Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Case Modding
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.02.2008., 06:25   #1
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Projekt vodenog u CM690

Kako sam gotovo do kraja odlučio da mi je sljedeći projekt vodeno hlađenje, odlučio sam otvoriti novu temu u svrhu prikupljanja novih informacija. Naravno pročitao sam sve stickye i teme vezane uz to..
Naime cilj mi je napraviti vodeno hlađenje, ali koje ce biti full kompaktno s kućištem, znaci da ce svi elementi kućišta i hlađenja biti u jednoj cjelini.Naime, jako mi se ne sviđa kad iz kućišta idu cjevi u kiler koji je onak na podu. evo kako sam ja to zamislio:

Tako bi to izgledalo za početak, znači hladio bi samo proc,a na grafi bi ostao S1 dok ne bi skupio pare za VGA blok.. Kao sto se vidi kiler bi stavio gore na kućište s tim sto bi izrezao gornju mrežicu i naslonio ga na metalni dio kućišta:

Kiler bi učvrstio za kućiše a u kućište bi stavio 2x140 mm vent jer za to ima mjesta (i rupa) u unutrašnjosti.U plastičnom poklopcu kućišta bi napravio otvor veličine hladnjaka, i kad se poklopac stavi kiler bi trebao viriti iznad površine poklopca nekih 4 mm. Znaci estetski prihvatljivo, i ne bi se previše isticalo, sto je bio i prvotni cilj..
Kako nemam iskustva s vodom i ovo bi trebalo biti moje prvo vodeno, molio bih vas da komentirate unutrašnji raspored, odnosno tok i takve stvari..
Kad nabavim blok za grafu, onda bi to izgledalo ovako:

Eto to bi bilo za početak, pa cemo vidjet sta ne valja i to popravit, a poslije bi jos trebao savjeta za kupnju i nabavu pojedinih komponenti. Uglavnom, svima puno hvala!
srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2008., 08:08   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Da ovo bi moglo ispasti ok caka je samo kaj bi ja osobno probao kiler s unutarnje strane casea stavit tj nekako ga "objesit" na ventove ili nešt slično, samo bi to bilo tricky ugurati radi susjedstva matične naravno međutim s obzirrom da nema CPU coolera a blok je ipak dosta niska stvar mislim da bi moglo ići i tako ali ono trebalo bi vidjeti...

Tako bi dobio vodu a da uopće ne diraš vanjsku stranu casea ali ako ne stane i ovo bi trebalo raditi kaj si ti naveo, naravno ako nađeš takav hladnjak koji stane...

Nezgodno je naravno kaj bi onda morao vadit cooler ako vadiš ploču ali s obzirom da se to i tako ne radi svaki dan...

Rezervar bi mogao u 5.25 utore ugurati recimo ili na dno ispred PSUa...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.02.2008., 09:07   #3
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Ok ti je sve, probaj pronaći custom kiler na nekom otpadu ( ako si u mogućnosti ), s plosnatim cijevima. Pa ga ugurati unutar case-a kako je yedwy rekao, ili možeš staviti s gornje strane, pa se malo poigrati "moddanjem" gornje stranice, i proširivanjem iste.

Evo slike na što sam mislio:

( Tako si ja budem na chifu sredio , jer mi ne stane kiler u kuciste za kakvih 1cm, )

A što se unutarnjeg rasporeda tiče, gledaj da ti rezervoar bude ispred pumpe, jer nije baš dobro za nju da ostane bez vode , ( ne ispred nje fizički ( al bi i to bilo poželjno ), nego da bude povezan prvo on pa ulaz u pumpu i izlaz dalje na sistem )

Zadnje izmijenjeno od: Juggernaut. 09.02.2008. u 11:26.
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2008., 14:49   #4
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

@Yedwy Super prijedlog, nisam na to mislio jer mi je trenutno na procu Gemin ll, pa nema uopce mjesta, pa stoga nisam dobio ideju.Malo bi bilo tjesno ali kako ne cpu coolera mislim da nece biti problema. Za radijator bi uzeo neki double tipa ovo http://ekwaterblocks.com/shop/produc...products_id=54

Sad za spremnik tocno ne znam, koliko sam shvatio vodeno može biti i bez spremnika, samo onaj T profil preko kojeg se nalijeva voda u sistem? Pa ako nije prijeko potreban, za početak bi to naprevi bez njega..

Gdje ste vi nabavili svoje blokove i pumpe? Odnosno kak ide to ako se naručuje izvana? trebao bi onda preporuku za neki bestbuy blok i pumpu..
hvala
Staro 09.02.2008., 14:55   #5
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Ja mislim da bi trebalo dobro rradit s tim hladnjakom za početak a kasnije eventualno dodaš još jedan (1 ispod drugog objesiš) imaj na umu da je ovaj case za 140mm ventove gore širok ovaj kiler se nemora staviti točno u sredinu nego se može i malo u stranu pomaknuti tako da legnu dva jedan ispod drugog...

Bez obzira na malko grijanja trebalo bi radit dobro i tako, dva bloka i između njih ventilatori ili gore ventovi koji izvlače zrak...

E da i ja bi definitvno barem neki mali tank stavio od bar 100 -150mL iako je teoretski moguće i bez njega radit naravno...
Staro 09.02.2008., 15:13   #6
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
iako je teoretski moguće i bez njega radit naravno...
I u praksi je moguće bez rezervoara biti, samo treba biti spretan i brz i zatvoriti kiler prije nego na drugoj strani cijevi voda počne izlazit, ali će biti malo zraka u sistemu zbog izlijevanja vode prilikom zatvaranja takvog sistema. Provjereno

Pumpa svakako Laing DDC1T s EKw topom ( nije nužan, ali dodatno utiša pumpu, i performanse su malko bolje ) a blokovi iz EKw-a.

Pričekaj par tjedana da Beshtija otvori svoj web shop, reko je da bude dijelova za vodeno kod njega, pa da se ne moraš gnjaviti s nabavkom izvana.
Staro 09.02.2008., 15:15   #7
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

jel mi mozes pobliže objasnit svrhu i namjenu spremnika?
hvala
Staro 09.02.2008., 15:28   #8
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Lakše punjenje sistema vodom, te je pumpa uvijek opskrbljena istom.

Lakše je napuniti sistem sa spremnikom nego bez njegam, to je najlakši način ( vjeruj mi, naživcirat ćeš se sa T-lineom, a nedaj bože bez T-line )

Pumpa - ona ima uvijek vode, najvažnije je opskrbiti pumpu sa vodom, ako je ima previše ( nikad je neće biti ) nije problem koji imaš kada je vode ispred pumpe premalo, i nema što vući i dalje tjerati kroz sistem. Pumpa se muči i buči bespotrebno.

Najbolje je spremnikom ispred pumpe riješiti sve gore navedene ( nedostatak vode, buku, itd... ) probleme.

Naravno kao spremnik može poslužiti i kiler , ali je malo teže napuniti takav sistem vodom bez prtljanja sa rotiranjem kilera, kućišta, itd...

Staro 09.02.2008., 15:56   #9
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

hvala na trudu decki;-)

Nego citao sam oko teme širine cijevi. I koliko sam shvatio unutrašnji promjer ne bi trebao ici ispod 10 mm sto ja i namjeravam. To je nadam se ok..

Znaci onda bi bilo dobro staviti spremnik, pa cu ga ja i stavit.. Nego trebao bi preporuku za ostale djelove sustava.. Nisam se jos cuo sa Edvardom, ali tu sam sam negdje cuo da on ima neku spagu da netko svako malo dolazi u Zgb i da se po njemu može poslati komponente.Istina? ako je tako molio bi podrobniju informaciju.. I vidim da on u ponudi ima samo jedan tip bloka(50€) a i pumpe (50€). To mi je malo puno pa ako moze preporuka za nesto malo jeftinije, ali opet da je dobavljivo i dobro. Kiler bi uzeo ovaj njegov..
Staro 09.02.2008., 19:15   #10
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Pa, da, 8mm min min, pumpa će se mučiti i nebude baš protok veliki, nego...

Sam ti reko da pričekaj Beshtiyu da otvori web shop, jer je rekao da cijene budu niže, ne vidim zašto ti je tako hitno , mjesec pričekat, pogotovo jer t iigra cijena ulogu, jeftinije ćeš proći. Evo link na post

Pa... imaš jeftiniji pumpi, Eheimice, Njunjo je fakat isprobao puno pumpi, i govorio mi o njima jednom ( ), te je reko da nakon nekog vremena ode rotor, tj postane jajolik i počinje udarati po stjenci pumpe i jaaako bučiti.

Pumpa je samo srce sistema, i nju bi trebao uzeti minimalno Laingicu. Možeš ti staviti bilo koju akvarijsku ( ali će ti bučiti i performanse biti daaaleko slabije nego s Laingicom )

Preporuka je Laingica, ima radi vijek od 50000 sati, što je 5.7god da radi 0-24h, a za 8h rada je to 17god. Definitivno se isplati te novce, nisam požalio kupivši ju, a vjerujem i ostalih cca 12 članova PCE ( za koje znamo da ju imaju )

Kiler ak ti odgovara uzmi od njega, a blok također iz EKw-a, ako imaš volje zezati se možeš uvijek napraviti DIY blok, ali danas je to jednostavno pain in the ass ( Ren zna zašto ) i više se isplati kupiti gotovo. ==> Kupiš, montiraš, upogoniš, radiš.

Zadnje izmijenjeno od: Juggernaut. 09.02.2008. u 19:26.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.02.2008., 20:05   #11
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

onda znaci za pumpu nista manje od Laingice..Pričekat cu se da se otvori taj shop, nije da mi se žuri, jer imam odlično zračno hlađenje..DIY blok mi ne pada na pamet..trebao bi preporuku za spremnik jer mi je ovaj EK stvarno malo skup..
Staro 09.02.2008., 21:17   #12
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Rezeroar preporuka: Swiftech MicroRes
Slika

I na eBay-u: Link

I Laing naravno, kažem, možeš ti staviti akvarijsku, ali to nije to. Buka, slabije performanse, veličina iste ( naspram Laingove ), vibracije, zagrijavanje...

Staro 09.02.2008., 21:29   #13
NJUNJO_HR
Premium
Moj komp

NJUNJO_HR's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
pogledaj u moj sig i vidi kaj mi glumi rezervoar.
ja isto prvotno dok sam nabavljal vodeno nisam imal više novaca za rezervoar.
Važnije mi je bilo ostalo. Ak nemaš novaca za rezorvoar onda rađe za prvu ruku improviziraj.
Čekam da Beštija otvori dućan pa ću ga onda uzeti.

Pumpa.
Pumpe nemoj ni slučajno uzimati akvarijske. Ja neznam dal je gluha osoba pisala te testove,
jer su po njima sve bile relativno tihe. Meni nijedna nije bila tiha i svaku sam moral modificirati
da postane tiha. No nakon modifikacije pumpi mi se nakon 6 mjeseci strgal rotor. To mi se
desilo na dvije pumpe.
Obavezno Laing pumpu i kupi onaj pokrov za pumpu iz razloga koje je Juggernaut navel.

Radijator
Moj topli savjet ti je da ideš na triple radijator. Malo pogledaj njegove dimenzije i probaj
ih nekako smjestiti na kučište. Malo budeš morao možda piliti i preurediti kučište da dobiješ
nekakav protok kroz cijelu površinu radijatora. Zauzvrat će ti ventilatori morati sporije se
vrtjeti.
Pogledaj malo moje vodeno. Videl buš da su radijatori lagano dinuti tak da zrak može sam
prolaziti. Poigraj se i razmisli malo.
Još jednom, moj savjet je uzmi triple radijator. Nekak ga smjesti.

Blokovi
Ako nemaš potrebni alat da ih doma napraviš odustani od izrade.
Zalmane i ostale diđe miđe nemoj ni kupovati jer bu ti poslje žal kaj nisi kupil
nekaj kak spada. Jedino kaj valja kod nas je EKW. Mislim tu su još i Swiftech,
Danger den i još neki za koje vjerojatno nisam ni čul.
No na njih ide carina, pdv, poštarina tak da su neisplativi za nas.
Za CPU blok ti možda bude trebalo i OVO.
Ovisno o matični koju imaš. Pročitaj u infoju o CPU bloku više.

To ti je to od mene. I evo ti popis djelova kaj bi si ja uzel, ali bez rezervoara i
onog metal plate-a.

ps
malo već ovo zvuči ko reklama za EKW, jer za svako vodeno samo njega preporučujemo,
ali kaj kad je to najbolje kaj imamo u blizini.

LCD 19'' Philips 190P6 | Coolermaster Stacker ATX/BTX (STC-T01) Black | Corsair HX520

ASRock P55 Extreme | Intel i5 760 | G.Skill F3-12800CL7D-4GBECO 2x2GB | XFX 7950 GT 512MB DDR3

Benq DW1670 & Plextor PX-755A | WD Black 1TB (WD1002FAEX), WD Green 2TB (WD20EARS)

Creative SB Audigy Player SB0090 | TP-Link TL-WN651G

Microsoft Wireless Optical Desktop for Bluetooth (Miš i Tipkovnica) | Razer Copperhead (Green) | Genious KB-16e Black

___ <<< Enchantress >>> ___

Parts of watercooling:
Laing DDC-1 water pump
3x Magicool Extreme radiators
EK-Supreme-Acetal for CPU
EK-NF4 rev1.1 for chipset
EK-FC79 for GPU
EK-Multioption reservoir 400 + EK-Multioption RES Bottom Rev.2
& green tubes.

Loop:
rezervoar / pumpa / GPU / rad1 / NB / rad2 / CPU / rad3 / rezervoar

Par slikica iz galerije

H2O galerija

___ <<< ex Morgoth >>> ___

Parts of ex aircooling:
Celeron 420 | ASRock 4CoreDual-SATA2 | XFX 7900 GS 600M
Thermalright Ultra-120 Extreme for CPU lapped
Thermalright HR-05 IFX for chipset lapped
Thermalright HR-03 PLUS for GPU

Par slikica iz galerije

Lapping galerija
NJUNJO_HR je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2008., 21:56   #14
Juggernaut
Registered User
Moj komp

OFFTOPIC:

Citiraj:
Autor NJUNJO_HR Pregled postova
ps
malo već ovo zvuči ko reklama za EKW, jer za svako vodeno samo njega preporučujemo,
ali kaj kad je to najbolje kaj imamo u blizini.
Neka, kad je i najbolji, i jedini na našim prostorima ( da nam je blizu ). Ostali se mogu sakrit kad im je teško prišnjofat blizu. EKw izvozi amerima, kaj očekuješ onda, normalno da slove za sam vrh water cooling opreme.

Nije reklama ^^

Staro 13.02.2008., 23:08   #15
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Da se nadovežem na susjednu temu koja je lockana. Saljy i "njegova preporuka za vater kuljing"

Decko ne zna osnovne zakone fizike i vjeruje tamo nekom liku kojem je i cilj prodati takva vodena bas takvima kao sto je on(pod takva mislim ona koja skidaju temperaturu za 10 C od sobne )
Ali on je vidio i nema tu. Zato sam ga u sredini rasprave pitao koliko ima godina, iskreno mislio sam da i manje od 18. a mozda i ima..

Nego da se vratim na temu.. Sta kazete na ideju da se napravi vodeno i da se kiler stavi u zamrzivač koji je na nekih -4C. Naravno zmrzivač bi trebao biti blizu kompa(ili obrnuto), cijevi koje idu iz kompa omotat izolacijom za centralno. Naravno voda bi stalno trebala cirkulirat, jer da stane voda bi se u kileru smrzla. I jos na kileru par ventova. Zamolio bi komentare iskusnijih sa WC-om(water colingom) da preredpostave koje bi se temperature mogle dobiti? i dal bi to uopce funkcioniralo?Pa ovo izgleda kao zadatak iz fizike, područje Water cooling

Naravno ne planiram nista slično, nego eto da podjelim ideju s vama. Privremeno sam odustao od svog vodenog, cekam da se otvori "onlaj šop" i da skupim neke pare..
Staro 13.02.2008., 23:26   #16
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Ja crknut došo sad s treninga, al ću valjda ok napisat sve ^^.

Problem koji se javlja je kondenzacija na blokovima/komponentama, jer je razlika u temperaturi blokova i okoline, te se vlaga kondenzira na blokovima. TO se manifestira u obliku rose sitna, i maaalickih kapljica .

Ajd da se to otkolni doobrom izolacijom okolne elektronike. Stvar bi prošla.

Ali, opet ima ali . Frižider nije namjenjen za takvo što ( konstanti izvor topline ). Te bi se njegov komresor stalno palio/gasio da održi temperaturu koju si mu zadao ( što nižu vjerujem ). E i em bi bila buka, em bi ti kompresor relativno brzo crko.

Voda se ne može zamrznut ako je u njoj izmiješan antifriz ^^, tako da ne bi stalno trebala pumpa radit .

Tom, Njunjo, ekipa pišite dalje, meni se ne da idem spavati
Staro 13.02.2008., 23:40   #17
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Autor Juggernaut Pregled postova
Ja crknut došo sad s treninga, al ću valjda ok napisat sve ^^.

Problem koji se javlja je kondenzacija na blokovima/komponentama, jer je razlika u temperaturi blokova i okoline, te se vlaga kondenzira na blokovima. TO se manifestira u obliku rose sitna, i maaalickih kapljica .

Ajd da se to otkolni doobrom izolacijom okolne elektronike. Stvar bi prošla.

Ali, opet ima ali . Frižider nije namjenjen za takvo što ( konstanti izvor topline ). Te bi se njegov komresor stalno palio/gasio da održi temperaturu koju si mu zadao ( što nižu vjerujem ). E i em bi bila buka, em bi ti kompresor relativno brzo crko.

Voda se ne može zamrznut ako je u njoj izmiješan antifriz ^^, tako da ne bi stalno trebala pumpa radit .

Tom, Njunjo, ekipa pišite dalje, meni se ne da idem spavati
Vidi se da si umoran, nisam to mislio stavit u frižider nego u zamrzivač. Ja sam mislio da bi se tom kombinacijom dobile temperature od nekih otprilike 18 C i mislim da onda ne bi bilo kondenzacije. ispravite me ako grijesim.
Staro 14.02.2008., 01:31   #18
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Juggernaut Pregled postova
Te bi se njegov komresor stalno palio/gasio da održi temperaturu koju si mu zadao ( što nižu vjerujem ). E i em bi bila buka, em bi ti kompresor relativno brzo crko.
Da ga vidiš kako se moj jadnik mučio 3 sata s konfom unutra, mislio sam da će otegnuti, sav se krenuo tresti

Čak sam mislio stavljati ventove odzada na njegov hladnjak koliko je bio vruć
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2008., 07:30   #19
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Zaboravi stari fridž ti ima relativno mali kapacitet za hlađenje, nebi on izdržao takve eskapada dugo, ako već oćeš negativu brijati kupi si peltier i hamper prozirnog laka...
Staro 14.02.2008., 08:34   #20
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

ma ne govorim ja nekom žnj frižideru nego o pravom zamrzicavu tipa ovog

http://www.robot.hr/Portals/37/Slike...SIT-OF-220.jpg
i mozda jos malo vecem i jačim.. Ali izgleda da to bas i ne bi dobro radilo..
Staro 14.02.2008., 09:16   #21
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Nebi bolje ti je onda stavit dva veća radijatora vani na vjetar u sjenovitu stranu kuće tip ana sjever i crjeva van povući a u sistem staviš 30% antifriza i 70% destilirane vode...
Staro 14.02.2008., 13:04   #22
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

A sta ako nema vjetra? ond se voda fino kuha(ljeti)
A sta bi dobio da u normalmo vodeno umjesto vode stavim sve antifriz?
Staro 14.02.2008., 13:17   #23
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Ako nema vjetra svejedno imaš ventilatore - koje ne čuješ jel su vani jel...

Ništa ti ne znači da stavljaš previše antifriza on služi svrsi samo kad je pomješan s vodom...
Staro 14.02.2008., 16:17   #24
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Ništa ti ne znači da stavljaš previše antifriza on služi svrsi samo kad je pomješan s vodom...

Znaći itekako. previše antifriza - lošije hlađenje. Sa full antifrizom bi syebao sve jer on služi samo kao 1: tekućina koja spušta temperaturu smrzavanja i 2: antikorozivna svojstva, u ovom slućaju spriječava razvoj kojekakvog smeća koje bi usporilo protok vode. Antifriz samostalno odvodi toplinu jako loše.

Dakle, dodavati samo manju kolićinu antifriza u vodu. Koliko, neka procijeni sam.
Roy je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2008., 16:26   #25
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Pa to sam i napisao - ...on služi svrsi samo pomješan s vodom... - kaj ti tu ne valja?

Mođda sam trebao dodati ...jer služi svrsi...
Staro 14.02.2008., 16:57   #26
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Pa to sam i napisao - ...on služi svrsi samo pomješan s vodom... - kaj ti tu ne valja?

Mođda sam trebao dodati ...jer služi svrsi...

Prilićno sam siguran da ti znaš što i kako sa vodenim ali IMO netko tko nema iskustva sa time može izvući krive zaključke iz onoga što si napisao.

Pomiješan sa vodom može znaćiti 25% vode i 75% antifriza pa će performase biti za qratz. Za vodeno ja bih stavio 10%-max 15%, ne više.
Roy je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2008., 17:14   #27
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Standardni etilenglikol bazirani AF ide čak i do 70% af i 30% vode ali IMO preko 30% je besmisleno ići jer povećava kemijski strain na plastične djelove kao i viskoznost tj opterećenje pumpe a ne donosi neke benifite...

70/30ili 60/40 je neki optimum za ovako nešto, naravno veća količina je destilirana voda i preko toga nikako nebi išao ali niti ispod toga nebi išao (ajde i 75/25 je ok) ako misliš vani držati to je ipak relativno mala količina vode nek se nešto desi da ti stane puma (nestanak struje i sl) i može bit kvrc kvrc a radijatori baš i nisu jeftileni...

Ako imaš unutra dosta ti je malo AFa samo protiv gamadi i da malo doda "boje" u vosu ali svakako destilirana voda uvjek...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno