Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.09.2009., 10:03   #1
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
win98 na HP6730b?

Haj!
Trebam informaciju kakva su iskustva sa pokušajem dizanja win98 ili (win95 ili dos3.1) OS-a na ovaj laptop
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/hr/hr...7-3996758.html

Radi se o tome da aplikacija koju trebam pokrenuti ni u snu neće raditi na ničem novijem od win98 (a i to uz hrpu dorada) naime u originalu je napisana za DOS.

Znam za Virtual machine rješenje ali iz iskustva znam da neradi uvijek kako treba sa serijskim portom. Naime jedini driveri koji mi trebaju pod win98 su :
grafika - može i VGA mod
patangana (štakor. miš) - po mogućnosti ali ne nužno (bez ikakvih naprednih mogućnosti)
serijski port
tipkovnica
particija sa 1GB diska u FAT32 je više nego dosta (disk ću u biosu postaviti u IDE emulaciji)

E sad možda postoji i alternativa a ta je free dos. Međutim, pojma nemam jeli moguće raditi dual boot freedosa i xp-a (a sutra možda i win7) i dali radi serijski port pod freedos-om (kako se postavljaju opcije bzine, pariteta...?)

ako neko ima instaliran freedos za testiranje neka se javi (app je za programiranje plc-a tsx17) da mi proba!!

Staro 28.09.2009., 13:18   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Hm, koliko vidim HP6730b nema klasični com port (kao i svi noviji laptopi) što znači da moraš koristit neki USB > serial adapter koji ima drajver za win98 (primjer) i po mogućnosti radi kako spada. Ako nemaš drajver za FreeDOS onda on otpada kao os.

Grafička bi trebala biti prepoznata (barem u onom setup default modu) i to će biti dovoljno da možeš dignit win98se, podesit šta treba, a kasnije makneš automatsko startanje GUI - ja i odma si na dos - u.
Tipkovnicu ćeš podesit kroz konfig od win i trebao bi ti automatski postavit CP852 u dos - u.
Pantagana i/ili touch pad bi isto trebao radit out of box, jedino mu trebaš dodat da ti starta mouse support program u samom dos - u.
Sam kažeš, hdd će biti vidljiv ako je u BIOS - u IDE mode

E sad install možeš izvest na više načina:
1 - FAT32 particija na hdd, 1 - 2 Gb dovoljno, Win98se, može bit i multi boot sa XP, W7
2 - isto Win98se samo hdd install prebaćen na USB stick i podešeno / dorađeno da sa njega ok boot - a i radi
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.09.2009., 13:38   #3
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

HTML:
Hm, koliko vidim HP6730b nema klasični com port (kao i svi noviji laptopi) što znači da moraš koristit neki USB > serial adapter koji ima drajver za win98 (primjer) i po mogućnosti radi kako spada.
sa linka priloženog na početku ( i sad imam HP-a samo starijeg, sa com portom ali ipak nekad koristim taj adapter ali pod xp-om, i mogu reći - to je samo ---nužno zlo )

External I/O ports
4 USB 2.0 ports, VGA, S-video TV out, stereo microphone in, stereo headphone/line out, Firewire (1394a), power connector, RJ-11, RJ-45, serial port

Samo zato i idem na ovaj laptop (i zato što je baterija deklarirana na 6sati što je čak i malo za ozbiljniji rad na terenu jer kad ga nakrcam sa step7 i ostalim siemensovim preglomaznim alatima krepucniće od muke)

Battery life
Up to 6 hours (up to 12 hours with the HP Extended Life Battery and over 15 hours with the HP Ultra-Capacity Battery)

Dakle i sad nemam sve drivere za win98 i boli me kxxxx samo da mi radi gore navedeno jer sa Virtual machine ću ispizditi sa stabilnosti.

Ima li ko dignut freedos (možda ima nov stroj pa da ga ne formatira dok probamo)??
Staro 28.09.2009., 14:02   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Taj laptop sa standardnom baterijom nema šanse da izdrži 6h.
Staro 28.09.2009., 14:29   #5
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Koju virtualnu mašinu koristiš i što je konkretno problem?

Ima taj lap serijski port i trebalo bi radit sve normalno u win98, bez nekih drivera...
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2009., 14:30   #6
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Code:
Taj laptop sa standardnom baterijom nema šanse da izdrži 6h.
I nisam mislio da hoće, ali ipak će izdržati dulje nego onaj za kojeg stoji 4h. A naročito nakon 2-3 godine. I još kad izađem raditi vani na buru na -5*C pa baterija smrzne. I još kad.....

Ipak bolje da deklariraju 6 pa da radi 3, nego 4 pa dobijem2 kao što imam sad sa nc6120.
Staro 28.09.2009., 14:57   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Eto ispravak mog krivog navoda HP6730b ima serial (com) port.
Za test ti treba samo USB dos boot (na bazi Win98se) + taj program za programiranje PLC - a.
Staro 28.09.2009., 15:03   #8
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Heh, ja bi rado izvršio test prije kupovine ali prije kupovine nemam na čemu - logično. A očekivati da će u HP-u neko napraviti probu nije za očekivati. Dakle ako neko ima rušiti OS, nov neinstaliran PC, ...
Staro 28.09.2009., 15:13   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ma netreba rušit os, boot - aš direkt sa USB - a, samo namjestiš u BIOS - u da je usb prije ugrađenog hdd ili odabereš preko boot menu ako je uključen.
Ako ti ovi u butizi nemogu izaći u susret onda nađi nekog tko ima taj model i zajedno probajte.
Staro 06.10.2009., 14:18   #10
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Ok. Idem na HP 6730b NB024EA pa kad probam javim da drugi znaju.

Oglas

Oglas
Staro 27.11.2009., 21:11   #11
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Ne radi WIN98, Virtual PC2007 sa sreijskim portom, vmware sa sreijskim portom.

točnije neki COM port uređaji rade a neki ne.
Staro 29.11.2009., 01:17   #12
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Ne radi WIN98, Virtual PC2007
a 4?
Citiraj:
Autor The Pill Man Pregled postova
a onda (kad se win prvi put boota sa diska) natpis u stilu da nema dovoljno memorije, da probam ugasiti memory resident aplikacije ili nešto izbaciti iz starta (autoconfiga ili sys-a)
zato sto je ima i previse...
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2009., 18:55   #13
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Citiraj:
a 4?
????????

Nisam skužio.
Staro 29.11.2009., 18:56   #14
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Pitao te za Virtual PC2004

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 29.11.2009., 20:26   #15
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Citiraj:
Pitao te za Virtual PC2004
Probao ali ista stvar kao i sa vmware. Napominjem da neki com port uređaji rade kroz virtual mašine ali oni imaju app napisane i za XP. Nažalost app za TSX17 je u stvari pisana za DOS ali radi i pod WIN98.

Na starom HPu (celer 1.4, 256 RAM...) koristim dual boot win98 i XP, i tu mi kroz win98 sve radi OK. Prava frka će nastati kad mi taj stari lap crkne!

Čitao sam po netu http://www.thpc.info/ram/vcache98.html

Točnije, ovaj dio opisuje moju situaciju
Citiraj:
LARGE RAM PCs
"Out of Memory" Error Messages with Large Amounts of RAM Installed
1. The computer may stop responding (hang) while Windows is starting, or halt and display the following error message:
"Insufficient memory to initialize windows ..."
2. You may be unable to open an MS-DOS session (or command prompt) while Windows is running. Attempts to do so may generate the error message:
"There is not enough memory available to run this program ..."
pa planiram srušiti tek dignuti XP i probati sa win98 (uz ove izmjene bez stavke 3.)
Citiraj:
1. MaxFileCache: Set it to 512 MB (524,288 KB), or less, in the [Vcache] section of System.ini to reduce the maximum amount of memory used by VCache (use maxfilecache=524288) .
2. System Configuration Utility: Use the SCU to limit Windows to using 768MB, or 512MB, or less
- or - enter
MaxPhysPage=30000
in the [386Enh] section of System.ini.
3. Physical memory: Limit the amount installed to 512 MB or less (Yes! Take some out!)
Nekako mislim da mi je piljenje kartice rama jedina šansa da uradim ovo
Citiraj:
Take some out!
E sad za ovo izvesti
prvo moram srušiti particije,
napraviti nove,
formatirati u FAT32,
dignuti win98 dokle ide,
instalirati xp na usb keksić,
podići PC sa usb-a
notepadom editirati VCache
pomoliti se i pustiti pc da krene sa C: -a.

Ima tu koji sat posla pa ću to kroz koji dan. Javim rezultat.
Staro 29.11.2009., 22:56   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Čekaj malo, rekao si da ti ta aplikacija (app za TSX17 je u stvari pisana za DOS), šta bi se zeza sa win98 uopće ? Ako izbaciš win98 iz igrokaza i imaš trenutno instalirani xp ja bi napravio slijedeće:
- sa TI napravi backup particije sa XP i to spremi na DVD ili negdi drugo za rezervu
- sa Paragon Partition Manager - om
a) makneš "početak" sadašnje particije i time oslobodiš prostor, cca 8 - 10 Gb
b) toj particiji makneš Active oznaku tj. time ista nije boot - abilna
c) u prethodno dobivenom prostoru napravi FAT32 particiju i stavi da je Active
- preko USB - a ili CD - a instaliraj DOS u tu novu particiju, provjeri da po boot - u ulazi u DOS (dobiješ C: prompt)
- instaliraj GRUB boot loader također na tu particiju
- u GRUB - u napravi / namjesti da te pita / starta DOS ili XP sa druge particije
- preostaje ti kopirat tu zeznutu app u svoj folder na prvoj particiji (ovo možeš napravit i odmah nakon šta "digneš" DOS), i provjeri jel vidi / radi COM port
- startaj XP i pusti ga da "otkrije" promjene, eventualno provjeri / postavi "slova" dodjeljena particijama na hdd i za cd (da ti budu logična)
Staro 30.11.2009., 16:49   #17
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Vrijeme je pokazalo da je zgodno imati pri ruci ASCII/HEX/BIN/DEC konverter a on radi pod winom. Osim toga DOS i nemam pri ruci (najniže što imam je win95).

Svejedno čujemo se kroz dan dva.
Staro 30.11.2009., 23:43   #18
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Za DOS ti je dosta s neta skinit full win98 boot floppy, ostalo se da izvadit iz win98 instalacije ili s neta.
Staro 01.12.2009., 19:08   #19
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Dakle, da podnesem izvještaj.

Ideja je bila
Citiraj:
1.prvo moram srušiti particije,
2.napraviti nove,
3.formatirati u FAT32,
4.dignuti win98 dokle ide,
5.instalirati xp na usb keksić,
6.podići PC sa usb-a
7.notepadom editirati VCache
8.pomoliti se i pustiti pc da krene sa C: -a.
1. Postavio IDE mod srušio particije (izvor: Hiren´s 10 alat: partition magic) OK
2. Napravio nove (izvor: Hiren´s 10 alat: partition magic) OK
3. Formatirao u FAT32 (izvor: Hiren´s 10 alat: partition magic) OK
4. Dignuo win98 dokle ide (izvor:WIN98se CD točnije do prvog boota sa HDD-a) OK
5. instalirati xp na usb keksić --- zanemario, bootao mini XP (izvor: Hiren´s 10 alat: boot miniXP) OK
7. Notepadom editirao VCache (prema ranijem postu) OK
8. Pomolio se i pustio pc da krene sa C: -a NIJE OK

Naime, win98 setup je sad zbilja nastavio sa radom ali sve do nekakve kritične greške (vezano uz configmng.....nešto) ali je ponudio reset i nakon još jednog (nešto drugčijeg upozorenja i reseta) nastavio s radom-setupom.
Na 11 minuti do kraja (dizanje drivera) setup je smrzao.
No i to se da riješiti, pazi sad: vratio SATA AHCI mod.
Nakon ovog zadnjeg setup došao do kraja i win se digao.

Međutim bilo je potrebno nekoliko .vxd fileova ručno prekopirati (razlog je banalan-win98 nakon boota sa hdd-a više ne vidi optički uređaj pa i ne može sam to uraditi - ja sam to riješio pomoću usb keksića kojeg win98 shvati kao još jedan disk ali to proradi samo ako je ovaj uključen pri boot-u). Još nisam riješio jedan dll (missing userenv.dll - kad ga nadomjestim javi se rcp...exe greška - po netu piše da se radi o mrežnim parametrima pa me nije ni briga - to je samo jedno stiskanje na OK pri startu).

Također je zanimljivo da sada mogu mijenjati sata-ide i win se uvijek digne (napominjem da sata ahci driveri nisu integrirani u win98se - niti ih uopće imam za win98 da bi to mogao napraviti--ako neko ima neka se javi).

Instalirao PL7-2 (app za plc-ove) i probao. E sad nije da PC-PLC veza (pc---rs232 -converter- rs485---plc) radi ni da ne radi. Naime treba je više puta inicirati dok proradi, ali kad proradi stabilna je kao kamen do reseta win-a.
Još kad bi ovo inicijalno riješio - priča završena (napomena-za vrijeme setupa win98 je sam našao i instalirao com port i paralel ecp port).

PS: umori me ovo kucanje
Staro 01.12.2009., 20:45   #20
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

I sad kad mi netko kaže da su dalmoši ljenčine
Za userenv.dll blem vidi:
http://www.duxcw.com/yabbse/index.php?topic=6077.0
http://help.lockergnome.com/windows2/Windows-98-Security-Patchesftopic-479125-days0-orderasc-20.html
ili ako netrebaš mrežu u win98 onda deinstaliraj sve protokole na mrežnoj.
Staro 01.12.2009., 21:12   #21
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

RE:Nikky

E sad si mi stvarno da čitati (drugi link).

Nego imaš li kakav prijedlog u vezi inicijalizacije drivera za pl7-2. Neznam koliko si upoznat s applikacijom, ali u osnovi radi se o tome da ista mora (naravno kad je startaš) podesiti port na 19200.... kako joj je već definirano u config.sys-u

Citiraj:
DEVICE=C:\XDOSSYS\EXE\DTSXPC.EXE INST=1 PORT=COM1 CONN=-1 MAXSPEED=19200 TELEMECANIQUE
Iz nekog razloga se inicijalizacija drivera ne odradi kako treba ili uopće ne odradi. Primijetio sam u device manageru da mi javlja žuti ! na stavci bios device (ili nešto drugo vezano uz bios) što je i razumljivo s obzirom na nedostatak drivera. Što misliš ima li to veze? U stvari, buni me najviše što jedan drugi com port uređaj radi bez problema (taj je radio i kroz virtualne mašine tj. radi na svemu).
Iz toga mogu zaključiti da je sa win-om sve OK, nego me zeza nešto u toj aplikaciji.
Ideja??

EDIT userenv.dll: Prvi link bih rado primijenio ali ne mogu jer mi za njega treba optički drive a win ga ne vidi. Ostaje mi opcija da nađem kakav virtual cd drive za win98 i dignem win98se cd gore.

Zadnje izmijenjeno od: The Pill Man. 01.12.2009. u 21:27.
The Pill Man je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2009., 11:22   #22
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Za 1. blem probaj (mada to u pravilu nebi trebalo radit) definirat parametre com porta odmah pri boot - u a iste vrijednosti postavi i kroz control panel u win98. Dakle u autoexec.bat dodaj:
Code:
C:\WINDOWS\COMMAND\MODE COM1:19200,N,8,1,P
Jedino sam brzinu porta stavio kako si naveo, ostale komunikacijske parametre provjeri / postavi kako trebaju biti. Više:
http://www.computerhope.com/modehlp.htm

Za 2. blem imaš x rješenja ovo mi je prvo palo na pamet:
- boot Hirensa i pokreni Volkov Commander
- sada možeš izvadit cd i ubacit cd od win98
- po potrebi cijeli ili potrebno kopiraš u win98 folder na hdd

Za 3. blem (pristup cd uređaju u DOS - u / win98) situacija je slijedeća. Kada je uredno dignut win98 onda imaš pristup cd - u preko odgovarajućeg vxd drajvera. Za DOS trebaš stavit sys drajver. Setup od win98 ovo makne zbog prethodno navedenog.
Dakle ako nećeš startat win98 rješenje je da u config.sys i autoexec.bat staviš / vratiš drv za cd. Ima više mogućih sys drajvera pa trebaš pronaći s kojim je cd ok prepoznat i radi. Vidi:
http://www.techadvice.com/tech/C/CDROM_DOSSU.htm
http://www.techadvice.com/tech/m/mscdex.htm
Najčešće ovo radi:
config.sys
Code:
device=oakcdrom.sys /D:mscd001
autoexec.bat
Code:
LH C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:mscd001
Obrati pažnju na path tj. gdje se nalaze fajlovi. Ista prića je sa usb uređajima, vidi:
http://www.bootdisk.com/usb.htm
http://www.georgpotthast.de/usb/

Poviri ovdje možda nađeš noviju verziju softa šta oće radit s tvojim verzijom kontrolera & xp.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 02.12.2009. u 12:23.
Staro 03.12.2009., 20:02   #23
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Citiraj:
Za 1. blem probaj (mada to u pravilu nebi trebalo radit) definirat parametre com porta odmah pri boot - u a iste vrijednosti postavi i kroz control panel u win98. Dakle u autoexec.bat dodaj:
Ne pomaže.

Citiraj:
Za 2. blem imaš x rješenja ovo mi je prvo palo na pamet:
- boot Hirensa i pokreni Volkov Commander
- sada možeš izvadit cd i ubacit cd od win98
- po potrebi cijeli ili potrebno kopiraš u win98 folder na hdd

Za 3. blem (pristup cd uređaju u DOS - u / win98) situacija je slijedeća. Kada je uredno dignut win98 onda imaš pristup cd - u preko odgovarajućeg vxd drajvera. Za DOS trebaš stavit sys drajver. Setup od win98 ovo makne zbog prethodno navedenog.
Dakle ako nećeš startat win98 rješenje je da u config.sys i autoexec.bat staviš / vratiš drv za cd. Ima više mogućih sys drajvera pa trebaš pronaći s kojim je cd ok prepoznat i radi.
Riješio sa virtual cd-om i imageom win98.

Još uvijek neće da se konektira kako treba a drugi uređaji rade otprve. Mislim da tu treba početi.

Dakle, osnovna razlika u ovome je što za konekciju na plc trebam još i konverter rs232 na rs485. Po netu svudje stoji da se rs232 port (standard) tokom godina mijenjao, tj mijenjale su se i naponske razine. Jedna od mogućnosti je da naponi mog com porta nisu dovoljni da "otvore" konverter (isti konverter i kabel uredno rade na starom PC-u). Prema tome ako neko ima specifikaciju integrirca u laptopu i/ili konverter za probu bio bi to možda dobar početak. (barem preporuku za neki što radi sa niskim naponima)

Staro 03.12.2009., 22:32   #24
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Hej, mislim da sam našao odgovor na još jedan problem ali mi neko treba sa istim lapom da provjeri.
Linkovi se odnose na userenv.dll i RPCNET.EXE

Naime sa nekog sitea (hebi ga nisam spremio ni dll ni link a neznam ni di sam bio) skinuo sam userenv.dll i integrirao ga u win98 ručno kako je na siteu i pisalo, a onda mi se osim te poruke otvorila još jedna koja kaže da mi je RPCNET.EXE korumpiran ili missing. Pretražio PC i našao ga u startup-u (i kroz msconfig isključio iz starta)-- i naravno deletao iz startup foldera.
Međutim obje poruke greški ostale. Otišao ponovo u msconfig i našao kreiranog novog RPCNET.EXE sa kvačicom i mog bez kvačice. Sad sam skužio da su userenv i rpcnet nekako povezani.

Pobojao sam se da je kakav virus, napravio nov install i opet nađem istu app.
Surfao netom i našao da userenv.dll nije dio win98 (povezuje se sa NT sustavima ili mrežama a iz installa izbacio sve mrežne pizd......), ali odakle onda kod mene?

Opet guglao i gulao i guuuuuubio vrijeme i naletio na:

http://www.techspot.com/vb/all/windo...RK-AROUND.html

Prema ovome ova se app automatski diže sa matične što onda objašnjava i žuti uskličnik kraj BIOS-a u device manageru, stalno pojavljivanje niotkud i nemogućnost da ga ubijem (a možda me hebe i u komunikaciji sa mojim PLC-om na način da stalno pokušava inicirati kakvu com port-komunikacijsku opciju a ova mu je nedostupna kroz win98 s čim se moram boriti dok se pokušavam konektirati- jer pitanje je dali se možda moja app gura kroz iste resurse?).

Može li ko provjeriti ima li tu app na lapu? HP6730b NB024EA
To izgleda zluži za lociranje lapa u slučaju krađe ( što bi u prijevodu značilo da nam HP uvaljuje uređaj za praćenje, a ako je ovo doli istina i ta me app cilo vrime hebe:
So now Realizing it was not maleware or a virus, I had to confirm it was
Citiraj:
Absolute Software (Lojack tracking Software mostly used in Laptops in case they are stolen).
ŠPIJUNI JEDNI - EVO NE TRIBATE ME TRAŽIT; SAD SAM DOMA I JEB.. VAM M.MU!!)
Staro 03.12.2009., 23:00   #25
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Al je netko zapjenio
Nabrzinken sam preletio link i vidio info koji je vrlo vjerojatno povezan s blemom koji spominješ. Vjerojatno se radi o TPM (Trusted Platform Module). Pogledaj u BIOS jel imaš opciju za gašenje toga. Kod IBM/Lenova kada inst. XP ima soft kojim ga možeš isključit ako ga ne želiš, dali tako nešto ima kod HP + win98 neam blage.
Staro 03.12.2009., 23:19   #26
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Pa jebiga nakon ovoliko truda, da shvatim da hebe opcija koju nisam ni tražio da kupim!?

Bolje im je da se u HP mole da mi nije problem do toga jer sam ih prije kupovine zvao i pitao hoće li mi win98 radit na ovom lap-u, a naravno da su mi potvrdili da hoće. Da Da i Da i to veliko DA, a onda čovik mi još poslao mail sa tekstom "to bi trebalo raditi".

Dobro možda sam stvarno zapjenio, i to prije vremena (faken baterija crkla nakon višesatnog kopanja po win-u a punjač ostao na poslu pa sad pišem sa starog lapa) jer sad ne mogu testirati ni gašenje te opcije ni novi install.

Znaš kako je, nakon nekog vrimena šta guglaš, čitaš, testiraš........ i još koješta i vratiš se na početak zbog gluposti koja ni nema smisla moraš puknit!(naročito što sad vani imaš prepaid internet, kroz mobilne operatere pa neka traže ko je korisnik tog IP-a kad kupiš karticu na trafici bez imena i prezimena)

Sutra dakle, u bios prvo to govno ubiti i onda 2h installa i tweaka wina.PONOVO.
Staro 03.12.2009., 23:47   #27
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mislim da nećeš trebat ponovni install, sačekaj, idem dl. manual od tog lapa pa da vidim jel ima šta u BIOS - u u vezi TPM.
Nismo još skroz siguro da je u tome blem.
Staro 03.12.2009., 23:55   #28
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Imam taj dll i ja na mom, al se ne sjećam da sam vidio igdje mogućnost da disablam šta takvog, osim ako nema veze s AMT-om, ali i to je sve disablano
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2009., 23:59   #29
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Evo iz Maintenance and Service Guide:
TPM Embedded Security
(requires an administrator
password)
● Change TPM (Trusted Platform Module) Embedded Security device state at restart.
The following options are available:
◦ Do Nothing (enabled by default)
◦ Available and Disabled
◦ Available and Enabled
◦ Factory Defaults
● Reset Authentication Credential.
● Enable/disable support for the following:
◦ Power-on authentication support (enabled by default)
◦ Operating system TPM management (enabled by default)
◦ Reset of TPM from operating system (disabled by default)
Dakle po defaultu je upaljen, treba prebacit na disable ili Available and Disabled.
Staro 04.12.2009., 00:09   #30
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Ništa prije sutra, nemam "letrike", a počeja i neki film na RTL-u, pa ako ne bude dosadan.. a ako bude laku noć.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno