kalorija, jedenja sira, tune i piletine. Znam jer mi je brat nutricionist Zadnje izmijenjeno od: Max_Damage. 10.03.2020. u 09:21. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#483 |
Asshole
|
Bolje da nisi iznosio svoje misljenje... svi ti nutricionisti i proizvodjaci suplemenata i sl. Su cijelo to debljanje i mrsavljenje mistificirali maksimalno pa prodaju muda pod bubrege, vrlo je jesnostavno, ako uneses vise kalorija nego sto ti treba debljat ces se, i suprotno |
![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Sinoć sam u pol noći bio tako gladan da sam išo maznut kobasice s mlincima šta je ostalo od ručka. Mene muči što nemam vremena jest više obroka, ujutro uz kavu maznem keks do dva, ili neki voćni jogurt prije toga. Gablec u podne, a večeru nekad imam nekad ne, a često bude grickalice s pivom uz tv. Nekad se sjetim uzet banane ili neko voće pa maznem prije gableca, a u zadnje vrijeme obično oko 9 ujutro maznem čokoladicu dok me primi glad. Sad koliko je to sve dobro, ja ne znam, ali znam da ne pretjerujem prestrašno, ali se vidi 10kg plusa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Premium
|
Kriva tema ali jedna od bitnijih rasprava ikada, ipak smo mi u HR na vrhu svijeta po broju predebelih, očito da kolektivno nešto radimo pogrešno. Po meni imamo shebanu psihu od konstantnog stresa i to kompenziramo u prejedanju, tamanjenju slatkog, alkohola i sl. Nitko nema toliko pekarna po kvadratu...bio sam po EU zadnjih godina i u usporedbi sa centrom ZG to je sigurno tako. Kod nas su pekare No1. hebate ja sam ekspert za bureke, pojeo sam ih na milione. Čak i ova tema je u stilu, velik sam i težak i ponosan. Fora je dok si mald, ali kao što sam rekao kasnije to pređe u dijabetes, masnu jetru koja je stalno pod šokom, srčani, moždani...uglavnom sranja. Danas imam slobodan dan, dižem se od koma i odo sad sa pesom sat vremena brzo hodati, znam da bu pes sretan, ja puno manje ali hebiga. Zaustavljam se prije bana. |
![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Nisam neki ekspert za to i ne bi htio pametovati i popovati oko toga ali delimično se slažem sa Dominom. Pun kurac ljudi danas završi 2 online tečaja ili pročita jednu knjigu i postaje samozvani ekspert za PR, marketing, kraljevsku englesku degeneričku obitelj, nutricionizam i fitness i onda su pozvani u razne emisije, otvaraju youtube kanale i laprdaju do besvjesti. U tom laprdanju ili lažu tj navode ljude na krive stvari ili govore ispravne stvari koje su odavno otkrivene i prezentirane, samo ih upakiraju i prepakiraju da to zvuči stručnije, modernije i zanimljivije. Dakle nije govno nego se pas posro. Jasno, ima stručnjaka i ima ljudi koji su u korak s time i koji se s time ozbiljno bave, da ne kažem da su SVI takvi. Također, što je Gilbert rekao, počivamo na temeljima naših staraca i njihovih staraca gdje je glavni moto stoljećima bio "više kruha manje mesa" i da stalno treba želudac biti pun. Ok tada, kad se radilo fizički puno i nije bilo toliko sranja po trgovinama i slično jer su čak i nezdrava sranja bila kvalitetnija. Danas, pun klinac nas gura miša na poslu po 8-10 sati, dođeš doma, žena, deca ovo ono, klopa, cuga i ode to u kurac sve. Sve su to odlični izgovori, počevši od sebe ![]() Ali ne treba ti samoprozvani stručnjak da ti kaže "znaš, počni se kretat, jest manje obroke, ne poslije 18h...". Svatko ima svoj organizam koji je unikatan sam po sebi. Čovjek s kojim radim ima 185 cm i 80 kg. Sport ovo ono. Lik ima kolesterol takav da osim kuhane ribe Josipović ne smije vidit meso. A ja sa 110 kg imam loš kolesterol debelo ispod granice rizičnosti. I sad će neki jubitovac sa 2 tečaja reći: "Brko ti na dijetu, posni sir tuna jabuka" a mom kolegi "idealna težina, samo tako nastavi." |
![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Agent 0
|
Mislim da je ovo idealna tema za razgovor, pošto smo svi u ovoj temi "debeli". Ja sigurno imam problema sa kompulzivnim jedenjem, ovisnosti o šećeru, ovisnosti o koli (zadnjih godine zero ali isto može biti posljedica od pretjeranog uzimanja). Bavio sam se rukometom više od 15 godina i imam posljedica, ali imam i sreće jer sam se većinom hranio kao debil. Jebiga, kad si mlad si debil ali i nisi mogao doći do kvalitetnih informacija. Danas je puno lakše, ima dosta informacije na netu za informiranje. Što se tiče suplimenata, probao sam svašta i to je koli kurac za 99% ljudi. Ovi macani kaj vidite u teretani nisu jaki od suplimenata i posnog sira, nego radi hormona koje unose. Činjenica je da nema univerzalnog rješenja, sve ovisi od osobe do osobe. Nutricionist svakako može biti od velike koristi. Mislim da nije lako pogoditi ni kalorijski deficit i suficit, jer brojanje kalorija nije jednostavno niti točno, niti naš organizam nema fiksnu srednju vrijednost koliko kalorija treba. Primjenom ako je netko na dugoj dijeti, tijelo više ne treba 2500 kal po danu, nego manje...barem sam to ja shvatio iz mog iskustva. Tijelo se konstantno prilagođava, tako da ista dijeta ne mora imati isti učinak drugi i treći put. Citiraj:
Mogu ti reći kako sam sebi pomogao kada nisam mogao prestati jesti i s lošim navikama. Keto, sa keto sam se upoznavao zadnje 4 godine. Super stvar za nekoga tko voli meso i masti, te nije imao vremena za puno aktivnosti. A sada prakticiram zdrav razum i takvozvani intermittent fasting par dana u tjednu. Samo jedna kava ujutro, te sam miran do popodne kad se vraim s posla. Tada razumno jedem od 17-21h, nema prejedanja, jedem šta mi se jede. Pošto sam slab na slatko, pokušavam samo zdravije slatko tipa gorka čokoloda. Voćni jogurt, keks, čokolada dovode do rasta reakcije tijela pa luči inzulin pa imaš oscilacije inzulina učestalo u danu i to je mene ubijalo. Digne te slatko na 20 minuta pa sam nakon toga za kurac do sljedeće doze. Kada je inzulin stabilan imam puno više fokusa i nemam promjene raspoloženja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Ajde si lijepo otvorite temu zdrav život, dijete, vježbanje.... Ovo je tema za top ten BMI i molim ne zagađujte ju više. ![]()
![]() |
#490 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#491 | |
Guest
|
Citiraj:
ova priča iza 18-19 sati ne jesti je realna. samo što način života mnogima to ne omogučava. ja ne govorim da je to obavezno tako i nikako drugačije, ali tako bi bilo pravilno, tko se toga može pridržavati. i sam sam imao faza kad sa redovito zagedavao i trpao sve iz friđa oko ponoći. srečom sport je taj koji je sve to izbio. navečer organizmu treba dati da se smiri, pa tako i želudac da se smiri, a ne ga trapti ičime. ako si jeo do 19h, naravno da ima od čega preživjeti metabolizam do jutra. da samo do jutra, može on i puno duže. ovo da je netko debel i nema nikakvih problema je sasvim normalno, samo je pitanje do kada. naravno da i mršavci imaju dijabetis i kolesterol i umiru od infarkta i slično. sve je to do genetike i načina života. cigarete, alkohol, genetika loša itd. ali čemu uopče raspravljati o ovome. svatko nek radi kako je njemu idealno. samim time pošto smo jedna od naj debljih nacija, pa bi se bilo dobro zapitati ponaosob svatko od nas. a sad uživajte u ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#492 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Ma dobra je ova tema baš za to, jer su uključeni baš oni sa 100+ ![]() Općenito sam mišljenja da treba bit umjeren u svemu i naravno neke namirnice koje su zaista loše, izbjegavati. Ja sokove rijetko pijem, kolu skoro uopće, možda jednom godišnje, a guste i ta nešto više. Uglavnom pijem vodu i trudim se pit što više vode, te pivu, a naravno da se tu i tamo popije, uglavnom to bude gemišt ili wiski (onda dodam kolu). Prehrana mi je uglavnom mliječna, bilo šta slatko jedem uz mlijeko, jogurti uglavnom uz doručak, sir i vrhnje dost često. Svaku ali doslovno svaku nedjelju maznem 5 jaja na oko, nekad dodam tunu s lukom, nekad pancetu s lukom poprženo u tavi tek toliko da luk izgubi jačinu. Preko tjedna se hranim loše, salame i slično, a za vikend što kvalitetnije.. variva, meso, salate i slično. Radim u njem 4 tjedna, tjedan doma i dok sam doma jedem super zdravo jer žena je crijevni bolesnik i mora jest kvalitetno te dobro pripremljenu hranu. Brojanje kalorija i te stvari meni su glupost, time se bave bodybuilderi i sportaši koji jedu svaki dan jedno te isto, sry al to je glupost. Činjenica jest da sva hrana sadrži dobre i loše stvari, neke od loših stvari akumuliraju se u našim organizmima, tako da ljudi koji više manje svaki dan jedu isto, njima će se akumulirat više istih štetnih tvari. Naravno za posljedice tih štetnih tvari trebaju godine i godine da se osjete, ali neki bodybuilder koji svaki dan u sebe trpa puno više kalorija nego što bi trebo da se ne bavi time, on će npr u 10 god u svom organizmu nakupit ko zna kakvih sranja što u normalnim uvjetima inače nebi. Hoću reć da su to danas sve pretjerivanja, ok mi je otić u teretanu malo vježbat, ali jest puno pa to ić nabijat u mišiće meni nema smisla. Treba bit umjeren i točka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#493 | |
Banned
Datum registracije: May 2019
|
Citiraj:
@igofanatic Samo sam se htio nadovezati na ovo ne jedenje iza 18-19h. Na kraju dana najbitniji je deficit, a ovo ne jedenje iza odredenih sati je mozda proizaslo iz pozitivnih rezultata IF-a. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
A kalorijski unos se gleda u jednom tjednu. Ali to ne znači da možeš jedan dan jesti 3500 kalorija, drugi dan zbog posla da ne jedeš ni 800, i da radiš dobar posao. Tijelo se navikne, bazalni metabolizam je jebena stvar. Jedan ili dva loša obroka, ma i više, u tjednu, neće ti ništa napraviti ništa loše, osim psihički. Ali, moj savjet svima. Skinite app myfitnesspal, jedite isto što jedete i danas, unosite sve što jedete, i tako tjedan dana. Dobiti ćete svoj kalorijski unos (prosječan) u tih tjedan dana. Npr. 3000kcal. Onda smanjite to isto za cca 500kcal. I to je to za početak. Fakat nije teško. Preporučio bi svakome bar 2-3 puta tjedno nekakvu fizičku aktivnost. Težinski treninzi u teretani/doma, odlična stvar. Na 110kg ako ide tjedno 1kg dolje (a ići će), pričamo o 4-5kg mjesečno, godinu dana tako to je 40-tak kila. A da ne pričam što to radi psihički. Em pun energije, elana, manje živciranja, volja za odlaskom u prirodu itd. A ne pričam o piletini i riži, salatama i vodi samo. Keto je zanimljiv pristup, ali radi na jednostavnom principu: kalorijski deficit. Treba znati razliku između keto i dijete s manje UGH-a. Tako da, nije keto za svakoga. Premalen unos masti (što većina radi), dovodi do problema s metabolizmom, umora, probelma s probavom itd. Najgore što ljudi mogu raditi je prestati jesti, piti vodu, salatu, unositi 1000 kalorija i očekivati rezultate. Bude rezultata, prvih tjedan-dva. Što fizičkih što psihičkih. I onda krah. Tijelo se navikne na nizak kalorijski unos, uspori se, višak vode se izbaci i prestane pad kilaže, dođe do psihičkog pada i dijeta je gotova. Ako netko čvrsto odluči, ima teretanu blizu, mogu savjetovati par dobrih, licenciranih trenera, koji za određeni iznos mogu pomoći oko prehrane, treninga itd. I nisu nekakvi kvazi "influenserski treneri". Pogotovo Roni Kovačić, ako ste u ZG. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 10.03.2020. u 11:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Premium
|
Prvi posao mi je bila prilična fizikalija i tamo smo imali prilično starog kolegu koji nije podnosio vodu, pio je samo alkohol. Za žeđ pivo ili gemišti. Jedno ljeto kada smo svi dehidrirali od užasne vrućine i zaustavili smo se kod nekog imanja sa pumpom i pumpali vodu i pili svi redom ko blesavi...tip je otišao u obližnji vrt i krao paradajz i onda ga sisao ![]() E kak takvi prožive uvijek mi je bila enigma. U jutro kad bio pio drugi treći mali, stalno se držao za jetru i pričao kako ga boli slezena ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Agent 0
|
![]() Keto nije za svakoga, ali je dobar početak za ljude koji ne mogu biti gladni, koji grade loše navike predugo i koji ne vole fizičku aktivnost. Keto je dobar triger za promjenu. Relativno je lako smršaviti, pa s vremenom mijenjati navike. Da ćeš na keto u teretani ubijati - nope. Ali uz oprez preporučam probati, pogotovo za slučajeve gore navedene. |
![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Guest
|
dobro sad skidati 40-ak kila u godinu dana, mislim da nije svima u interesu. po meni je idealno da bude u skladu sa visinom. ako čovjek ima 2 metra, onda je i normalno da ima 100-110kg. nekome veča težina ne igra na visinu. osobno sam rekreativno sportaš i nikad ne brojim kalorije, jedem koliko mi je potrebno. koliko me tijelo traži, koliko me volja ponekad. rekreacijom se počneo rano baviti, još od školskih dana i ostane ko droga tu. sa godinama to preraste u zdrastveno korisnu potrebu. jer kičma nam svima zbok gravitacije šteka, nekom više nekome manje. tako da je koristo baviti se nekim vidom rekreacije i zbog vitalnosti tijela. kaj se klope tiče, tu sam veliki gurman i volim finu klopu pripremiti. evo recimo. za vikend sam pohao meso. koje svi više manje vole. i naravno da to nije naj zdraviji oblik pripreme. zato ga treba jesti rjeđe. ali zato ima načina da se tome malo doskoči. umjesto prezla koji svi koriste, može se napraviti sa palentom(žgancima) umjesto prezla. ne upija se toliko masnoče i sami po sebi žganci su zdravija opcija od kruha u prezlima. može i sa kornflexom usitnjenim, pa recimo razne žitarice sitnije koristiti itd. znači ako si volite kuhati, samo malo promjeniti neke stvari. ko voli, jako puno raznih salata jesti uz koliko got hočete mesine. špek i luk, pa uz to čvarci, samo što više to bolje. za razliku od masu salama punih kemikalija. |
![]() |
![]() |
#499 |
Premium
|
Ovo je PCekspert, nije rogue fitness forum. ![]() 60% nas je pretilo, 20% nas treba skinuti 40kg ![]() Ali kažem, najbolja je ona dijeta koje se možeš držati i koja ti odgovara. Bila ti keto, bezglutenska, medicinska, gladovanje cijeli dan, ako dugoročno to funkcionira, zašto jebeno ne? ![]() Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 10.03.2020. u 12:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Guest
|
dijete nisu zdrave |
![]() |
![]() |
#501 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
2 metra, 135 kila ali i poodosta godina. Nemam iluzije da bum ikad više na 100 kila. |
![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Dijeta "ne postoji", to je ubiti samo nacin prehrane. A rec da generalno "dijete nisu zdrave" je notorna glupost. Pazim sta jedem i ne jedem sranja - jesam li na dijeti? Naravno da nisam, ali racionalno konzumiram u svrhu normalnog BMI/mase/snage/treninga/stagod vec ciljas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#504 | |
Guest
|
Citiraj:
imaju medicinske dijete i sa time se slažem, jer kada zbog neke bolesti moraš maknuti masnoču, onda je to u kontroliranim uvijetima. ali samo u korist neke bolesti. osobno nikad nisam bio na dijetama nikada i valjada nebum trebao. a uz način prehrane, s time da se ne ograničavam, jedem koliko mogu i takav stil života živim preko 30 godina sa 2-3kg +/- gore dolje. svatko ima svoj način. a ovi koji nemaju i tek traže način, moraju probati koji im način odgovara, ako im je bitno da se dovedu u red. ili bumo uskoro svi bili ko na brodu; ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#505 |
Premium
|
Zašto dijeta ne bi bila zdrava? Dijeta = režim. Ako nakon pekare, kolača i 40-50kg viška, nekakva vrsta režima nije zdrava i čvrsto stojimo iza toga, nema nam spasa. Ono što nije zdravo je ideja dijete kao takve. Svi kada čuju riječ dijeta, zamišljaju vodu, zelenu salatu i svakodnevno trčanje po 2 sata. Krivo. To nije dijeta, to je glupost. Jesti zdravije, jesti manje, izbaciti kruh, izbaciti sokove, kretati se malo više, bilo što od navedenog je jedan oblik dijete. Držati se režima, to je dijeta. A ne izgladnjivanje 2 tjedna. Svi vrhunski sportaši su na nekoj vrsti režima. I ako sada mi, koji 8h sjedimo na kompu kažemo da dijeta nije zdrava, da jedan Ronaldo ne jede dobro, jer to nije dobro za njega, smo u najmanju ruku u zabludi. Zdravlje ovisi o dijeti, a ne da nije zdravo. Za doručak pojesti 3 jaja, 1 tost, malo sira i špeka umjesto 3 klipića i pola litre čokoladnog mlijeka je em zdravije, em jeftinije, em finije. To je poanta dijete. Da ne bi bilo da pričam gluposti, s 176cm i 110kg sam 2 puta opreirao koljeno, imao problema s spavanjem, bio prištav po leđima, zapuhao se idući po stepenicama, volja nakon posla nikakva, volja za nezdravim sve veća. Platio čovjeka 800kn za 2 mjeseca, preporodio se. Pao na 95kg, prištevi se povukli, počeo se buditi oko 7 bez budilice itd. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 10.03.2020. u 13:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Guest
|
to nije dijeta. to je normalno hranjenje. u tome je poanta. ja nisam ni spominjao dijete ikakve. samo normalno hranjenje. ovisno koliko se trošiš fizički, ma sjedio ti 8h ili igrao fudbal. kolega :P |
![]() |
![]() |
#507 |
Premium
|
Zato i jesmo u temi "PCE 100+kg demolition squad" jer se svi normalno hranimo. Zato i jesmo jedan od pretilijih naroda. Uzmi neku knjigu o zdravoj prehrani, vidjeti ćeš što je dijeta a što je "normalno". Da se razumijemo. Dijeta ne mora biti skidanje kila. Haffthor je na dijeti a unosi 10 000 kalorija dnevno i ima preko 200kg. Dijeta = režim (latinski). Jesti "normalno" ne znači jesti zdravo. Normalno kod tebe je nešto drugo nego kod mene. Svaka pretila osoba je jela normalno do jedne točke kada se osvjestila i skužila da ima 10-20-50kg previše. Do tog dana je sve bila "normalna prehrana". |
![]() |
![]() |
![]() |
#508 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Premium
|
Ha ha tri jaja, imam od doktorice upute doručak jedno kuhano jaje, ako se ide na dva onda bez žumanjka...a vidjela me koliki sam i uz to malo podnog sira i šnita kruha. Užina jedna jabuka. Ručak povrće i riba ili bijelo meso, bez ugljikohidrata. Večera to isto ali manje. Prije spavanja jedan jogurt. Mogu slikati jelovnik ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
Premium
|
Eto, ja bi takvoj doktorici uzeo diplomu, obrisao njom guzicu i vratio joj. Zato se za takve stvari ne obračaš doktoru, već ljudima kojima je to posao. Ovo što si ti naveo je ispod 1000kcal, što je izgladnjivanje i za žene od 65kg. Jedino ako nisi visok 150 i imaš 54kg, onda može. Kada sam krenuo raditi s trenerima, moj jelovnik je izgledao više manje ovako: 1. obrok: 3 jaja, 10dag gouda sira, 1 tableta multivitamina bez šećera, 1 tableta omega 3. 2. obrok: 200g pilećih prsa, 70g riže, nešto zeleno (osim krastavca i paprike). 3. obrok 200g krtog crvenog mesa/piletina, neko povrće (paradajz, krastavac), 20dag sira ili već ako je potrebno zbog jačeg treninga još malo riže. 4. obrok Whey shake, 25g protiina, eventualno neka voćka (jabuka/banana). 5. obrok 300g posnog, malo šumskog voća, mjerica whey-a. Prije spavanja, 1 tableta magnezija, 1 tableta omege3. Ispalo me oko 2000kcal. Niti sam bio gladan, bio sam nekih 500-600kcal u deficitu, trening bio brutalan, a kile išle dolje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|