Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.11.2005., 13:52   #1
windfucker
Guest

Instalacija SATA diska

Trebam pomoć.
Prilikom instalacije winXP na novi SATA disk ,na početku kada trebam pritisnuti F6 za instalaciju RAID drivera,program ne odgovara,tj,instalacija se nastavlja kao da nisam odabrao F6!!! I,naravno,kod prvog restarta,kada sam napravio particioniranje diska,dobijem "grešku u instalaciji oper.sustava".Ošla tipkovnica ili sje...XP??Ili...
Hvala!
  Reply With Quote
Staro 09.11.2005., 14:48   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Prije instalacije ubaci disketu s driverima od SATA kontrolera koju si dobio s matičnom i kad te zatraži, stisni F6 i malo pričekaj. Nakon par sekundi će ti možda reć da nije pronašao driver pa stisni S (Specify), ak se ne varam. Ponudit će ti nekoliko verzija drivera, ovisno o OS-u, pa ćeš izabrat jedan. Nakon toga instalacija ide normalno, samo prati upute.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.11.2005., 16:47   #3
Dudek
Premium

Dudek's Avatar

Datum registracije: May 2005
Ako imas USB tipkovnicu ne rade ti tipke F....
Istu situaciju sam imao prije par dana kod kompica
Dudek je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2005., 17:17   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by Dudek
Ako imas USB tipkovnicu ne rade ti tipke F....
Istu situaciju sam imao prije par dana kod kompica
I ako imaš tipkovnicu s F-key tipkama, moraš isključiti to.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2005., 09:17   #5
windfucker
Guest

Floppy, nisam dobio sa matičnom,nego CD,sa kojim napravim bootable floppy sa driverima.Kako mi ne prima F6,operativni javi grešku u prepoznavanju uređaja(ne zna jel' CD/DVD,SCSI ili nešto drugo),traži onaj "S" što ga spominješ,nađe drivere(označeni kao required),izaberem,učita njih i ostale drivere,radim particije,formatiram,prvi reboot,i....."error loading operative system" dok se diže!!!!!!
Ljudovi,jel netko zna KAKO ovo riješiti?!
Jer probao sam DVIJE P/S2 tipkoivnice,TRI operativna(2xwinXP+win2000),i .....NIŠTA!!!!!
Možda da probam drugi HD,da ovaj vratim u trgovinu?(na stranim siteovima isto neznaju riješit ovaj problem već TJEDAN DANA!!?)

E,da! A šta ako mi SATA kontroler na matičnoj ne radi ispravno?Kako to prepoznati ili provjeriti?
Ajd' hvala.

Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 11.11.2005. u 13:14.
  Reply With Quote
Staro 11.11.2005., 11:14   #6
windfucker
Guest

E,da...moja konfiguracija je AMD Sempron 2800s.754,Epox 8KDA3I nF3 250,Gigabyte ATI Radeon 9550,2X512 DDR3200 Kingmax SuperRAM,i nestetni Maxtor DiamondMax 10 250gb cache 16mb SATA
  Reply With Quote
Staro 11.11.2005., 12:06   #7
mighty
Premium
Moj komp

mighty's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
imam ti ja tu ploču. s njom ti dolaze 2 vrste drivera za satu. jesi siguran da si odabrao prave??
mighty je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2005., 12:07   #8
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
cd od ploče ti je bootabilan.
Ubaci njega prvo, pa praznu disketu i prebaci drivere za sata na disketu.

tek onda ubaci winxp cd instalaciju pa F6 pa S (specify) pa sa diskete...nije teško
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2005., 13:37   #9
windfucker
Guest

Mighty,ajd' reci koje si/bi ti odabrao (ja one za nf3 komada2).
Voki sve sam to napravio,ali NEĆE primit F6,a par sekundi iza toga PRIMA F2 za "recovery console".
A do "S" (specify) ionako dodjem jer XP prijavi neidentificirani "device" u daljnjoj proceduri,pa traži floppy sa driverima.Uredno očita drivere i pored upiše"requested",a zatim na prvom reboot-u...Stvarno,da nije SATA kontroller na matičnoj?Kako to provjeriti?
  Reply With Quote
Staro 11.11.2005., 13:48   #10
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
pa inače kada stisneš F6 nista se ne dogadja. A da ti nije prihvatio F6 nebi ni nasao nepoznati disk i nebi imao mogucnost stisnuti famoznu "S" tipku.

A gdje si uzeo ploču?
Jel si u mogucnosti da je odneses tamo di si kupio da pogleda serviser?
Vjeko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.11.2005., 20:25   #11
mighty
Premium
Moj komp

mighty's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Originally posted by windfucker
Mighty,ajd' reci koje si/bi ti odabrao (ja one za nf3 komada2).
nisam baš posve siguran(ne instaliram windoze baš svaki dan) al sam prilično siguran da su oni drugi. SI3114 i raid il tako nešta. ti tu trebaš instalirati sata kontroler a to je si3114 a ne nf3. ma 100% su ovi drugi
mighty je offline   Reply With Quote
Staro 12.11.2005., 01:20   #12
windfucker
Guest

Voki,ako ništa ne stisnem(mislim F6),SVEJEDNO dobijem navedenu poruku,tj. izbor "specify" itd.
Ploča je kupljena u (sa'š likovat,moguće sa punim pravom!),...ehmmm,uuuuuu Ve-Mil-u OS.E,vidiš,ja njih zvao da pomognu,tel. nisu uspljeli,pitam za mogućnost neispravne ploče/drivera/HDD-a,kažu moguće,ali da ja to SAM MORAM USTANOVITI?!!???EJ,njihovo obadvoje POD TEŠKOM GARANCIJOM,HDD star 6d,ploča 1-2mj.
Pazi;nisam računalno baš totalna tetkica ,al' nisam ni osnovao Epox,a niti Maxtor!A za dijagnostiku traže 183kn i to DA IM SVE KOMPONENTE DONESEM ZASEBNO(stvarno,nije tol'ko do love,kol'ko do principa) :confused: ili možda najprije ovo- ! Di da ja to sad rastavljam,nisu im svi doma...A kao što rekoh-gotovo sve njihova roba,NIČEM garancija istekla...
Mighty,probao sam ja obadvije skupine drivera;imaš pravo -nF3 su SCSI dreiveri,a SiI(silicone image...) su SATA RAID.
Sanjam instalaciju XP-a....
  Reply With Quote
Staro 12.11.2005., 02:03   #13
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ako hoćeš, javi mi se na PM pa ćemo pokušat nešto riješit.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2005., 09:26   #14
windfucker
Guest

Prvo:veliko hvala Domyju_os za ponuđenu pomoć,ali... neće biti potrebno jer sredio sam gada!
Izgleda da nešto nije bilo u redu sa cd-om od matične,jer sam slučajno naletio na programčić na PC-u na poslu.Taj programčić služi kreiranju bootabilnih floppy-ja,u njemu sam napravio drivere skinute sa službene Epox-ove stranice i...RADI!!!
:clap:
Još jednom,hvala svima,i nadam se da će moj problem(a prvenstveno rješenje) pomoći nekome da kraće lupa glavom o zid,ako se nađe u sličnom problemu.

Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 14.11.2005. u 12:36.
  Reply With Quote
Staro 14.11.2005., 14:45   #15
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Sad javi Ve-Milu OS da si našao riješenje problema, ako ih zanima za 183kn. Čisto sumnjam da je samo tvoj CD došao s.ban.

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
mirkoB je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2005., 12:50   #16
windfucker
Guest

Ne mogu za 183kn,jer bushido mi nalaže da im zaračunam kamate,a tolko mi ne mogu platiti.
Za nagradu(sebi),tamo više ne namjeravam ni nogom kročiti(a kamoli nešto kupiti).
No dobro,to je moje mišljenje na osnovu ovog i još nekih drugih propusta kojima su me počastili(kriva boja kućišta-ja im pređam preko toga,onda isto to kućište ne radi;skužim da je riknula glavna reset tipka-skinem i zamijenim sa starog kućišta,i opet oprostim...e,pa NEMA VIŠE KREDITA DRUGOVI,MENI DOSTA!
  Reply With Quote
Staro 15.11.2005., 13:12   #17
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Originally posted by windfucker
Voki,ako ništa ne stisnem(mislim F6),SVEJEDNO dobijem navedenu poruku,tj. izbor "specify" itd.
Ploča je kupljena u (sa'š likovat,moguće sa punim pravom!),...ehmmm,uuuuuu Ve-Mil-u OS.E,vidiš,ja njih zvao da pomognu,tel. nisu uspljeli,pitam za mogućnost neispravne ploče/drivera/HDD-a,kažu moguće,ali da ja to SAM MORAM USTANOVITI?!!???EJ,njihovo obadvoje POD TEŠKOM GARANCIJOM,HDD star 6d,ploča 1-2mj.
Pazi;nisam računalno baš totalna tetkica ,al' nisam ni osnovao Epox,a niti Maxtor!A za dijagnostiku traže 183kn i to DA IM SVE KOMPONENTE DONESEM ZASEBNO(stvarno,nije tol'ko do love,kol'ko do principa) :confused: ili možda najprije ovo- ! Di da ja to sad rastavljam,nisu im svi doma...A kao što rekoh-gotovo sve njihova roba,NIČEM garancija istekla...
Mighty,probao sam ja obadvije skupine drivera;imaš pravo -nF3 su SCSI dreiveri,a SiI(silicone image...) su SATA RAID.
Sanjam instalaciju XP-a....
Koliko SATA priključaka imaš? Da nisi slučajno spojio na Si3114 konketore a instaliravaš nF3
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2005., 13:12   #18
windfucker
Guest

Ne,probao sam i jedne i druge,naknadno shvatio da nF3 nisu pravi driveri,ali to ionako nije bilo presudno,jer neispravan je bio CD od matične(pogle' malo moje kasnije komentare od ovog na koji mi odgovaraš).
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno