Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.12.2009., 10:31   #31
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ovo za rs232 - rs422/rs485 znam o ćemu govoriš i da sad "ne pilam", mislim da je krivac taj stari konverter rs232 - rs485 jer vjerojatno ispravno radi samo kada je na rs232 strani ±12V signal, a kad mu "daš" ±5V (šta vjerojatno sada daje lap) onda "luduje". Više informacija ovdje.

Kako ovdje govorimo o profi upotrebi (vidi se po upotrebljenom interfejsu) jedna od opcija je prvo posudba pa ako odgovara kupovina drugog konvertera ili u krajnjoj liniji samogradnja a) volt level adaptera, b) kompletnog adaptera koji uredno radi sa ±5V.
Google mi je izbacio:
http://www.merkantile.hr/ProductsLis...&condition=246
http://www.merkantile.hr/ProductDetails.aspx?id=423
http://www.merkantile.hr/ProductDocu...P%20Manual.pdf, cijena sitnica 1.200 Kn, unutra nema 100 Kn materijala.
Posli dosta kopanja po netu sam našao:
http://www.compsys1.com/workbench/On...3_adapter.html
Tu imaš kitove, odaberi onaj koji pretvara u ±12V nivoe.

Sve ovo ako je u tome problem uopće.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2009., 21:00   #32
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ajmo po redu.

Win98 radi i dalje uz rpcnetp.exe (točnije traži mi userenv.dll a kad mu ga dam onda hoće startati rp......exe), dakle TPM na Disable nije riješilo problem.

Svejedno, osim što traži jedan enter više pri startu, to nije problem.
Ustvari, siguran sam da me ta app ne ometa u konekciji na PLC. Naime mislim (99%) da sam otkrio problem u komunikaciji PC-PLC,kao i zašto istog nema kod spajanja na druge COM port uređaje.

Cijela priča se vrti oko jedne činjenice, a ta je da kod situacije npr. PC-MODEM ja imam dva porta definirana po brzini, jednog definira PC (app tj, driver za modem) a drugi je definiran na modemu (u njegovim soft. postavkama ili dip switchem) dok kod PC-PLC veze imam još i konverter koji u stvari nije definiranih postavki, već je on na AUTO, tj, prilagođava se brzini com porta pri inicijaciji konekcije.

E tu je sranje. Zašto bi to radilo na starom lapu a ne novom?
Jednostavno zato što je PCcom portu, konverteru i portu PLC-a potrebno neko vrijeme da se "dogovore" oko brzine, a novi lap (za razliku od starog) toliko brzo vrti softver (app koju ja trebam za programiranje ) da prije krene slanje podataka nego što je hardware spreman (setirane brzine porta).

Međutim postoje načini za doskočiti tom problemu.
Jedan je naravno ručno editiranje inicijacije drivera (umetanje malog timera - moram napomenuti da se ovdje radi o mikro sekundama) ili banalniji (ovo je za one koji su se susreli sa PL7-2 aplikacijom)
nakon što se probate spojiti prvi put i javi vam se "driver initialization error" jednostavno ostavite taj natpis na ekranu nekoliko sekundi (5-6 malo se poigrajte koliko vam je dosta), zatim izađite iz greške (vratilo vas na izbornik pl7-2 aplikacije) i ponovo se probajte konektirati (enter,F1,strelica dolje, enter).

Nakon što se prvi put konektirate dalje će biti malo ili ništa "pucanja" veze.

Razlog ovomu je pretpostavljam samo to što se za vrijeme natpisa greške u podlozi uspješno izvršilo setiranje brzina, pa je komunikacijska linija com portova već spremna za slijedeću konekciju (pošto niste odspajali kablove portovi su ostali pod naponom).

E sad ova ideja bi se mogla i dokazati pomoću konvertera sa dipswitch setiranjem ali nažalost moj tu opciju nema. Ako ikada budem imao priliku da napravim ovu probu javiću rezultat.

u međuvremenu, ostaje mi potražoti sistemski file gdje se inicira driver i viditi ima li šanse za tweek.

EDIT: ono što sam ranije spomenuo, naponi --vidi Nikky-ev link također može biti problem ali mislim da su meni i na starom lapu niži naponski nivoi (star oko 4god, riječ je o HP-u NC6120)
Oglas

Oglas
Staro 05.12.2009., 21:26   #33
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Jedno od "rješenja" za ovaj rpcnetp.* blem sam negdi vidio po netu na način da je oba fajla označio AV softu da stavi u karantenu i time ih os vidi ali su neaktivni.

Za drugi blem probaj dogovorit test / posudbu ovog adaptera iz linka poviše.
Nadam se da si našao kombinaciju koja radi, ma kako čudna bila.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2009., 21:08   #34
The Pill Man
Premium

The Pill Man's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Čudna na kvadrat rekao bih. Ali nije važno glavno da radi. Upravo sam završio sve instalacije i "frigam" image HDD-a na DVD-ove (zlu ne trebalo).

Iako ne mislim odustati od onih proba trebaće mi neko vrijeme jer stvarno sam puno vremena izgubio na ovom problemu i moram stizati zaostatke. Javim rezultat kad stignem.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno