Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.09.2015., 22:00   #2131
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor DariX Pregled postova
Meni je oko zapelo isto na Dellov U2415.
Ja sam citajuci poprilican broj recenzija, a i tu se u ovom topicu spominjalo, da je 16:9 vise za filmove nego za gaming. 16:10 ti daje jos tu mrvicu vecu vertikalu za bolji dozivljaj u igri koliko sam ja skuzio?
Bas sam zbog toga ja zapeo za taj U2415 jer ovaj jeftiniji, U2414H ima 16:9. Alternativa na taj je valjda http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=DELL+U2412M
A ne znam baš, gle link.
A pošto ću i konzolu spajat na taj monitor, poprilično sam siguran da ću izbjegavat 16:10 :/
xGAME je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2015., 22:23   #2132
DariX
Premium
Moj komp

DariX's Avatar

Datum registracije: Sep 2011
Ovaj interwebz je *ebena smrt -_-
Topic pocne s pricom kako je 16:10 bolji, pa kasnije postane 16:9 bolji, pa opet 16:10 i tako u krug.

Sa 16:10 dobijes dosta vertikale, sa 16:9 dobijes malo manje horizontale. U igrama opet ovisi o optimizaciji koliko sam procitao. 16:10 nekad zna cropat horizontale, pa ispada manja slika oO Ako ne cropa horizontalu, onda ispada da vise vidis... Ni vamo ni tamo -_-

Kao i vecina stranica koje citam u zadnja dva dana, ovo sta si ti linkao je relativno staro. 2012. je topic, a mislim da se u 3 godine mozda dosta toga promijenilo? Prvenstveno ovom izjavom mislim na IPS tehnologiju, ghosting, input lag i slicno. Prosao sam kroz par stranica i foruma gdje sam tek nakon pola sata citanja skuzio da je rijec od 3-4-5 godina starom postu. Treba taj glupi google definitivno nesto novije search-eve stavljat na vrh
DariX je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.09.2015., 22:44   #2133
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Ja sam odlučio, ne idem na 16:10. Ako već ne bi neke PC igre razvučeno izgledale, PS3/4 sigurno bi :/ Čak i ako podražava 1:1 pixel mapping, ne gleda mi se u crne barove.
Staro 01.09.2015., 22:57   #2134
DariX
Premium
Moj komp

DariX's Avatar

bem te, sad cu i ja zbog citanja razlike izmedu 16:10 i 16:9 promijenit misljenje i ici na isto sto i ti

daj Rista, tebi pise da imas Dell-ov U2412M. Jesi igrao sta na njemu? Kakva ti ej 16:10 rezolucija? Da li bi preporucio monitor?
Staro 01.09.2015., 23:07   #2135
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Da igram samo par igri, recimo CS i jos nesto ne toliko zahtjevnog, išao bih na 144Hz prije nego na 16:10. Ali ne zrtvuju mi se fpsi baš
Iako skoro pa primarno na 16:10 sada ne idem zbog konzole, jer dok na PCu još mogu nešto iskemijat, na konzolama nemam što :/
Staro 01.09.2015., 23:17   #2136
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
Kad vam smetaju blackbarovi, 16:10 onda baš i nije neka sreća za igre (i filmove), jer još uvijek se dosta PC igara (console portova) ne može podesiti da bude bez toga.
KhongLo je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2015., 23:18   #2137
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Baš to. Mene pogotovo odbija jer ću plejku spojit, a tamo ne mogu ništa podesiti.
Staro 01.09.2015., 23:21   #2138
DariX
Premium
Moj komp

DariX's Avatar

Mislim da bi ti onda bio odlican izbor U2414H

Ima odlican review na tft centralu. Procitaj si detaljno sve ako te zanima. Input lag mu je nikakav, odlican cak i za brze fps igre kao sto su napomenuli skroz na dnu.
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm

Trenutno je i on meni prvi na popisu ako idem na 16:9, a U2412M ako cu ici na 16:10. Ne znam vise uopce zasto bi dodao 500kn za U2415?

KhongLo, kakav ti je taj U2415? Znaci nisi zadovoljan njegovom 16:10 rezolucijom? Ostali dojmovi o monitoru? To je kao zamjena za "stari" U2412M model (2011. godina). Ima li kakve koristi od tog njegovog "Fast Mode"-a sa 6ms response timeom?
Staro 01.09.2015., 23:38   #2139
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Citiraj:
Autor xGAME Pregled postova
Baš to. Mene pogotovo odbija jer ću plejku spojit, a tamo ne mogu ništa podesiti.
I ja sam uoči kupnje bio dosta skeptičan oko 16:10 monitora upravo zbog tih blackbarova, no kupio sam ga zato jer nije primarno namijenjen za gaming, ali kad sam prvi put otvorio neku igru koja je imala blackbarove, uopće u igri to nisam ni kužio, a kamoli da me to smetalo.

Iako to ništa ne znači, vidio sam da mnogi profesionalni igrači CS:GO-a na 1920x1080 (16:9) monitorima namjerno igraju s blackbarovima birajući neke druge rezolucije.

Citiraj:
KhongLo, kakav ti je taj U2415? Znaci nisi zadovoljan njegovom 16:10 rezolucijom?
Ja sam prezadovoljan jer mi ne smetaju blackbarovi u igrama ili kod gledanja filmova/serija, ali ne preporučam ga ako je primarno namijenjen za igranje ili ako iz bilo kojeg drugog razloga imaš nešto protiv blackbarova. U mnogim igrama možeš odabrati 16:10 full screen, ali ima i dosta njih u kojima to nije moguće.

Citiraj:
Ostali dojmovi o monitoru?
Na stranama 66 i 67 sam već nešto pisao o tome, pa možeš tamo pogledati. Ako će te još nešto zanimati, a da nije ranije spomenuto, slobodno javi.

Citiraj:
To je kao zamjena za "stari" U2412M model (2011. godina). Ima li kakve koristi od tog njegovog "Fast Mode"-a sa 6ms response timeom?
Imam previše tromo oko da bih mogao uočiti razliku od par milisekundi
Staro 01.09.2015., 23:48   #2140
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Hvala
Nakon tvojih postova sigurno ne idem na 16:10 za ono što meni treba
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.09.2015., 00:05   #2141
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Nema na čemu

Bolje onda nemoj ako imalo sumnjaš da bi te bilo što moglo smetati. Prevelik je to novac za monitor kojim ćeš biti razočaran u bilo kojem aspektu kad se i za manje novaca može naći vrhunski monitor koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe.
Staro 02.09.2015., 00:13   #2142
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Citiraj:
Tak je. Uopće nemaš kaj razmišljat ako spajaš konzolu. 1920x1080 ips i amen.

Zadnje izmijenjeno od: nub. 02.09.2015. u 00:26.
nub je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 00:25   #2143
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Citiraj:

Ali posto mi je velika investicija trenutno tih 2000+ kn, zelim nesto posteno jer monitor necu, ja se nadam, mijenjat duze vremena (stari LG mi je trajao 8-9 godina). Znam da ne mogu dobiti i ovce i novce, morat cu se odluciti na TN od 144Hz-a ili neki posteni IPS koji ima dobre recenzije za gaming.
Zato sam i dosao ovdje pitati nekoga tko se malo "jace" posvecuje FPS igrama da li ima kakav IPS za preporucit. Ako ne naletim na takav, idem na TN od 144Hz-a

Meni je oko zapelo isto na Dellov U2415.
Ja sam citajuci poprilican broj recenzija, a i tu se u ovom topicu spominjalo, da je 16:9 vise za filmove nego za gaming. 16:10 ti daje jos tu mrvicu vecu vertikalu za bolji dozivljaj u igri koliko sam ja skuzio?
Bas sam zbog toga ja zapeo za taj U2415 jer ovaj jeftiniji, U2414H ima 16:9. Alternativa na taj je valjda http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=DELL+U2412M
Stvar je jednostavna i ovisi samo o tome što ti je prioritet.

Ako želiš ozbiljno peglat kompetitivne fps-ove gledaj samo 120+hz TN ili čak crt.

Ako ti je samo do guštanja i igranja za dušu, filmova itd., onda će ips poslužit odlicno, a input lag i pogotovo response time i slično neka te ne zamara.
Staro 02.09.2015., 10:08   #2144
Rista
Premium

Rista's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
bem te, sad cu i ja zbog citanja razlike izmedu 16:10 i 16:9 promijenit misljenje i ici na isto sto i ti

daj Rista, tebi pise da imas Dell-ov U2412M. Jesi igrao sta na njemu? Kakva ti ej 16:10 rezolucija? Da li bi preporucio monitor?
Rezolucija je takva da nikada ne bih isao na 1920x1080 monitor ali opet, nisam zagrizeni gamer. 16:10 ima fizicki vecu povrsinu od 16:9 iste dijagonale pa se ni sa black barovima ne gubi puno, a u ostalom black barove u filmovima je nemoguce izbjeci i sa 16:9. S druge strane, neke igre su pisane tako da 16:9 daje siri FOV neovisno o rezoluciji. To jedino sam mozes odluciti sto zrtvovati.

Sto se brzine matrice tice, ja sam osobno misljenja da sve dok monitor nije toliko spor da se vidi bas ghosting (cest slucaj sa *VA matricama), za FPS je sasvim dovoljno dobar prosjecan IPS. Zapravo bih rekao da je blur efekt bas najmanje i vidljiv u FPS-ima, a najvise u igrama tipa FIFA gdje se kamera konstantno skrola lijevo desno.
Rista je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 12:00   #2145
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:

Sa 16:10 dobijes dosta vertikale, sa 16:9 dobijes malo manje horizontale. U igrama opet ovisi o optimizaciji koliko sam procitao. 16:10 nekad zna cropat horizontale, pa ispada manja slika oO Ako ne cropa horizontalu, onda ispada da vise vidis... Ni vamo ni tamo -_-
Na koju foru ako je na obje varijante horizontalna rezolucija 1920?
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 12:29   #2146
DariX
Premium
Moj komp

DariX's Avatar

Mislio sam na psihicki oblik monitora. Sad tek vidimo koliko sam lose napisao taj post, sorry
Uzmes 24'' dva monitora, jedan sa 1920x1200 i jedan 1920x1080.
Ovaj sa 1200 ce biti "malo vise visi" nego sto ce ovaj sa 1080 biti "malo vise siri".
Kako bi ostala ista dijagonala (24''), fizicki monitor mora imati drugacije dimenzije. Barem koliko sam ja shvatio i koliko logika nalaze?
Staro 02.09.2015., 13:25   #2147
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Koliko znam ti si opretežito fps igrač i nakon ova 2 dana istraživanja 16:10 i 16:9 razlika u slučaju da ne kupujem monitor i za konzole, ovo bi mi presudilo, uz black barove.

U fps igrama ti je što širi kut ipak važniji nego skaliranje po visini.

Ne znam što točno igraš (da li si još uvijek na codu? ), ali ako ne igraš ove igre po zahtjevnosti slične GTA5, Shadow of Mordor, itd. ja bih razmislio o 144Hz monitoru.

A ja mislim da ću uzet taj U2414H. Ako ima tko bolji prijedlog, slušam

Zadnje izmijenjeno od: xGAME. 02.09.2015. u 13:32.
Staro 02.09.2015., 15:11   #2148
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Citiraj:
Da sad uzimam neki 16:9 monitor, bacio bih pogled i na BENQ XL2411Z (nije IPS). Po cijeni je tu negdje kao i Dell U2414H. Opet, stvar dosta ovisi o tome što najviše igraš.

Evo ga i u kombinaciji s PS4: https://www.youtube.com/watch?v=yDUT0hNMrHs
Staro 02.09.2015., 15:33   #2149
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Citiraj:
Autor KhongLo Pregled postova
Da sad uzimam neki 16:9 monitor, bacio bih pogled i na BENQ XL2411Z (nije IPS). Po cijeni je tu negdje kao i Dell U2414H. Opet, stvar dosta ovisi o tome što najviše igraš.

Evo ga i u kombinaciji s PS4: https://www.youtube.com/watch?v=yDUT0hNMrHs
IMO apsolutno nema potrebe za 144hz za konzole pošto max guraju 60fps, a preko hdmi taj monitor i onako ne može radit na preko 60hz.

Na 144hz može radit samo preko DVI-DL, a nekako mi se čini da je danas bezveze uzimat monitor s takvim priključkom jer je samo pitanje vremena prije nego ga displayport ili HDMI2.0 istisne.

I naravno, na pc-u se 144hz isplati jedino ako i možeš gurat igre koje igraš na tolko fps-a.
Staro 02.09.2015., 15:39   #2150
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Slažem se, zato sam i napomenuo da stvar ovisi o tome koju igru ili igre najviše igra. Po onom što mu piše pod Moj komp, rekao bih da može vrtiti dosta igrara na toliko FPS-a. Npr. CS:GO može. Ovaj BENQ je recimo idealan monitor za FPS-ove, pogotovo za ekipu koja igra competitive.

Koliko sam ja skužio njemu treba monitor na kojeg bi spajao i PC i PS4, pa sam zato predložio da baci pogled na njega.
Staro 02.09.2015., 15:46   #2151
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Da, spajat ću PS i PC na njega. S time da ću kasnije kad ću moć si još jedan isti uzet pa sad ne želim sjebat s izborom.

Da igram samo CS ili slične igre, išao bih na 144hz, ali igram svega po nešto od čega je i dosta puno zahtjevnijih igri od CS-a, a 970 nije dovoljna za gejmanje na 144hz s min 60 fps-a sa svim detaljima na max za sve što sad postoji Koliko god snažna bila, i dalje je to grafička za Full HD rezu. Može ona pristojno tjerat i na većim rezolucijama, ali čemu da to sebi i njoj radim
Staro 02.09.2015., 15:52   #2152
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Onda ostaje U2414H jer ima jako tanki bezel i mislim da je super stvar kad staviš dva komada jedan do drugog.
Staro 02.09.2015., 15:55   #2153
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Hmm, koliko sam shvatio on bi spojio 2 konzole i pc, znači taman fali još jedan hdmi. Ako se radi o jednoj konzoli, taman spoji konzolu preko hdmi i pc preko DVI-DL i onda imaš sve - kompetitivno gejmanje na kompu i chill gejmanje na konzoli

S druge strane, ako mu treba više priključaka, dell ih ima na bacanje

edit: kasnim
Staro 02.09.2015., 16:36   #2154
DariX
Premium
Moj komp

DariX's Avatar

Citiraj:
Koliko znam ti si opretežito fps igrač i nakon ova 2 dana istraživanja 16:10 i 16:9 razlika u slučaju da ne kupujem monitor i za konzole, ovo bi mi presudilo, uz black barove.

U fps igrama ti je što širi kut ipak važniji nego skaliranje po visini.

Ne znam što točno igraš (da li si još uvijek na codu? ), ali ako ne igraš ove igre po zahtjevnosti slične GTA5, Shadow of Mordor, itd. ja bih razmislio o 144Hz monitoru.

Prejak sam u CoDu, pa moram pustit mladima malo da se uigraju, da imam konkurencije
Nikako mi CS:GO nije lego (vjerojatno jer sam ga poceo igrat na ovom VIVAX-u). Igram BF3/4, CS:GO, CoD. Ali sam se recimo zaljubio u Witchera 3, pa Far Cry 4, pa sad trenutno rokam po HotS-u i Rustu. Uglavnom dosta se razbacujem sa zanrovima. Zato bi i htio neki univerzalni da imam vise opcija otvorenih jer godinama nisam SP igru odigrao i sad me eto puknulo

Ja isto vjerujem da cu si uzet U2414H. Taman dovoljno da se uigram s njim do nekog competitive levela, pa cu taman skupit dovoljno za jos jedan monitor od 120-144Hz-a. To je oduvijek i bio plan, samo sto nemam dovoljno $$$ za tu realizaciju Moram svejedno pricekat 2-3 tjedna za tu kupovinu, pa mi javi kako ti se cini monitor u nekoj FPS igri
Staro 02.09.2015., 16:45   #2155
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Hmm, koliko sam shvatio on bi spojio 2 konzole i pc, znači taman fali još jedan hdmi. Ako se radi o jednoj konzoli, taman spoji konzolu preko hdmi i pc preko DVI-DL i onda imaš sve - kompetitivno gejmanje na kompu i chill gejmanje na konzoli

S druge strane, ako mu treba više priključaka, dell ih ima na bacanje

edit: kasnim
Ne treba mi 3. HDMI, komp ću spojit na Display Port jer mi HDMI nekako uvijek ispere boje. Ostaju 2 HDMI porta, jedan će bit za PS3, i ostaje još jedan za PS4. Samo što U2414H nema DVI-DL :/, al jbg.

I ne, ne kupujem konzolu zbog chillanja, nego ima dosta igri za kojima umirem da ih odigram, a nema ih na PC-u (MGS4, Heavy Rain, RDR, itd...)

Citiraj:
Ja isto vjerujem da cu si uzet U2414H. Taman dovoljno da se uigram s njim do nekog competitive levela, pa cu taman skupit dovoljno za jos jedan monitor od 120-144Hz-a. To je oduvijek i bio plan, samo sto nemam dovoljno $$$ za tu realizaciju Moram svejedno pricekat 2-3 tjedna za tu kupovinu, pa mi javi kako ti se cini monitor u nekoj FPS igri
A jebo ga, i ja ga nakon plaće mislim uzet haha, znači za 2-3 tjedna otprilike, pa bih sve odjednom.
Staro 02.09.2015., 17:26   #2156
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Citiraj:
Ne treba mi 3. HDMI, komp ću spojit na Display Port jer mi HDMI nekako uvijek ispere boje. Ostaju 2 HDMI porta, jedan će bit za PS3, i ostaje još jedan za PS4. Samo što U2414H nema DVI-DL :/, al jbg.

I ne, ne kupujem konzolu zbog chillanja, nego ima dosta igri za kojima umirem da ih odigram, a nema ih na PC-u (MGS4, Heavy Rain, RDR, itd...)
Ma no, na to sam mislio. Onaj benq ima samo jedan hdmi i jedan dvi-dl...

Dell ima više priključaka, a display port je i onako bolji od dvi iako ni jedan ni drugi neće doć do maximuma iskoristivosti na tom monitoru
Staro 02.09.2015., 19:45   #2157
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Evo ja nabavio dell u2515h (drugi iz mog ovogodišnjeg ljetopisa) i moram priznat da sam onak na prvu prilično zadovoljan. Nekako multimedia izgleda puno bolje sada, jel to nekakva subjektivnost ili sam sada naletio na panel sa malo više kontrasta-nije toliko bitno. Znam da s ovim nekak skačem sebi u usta ali da ponovo nabavljam monitor ove diagonale ili veće, nebi išao ispod ove rezolucije
darkijas je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 22:00   #2158
Lak
Premium

Lak's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Citiraj:
Uzmi Dell-a, meni daj Acera i rješeno
Lak je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2015., 10:21   #2159
xGAME
Premium
Moj komp

xGAME's Avatar

Citiraj:
Autor Lak Pregled postova
Uzmi Dell-a, meni daj Acera i rješeno

Neko vrijeme će mi on služit kao 2. monitor (malo duže vrijeme).
Staro 03.09.2015., 22:59   #2160
rock00
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2011
Citiraj:

evo ja imam taj monitor vec 2 god.. i uskoro ce na prodaju jer cu su uzet ultrasharp 27"

Naigrao se svega(alien, totalwar, hitman,cod)..nikakvi lag ja nisam primjetio. Ostrina slike odlicna. Istina nekoristim tvornicku kalibraciju nego sam ga sam podesio. Kroz 10ak dana cu ga stavit na prodaju (pod garancijom je jos)

Nadam se da Dell ultrasharp 2715h barem iste kvalitete kao i ovaj.
rock00 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno